GOLD vs SILVER

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Θέλετε να αγοράσετε πολύτιμα μέταλλα, αλλά αναρωτιέστε αν πρέπει να αγοράσετε ασήμι ή χρυσό; Υπάρχει όντως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, εκτός από τη διαφορά της τιμής τους;

Και τα δύο είναι «πολύτιμα» μέταλλα, που σημαίνει ότι η ύπαρξη τους στο φλοιό της γης είναι σπάνια. Αλλά όταν πρόκειται για επενδύσεις σε χρυσό ή σε ασήμι, υπάρχουν πέντε σημαντικές διακρίσεις που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτές οι διαφορές μπορούν να απογειώσουν το χαρτοφυλάκιό σας ή από την άλλη να το βυθίσουν πρόσκαιρα. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις πέντε διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε για το χρυσό έναντι του αργύρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές χρήσεις των δύο μετάλλων.

 

Διαφορά 1: Η τιμή του ασημιού είναι πιο ασταθής. Η συνολική προσφορά νέου αργύρου κάθε χρόνο είναι κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ουγκιές. Η ετήσια προσφορά χρυσού ανέρχεται σήμερα σε 120 εκατομμύρια ουγγιές. Φαίνεται έτσι ότι η αγορά ασημιού είναι 8 φορές μεγαλύτερη από το χρυσό. Αλλά ακριβώς το αντίθετο ισχύει, λόγω της τεράστιας διαφοράς στην τιμή τους. Η χαμηλότερη τιμή του ασημιού καθιστά την αξία της ετήσιας προσφοράς πολύ μικρότερη από την τιμή του χρυσού.

             

Σε τρέχουσες τιμές, η ετήσια προσφορά χρυσού είναι 12 φορές μεγαλύτερη από το ασήμι. Χρειάζεται έτσι μόνο ένα σχετικά μικρό χρηματικό ποσό για αντίστοιχα μεγάλη επίδραση στην τιμή του. Ως αποτέλεσμα, το ασήμι θα αυξηθεί περισσότερο από το χρυσό σε ανοδικές ημέρες και θα πέσει περισσότερο από το χρυσό σε ημέρες πτώσης. Υπάρχουν, φυσικά, εξαιρέσεις, αλλά αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Αυτό οδηγεί στην πρώτη μας συμβουλή προς κάθε επενδυτή: Πρέπει να είστε συναισθηματικά προετοιμασμένοι για την υψηλότερη αστάθεια του ασημιού. Δεν θα είναι καλό να αγοράσετε το μέταλλο αν είναι να πανικοβληθείτε και πουλήσετε στην πρώτη μεγάλη πτώση. Στην πραγματικότητα, αυτή η αστάθεια, είναι ο φίλος σας. Ιστορικά, το ασήμι έχει πέσει περισσότερο από το χρυσό στις αγορές αρκούδων, αλλά αυξήθηκε περισσότερο από το χρυσό στις αγορές ταύρων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για την απόδοση του χρυσού και του αργύρου σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές ταύρων και αρκούδων στη σύγχρονη ιστορία:

             gold-silver Μπορείτε εύκολα να δείτε ότι σε ποσοστιαία βάση, το ασήμι αυξάνεται πολύ περισσότερο από το χρυσό στις αγορές ταύρων και πέφτει πολύ περισσότερο από το χρυσό στις αγορές αρκούδων. Έτσι, ως επενδυτής, εάν αγοράσετε κατά τη διάρκεια μιας αγοράς ταύρων, λογικά το ασήμι θα σας δώσει μεγαλύτερη απόδοση από τον χρυσό.

 

Διαφορά 2: Το ασήμι είναι πιο προσιτό ενώ έχει πολλές ομοιότητες με το χρυσό. Εάν αγοράσετε φυσικό ασήμι - όχι ETF, πιστοποιητικά ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που είναι επενδύσεις σε χαρτί - μπορείτε να αποκομίσετε ουσιαστικά τα ίδια οφέλη που προσφέρει ο χρυσός. Πλεονεκτήμα που ουσιαστικά δεν παρέχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Από όλες τις επενδύσεις που έχετε, πόσες μπορείτε να κρατήσετε στο χέρι σας; Σε έναν κόσμο ψηφιακών συναλλαγών και δημιουργίας χρήματος από αέρα, το φυσικό ασήμι είναι ένα απτό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να παραβιαστεί. Είναι χρήματα, όπως και ο χρυσός. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το τίποτα όπως τα χαρτονομίσματα ή τις ψηφιακές εγγραφές. Κοιτάξτε τη νομισματική ιστορία και θα διαπιστώσετε ότι το ασήμι έχει χρησιμοποιηθεί συχνότερα σε νομίσματα από το χρυσό. Εάν έχετε φυσικό ασημί, δεν έχετε κανέναν κίνδυνο. Το πλεονέκτημα του, έναντι του χρυσού είναι ότι μπορείτε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος. Η οικονομική σας ασφάλιση μόλις έγινε πιο προσιτή. Γι 'αυτό το ασήμι ονομάζεται «ο χρυσός των φτωχών». Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη χαμηλότερη τιμή του ασημιού: Η πώληση… Ίσως κάποια μέρα δεν θέλετε να πουλήσετε μια ουγκιά χρυσού για να καλύψετε μια μικρή οικονομική ανάγκη. Εάν θέλετε να αγοράσετε αυτοκίνητο ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αγορά, θα χρησιμοποιήσετε το χρυσό σας, αλλά αν θέλετε απλώς είδη παντοπωλείου ή ένα νέο κινητό τηλέφωνο, μπορείτε να πουλήσετε λίγο ασήμι για να καλύψετε το κόστος αυτών των αντικειμένων εκείνη τη στιγμή, χωρίς να αναγκαστείτε να εκκαθαρίσετε το χρυσό σας. Νομίζω ότι κάθε επενδυτής πρέπει να έχει λίγο ασήμι για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έτσι, το ασήμι είναι ιδανικό για επενδυτές με μικρούς προϋπολογισμούς, καθώς και για οποιεσδήποτε μικρές οικονομικές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Ο χρυσός είναι πιο κατάλληλος για μεγαλύτερες αγορές και μακροπρόθεσμη διακράτηση.

 

Διαφορά 3: Το ασήμι απαιτεί πολύ περισσότερο χώρο αποθήκευσης Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα οικονομικής προσιτότητας που μόλις περιγράψαμε συνοδεύονται από μια παγίδα: χρειάζεται πολύ περισσότερο χώρο για την αποθήκευση του. Σε τρέχουσες τιμές, η ίδια επένδυση σε ευρώ θα σας προσφέρει περίπου 80 ουγγιές περισσότερο ασήμι από χρυσό. Επιπλέον, το ασήμι έχει πολύ μικρότερη πυκνότητα από το χρυσό - το καθαρό ασήμι είναι 84% μεγαλύτερο σε όγκο από το καθαρό χρυσό. Αυτό σημαίνει ότι το ασήμι καταλαμβάνει έως και 128 φορές περισσότερο χώρο από το χρυσό στην ίδια τιμή! Μπορείτε να κρατήσετε χρυσό αξίας 50.000 € στο ένα χέρι - αλλά θα χρειαστούν περίπου 10 μεγάλα κουτιά παπουτσιών για να κρατήσετε την ίδια ποσότητα ασημιού. Ο χρυσός αξίας 50.000 € ζυγίζει περίπου 1 κιλό - αλλά η ίδια αξία του αργύρου ζυγίζει περίπου 189 κιλά! Μπορείτε να αποθηκεύσετε περίπου 170.000 € χρυσό σε ένα μικρό χρηματοκιβώτιο, αλλά στον ίδιο χώρο θα αποθηκεύσετε περίπου 2.300 € ασήμι. Είναι σχετικά εύκολο να κρύψετε μερικά χρυσά νομίσματα σε ένα συρτάρι ή σε ένα βάζο, αλλά τα ίδια σημεία δεν είναι κατάλληλα για αποθήκευση αργύρου. Είτε αγοράζετε κέρματα ή ράβδους, θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χώρο για να αποθηκεύσετε το ασήμι από το χρυσό. Τέλος, το ασήμι τελικά θα αμαυρώσει ενώ ο καθαρός χρυσός όχι. Επομένως, τα ασημένια νομίσματα και οι ράβδοι πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος χωρίς έκθεση σε υγράσια, μια ανησυχία που δεν έχετε με το χρυσό. Ο χρυσός καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο αποθήκευσης από το ασήμι, είναι φθηνότερος για αποθήκευση, είναι ελαφρύτερος και λιγότερο δυσκίνητος στη μεταφορά και δεν αμαυρώνει.

 

Διαφορά 4: Το ασήμι έχει πολύ υψηλότερη βιομηχανική χρήση. Περίπου το 12% της προσφοράς χρυσού προορίζεται για βιομηχανικές χρήσεις. Ωστόσο, λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του ασημιού, ένα επιβλητικό 56% της προσφοράς του χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το ασήμι έχει τόσες πολλές εφαρμογές που το πιστεύετε ή όχι, δεν υπάρχει μέρα χωρίς να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που το περιέχει. Από ηλεκτρονικές και ιατρικές εφαρμογές, έως μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες, το ασήμι είναι παντού, είτε το βλέπετε είτε όχι. «Από όλα τα στοιχεία, το ασήμι είναι το πιο απαραίτητο μέταλλο. Είναι το πιο ηλεκτρονικά και θερμικά αγώγιμο μέταλλο, και ανακλαστικό. Η σύγχρονη ζωή, όπως τη ξέρουμε, δεν θα υπήρχε χωρίς το ασήμι. Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζήτηση αργύρου από τον χρυσό. Το ασήμι είναι επομένως πιο ευαίσθητο στις οικονομικές συνθήκες. Η ζήτηση για βιομηχανικές χρήσεις αργύρου είναι υψηλή σε μια ισχυρή οικονομία και ασθενέστερη σε ύφεση ή αποπληθωρισμό. Αλλά αυτό είναι το ένα μέρος της ιστορίας γιατί σε αντίθεση με το χρυσό, το βιομηχανικό ασήμι καταναλώνεται και στη συνέχεια πετάγεται. Δεν είναι οικονομικά συμφέρον να ανακτάται κάθε μικροσκοπική νιφάδα ή κόκκος αργύρου από τα περισσότερα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, όταν το προϊόν απορρίπτεται, αυτό το ασήμι χάνεται για πάντα. Αυτό περιορίζει την ποσότητα αργύρου που μπορεί να επιστρέψει στην αγορά μέσω της ανακύκλωσης. Σε αντίθεση με το χρυσό, εκατομμύρια ουγκιές αργύρου χάνονται κάθε χρόνο. Η νέα προσφορά πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη για να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση. Θα πέσει η τιμή του αργύρου σε κάποια ύφεση ή σε κάποια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση; Σωστή ερώτηση. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μια από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία για να δούμε τι συνέβη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χειρότερο οικονομικό περιβάλλον από τη δεκαετία του 1970, ειδικά στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας: περιείχε δύο ύφεσεις, ποσοστό πληθωρισμού 14%, υψηλή ανεργία, ενέργειακη κρίση, η ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν και οι συνεχιζόμενες εντάσεις ψυχρού πολέμου. Όσον αφορά το ίδιο το ασήμι, η βιομηχανική ζήτηση μειώθηκε και η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε. Μήπως αυτό ακούγεται σαν ένα περιβάλλον ταύρων για το ασήμι; Καθόλου. Αλλά...

            gold silver profits

            

Ο λόγος που η τιμή του αργύρου αυξήθηκε τόσο πολύ ήταν στην πραγματικότητα τα ιδία αυτά ζητημάτα. Οι επενδυτές αγόρασαν ασήμι για να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια τους από όλες τις μεγάλες αναταραχές της εποχής. Επιπλέον κέρδισαν μια εκπληκτική απόδοση στην επένδυσής τους. Κατά τη διάρκεια μιας νομισματικής ή χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο ρόλος του αργύρου ως χρήματος είχε ιστορικά μεγαλύτερη επίδραση στην τιμή του από τον ρόλο του στη βιομηχανία. Η οικονομική κατάσταση όπου το ασήμι μπορεί να μην τα πάει καλά, τουλάχιστον αρχικά, είναι μια αποπληθωριστική κατάσταση. Κάτι σαν τη Μεγάλη Ύφεση του 29. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να θεσπίσουν πολιτικές με υψηλό πληθωρισμό για να διατηρήσουν την οικονομία ζωντανή - τις πολιτικές δηλαδή που θα λειτουργούσαν ως αφετηρία για το ασήμι λόγω της κατάστασης του, ως ασφαλούς καταφυγίου.

 

Διαφορά 5: Τα αποθέματα αργυρού πέφτουν, ενώ ο χρυσός αυξάνεται. Αυτή η διαφορά μπορεί να μην φαίνεται να έχει άμεση σημασία για έναν επενδυτή, αλλά είναι μια εξέλιξη στο παρασκήνιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεγάλες συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι κυβερνήσεις και άλλα ιδρύματα συνήθιζαν να διατηρούν μεγάλα αποθέματα αργύρου. Σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν πλέον αποθέματα από το λευκό μέταλλο. Στην πραγματικότητα, οι μόνες χώρες που έχουν αποθηκευμένο ασήμι είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Μεξικό. Δείτε τι συνέβη στα αποθέματα από το 1970.

            silver production

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν πολύ ασήμι είναι επειδή δεν χρησιμοποιείται πλέον σε νομίσματα. Όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, το ασήμι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τώρα, οπότε αν αυξηθούν ακόμα οι μελλοντικές βιομηχανικές ανάγκες ή διακοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού, οι κυβερνήσεις θα είναι ανεπαρκείς για να τις καλύψουν. Αντίθετα, οι κεντρικές τράπεζες κρατούν πάνω από 34.000 τόνους (1,09 δισεκατομμύρια ουγγιές) χρυσού σε επίσημα αποθεματικά. Και συνεχίζουν να αγοράζουν κάθε χρόνο. Αυτές οι τρέχουσες αγορές συμβάλλουν στη συνολική ζήτηση για το μέταλλο. Αυτή η πηγή ζήτησης δεν υπάρχει για το ασήμι. Ωστόσο, αυτό είναι που βάζει την αγορά αργύρου σε επισφαλή θέση. Εάν η ανάγκη φυσικού αργύρου αυξηθεί ξαφνικά από μια νομισματική κρίση, μια έλλειψη προσφοράς ή μια αύξηση της ζήτησης από επενδύτες, οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με τόσο μικρά αποθέματα. Εάν οι κυβερνήσεις άρχιζαν να αγοράζουν ασήμι για οποιονδήποτε λόγο, αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά και η τιμή του, θα ανέβαινε στα ύψη. 

 

Με βάση αυστηρά την τιμή spot, οι επενδυτές που θα τοποθετήσουν λιγότερο από 1.500 € σε πολύτιμα μέταλλα είναι καλύτερα να αγοράσουν ασήμι, ενώ οι επενδυτές που θα βάλουν περισσότερα από 1.500 € σε πολύτιμα μέταλλα είναι καλύτερα να αγοράσουν χρυσό. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση ή τα συναισθήματα ενός επενδυτή για τις μελλοντικές προοπτικές τόσο για το χρυσό όσο και για το ασήμι.

 

Τελικά κάθε χαρτοφυλάκιο πρέπει να περιλαμβάνει μια σωστή κατανομή και των δύο πολύτιμων μετάλλων. Με όλη την αβεβαιότητα στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να διαφοροποιήσετε και να προσθέσετε την ασφάλεια των φυσικών πολύτιμων μετάλλων στην επενδυτική σας στρατηγική.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →