Bullion VS Bitcoin

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι στο χρυσό και στο ασήμι και διατηρούμε επί του παρόντος το 20-25% των περιουσιακών στοιχείων μας σε πολύτιμα μέταλλα. Είμαστε perma-bull στα bullion, και πιστεύουμε ότι η μακροοικονομική πορεία τους θα είναι εξαιρετική. Η απόφαση και η πίστη μας στο επιχείρημα στηρίζεται στο ότι σαν πλανήτης έχουμε αποφανθεί ομόφωνα υπέρ του πληθωρισμού. Δύσκολο να βρεθεί οποιοσδήποτε πολιτικός που να αντισταθεί τώρα στα ελλείμματα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ευρώ, γεν. γουαν κλπ πατώντας το κουμπί εκτύπωσης στη μηχανή χρημάτων της τράπεζας του. Αφού λοιπόν οι Κεντρικοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί θέλουν πληθωρισμό, τότε εμείς αντίστοιχα θέλουμε χρυσό και ασήμι. Θα έπρεπε υπό αυτές τις συνθήκες ο χρυσός και το ασήμι να βρίσκονται σε νέα υψηλά επίπεδα; Μάλλον ναι. Αντίθετα, διόρθωσαν και ο πιο συνηθισμένος λόγος που ακούγεται στην αγορά είναι ότι το Bitcoin τα αντικατέστησε τώρα ως το σκληρό νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου. Έληξε το 2020 επίσημα μετά από 3000 χρόνια η συνθήκη του χρυσού ως το απόλυτο νόμισμα;

Το Bitcoin είναι ένα cryptocurrency που βασίζεται σε blockchain και μοιράζεται ορισμένες ιδιότητες με τα πολύτιμα μέταλλα . Όπως ο χρυσός και το ασήμι , υπάρχει περιορισμένη ποσότητα-προσφορά bitcoin. Ο Satoshi Nakamoto, ο «δημιουργός» του bitcoin, περιόρισε τη συνολική προσφορά στα 21 εκατομμύρια. Το Bitcoin δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα ή ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Με αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση, το bitcoin παράγεται από τη συλλογική δύναμη υπολογιστών "ανθρακωρύχων"- “miners” ατόμων και εταιρειών που εργάζονται για την επαλήθευση συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο δίκτυο Bitcoin και στη συνέχεια ανταμείβονται για τον χρόνο, την υπολογιστική ισχύ και την προσπάθειά τους με bitcoin. Για να διασφαλιστεί ότι η αγορά δεν θα πλημμυρίσει, το πρωτόκολλο Bitcoin ορίζει ότι αυτές οι ανταμοιβές περιορίζονται κατά το ήμισυ στην πορεία του χρόνου, με το τελευταίο bitcoin να εκδίδεται περίπου το 2140.

Για εκατοντάδες χρόνια, ο χρυσός και το ασήμι κυριάρχησαν στην αρένα των ασφαλών καταφυγίων, ενώ το bitcoin κυκλοφόρησε περίπου πριν από μια δεκαετία και έχει επιτύχει, παρά το σύντομο της ζωής του, ευρεία αναγνώριση ενώ πολλοί χαρακτηρίζουν το bitcoin ως τoν «ψηφιακό χρυσό». Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι, που είναι καλύτερα να επενδύσει κάποιος σε bullion ή σε bitcoin; Ας συγκρίνουμε λοιπόν αυτές τις δύο επενδυτικές επιλογές :

Το Bullion όσον αφορά τη διαφάνεια στη διαπραγμάτευση, τη ζύγιση, την ασφάλεια, τη νομιμότητα και τη παρακολούθηση είναι καθαρό σαν κρύσταλλο. Είναι πολύ δύσκολο να το κλέψεις, να παραδώσεις ψεύτικο ή να καταστρέψεις το μέταλλο. Το Bitcoin είναι επίσης δύσκολο να καταστραφεί, χάρη στο κρυπτογραφημένο, αποκεντρωμένο σύστημα και στους περίπλοκους αλγορίθμους του, αλλά η υποδομή για την εξασφάλιση της ασφάλειάς του δεν έχει ακόμη δοκιμασθεί μακροπρόθεσμα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα προκύψει κάποια στιγμή ένα γενικό blackout ή ένα μεγάλο hacker attack ή ακόμα και μια ευθεία ή μη παρέμβαση από τις Κεντρικές Τράπεζες. Η καταστροφή 460 εκατομμύριων του Mt.Gox είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί οι επενδυτές σε bitcoin πρέπει να είναι προσεκτικοί. Σε αυτό το συμβάν, ένα δημοφιλές χρηματιστήριο βγήκε εκτός σύνδεσης και χάθηκαν περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin χρηστών. Πολλά χρόνια αργότερα, η υπόθεση του Gox εξακολουθεί να επιλύεται νομικά, ως μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς το bitcoin παραμένει δύσκολο να παρακολουθηθεί.

Τόσο ο χρυσός και το ασήμι όσο και το bitcoin είναι σπάνιοι πόροι. Το Bitcoin διασφαλίζει ότι και τα 21 εκατομμύρια Bitcoin θα κυκλοφορήσουν μέχρι το έτος 2140. Ενώ γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin, είναι άγνωστο πότε θα εξορυχθεί όλος ο χρυσός και το ασήμι του κόσμου από τη γη.

Ο χρυσός έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, από είδη πολυτελείας όπως κοσμήματα έως εξειδικευμένες εφαρμογές στην οδοντιατρική, στα ηλεκτρονικά και πολλά άλλα.

Το ασήμι από την άλλη καταναλώνεται σε ημιαγωγούς, ηλεκτρονικά, ηλιακούς συλλέκτες, συσκευές καθαρισμού νερού, μπαταριές και φωτισμό LED και φυσικά την κατασκευή κοσμημάτων. 

Με την τεχνολογία blockchain, το ίδιο το bitcoin έχει  όντως τεράστια βασική αξία επίσης αφού δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υποδομές και παραδοσιακά χρηματοδοτικά μέσα όπως η πίστωση. Με το bitcoin, αυτά τα άτομα μπορούν να διαχειριστούν αξία σε όλο τον κόσμο σχεδόν χωρίς χρέωση. Η πραγματική δύναμη του Bitcoin ως μέσο τραπεζικής για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τράπεζες ίσως δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Μια σημαντική ανησυχία για τους επενδυτές που αναζητούν το bitcoin ως ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο είναι μεγάλη μεταβλητότητα και η αστάθεια του. Αρκεί να κοιτάξουμε το ιστορικό τιμών του bitcoin τα τελευταία τρία χρόνια για να το αποδείξουμε. Οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να θυμούνται αρχές του 2018 όταν η τιμή ενός bitcoin ξεπέρασε τα 20.000$ και στη συνέχεια το 2019 κατέβηκε στα 3000-3300$. Σήμερα μετά από ένα νέο ξέφρενο ράλι η τιμή του bitcoin βρίσκεται πάνω από τις 30.000 $,

 Αυτή η τόσο μεγάλη αστάθεια δεν συνοδεύει τον χρυσό και το ασήμι για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθιστώντας τα πολύτιμα μέταλλα σε φυσική μορφή το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →