Έλεγχοι αυθεντικότητας

Η παραχάραξη είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η έννοια του χρήματος. Σίγουρα, όταν κάποιος αγοράζει πολύτιμα μέταλλα για πρώτη φορά θα έχει κάποια ανησυχία για πιθανά πλαστά προϊόντα. Η επαλήθευση της αυθεντικότητας των αγορών σας σε πολύτιμα μέταλλα, είναι αναμφίβολα, η  πιο σημαντική πτυχή της επένδυσής σας. Οι πελάτες που δεν επιβεβαιώνουν αυτό το ζωτικής σημασίας κομμάτι πληροφοριών, όχι μόνο θα σπαταλήσουν σημαντικό μέρος του χρόνου και των χρημάτων τους, αλλά θα θέσουν επίσης σε κίνδυνο την αξία της επένδυσής τους ή της συλλογής τους. Ευτυχώς, η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας του αργύρου και του χρυσού είναι πιο απλή από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι και ενώ είναι γενικά σκόπιμο να ζητήσετε τη γνώμη ενός επαγγελματία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι πελάτες μπορούν μόνοι τους να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξέτασης. Η πρώτη και η καλύτερη προστασία είναι να συνεργαστείτε με έναν αξιόπιστο και πεπειραμένο αντιπρόσωπο, όπως το xrisos.gr, το οποίο διαθέτει υψηλό ποιοτικό έλεγχο και πρότυπα εσωτερικού ελέγχου.

Ευτυχώς, η δημιουργία ψευδών νομισμάτων ή ράβδων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται  για παραχάραξη πολύτιμων μετάλλων δεν είναι απλή υπόθεση – απαιτούνται πολύ περισσότερα από έναν έγχρωμο εκτυπωτή και το σωστό χαρτί. Το να καταφέρεις επίσης ‘’να περάσεις’’ μερικές απλές δοκιμές είναι σχεδόν αδύνατο. Μην ξεχνάτε τον πόθο των αλχημιστών που αφιέρωσαν την ζωή τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν χρυσό.

Ο εξοπλισμός για την εξέταση της αυθεντικότητας, όπως φασματόμετρα μάζας και μηχανές υπερηχογραφήματος, είναι ακριβός και δύσκολα μπορεί να αποκτηθεί από έναν απλό  αγοραστή-επενδυτή για ιδία χρήση.Eμείς στο xrisos διαθέτουμε τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα για να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την αυθεντικότητα όλων των προιόντων που διαχειριζόμαστε.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι χαμηλότερου προϋπολογισμού με τους οποίους μπορείτε να προσδιορίσετε εάν η ράβδος ή το νόμισμα που κρατάτε είναι γνήσια.

 

Επιθεώρηση ράβδων

Μέσω αυτής της δοκιμής, πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά το χρυσό ή ασημένιο σας αντικείμενο με κάποιο μεγεθυντικό φακό για να ερευνήσετε μερικές βασικές οπτικές ενδείξεις σχετικά με αυτό. Συγκεκριμένα : Οποιαδήποτε σημάδια αποχρωματισμού! Όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο σχετικά με τον τρόπο φροντίδας πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός είναι χημικά αδρανής. Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός δεν αντιδρά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έτσι, εάν εντοπίσετε κάποια σημάδια αποχρωματισμού στο αντικείμενο που κρατάτε, αυτό υποδηλώνει ψεύτικο χρυσό ή επιχρυσωμένο επίχρισμα πάνω από άλλο υλικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα προφανές εάν εντοπίσετε άλλα μέταλλα κάτω από τις αποχρωματισμένες περιοχές.

 

Χρώμα και λάμψη ! Ο γνήσιος χρυσός έχει ένα όμορφο απαλό κίτρινο χρώμα και δεν είναι πολύ γυαλιστερός. Εάν το χρυσό σας κομμάτι είναι πολύ γυαλιστερό, πολύ κίτρινο ή έχει άλλο χρωματικό τόνο (συνήθως κοκκινωπό), τότε δεν είναι καθαρός χρυσός.

Εάν το κομμάτι σας ΄΄δεν πέτυχε’’ το τεστ μεγεθυντικού φακού, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε ένα καθαρό χρυσό αντικείμενο. Ωστόσο, εάν θέλετε να μάθετε την λεπτότητά του, μπορείτε να προχωρήσετε σε περαιτέρω δοκιμές.

Για την επόμενη μέθοδο δοκιμής, ίσως χρειαστείτε και πάλι το μεγεθυντικό φακό σας. Κατά την επιθεώρηση ράβδων χρυσού και αργύρου, ή νομισμάτων, οι πρώτες λεπτομέρειες που πρέπει να εξετάσετε είναι τα σημάδια τους. Πρακτικά, κάθε ασήμι ή χρυσό φέρει το σήμα του παραγωγού του, οπότε τα αντικείμενα που δεν διαθέτουν αυτήν την απαραίτητη σήμανση πρέπει να σας προκαλούν υποψίες. Άλλες κοινές σημάνσεις που αξίζει να σημειωθούν είναι το βάρος, η καθαρότητα, οι σειριακοί αριθμοί και, στην περίπτωση των νομισμάτων, το έτος εκτύπωσης και η ονομαστική αξία. Μόλις κοιτάξετε τις σημάνσεις, συγκρίνετέ τις με αυτές ενός πιστοποιημένα γνήσιου αντικειμένου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες, όπως η γραμματοσειρά κειμένου και τα περίπλοκα σχέδια του έργου τέχνης. Επίσης, αξίζει να σημειωθούν τα όρια που περιβάλλουν την εικόνα. Τέτοιες ‘’ασυνέπειες’’ μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε διάκριση μεταξύ του γνήσιου αντικειμένου και ενός πλαστού.

 

Φινίρισμα άκρου

Όσον αφορά τα νομίσματα, ένα από τα πιο δύσκολα σημεία στην τέλεια αναπαραγωγή τους είναι η λεπτομέρεια στο τελείωμα. (Στην πραγματικότητα, οι λεπτομέρειες αυτές υπάρχουν για αυτόν τον λόγο, για να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία τέλειας αναπαραγωγής.) Κάθε σχέδιο νομίσματος έχει ένα ξεχωριστό φινίρισμα περιμετρικά που σχετίζεται με ένα σχέδιο. Μερικά είναι ομαλά, μερικά έχουν γράμματα και άλλα έχουν "κούρεμα" ή μικρές κορυφογραμμές. Υπάρχουν μερικά τελειώματα που συνδυάζουν ακόμη και υφές, όπως "διακοπτόμενο κούρεμα" που συνδυάζει απλές και άλλες υφές κατά μήκος της άκρης του νομίσματος. Επομένως, όταν εξετάζετε την άκρη του νομίσματος, ελέγξτε αν το φινίρισμα του άκρου είναι το αντίστοιχο σχέδιο και στο υπό εξέταση νόμισμα. Στη συνέχεια, παρατηρήστε εάν η υφή του έχει εκτελεστεί σωστά. Για παράδειγμα, πολλά πλαστά νομίσματα που προσπαθούν να αναπαράγουν το τελείωμα των ιδιαίτερων αυτών γραμμών εμφανίζουν συχνά ανώμαλες γραμμές ή γραμμές λανθασμένου μεγέθους.

 

Float Test

Ένα από τα απλούστερα προκαταρκτικά τεστ για το χρυσό στο σπίτι σας είναι το Float Test. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπολ με νερό και το χρυσό σας αντικείμενο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το χρυσό σας στο νερό. Εάν είναι γνήσιος χρυσός, τότε θα βυθιστεί αμέσως στο κάτω μέρος του κυπέλλου. Ο καθαρός χρυσός είναι βαρύς λόγω της υψηλής πυκνότητάς του (19,32 g / ml). Εάν αιωρείται πάνω από το κάτω μέρος του κυπέλλου, τότε είναι ψεύτικο ή επιχρυσωμένο χρυσό. Ωστόσο, το Float Test δεν είναι 100% ακριβές τεστ επειδή το ψεύτικο αντικείμενο μπορεί να έχει και άλλα βαρέα μέταλλα που θα βυθιστούν επίσης. Για αυτό το λόγο το Float Test  πρέπει να είναι μόνο μια προκαταρκτική μέθοδος. Εάν το κομμάτι σας βυθιστεί και εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, προχωρήστε στις ακόλουθες δοκιμές, αλλά λάβετε επίσης υπόψη ότι ο πραγματικός χρυσός δεν σκουριάζει ή αποχρωματίζεται εάν τοποθετηθεί στο νερό. Τυχόν σημάδια που δείχνουν αυτήν την αντίδραση στο νερό είναι επιβεβαίωση ότι το προϊόν σας είναι ψεύτικο ή επιχρυσωμένο.

 

Δοκιμή δέρματος

Μία από τις ευκολότερες μεθόδους ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού είναι η Δοκιμή Αποχρωματισμού Δέρματος. Ο πραγματικός χρυσός δεν θα "λεκιάσει" ούτε θα αποχρωματίσει το δέρμα σας. Ωστόσο, εάν φοράτε ψεύτικο χρυσό κόσμημα ή χειρίζεστε ψεύτικο χρυσό, το δέρμα σας θα αποχρωματιστεί. Απλώς κρατήστε το χρυσό σας αντικείμενο στο χέρι σας για μερικά λεπτά. Εάν είναι ψεύτικος χρυσός, ο ιδρώτας στο δέρμα σας θα δημιουργήσει μια χημική αντίδραση με το μέταλλο. Το δέρμα σας θα αντιδράσει με αποχρωματισμό σε μαύρο ή πράσινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα σας αντιδρά με τα άλλα κράματα μετάλλων, αλλά όχι με το χρυσό. Εάν είναι γνήσιος χρυσός, δεν θα αντιδράσει με το δέρμα σας (εκτός αν είστε αλλεργικοί φυσικά.) Έτσι, εάν το καθαρό δέρμα σας εμφανίσει μαύρο ή πράσινο αποχρωματισμό - τότε γνωρίζετε ότι είναι ψεύτικο ή χρυσό κράμα. Διαφορετικά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε και τις επόμενες δοκιμές για να διαπιστώσετε ότι έχετε καθαρό χρυσό.

 

Διαστάσεις και βάρος

Ίσως ο πιο αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος ελέγχου που σας δίνει σίγουρα αποτελέσματα. Για αυτήν τη δοκιμή, θα χρειαστεί να λάβετε τις ρυθμιζόμενες μετρήσεις για το νόμισμα σας, με μια δαγκάνα και μια ζυγαριά κοσμημάτων. Η δαγκάνα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες στη βιομηχανία πολύτιμων μετάλλων για να παρέχει τις ακριβέστερες δυνατές μετρήσεις. Μπορούν να αγοραστούν και τα δύο στο ηλεκτρονικό κατάστημα μας στη συλλογή των αξεσουάρ ξεκινώντας από 5-10 EUR. Χρησιμοποιήστε τη δαγκάνα για να μετρήσετε τη διάμετρο και το πλάτος του κομματιού σας και αντίστοιχα το βάρος του με τη ζυγαριά. Οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ των πραγματικών και των καθορισμένων μετρήσεων υποδηλώνει ένα πλαστό κομμάτι, καθώς όλες οι ράβδοι και τα νομίσματα παράγονται σε πανομοιότυπα καλούπια από συγκεκριμένα μηχανήματα.

Ο χρυσός και το ασήμι είναι εξαιρετικά πυκνά μέταλλα - πολύ πυκνότερα από σχεδόν οποιοδήποτε βασικό μέταλλο (ακόμη και από το μόλυβδο και τον υδράργυρο που θεωρούνται εξίσου πυκνά μέταλλα). Κάθε κέρμα ή ράβδος παράγεται με στενές ανοχές ως προς τη διάμετρο, το πάχος και το βάρος. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πλαστά αντικείμενα που ζυγίζουν σωστά θα έχουν αναγκαστικά πολύ μεγάλη διάμετρο ή μεγαλύτερο πάχος. Αντίστοιχα θα είναι λιποβαρή ώστε να επιτευχθεί η σωστή διάμετρος και το σωστό πάχος. Η απλή σύγκριση της διαμέτρου και του πάχους του εν λόγω νομίσματος με το γνωστό του βάρος είναι αρκετή για να σας καθησυχάσει. Μπορείτε να βρείτε όλες αυτές τις διαστάσεις στα χαρακτηριστικά του κάθε προιόντος στο xrisos.gr

 

 «Ping»

Ο όρος «ping» αναφέρεται στο κτύπημα που θα ακούσετε όταν χτυπάτε ένα πολύτιμο μεταλλικό κομμάτι. Για τη διεξαγωγή αυτού του τεστ θα χρειαστείτε ένα άλλο κομμάτι μετάλλου. Χτυπήστε απαλά αυτό το μέταλλο στο ράβδο η στο κέρμα σας. Θα πρέπει να ακούσετε ένα χτύπημα που διαρκεί περίπου 1-2 δευτερόλεπτα. Εάν ακούσετε ένα "clunk" ή οποιοδήποτε άλλο δυσκίνητο ήχο που δεν χτυπάει, το bullion σας δεν είναι γνήσιο. Υπάρχουν και κάποιες εφαρμογές SmartPhone για να σας βοήθήσουν στη δοκιμή του χρυσού και του ασημιού σας.

Οι επενδυτές με iPhone μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή CoinTester και να δοκιμάσουν τα νομίσματα αργύρου και χρυσού, περιστρέφοντάς τα απαλά σε μια σκληρή επιφάνεια με το μικρόφωνο του τηλεφώνου να βρίσκεται κοντά. Αντίστοιχα οι χρήστες Android μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή Bullion Test. Επιλέξτε το νόμισμα από την αναπτυσσόμενη λίστα, πατήστε το κουμπί μικροφώνου και, στη συνέχεια, ισορροπήστε το νόμισμα στην άκρη του δακτύλου σας και χτυπήστε το με ένα νύχι ή άλλο νόμισμα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ακριβή.

 

Μαγνητισμός

Για να πραγματοποιήσετε αυτήν τη δοκιμή, χρειάζεστε έναν μαγνήτη υψηλής αντοχής, τον οποίο μπορείτε να αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα. Τοποθετήστε τον μαγνήτη κοντά στο χρυσό αντικείμενο. Ψεύτικος χρυσός ή κράματα χρυσού θα προσελκύονται αμέσως από τον μαγνήτη. Εάν το μέταλλο έλκεται από τον μαγνήτη, τότε είτε δεν είναι φτιαγμένο από χρυσό είτε έχει μικρό ποσοστό αυτού. Ο χρυσός είναι ένα μη σιδηρούχο μέταλλο, που σημαίνει ότι δεν θα προσελκύστει από τον μαγνήτη. Έτσι, ακόμη και αν το αντικείμενο είναι ελαφρώς μαγνητικό, είναι επιχρυσωμένο. Αυτό είναι συνηθισμένο για τα πλαστά νομίσματα που φαίνεται να είναι χρυσά. Αυτά τα νομίσματα είναι επιχρυσωμένα μόνο στην επιφάνεια, αλλά κάτω από την επίστρωση, δεν είναι χρυσά. Έτσι, εάν ο μαγνήτης σας προσελκύει το χρυσό σας κομμάτι, μπορείτε σίγουρα να παραλείψετε τις επόμενες δοκιμές. Γνωρίζετε με βεβαιότητα αν ο χρυσός σας είναι καθαρός ή όχι από αυτό το τεστ. Εάν το χρυσό σας αντικείμενο δεν προσελκύεται καθόλου, είναι πιθανό καθαρό χρυσό. Σας ενημερώνουμε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά πλαστά μέταλλα που δεν είναι μαγνητικά, οπότε φροντίστε να κάνετε κάποια περαιτέρω εξέταση για να επιβεβαιώσετε την αυθεντικότητα του χρυσού σας.

 

Δοκιμή θερμικής αγωγιμότητας για ασήμι

Το ασήμι είναι ένας από τους καλύτερους αγωγούς θερμικής ενέργειας που βρίσκονται στη φύση. Αυτό καθιστά εύκολο να δοκιμάσετε ασημένιες ράβδους χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο από ένα παγάκι. Τοποθετήστε ένα παγάκι πάνω από ένα νόμισμα ή ράβδο, και θα πρέπει να δείτε ότι αρχίζει να λιώνει σχεδόν αμέσως καθώς η θερμότητα μεταφέρεται γρήγορα, αρκεί να είναι καθαρή ασημένια ράβδος ή νόμισμα. Εάν δεν συμβεί τίποτα ή η τήξη γίνεται πολύ αργά, έχετε αγοράσει ένα ψεύτικο.

 

Δοκιμή με ξύδι

Η δοκιμή ξιδιού είναι μια γρήγορη και εύκολη δοκιμή. Χρειάζεστε μόνο ένα σταγονόμετρο ή γυάλινο δοχείο. Θα χρειαστείτε επίσης λίγο άσπρο ξύδι. Για να χρησιμοποιήσετε το σταγονόμετρο, ακολουθήστε αυτά τα βήματα. Πρώτα, ασφαλίστε το σταγονόμετρο και γεμίστε με λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, κρατήστε το χρυσό σας στο χέρι σας ή τοποθετήστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια και τοποθετήστε μερικές σταγόνες ξύδι στο χρυσό σας. Εάν οι σταγόνες ξιδιού αλλάξουν το χρυσό χρώμα, δεν είναι καθαρός χρυσός. Εάν το χρώμα δεν ποικίλλει, τότε είναι καθαρός χρυσός. Εάν χρησιμοποιείτε γυάλινο μπολ ή κύπελλο, γεμίστε το με λευκό ξύδι. Αφήστε το χρυσό να καθίσει στο ξύδι για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε το χρυσό κομμάτι και ξεπλύνετε. Εάν ο χρυσός είναι πραγματικός, θα λάμψει. Εάν ο χρυσός είναι ψεύτικος, θα αλλάξει χρώμα.

 

Κιτ δοκιμής οξέος

Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ένα κιτ δοκιμής οξέος για χρυσό και ασήμι που προσδιορίζει τόσο το γνήσιο όσο και το πλαστό ράβδο μέσω μιας μικρής χημικής αντίδρασης. Η παρακολούθηση της αλλαγής χρώματος σε μια σταγόνα οξέος μπορεί να αποκαλύψει εάν ένα δείγμα είναι γνήσιο ή όχι. Ωστόσο, τα οξέα πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά διότι τα bullion σας μπορούν να αποχρωματιστούν οριστικά. Δεδομένου ότι οι ράβδοι χρυσού αποτιμώνται για το μεταλλικό τους περιεχόμενο και όχι τόσο για την ομορφιά τους, ο αποχρωματισμός είναι απίθανο να μειώσει την αξία του χρυσού σας κατά περισσότερο από ένα μικρό ποσό. Ωστόσο χρησιμοποιείστε δοκιμές οξέος με φειδώ και με πολύ προσοχή στα νομίσματα στα οποία η εμφάνιση παίζει πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αξίας τους. Το Gold Acid Test είναι το πιο δημοφιλές και ακριβές τεστ οικιακού χρυσού.

 

Υπέρηχος

Οι μηχανές υπερήχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση της αυθεντικότητας του bullion σας, μετρώντας τη συνοχή της σύνθεσής του. Διαφορετικά μέταλλα θα επηρεάσουν το πόσο γρήγορα τα ηχητικά κύματα διέρχονται μέσα από αυτό. Ωστόσο, συνιστούμε στους πελάτες να αφήσουν αυτήν τη συγκεκριμένη μέθοδο δοκιμών σε έναν επαγγελματία, καθώς τέτοιες μηχανές μπορεί να είναι δαπανηρές, ξεκινώντας συνήθως από 1.000+ δολάρια ΗΠΑ και η εκτίμηση των ταχυτήτων απαιτεί πολλές τεχνικές γνώσεις.

 

Δοκιμές προς αποφυγή

Είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από μεθόδους δοκιμών που απαιτούν εσοχή, απόξεση ή απόθεση χρυσού ή αργύρου. Αυτές οι επεμβατικές δοκιμές θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο bullion, μειώνοντας κατά συνέπεια την αξία της επένδυσής σας.

 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η καλύτερη προσέγγιση για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των κομματιών σας είναι να τα αγοράσετε από έναν αξιόπιστο αντιπρόσωπο. Το xrisos.gr προμηθεύετε προϊόντα απευθείας από διάσημα νομισματοκοπεία και διυλιστήρια και χρησιμοποιεί αυστηρούς ελέγχους ποιότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να υπερασπιστούμε με σιγουριά κάθε προϊόν που πουλάμε - διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα, το βάρος και την καθαρότητα. Τα προϊόντα που αγοράζονται από μεμονωμένους πωλητές ελέγχονται διεξοδικά για επιβεβαίωση της κατάστασης και χρησιμοποιούμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό για να επικυρώσουμε την αυθεντικότητά τους. Για οποιεσδήποτε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα μας ή για την αυθεντικότητά τους, καλέστε μας στο 2111989717. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το ενημερωμένο προσωπικό μας μέσω ζωντανής συνομιλίας ή μέσω email στο info@xrisos.gr.