Τι θα φέρει για το ασήμι το 2021;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το ασήμι είχε έντονες μεταβολές κατά τη διάρκεια του 2020, υπερδιπλασιάζοντας την τιμή του, από τα χαμηλά επίπεδα του έτους για να φτάσει σε υψηλό επτά ετών τον Αύγουστο, πριν υποχωρήσει ξανά κατά 20 τοις εκατό. Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια; Θα ανεβεί η τιμή του λευκού πολύτιμου μετάλλου σε νέα υψηλά το 2021 ή αυτή θα είναι η αρχή μιας νέας καθοδικής πορείας;

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία του covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο ‘’έσπρωξε’’  πολλούς επενδυτές στα συνήθη ασφαλή καταφύγια, τα πολύτιμα μέταλλα. Μάλιστα, λόγω του ότι ο χρυσός έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ το καλοκαίρι - στα 2.075 δολάρια, πολλοί στράφηκαν στο ασήμι, ως μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση, με αποτέλεσμα το ασήμι να ξεπεράσει τον χρυσό σε αποδόσεις τα τελευταία δύο τρίμηνα, ομαλοποιώντας τον λόγο τιμής χρυσού / αργύρου (gold-silver ratio) σε 80 φορές από 125 φορές που ήταν τον Μάρτιο. Ο βασικός μοχλός ήταν η επενδυτική ζήτηση, με τις συμμετοχές  ETF να φτάνουν σε ρεκόρ. Οι επενδύσεις σε ETFs με υποστήριξη αργύρου ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ουγκιές, για πρώτη φορά, φτάνοντας το ρεκόρ των 1,062 δισεκατομμυρίων ουγκιών.  Η επένδυση σε bullion δεν έμεινε πίσω, καθώς η ζήτηση για νομίσματα και ράβδους αυξήθηκε περισσότερο από 15 τοις εκατό. Αυτές οι ισχυρές επενδύσεις αντιστάθμισαν την ασθενέστερη ζήτηση από τη βιομηχανία εν μέσω της συρρικνωμένης οικονομικής δραστηριότητας.

Σε αντίθεση με το χρυσό, όπου η ζήτηση του προέρχεται κατά κύριο λόγο για την χρησιμοποίηση του ως επενδυτικό όχημα και ασφαλές καταφύγιο, στο ασήμι σχεδόν τα δύο τρίτα της ζήτησης προέρχεται από τη βιομηχανία, όπως η χρήση του μετάλλου για ημιαγωγούς, ηλεκτρονικά, ηλιακούς συλλέκτες, συσκευές καθαρισμού νερού, μπαταριές και φωτισμό LED καθώς και η χρήση του για την κατασκευή κοσμημάτων.

Τα δεδομένα του παγκόσμιου δείκτη κατασκευαστή αγορών (PMI) για το Νοέμβριο έδειξαν ότι υπήρξε ανάκαμψη στο διεθνές εμπόριο και ταχύτερη επέκτασή για σχεδόν μια δεκαετία, καθώς η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται. Ο παγκόσμιος δείκτης PMI ανέβηκε στα 53,7  το Νοέμβριο, από 53 τον Οκτώβριο που ήταν και ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας πάνω από το όριο του 50 που δείχνει την επέκταση της δραστηριότητας. Η ανάπτυξη προήλθε από τις ισχυρές αυξήσεις της παραγωγής και των εξαγωγών ιδιαίτερα οι προερχόμενες από την Κίνα. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας το 2021 φαίνεται ότι θα υποστηρίξει την τιμή του ασημιού.

 Η αυξανόμενη ζήτηση αλλά και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναμένεται να συνδυαστούν με την μεγάλη πτώση της παραγωγής για 5ο συνεχές έτος - η προσφορά αργύρου από τα ορυχεία  μειώνεται συνεχώς από το 2016 - λόγω της μείωσης των μεγάλων έργων εξόρυξης αργύρου και την έλλειψη δημιουργίας νέων έργων. Η προμήθεια του μετάλλου από ορυχεία μειώθηκε κατά 5% το 2020 και Η Heraeus Precious Metals προβλέπει ότι η παγκόσμια προμήθεια αργύρου θα συρρικνωθεί πάλι κατά 6,3% φέτος, λόγω του αντίκτυπου των λειτουργικών διακοπών λόγω της πανδημίας.

Παρά το ράλι της τιμής φέτος, οι παραγωγοί θα δυσκολευθούν να αυξήσουν την προσφορά γιατί η πλειονότητα του ασημιού εξορύσσεται ως υποπροϊόν άλλων μετάλλων, με το ήμισυ να προέρχεται από τις εξορύξεις  χρυσού ενώ το άλλο μισό είναι υποπροϊόν της εξόρυξης ψευδαργύρου, μολύβδου και χαλκού, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρακωρύχους να καλύψουν την αυξανόμενη υπερβολική ζήτηση για ασήμι."

«Ενώ η επένδυση υπήρξε ο βασικός μοχλός ανόδου για το 2020, η βιομηχανική ζήτηση και η ζήτηση για κοσμήματα λογικά  θα ανακάμψουν έντονα το 2021. Τα ηλεκτρονικά και τα ηλιακά πάνελ θα είναι η κύρια πηγή αύξησης της ζήτησης εν μέσω της ανάκαμψης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Είναι η ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση αργύρου σε βιομηχανικές εφαρμογές, ειδικά εκείνες που οδηγούν τον πράσινο μετασχηματισμό, όπως φωτοβολταϊκά  κύτταρα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών ειδικά λόγω και της πολιτικής υποστήριξης για επενδύσεις ηλιακής ενέργειας υπό την προεδρία του Biden, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ταμείου Ανάπτυξης που κατευθύνει το μεγαλύτερο όγκο του σε πράσινη ανάπτυξη και τον στόχο της Κίνας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2060, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών. "

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε ότι οι παραπάνω τάσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην άνοδο των τιμών του αργύρου το επόμενο έτος. Σε περίπτωση μιας καθοδικής πορείας οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση  γιατί  αυτό θα είναι κάτι παροδικό και θα αποτελέσει μια ίσως τελευταία ευκαιρία εισόδου στο μέταλλο σε χαμηλή τιμή, πριν την τελική εκτόξευση της αξίας του. 

Το xrisos.gr σας προσφέρει την ευκαιρία να αγοράσετε, να πουλήσετε και να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα, σε διάφορες μορφές όπως χρυσά και ασημένια νομίσματα, αλλά και ράβδους από χρυσό, ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο. Εύκολα, γρήγορα, με τεράστια ποικιλία και προπαντός οικονομικά σε σύγκριση με τις Ελληνικές Τράπεζες και τον υπόλοιπο ανταγωνισμό εντός Ελλάδας. Μη διστάσετε να κάνετε την έρευνά σας, θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές μας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, καθώς δεν χρησιμοποιούμε μεσάζοντες. Ουσιαστικά,αγοράζουμε το απόθεμά μας απευθείας από τους παραγωγούς για να σας παρέχουμε την δυνατόν καλύτερη τιμή κτήσης για τις επενδύσεις σας. Τα premiums είναι από τα ανταγωνιστικότερα της αγοράς και σίγουρα πολύ χαμηλότερα από αυτά της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής για τις χρυσές λίρες Αγγλίας - Britannia Gold coin 0,25 oz που διαθέτουν.

Μαζί μας ο χρυσός και το ασήμι σας, θα έρθουν γρήγορα στη πόρτα σας, με δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή, κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Bullion αγοράς, ειδικά στην χώρα μας. Αν δεν είστε πολύ έμπειρος στο χώρο, αγοράζοντας από bullion dealers του εξωτερικού προσπαθώντας να βρείτε ανταγωνιστικές τιμές, ενδέχεται να υποβληθείτε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις όπως μια διεκπεραίωση νομικής διαμάχης στο εξωτερικό, απρόβλεπτα κόστη εκτελωνισμού, διπλή χρέωση φόρων, καθυστερήσεις μηνών για τη παραλαβή, δυσκολία στην επικοινωνία και πολύ-πολύ άγχος. Χρήζει λοιπόν ιδιαίτερης προσοχής η επιλογή τού προμηθευτή σας, και εμείς ως χρόνιοι επενδυτές πολύτιμων μετάλλων και οι ίδιοι, γνωρίζουμε ακριβώς τις ανάγκες σας και πως να χτίσουμε μαζί σας μια μακροχρόνια επαγγελματική σχέση.

Η ομάδα του xrisos.gr δίνει έμφαση στην προσωπική, γρήγορη και άριστη εξυπηρέτηση. Όλα τα ερωτήματα απαντώνται γρήγορα και αξιόπιστα. Τα εμπορεύματα αποστέλλονται εντός 3-5 ημερών από την παραλαβή της πληρωμής. Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα του προϊόντος στις μεμονωμένες σελίδες προϊόντων ή ρωτήστε μας μέσω email στο info@xrisos.gr ή μέσω τηλεφώνου στο  2111-989717


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →