Bullion vs ETFs/Μετοχές Χρυσού

 

Τα ETFs και οι μετοχές χρυσού αυξάνουν τα τελευταία χρόνια τη δημοτικότητά τους μεταξύ των επενδυτών λόγω της ευκολίας τους. Είναι πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν στις συναλλαγές, δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε τίποτα και κανείς δεν πρόκειται να εισέλθει στο σπίτι σας για να κλέψει τις μετοχές χρυσού. Υπάρχουν όμως πολλοί κρυμμένοι κίνδυνοι που ενυπάρχουν στη δομή και τη λειτουργία των χρυσών ETFs, και αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο έντονοι από ποτέ σήμερα, καθώς η απειλή μιας άλλης χρηματοπιστωτικής κρίσης βρίσκεται ίσως πολύ κοντά. Λαμβάνοντας υπόψη την εξασθένιση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό σύστημα, πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται πώς γίνεται τα ΕTFs να αντέχουν να κατέχουν το πραγματικό μέταλλο. Όταν εξετάζετε και τα δύο περιουσιακά στοιχεία πιο προσεκτικά, είναι σαφές ότι τα ETFs και οι μετοχές χρυσού, και ο φυσικος χρυσός “bullion” είναι δύο πολύ διαφορετικές επενδύσεις.

 

Το SPDR Gold Trust (GLD), το μεγαλύτερο και το πιο δημοφιλές ETF χρυσού, είναι ένα επενδυτικό ταμείο που κρατά φυσικό χρυσό για να υποστηρίζει τις μετοχές του. Η τιμή της μετοχής παρακολουθεί την τιμή του χρυσού και διαπραγματεύεται σαν μετοχή, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών δεν έχει αξίωση για φυσική παράδοση του υποκείμενου χρυσού. Ο λόγος για αυτό είναι ότι μπορείτε να ζητήσετε φυσική παράδοση μετάλλου μόνο εάν έχετε τουλάχιστον 100.000 μετοχές GLD ( 100.000 μετοχές επί 170$ η μετοχή, το ποσό οπώς καταλαβαίνετε είναι αρκετά μεγάλο...) Γιατί λοιπόν το GLD είναι ελκυστικό για τους επενδυτές εάν δεν έχουν στην κατοχή τους ποτέ χρυσό; Γιατί το ETF είναι τόσο βολικό όσο και χαμηλού κόστους επένδυση. Εάν ψάχνετε έναν φθηνό τρόπο να επενδύσετε στην κατεύθυνση της τιμής του χρυσού, το GLD είναι ιδανικό. Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόχλευση, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά είναι κάτι, που αν το θέλετε, δεν μπορείτε να το πετύχετε με το φυσικό χρυσό. Εάν είστε έμπειρος επενδυτής που δεν σκοπεύει να ζητήσει φυσική παράδοση, αν είστε άνετοι με τον υψηλότερο βαθμό κινδύνου, και το επενδυτικό σας πλάνο είναι βραχυπρόθεσμο, τότε το GLD είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε έκθεση στην τιμή, και μόνο, του πολύτιμου μετάλλου.

 

Ενώ τα ETFs χρυσού μπορούν να είναι μια καλή επένδυση, έρχονται με μεγάλο κίνδυνο αντισυμβαλλομένου που ενυπάρχει στην αλυσίδα φύλαξής τους. Και αυτός ο κίνδυνος θα αυξηθεί παράλληλα με τις συστημικές αβεβαιότητες, όταν αυτές προκύψουν. Εάν είστε επενδυτής ενός ETF, πρέπει να βασιστείτε σε έναν αντισυμβαλλόμενο για να επωφεληθείτε από την επένδυσή σας. Εδώ όμως γεννιούνται πολλά ερωτήματα όπως, εάν η διαχείριση, η δομή, η αλυσίδα φύλαξης, η επιχειρησιακή ακεραιότητα, η κανονιστική εποπτεία ή τα πρωτόκολλα παράδοσης του ταμείου καταρρέυσουν, η επένδυσή σας κινδυνεύει επίσης; Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η τράπεζα δεν κατευθύνει τους καλούς πελάτες της; Πόσο ασφαλείς είναι οι θέσεις του ταμείου; Προστατεύεται το ταμείο από επαρκή ασφάλιση; Είναι η τράπεζα θεματοφύλακας αρκετά αξιόπιστη για να προστατεύσει τον χρυσό;

 

Ο κύριως λόγος να αποκτήσει κάποιος χρυσό, είναι ως αντιστάθμιση έναντι του κινδύνου. Μπορεί να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε μια μεγάλη οικονομική κρίση ή μια μορφή ασφάλισης πλούτου από μια καταστροφή. Τα ETFs χρυσού όμως αποτελούν μέρος του ίδιου του τραπεζικού συστήματος από το οποίο χρειάζεστε προστασία, άρα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν εξυπηρετούν έναν από τους πρωταρχικούς σκοπούς για την κατοχή χρυσού. Σε μια περίοδο χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι κίνδυνοι που ενέχει η κατοχή ETFs μόνο θα αυξηθούν. Όταν εξετάζετε πώς λειτουργούν αυτά τα ETF, το πρόβλημα των αντισυμβαλλομένων γίνεται γρήγορα εμφανές. Όταν επενδύετε σε ETFs, αγοράζετε μετοχές μέσω ενός Εξουσιοδοτημένου Συμμετέχοντα, ο οποίος είναι συνήθως ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την απόκτηση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των μετοχών του ETF. Όταν το κάνει, αγοράζει μετοχές και στη συνέχεια, ο διαχειριστής χρησιμοποιεί έναν θεματοφύλακα “Τράπεζα” για να βρει και να αποθηκεύσει το χρυσό για αυτό. Η εμπιστοσύνη στον θεματοφύλακα είναι υψίστης σημασίας: Εάν αγοράζετε χρυσό ως αντιστάθμιση έναντι μιας αποτυχίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο θεματοφύλακας δεν θα επηρεαστεί. Καθώς η “Τράπεζα” είναι αλλή μία “τράπεζα”, απλά δεν υπάρχει αυτή η διαβεβαίωση. Εάν υπάρχει συστηματική διακοπή, τα μερίδια των ETFs πιθανότατα θα επηρεαστούν έντονα αρνητικά. Ακόμα χειρότερα η “Τράπεζα” μπορεί να χρησιμοποιήσει υπο-θεματοφύλακες, όπως μια άλλη τράπεζα, για να προμηθευτεί και να αποθηκεύσει το χρυσό. Έτσι, εκτός από τον κίνδυνο που αναλαμβάνετε με τον κύριο θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου, μπορεί να εκτίθεστε σε ενάν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αν έχει προστέθει ένας ακόμη αντισυμβαλλόμενος.

 

Για να κατανοήσετε πλήρως πόσο γρήγορα μπορεί να αμφισβητηθεί η ασφάλεια της επένδυσής σας, δεν χρειάζεται να κοιτάξετε κάτι άλλο από το GLD ETF. Ο θεματοφύλακας του ταμείου, η HSBC, ο οποίος προμηθεύει και αποθηκεύει το χρυσό του, έχει μια σκληρή ιστορία ανήθικης συμπεριφοράς. Πρόστιμο 1,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παράβαση νόμων που αποσκοπούν στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, επέτρεψε στους διακινητές ναρκωτικών να ξεπλένουν δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας της Λιβύης. Παραδέχτηκε σοβαρές παραβιάσεις του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας δημιουργίας και διατήρησης ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απέτυχε να δείξει τη δέουσα επιμέλεια στο ξέπλυμα άνω των 881 εκατομμυρίων δολαρίων, δέχτηκε 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο Μεξικό, τη Ρωσία και άλλες χώρες, κατέβαλε ποινή 275 εκατομμυρίων δολαρίων για να τακτοποιήσει το θέμα με την Επιτροπή Συναλλαγών για χειραγώγηση των τιμών αναφοράς που χρησιμοποιούνται στις αγορές συναλλάγματος, έλαβε πρόστιμο 470 εκατομμυρίων δολαρίων για καταχρηστικές πρακτικές ενυπόθηκων δανείων κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, αντιμετωπίζει εγκληματικές έρευνες στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αργεντινή όπου βοηθήσε τους πλούσιους πελάτες να αποφύγουν φόρους αξίας εκατοντάδων εκατομμύριων. Θα εμπιστευόσασταν αυτήν την τράπεζα για την επένδυσή σας; Και η HSBC δεν είναι η μόνη που θέτει τα χρήματα των επενδυτών σε κίνδυνο. Το 2016, η BlackRock, ο κάτοχος του χρυσού ETF iShares Gold Trust (IAU) πούλησε 296 εκατομμύρια δολάρια σε μη εγγεγραμμένες μετοχές. Η διαχείριση του ταμείου ουσιαστικά έχασε τον διοικητικό έλεγχο και παραβίασε τους κανονισμούς SEC. Η κατάσταση ήρθε στο φως μόνο επειδή η ίδια η BlackRock ειδοποίησε το SEC. Οι επενδυτές που αγόρασαν και μεταπώλησαν τις μη εγγεγραμμένες μετοχές “ενδέχεται” να μηνύθουν για αποζημίωσεις και τόκους.

 

Τα χρυσά ETFs σαφώς και δεν προσφέρουν το επίπεδο ασφάλειας που περιμένουν οι άνθρωποι, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ή άλλης χρηματοπιστωτικής αναταραχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σοβαροί επενδυτές που αναζητούν προστασία για τα χαρτοφυλάκια τους προτιμούν το φυσικό χρυσό. Ο χρυσός αναφέρεται σε συγκεκριμένα κομμάτια φυσικού μετάλλου που διατηρούνται στο όνομα και τον τίτλο σας. Δεν είναι ένας χάρτινος αντιπρόσωπος, αλλά το πραγματικό πράγμα - και το κατέχετε απόλυτα. Όταν διαθέτετε φυσικό χρυσό, δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενος που να εξαρτάται η τύχη της επένδυσής σας από την σώστη χρήση της σύμβασης. Μόλις αγοράσετε χρυσό, είναι δικό σας και δεν απαιτεί την υποστήριξη οποιασδήποτε τράπεζας, κυβέρνησης ή χρηματιστηριακής εταιρείας. Ο φυσικός χρυσός προσφέρει πλεονεκτήματα που τα ETFs δεν μπορούν. Εκτός από τον κίνδυνο αντιστάθμισης, ο χρυσός έχει επίσης συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες που τον καθιστούν πολύτιμο και αποτελεί εξαιρετικό διαφοροποιητή πλούτου. Κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει όλα αυτά τα εγγενή οικονομικά χαρακτηριστικά: Ο χρυσός είναι εύκολα μετατρέψιμος σε μετρητά, είναι φορητός αφού μπορείτε να κρατήσετε 50.000 $ σε έναν μικρό σωλήνα νομισμάτων, είναι διαιρετός αντιθέτως απο τη διάσπαση των διαμαντιών που αλλάζει την αξία τους. Ακόμα είναι ανθεκτικός, βολικός και διαθέτει πυκνότητα που προσφέρει τη δυνατότητα υψηλής τιμής που διατηρείται σε μικρή ποσότητα. Είναι ιδιωτικός, παρέχει εμπιστευτικοτητά και θεωρείται πολύτιμος εδώ και χιλιάδες χρόνια και θα έχει πάντα αξία. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό, πολιτικό ή οικονομικό κλίμα στον κόσμο, ο χρυσός δεν έχει φτάσει ποτέ στο μηδέν ούτε εξαπάτησε ποτέ έναν επενδυτή. Είναι η απόλυτη μορφή χρήματος. Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή σας είναι να κατέχετε το πραγματικό πράγμα “real thing” ή ένα χάρτινο πληρεξούσιο.

 

Εν κατακλείδι η κατοχή χρυσού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου. Προστατεύει από κάθε είδους καταστροφή και προστατεύει παράλληλα από τον πληθωρισμό αλλά και από τον αποπληθωρισμό. Η μορφή του χρυσού, άλλα και η προσθήκη του αργυρού, της πλατίνας και του παλλάδιου στο χαρτοφυλάκειο σας, η σωστή κατανομή σε είδος αλλά και στο χρόνο, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο καλά αποδίδει η επένδυσή σας. Το xrisos.gr μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ένα ισσοροπημένο χαρτοφυλάκιο πολύτιμων μετάλλων που θα αποδειχτεί κερδοφόρο και ασφαλές στο βάθος του χρόνου. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, να συζητήσουμε και να ορίσουμε μαζί το επενδυτικό προφίλ σας, και να βρούμε τους ιδανικούς τρόπους επένδυσης που θα ταιριάζουν σε αυτό.