Θα φτάσουν οι τιμές του χρυσού σε νέο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών το 2024;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed και οι προβλέψεις για την τιμή του χρυσού για το 2024

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2023 μετά από ένα ισχυρό ράλι που πυροδοτήθηκε από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για τις συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσίας-Ουκρανίας. Η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ και οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve ενίσχυσαν περαιτέρω τη τιμή του χρυσού, η οποία έφτασε το υψηλό ρεκόρ των 2.135,39 $/oz τον Δεκέμβριο.


Μετά από έναν κύκλο αυξήσεων που ώθησε το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αναμένουν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά 40 ετών που παρατηρήθηκαν στο μέσα του 2022. Με τις τιμές του χρυσού να κυμαίνονται γύρω στα $2.000/oz, αναμένεται άλλη μια ανοδική πορεία για το πολύτιμο μέταλλο καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν;


«Τα εμπορεύματα είναι απίθανο να ωφεληθούν από τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2024. Ο πληθωρισμός θα πρέπει να πέσει κάτω από το 3%, έτσι ώστε, μαζί με τον σωστό συγχρονισμό του οικονομικού κύκλου, να είναι οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη θέσεων long, καθιστώντας τις προοπτικές του κλάδου πολύ τακτικές για το 2024», δήλωσε η Natasha Kaneva, Επικεφαλής της Global Commodities Strategy της J.P. Morgan. «Σε όλα τα εμπορεύματα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μόνη δομική ανοδική έκκληση που κρατάμε είναι για το χρυσό και το ασήμι».


Η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα τείνουν να είναι θετικοί παράγοντες για τον χρυσό, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένα ασφαλές καταφύγιο λόγω της ικανότητάς του να παραμένει αξιόπιστο απόθεμα αξίας. Έχει χαμηλή συσχέτιση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, επομένως μπορεί να λειτουργήσει ως ασφάλιση σε περιόδους πτώσης των αγορών και σε περιόδους γεωπολιτικής πίεσης. Το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνουν επίσης την ελκυστικότητα του χρυσού που δεν αποδίδει.


Η πρόβλεψη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πυροδοτήσει το ράλι της τιμής του χρυσού, καθώς επηρεάζεται από τις προσδοκίες της αγοράς για τη μελλοντική πολιτική της Fed.

 

Η απόδοση των τιμών του χρυσού γύρω στην πρώτη μείωση των τριών τελευταίων κύκλων μειώσεων της Fed

Line chart showing that on average, gold prices have risen following the last three Fed cutting cycles.

 

«Σε όλα τα μέταλλα, έχουμε την υψηλότερη πεποίθηση για μια ανοδική μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη τόσο για το χρυσό όσο και για το ασήμι κατά τη διάρκεια του 2024 και στο πρώτο εξάμηνο του 2025, αν και ο χρόνος για μια είσοδο θα συνεχίσει να είναι κρίσιμος», δήλωσε ο Gregory Shearer. Επικεφαλής Στρατηγικής Βασικών και Πολύτιμων Μετάλλων στην J.P. Morgan.


«Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός εξακολουθεί να εμφανίζεται αρκετά πλούσιος σε σχέση με τα υποκείμενα επιτόκια και τα θεμελιώδη στοιχεία συναλλάγματος (FX) και εξακολουθεί να φαίνεται ευάλωτος σε μια άλλη μέτρια υποχώρηση βραχυπρόθεσμα, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed τρέχουν τώρα νωρίτερα από τις προβλέψεις μας». πρόσθεσε ο Shearer.


Ωστόσο, οποιαδήποτε ανατροπή τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να αρχίσουν να τοποθετούνται για ένα ράλι που ξεκινά γύρω στα μέσα του 2024, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ επιβραδύνεται και οι προσδοκίες για έναν επικείμενο κύκλο περικοπών της Fed αυξάνονται.

 

Θα φτάσουν οι τιμές του χρυσού σε νέο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών το 2024;

Οι τιμές του χρυσού θα κορυφωθούν στα 2.300 $/oz το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις της J.P. Morgan Research. Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι ο κύκλος περικοπών της Fed θα είχε αρχικά 125 μονάδες βάσης (bp) περικοπών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ωθώντας τις τιμές του χρυσού σε νέα ονομαστικά υψηλά.


Οι προβλέψεις για την τιμή του χρυσού βασίζονται στις επίσημες προβλέψεις της Fed, οι οποίες βλέπουν τον βασικό πληθωρισμό να μετριάζεται στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025, πριν επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2026.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι οικονομολόγοι της J.P. Morgan προβλέπουν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει τη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, επιτυγχάνοντας τελικά περικοπές 125 bp στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για να αποφευχθεί η ύφεση.

 

Προβλέψεις για την τιμή του χρυσού

Infographic depicting gold price forecasts for each quarter of 2024 and 2025.

 

Με βάση αυτές τις υποκείμενες οικονομικές προοπτικές, οι ονομαστικές αποδόσεις του 10ετούς των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθούν κατά 30 μ.β. από πρόβλεψη 3,95% στο τέλος του πρώτου τριμήνου, στοχεύοντας στο 3,65% έως το τέλος του 2024. Αυτό θα τραβήξει τις πραγματικές αποδόσεις 10 ετών των ΗΠΑ χαμηλότερα κατά το ίδιο μέγεθος, από 1,75% σε 1,45% στο ίδιο χρονικό διάστημα.


«Πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κύκλος περικοπής της Fed και η πτώση των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ θα γίνουν για άλλη μια φορά ο μοναδικός οδηγός πίσω από το ράλι του χρυσού αργότερα το 2024. Η αντίστροφη σχέση του χρυσού με τις πραγματικές αποδόσεις ήταν ιστορικά πιο αδύναμη σε σχέση με τους κύκλους αυξήσεων της Fed, πριν ενισχυθεί ξανά καθώς οι αποδόσεις πέφτουν κατά τη μετάβαση σε έναν κύκλο μειώσεων», είπε ο Shearer.


Αυτό θα οδηγήσει τελικά τις τιμές του χρυσού σε νέα ονομαστικά υψηλά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (με μέσο όρο τα 2.175 $/ουγγιά το τέταρτο τρίμηνο) και ακόμη υψηλότερα το 2025 (τριμηνιαία μέση κορυφή τα 2.300 $/ουγγιά το τρίτο τρίμηνο).

 

«Ο κύκλος περικοπής της Fed και η πτώση των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ θα γίνουν και πάλι ο μονοκινητήρας πίσω από το ράλι του χρυσού αργότερα το 2024»Gregory Shearer

 

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και οι ροές των ETF για τη στήριξη της ζήτησης χρυσού το 2024


Εκτός από τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι κεντρικές τράπεζες ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη των τιμών του χρυσού το 2023 και πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι έτσι και το 2024.


Με επικεφαλής την Κίνα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει περισσότερους από 800 τόνους χρυσού τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023. Η J.P. Morgan Research εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αγορές κεντρικών τραπεζών για το έτος θα φτάσουν τους 950 τόνους, με την Κίνα να παραμένει σημαντικός σταθερός αγοραστής. Αυτό θα υπερβεί το ποσό που αγοράστηκε την ίδια περίοδο το 2022, γεγονός που οδήγησε σε ζήτηση ρεκόρ.


«Υπάρχει ακόμη περιθώριο για ενισχυμένα αποθεματικά σε ορισμένες κεντρικές τράπεζες, καθώς τα ιδρύματα προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα συναλλακτικά τους, επομένως οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν διαρθρωτικά αυξημένες σε σύγκριση με τα τέλη της δεκαετίας του 2010», σημείωσε ο Shearer.

 

Ο χρυσός ως ποσοστό των συνολικών αποθεματικών σε επιλεγμένες κεντρικές τράπεζες

Bar chart showing among select central banks, Portugal has the highest percentage of gold reserves at 71% of total holdings.

 

Μαζί με το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών, η αυξημένη όρεξη των επενδυτών στην αγορά φυσικού χρυσού θα πρέπει επίσης να συμβάλει σημαντικά στη ροή οποιουδήποτε ράλι χρυσού το 2024. Από τα τέλη του 2023, τα διαχειριζόμενα χρήματα σε καθαρές θέσεις long - όπου περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί αντί να πέσει - εμφανίστηκε μόνο στο 6/10 σε τυποποιημένη κλίμακα, με το 10 να είναι η καθαρή μεγαλύτερη θέση από το 2018.


Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη δυνατότητα για τους επενδυτές, μέσω της αγοράς χρυσού είτε σε χρηματιστήριο είτε μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF), να αυξήσουν τις long θέσεις τους.


Οι συνολικές συμμετοχές των ETF χρυσού μειώνονται σταθερά από τα μέσα του 2022, επομένως η εκ νέου επιμήκυνση της θέσης των επενδυτών (χρηματιστήριο και ETF) που προκλήθηκε από την έναρξη ενός κύκλου μείωσης αναμένεται να είναι θετική για τον χρυσό και να υποστηρίξει ένα ράλι των τιμών στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.


«Καθώς τα επιτόκια τελικά πέφτουν, θα περιμέναμε να αντιστραφούν οι πρόσφατες εκροές ETF με επιστροφή στις εισροές ETF που βασίζονται στο λιανικό εμπόριο, ενισχύοντας επίσης τη ζήτηση των επενδυτών χρυσού, ενισχύοντας μια άνοδο των τιμών», δήλωσε ο Shearer. «Οι συνεχιζόμενες ισχυρές αγορές κεντρικών τραπεζών, μαζί με την ενίσχυση της φυσικής ζήτησης στις μειώσεις των τιμών, πιθανότατα θα παραμείνουν σημαντική υποστήριξη στις τιμές κατά τις τελευταίες ανατροπές του κύκλου της Fed».

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν μετάφρασης από πρωτότυπη δημοσίευση του GLOBAL RESEARCH της J.P. Morgan

https://www.jpmorgan.com/insights/global-research/commodities/gold-prices

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση