Γιατί να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος;

Τα πολύτιμα μέταλλα θεωρούνται συχνά από τους επενδυτές ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου».Ο χρυσός και το ασήμι έχουν αναγνωριστεί ως πολύτιμα μέταλλα και είναι πολυπόθητα σχεδόν από τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους. Ακόμα και σήμερα, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν τη θέση τους στο χαρτοφυλάκιο ενός έξυπνου και έμπειρου επενδυτή, με τους "γκούρου" όλων των αγορών και τους διαχειριστές κεφαλαίων των "πολύ πλουσίων" να προτείνουν τουλάχιστον το 10% όλων των κεφαλαίων να είναι επενδεδυμένα σε πολύτιμα μεταλλα σε φυσική μορφή. You don’t catch it? You don’t own it.

Συμπεριλαμβάνοντας πολύτιμα μέταλλα στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, αυξάνετε τη διαφοροποίηση. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ζημιών όταν άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές, τα ακίνητα και οι fiat currencies, πέφτουν σε αξία. Από την άποψη της επενδυτικής θεωρίας, τα πολύτιμα μέταλλα παρέχουν χαμηλή ή αρνητική συσχέτιση με αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό πολύτιμων μετάλλων σε ένα χαρτοφυλάκιο θα μειώσει τόσο την αστάθεια όσο και τον κίνδυνο. Προσφέρουν επίσης γνήσια «ασφάλιση αναταραχής» έναντι οικονομικών, πολιτικών ή στρατιωτικών αναταραχών. Για παράδειγμα, μεταξύ 9 Οκτωβρίου 2007 και 9 Μαρτίου 2009, ο S&P 500  μειώθηκε κατά 56,8%. Κατά την ίδια περίοδο, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 25,5%.

Η κατοχή ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διατήρηση του πλούτου σας. Τα πολύτιμα μέταλλα προσφέρουν μοναδική πληθωριστική προστασία - έχουν εγγενή αξία, δεν φέρουν πιστωτικό κίνδυνο και δεν μπορούν να διογκωθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εκτυπώσετε περισσότερα από αυτά. Λόγω της απειλής του πληθωρισμού, που συμβαδίζει με τα πλέον απρόσμενα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπόλοιπων Κεντρικών Τραπεζών, είναι σημαντικό για τους μικρούς επενδυτές να αγοράζουν φυσικά πολύτιμα μέταλλα με σκοπό τη διαφοροποίηση του κινδύνου των δικών τους επενδυτικών χαρτοφυλακίων.Τα τρισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ, γεν, κ.λπ. που έχουν δημιουργηθεί ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (QE1, QE2, QE3, κ.λπ.) απλώς βοήθησαν στη στήριξη των λιγότερο ποιοτικών εταιρικών ισολογισμών, τα ομόλογα, τα ίδια κεφάλαια και διάφορα αγορές ακινήτων. Έτσι, κάθε επενδυτής μπορεί να ελέγχει ενεργά την αναλογία κινδύνου / ευκαιριών του χαρτοφυλακίου του.Δεν χρειάζεται να είστε ο Bill Gates ή ο Bezos της Amazon για να σώσετε τα κεφάλαια σας, όσα και αν αυτά είναι. Προστατεύστε την περιουσία σας από την τρέλα της νομισματικής χαλάρωσης και των μηδενικών επιτοκίων και το χάος που προβλέπεται να έρθει απο τη συνέχεια αυτών των "τρελών" οικονομικών πολιτικών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αγοράσετε πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό, ασήμι και πλατίνα, καθώς και πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να παραδοθείτε στο κυνήγι του θησαυρού. Αν λοιπόν ξεκινάτε με πολύτιμα μέταλλα, διαβάστε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργούν και πώς μπορείτε να επενδύσετε σε αυτά.'Ο χρυσός, ίσως το πιο γνωστό τέτοιο μέταλλο, δεν είναι το μόνο εκεί έξω για τους επενδυτές. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο είναι όλα τα προϊόντα που μπορούν να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο πολύτιμων μετάλλων σας και το καθένα έχει τους δικούς του μοναδικούς κινδύνους και ευκαιρίες. Αλλά ποιο πολύτιμο μέταλλο είναι καλύτερο για επενδυτικούς σκοπούς;

 

ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

Χρυσός

Ο χρυσός είναι μοναδικός για την αντοχή του (δεν σκουριάζει ή διαβρώνετε), την ελαστικότητα και την ικανότητά του να μεταφέρει θερμότητα και ηλεκτρισμό. Έχει ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές στην οδοντιατρική και τα ηλεκτρονικά, αλλά τον γνωρίζουμε κυρίως ως βάση για κοσμήματα και ως μορφή νομίσματος. Η αξία του χρυσού καθορίζεται από την αγορά 24 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Ο χρυσός διαπραγματεύεται κυρίως ως συνάρτηση του συναισθήματος - η τιμή του επηρεάζεται λιγότερο από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα προμήθεια των ορυχείων αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το τεράστιο μέγεθος του ζητούμενου χρυσού. Για να το πούμε απλά, όταν οι αποταμιευτές θέλουν να πουλήσουν, η τιμή πέφτει. Όταν θέλουν να αγοράσουν, μια νέα προσφορά απορροφάται γρήγορα και οι τιμές του χρυσού αυξάνονται. Αρκετοί παράγοντες εξηγούν την αυξημένη επιθυμία για το λαμπερό κίτρινο μέταλλο

Οικονομικές ανησυχίες: Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, όταν οι τράπεζες και τα χρήματα θεωρούνται ασταθή ή / και η πολιτική σταθερότητα είναι αμφισβητήσιμη, ο χρυσός έχει συχνά αναζητηθεί ως ένα ασφαλές απόθεμα αξίας.

Πληθωρισμός: Όταν τα πραγματικά ποσοστά απόδοσης στις αγορές μετοχών, ομολόγων ή ακινήτων είναι αρνητικά, οι άνθρωποι συρρέουν στο χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο -ασφαλές καταφύγειο που θα διατηρήσει την αξία του.

Πόλεμος ή πολιτικές κρίσεις: Ο πόλεμος και η πολιτική αναταραχή έκαναν πάντοτε τους ανθρώπους να αποθηκεύουν  χρυσό. Οι εξοικονομήσεις μιας ολόκληρης ζωής μπορούν να γίνουν φορητές  και να αποθηκευτούν έως ότου θα πρέπει να ανταλλαχθούν για τρόφιμα, καταφύγιο ή ασφαλή διέλευση σε λιγότερο επικίνδυνο προορισμό.

Ασήμι

Σε αντίθεση με το χρυσό, η τιμή του ασημιού εναλλάσσεται μεταξύ του ρόλου του ως αποθέματος αξίας και του ρόλου του ως βιομηχανικού μετάλλου. Για το λόγο αυτό, οι διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά αργύρου είναι πιο ασταθείς από τον χρυσό. Έτσι, ενώ το ασήμι ανταλλάσσεται σύμφωνα με το χρυσό ως αντικείμενο αξίας που θα αποθηκευτεί, η εξίσωση βιομηχανικής προσφοράς και ζήτησης για το μέταλλο ασκεί εξίσου ισχυρή επιρροή στην τιμή του. Αυτή η εξίσωση κυμαινόταν πάντα σε σχέση με νέες καινοτομίες, όπως κάποτε που κυριαρχούσε ο ρόλος του στη βιομηχανία φωτογραφίας, η οποία και επισκιάστηκε από την έλευση της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Ακόμα η άνοδος μιας τεράστιας μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής, η οποία δημιούργησε εκρηκτική ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές, ιατρικά προϊόντα και άλλα βιομηχανικά είδη που απαιτούν κατανάλωση αργύρου. Από τα ρουλεμάν έως τις ηλεκτρικές συνδέσεις, οι ιδιότητες του αργύρου το έκαναν ένα πολύ επιθυμητό προϊόν. Ακόμα βρίσκει χρήση σε μπαταρίες, εφαρμογές υπεραγωγών και  μικροκυκλωμάτων.

Πλατίνα

Όπως ο χρυσός και το ασήμι, η πλατίνα διαπραγματεύεται όλο το 24ωρο στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων. Συχνά τείνει να συγκεντρώνει υψηλότερη τιμή ανά ουγκιά από τον χρυσό κατά τις συνήθεις περιόδους της αγοράς και της πολιτικής σταθερότητας απλώς και μόνο επειδή είναι πολύ πιο σπάνιο. Πολύ λιγότερο από το μέταλλο εξορύσεται από το έδαφος κάθε χρόνο. Υπάρχουν επίσης άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή της πλατίνας διότι όπως το ασήμι, και η πλατίνα θεωρείται βιομηχανικό μέταλλο. Η μεγαλύτερη ζήτηση για πλατίνα προέρχεται από καταλύτες αυτοκινήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μείωση της βλαβερότητας των εκπομπών. Μετά από αυτό, τα κοσμήματα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης. Οι βιομηχανία χημικών και η βιομηχανία υπολογιστών χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα. Λόγω της μεγάλης εξάρτησης της αυτοκινητοβιομηχανίας στο μέταλλο, οι τιμές της πλατίνας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τους αριθμούς πωλήσεων και παραγωγής αυτοκινήτων. Η νομοθεσία «καθαρός αέρας» θα μπορούσε να απαιτήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εγκαταστήσουν περισσότερους καταλυτικούς μετατροπείς, αυξάνοντας τη ζήτηση. Τα ορυχεία πλατίνας συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό μόνο σε δύο χώρες, Νότια Αφρική και Ρωσία. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες για δράση στυλ καρτέλ που θα υποστηρίζει ή ακόμα και τεχνητά θα αυξάνει τις τιμές της πλατίνας. Οι επενδυτές πρέπει να θεωρήσουν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες χρησιμεύουν για να κάνουν την πλατίνα την πιο ασταθή από τα πολύτιμα μέταλλα.

Παλλάδιο

Λιγότερο γνωστό από τα παραπάνω τρία μέταλλα είναι το παλλάδιο, το οποίο έχει περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις. Το παλλάδιο είναι ένα γυαλιστερό, αργυροειδές μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πολλούς τύπους διαδικασιών κατασκευής, ιδιαίτερα για ηλεκτρονικά και βιομηχανικά προϊόντα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην οδοντιατρική, την ιατρική, τις χημικές εφαρμογές, τα κοσμήματα και την επεξεργασία υπόγειων υδάτων. Η πλειονότητα του παγκόσμιου εφοδιασμού αυτού του σπάνιου μετάλλου, που έχει τον ατομικό αριθμό 46 στον περιοδικό πίνακα στοιχείων, προέρχεται από ορυχεία που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά. Οι μεταλλουργοί μπορούν να δημιουργήσουν λεπτά φύλλα παλλαδίου έως και διακόσια πενήντα χιλιοστά της ίντσας. Το καθαρό παλλάδιο είναι ελαστικό, αλλά γίνεται ισχυρότερο και σκληρότερο σε θερμοκρασία δωματίου. Τα φύλλα στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως ηλιακή ενέργεια και κυψέλες καυσίμου. Η μεγαλύτερη βιομηχανική χρήση για το παλλάδιο είναι σε καταλυτικούς μετατροπείς, επειδή το μέταλλο χρησιμεύει ως ένας μεγάλος καταλύτης που επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις. Αυτό το γυαλιστερό μέταλλο είναι 12,6% σκληρότερο από το λευκόχρυσο, καθιστώντας το, πιο ανθεκτικό από το λευκόχρυσο.

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ-ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Εκτός από την κατοχή φυσικού μετάλλου, οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της αγοράς παραγώγων, των ETF και των αμοιβαίων κεφαλαίων, και των μετοχών εταιρειών εξόρυξης. Ας ρίξουμε μια ματιά στις διαθέσιμες επιλογές σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε πολύτιμα μέταλλα.

             

ETF

Υπάρχουν χρηματιστηριακά κεφάλαια και για τα τρία πολύτιμα μέταλλα. Τα ETF είναι ένα βολικό και εύκολο μέσο αγοράς και πώλησης χρυσού, αργύρου ή πλατίνας. Η επένδυση σε ETF, ωστόσο, δεν σας δίνει πρόσβαση στο φυσικό εμπόρευμα, επομένως δεν έχετε αξίωση για το φυσικό μέταλλο στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Δεν θα λάβετε την πραγματική παράδοση ενός χρυσού ή ασημένιου νομίσματος και θα επιβαρυνθείτε με διάφορα έξοδα διαχείρισης.

Futures, options και αμοιβαία κεφάλαια

Οι αγορές futures και options και αμοιβαίων κεφαλαίων προσφέρουν ρευστότητα και μόχλευση σε επενδυτές που θέλουν να κάνουν μεγάλα στοιχήματα σε μέταλλα με βραχυπρόθεσμα στοιχήματα. Τα πιθανά κέρδη και ζημίες μπορούν να έχουν έντονες διακυμάνσεις και εάν δεν γνωρίζετε πολλά από τέτοιου είδους προιόντα, μπορεί να είναι πιο σοφό να διατηρείτε αποστάσεις.

Πιστοποιητικά

Τα πιστοποιητικά προσφέρουν στους επενδυτές όλα τα οφέλη της φυσικής ιδιοκτησίας χρυσού χωρίς την ταλαιπωρία της μεταφοράς και της αποθήκευσης. Ωστόσο, αν ψάχνετε για ασφάλιση από μια  πραγματική καταστροφή, τα πιστοποιητικά είναι απλώς χαρτιά. Μην περιμένετε κανέναν να τα πάρει σε αντάλλαγμα για τίποτα αξίας.

Bullion

Τα νομίσματα και οι ράβδοι είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος επένδυσης στα πολύτιμα μέταλλα. Σίγουρα, για όσους αναμένουν το χειρότερο, το bullion είναι η μόνη επιλογή.

Σε όλο αυτό το κείμενο για την κατανόηση των βασικών στοιχείων για την αγορά προϊόντων bullion, πιστεύουμε ότι θέσαμε την υπόθεση, ότι το bullion δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος διατήρησης του πλούτου, αλλά και εάν αγοραστεί στις σημερινές τιμές, είναι ένας δυνητικά κερδοφόρος τρόπος για να αποθηκεύστε τον πλούτο σας στον 21ο αιώνα. 

Το τέχνασμα για να πετύχετε είναι να γνωρίζετε τους στόχους και το προφίλ κινδύνου σας πριν ξεκινήσετε. Η αστάθεια των πολύτιμων μετάλλων μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συσσώρευση πλούτου. Εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε απώλειες οι οποίες όμως λογικά θα είναι προσώρινες, γιατί στο τωρινό περιβάλλον της απίστευτης εκτύπωσης χρήματος "fake money" από τις Κεντρικές Τράπεζες όλου του κόσμου,οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν μια μόνο πορεία - πάνω. Σημαντικό ρόλο παίζει και η αναλογία μετάλλων ενός χαρτοφυλακείου γιατί όπως είδαμε,οι τιμές τους δεν κινούνται σε όμοιες κατευθύνσεις πάντα.

Μην διστάσετε να επικοινώνησετε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε να χτίσετε σε βάθος χρόνου, ένα ισοροπήμενο χαρτοφυλάκιο πολύτιμων μετάλλων με σωστή αναλογία τύπου μετάλλων και τιμών κτήσης αυτών. Εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε και εμείς πάνω από όλα παθιασμένοι επενδυτές πολύτιμων μετάλλων, οπότε καταλαβαίνουμε κάθε ανάγκη και ανησυχία σας, και θα θέλαμε να γίνουμε ο προσωπικός σύμβουλος-συνεργάτης σας στο υπέροχο ταξίδι που ξεκινάτε.