Weel ahead - Aλλαξαν οι προοπτικές για την τιμή του χρυσού; Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον απολογισμό απασχόλησης της επόμενης εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός σημείωσε ράλι ως απάντηση στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου του FOMC, αλλά ο χρυσός δεν έχει βγει ακόμα στο ξέφωτο, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο πτώσης στα 1.700 δολάρια.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι μια άλλη υπερμεγέθη αύξηση είναι πιθανή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τους νέους γύρους δεδομένων. Και πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν δύο γύροι δεδομένων, για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, για αφομοίωση.

Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι μετά από αύξηση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης σε μόλις 40 ημέρες, η Fed είναι πλέον ουδέτερη, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

"Τώρα που βρισκόμαστε σε ουδέτερη κατάσταση, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται, κάποια στιγμή θα είναι σκόπιμο να επιβραδυνθεί. Και δεν έχουμε πάρει απόφαση για αυτό το σημείο, αλλά διαισθητικά αυτό έχει νόημα. Το front-end φορτώνει αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις ρυθμών. Τώρα πλησιάζουμε πιο κοντά στο σημείο που πρέπει», είπε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά τα δεδομένα, τα σημάδια υποδηλώνουν ακόμη προβληματικά νούμερα πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed - ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών - αυξήθηκε 6,8%, η πιο σημαντική ετήσια αύξηση από το 6,9% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1982, δήλωσε την Παρασκευή το Bureau of Economic Analysis.

Το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου των ΗΠΑ συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,9%, σημειώνοντας τη δεύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση στη σειρά και πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

"Μεταξύ του τώρα και της συνεδρίασης της FOMC της 21ης ​​Σεπτεμβρίου, υπάρχουν δύο εκθέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, δύο εκτυπώσεις για τον πληθωρισμό και το ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole. Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Fed επέλεξε να είναι ασαφής στην μελλοντική της καθοδήγηση μετά τα ποσοστό αύξησης κατά 75 bp. την Τετάρτη», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς Νάιτλι. «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατέστησε σαφές ότι είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την ανάπτυξη καθώς θέλει να χτυπήσει τον πληθωρισμό προς τα κάτω, αλλά τώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τεχνική ύφεση και φαινομενικά οδεύουν προς αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «πραγματική» ύφεση με άνοδο της ανεργίας και πτώση των καταναλωτικών δαπανών, αναμένουμε ότι η Fed θα στραφεί σε αυξήσεις 50 bp τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο».

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ του Ιουλίου την επόμενη εβδομάδα, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν μια επιβράδυνση. Οι συναινετικές εκκλήσεις των οικονομολόγων αναζητούν η οικονομία να έχει προσθέσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο μετά την προσθήκη 372.000 τον Ιούνιο.

"Υπάρχουν ακόμη δύο κενές θέσεις για κάθε έναν άνεργο Αμερικανό και οι μικρές επιχειρήσεις πασχίζουν για προσωπικό, οπότε υποψιαζόμαστε ότι θα είναι η έλλειψη προσφοράς που εμποδίζει τον αριθμό. Με την ανεργία να παραμένει μόλις στο 3,6%, οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται περίπου 5% από έτος σε έτος, και ο πληθωρισμός σχεδόν 10%, η Fed θα συνεχίσει την σύσφιξη προς το παρόν», δήλωσε ο Knightley.

Ωστόσο, οι πιο αδύναμες αναφορές του ISM την επόμενη εβδομάδα από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται, γι' αυτό η Fed θα μπορούσε να σφίξει την πολιτική πιο μετριοπαθή τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση της Fed, ο χρυσός επιδόθηκε σε ένα σύντομο ράλι κάλυψης. "Οι τιμές του χρυσού φλερτάρουν με επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σημαντική κάλυψη. Ο Πρόεδρος Powell επηρέασε καταλυτικά το ράλι σύντομης κάλυψης συνδέοντας μια άλλη "ασυνήθιστα μεγάλη" άνοδο 75 bp με τα δεδομένα, γεγονός που τοποθετεί έναν υψηλό πήχη για μια ακόμη μεγάλη άνοδο, δεδομένης της τάσης επιβράδυνσης στα δεδομένα», δήλωσαν οι υπεύθυνοι στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities.

Ωστόσο, για μια πιο μόνιμη αλλαγή στην τάση, ο χρυσός πρέπει να κλείσει πάνω από 1.785 δολάρια η ουγκιά, σημείωσαν οι αναλυτές.

Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού comex Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν στα 1.779,90 δολάρια η ουγκιά, αυξημένα κατά περισσότερο από 50 δολάρια από τα χαμηλά νωρίτερα την εβδομάδα.

Ωστόσο, η TD Securities πιστεύει ότι οι αγορές μπορεί να βασίζονται στον άξονα της Fed λίγο υπερβολικά, ειδικά υπό το φως των τελευταίων γύρων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

"Βλέπουμε κινδύνους που μπορούν να απωθήσουν τις προσδοκίες της αγοράς για μια πρώιμη στροφή της Fed. Αναμένουμε ότι το πρόσφατο ράλι θα εξασθενίσει τελικά, αντιμετωπίζοντας ένα τείχος προσφορών», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της TD.

Με βάση αυτό, η τράπεζα είπε ότι εισέρχεται σε μια τακτική short θέση σε χρυσό με στόχο τα $1.660.

«Οι αγορές χρυσού έχουν ρυθμιστεί για να επακολουθήσει πρόσθετη αδυναμία τιμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαζικές εισροές σε ETF χρυσού συνεχίζουν να αντιστρέφονται, πιέζοντας άλλες κερδοσκοπικές ομάδες να ξετυλίξουν το διογκωμένο μήκος τους στο κίτρινο μέταλλο», ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής. «Η τεράστια εφησυχαστική θέση που χτίστηκε από άλλα άτομα με αναφορά από το 2020 κινδυνεύει να ενταχθεί στο κενό εκκαθάρισης, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε τα επίπεδα εισόδου τους στην εποχή της πανδημίας».

Άλλοι αναλυτές είναι περισσότεροι ανοδικοί έναντι του χρυσού, αναμένοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα έχει καλή απόδοση σε ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον.

"Ο στασιμοπληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει και αυτό θα πρέπει να είναι καλά νέα για τις τιμές του χρυσού. Η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς ύφεση και όσο η Wall Street πιστεύει ότι η Fed θα επιτύχει πιο αργό ρυθμό σύσφιξης, ο χρυσός θα πρέπει να αρχίσει ξανά να βλέπει ασφαλείς ροές », δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

Ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια για τον χρυσό ήταν η ισχυρή οικονομία ενόψει των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Αλλά τώρα που τα πράγματα επιβραδύνονται, οι προοπτικές για τον χρυσό αλλάζουν.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χρυσού ήταν ότι η οικονομία παρέμενε εύρωστη και ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο κίνδυνος μιας πλήρους ποσοστιαίας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed έχει φύγει προ πολλού. Ο χρυσός θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση στα 1800 $ περίπου. Μέχρι το Συμπόσιο του Jackson Hole λογικά ο χρυσός θα κινείται μεταξύ των $1725 και $1800", είπε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Δευτέρα: ISM Manufacturing PMI
  • Τετάρτη: ISM Non- Manufacturing PMI
  • Πέμπτη: Αιτήσεις ανεργίας
  • Παρασκευή: Μισθοδοσία εξαιρουμένων αγροτικών

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →