Γιατί ο χρυσός ήταν πάντα πολύτιμος;

Υπάρχει πληθώρα άρθρων σχετικά με τον χρυσό ως οικονομική επένδυση, οπότε εδώ θα εστιάσουμε στις κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές του χρυσού.

 

Από τα αρχαία χρόνια, από τους Αιγύπτιους έως τους Ίνκας, ο χρυσός έχει διατηρήσει ένα ιδιαίτερο μέρος πραγματικής και συμβολικής αξίας για την ανθρωπότητα. Επιπλέον, ο χρυσός έχει χρησιμοποιηθεί ως χρήμα για ανταλλαγή, ως απόθεση αξίας και ως πολύτιμα κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Η αξία του χρυσού είναι τελικά μια κοινωνική κατασκευή: είναι πολύτιμο επειδή όλοι συμφωνούμε ότι ήταν και θα είναι και στο μέλλον. Ωστόσο, οι λαμπερές και μεταλλικές ιδιότητες του χρυσού, η σχετική έλλειψή του και η δυσκολία της εξόρυξης έχουν προσθέσει στην αντίληψη του χρυσού ως πολύτιμου αγαθού.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο χρυσός δεν έχει εγγενή αξία και ότι είναι ένα βάρβαρο λείψανο που δεν κρατά πλέον τις νομισματικές ιδιότητες του παρελθόντος. Υποστηρίζουν ότι σε ένα σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, το χαρτονόμισμα είναι το χρήμα της επιλογής και ότι η μόνη αξία του χρυσού είναι ως υλικό για την κατασκευή κοσμημάτων.

 

Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο χρυσός εχεί ένα πλεονέκτημα και διάφορες εγγενείς ιδιότητες που το καθιστούν μοναδικό και απαραίτητο για τους επενδυτές να το διατηρούν τα χαρτοφυλάκια τους. Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι ο χρυσός είχε πάντα αξία για όλους τους παραοάνως λόγους αλλά εκτός από αυτούς, θα προσθέσουμε ένα άλλο χαρακτηριστικό του χρυσού, το οποίο, αν και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, είναι εξίσου πραγματικό: το μυστήριο του. Μέρος της πολύ ελκυστικής του χρυσού είναι το μυστήριο της ελκυστικότητάς του. Στον κόσμο των οικονομικών και των επενδύσεων, συχνά μας αρέσει να αναποδογυρίζουμε τη λέξη «μυστήριο». Ωστόσο, όπως ισχύει για τους περισσότερους κλάδους, υπάρχει πάντα ένα μέρος τόσο για την επιστήμη όσο και για την τέχνη, ακόμη και για το μυστήριο. Ο χρυσός μπορεί να υποκινήσει μια υποκειμενική προσωπική εμπειρία, αλλά ο χρυσός μπορεί επίσης να αντικειμενοποιηθεί εάν υιοθετηθεί ως σύστημα ανταλλαγής. Αυτή η διπλασία είναι ένα αίνιγμα που είναι μοναδικό για το χρυσό ως εμπόρευμα. Ο χρυσός μπορεί να είναι κάτι ποσοτικό και απτό, όπως το χρήμα, και ταυτόχρονα, μπορεί να ενσωματώσει κάτι εφήμερο, όπως ένα συναίσθημα, ακόμη και ένα πλήθος συναισθημάτων. Έτσι, μέρος του λόγου ότι ο χρυσός είχε πάντα αξία έγκειται στην ψυχολογία και τη φύση της ανθρώπινης εμπειρίας.

 

Ένα νόμισμα είναι ένα μέσο ανταλλαγής. Από όλα τα μέταλλα στον περιοδικό πίνακα στοιχείων, ο χρυσός είναι η πιό λογική επιλογή. Μπορούμε να αποκλείσουμε όλα τα στοιχεία εκτός από τα μέταλλα, επειδή ένα αέριο ή υγρό νόμισμα δεν θα ήταν πολύ πρακτικό από την άποψη της προσωπικής φορητότητας. Αυτό μας αφήνει τα μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο, ασήμι, χρυσό, παλλάδιο, πλατίνα και αλουμίνιο. Ο σίδηρος, ο μόλυβδος και ο χαλκός είναι επιρρεπή σε διάβρωση με την πάροδο του χρόνου, οπότε δεν έχουν αξία όσον αφορά την αποθήκευση, η οποία απαιτείται από τα κέρματα. και η χημική επεξεργασία των μετάλλων για τη προστασία από τη διάβρωση απαιτεί ένταση εργασίας. Το αλουμίνιο είναι πολύ ελαφρύ και ασήμαντο, μη ιδανικό για ένα μεταλλικό νόμισμα για να προκαλέσει συναισθήματα ασφάλειας και αξίας. Τα "ευγενή μέταλλα" όπως το λευκόχρυσο ή το παλλάδιο είναι λογικές επιλογές επειδή είναι ως επί το πλείστον είναι μη αντιδραστικά σε διάβρωση, αλλά είναι πολύ σπάνια για να παράγουν αρκετά νομίσματα για κυκλοφορία. Για να αντιστοιχίσετε αξία σε ένα μέταλλο, πρέπει να είναι κάπως σπάνιο, έτσι ώστε να μην μπορούν να παράγουν όλοι κέρματα, αλλά να είναι αρκετά διαθέσιμα ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας λογικός αριθμός κερμάτων για το εμπόριο. Ο χρυσός δεν διαβρώνει και μπορεί να λιώσει πάνω από μια φλόγα, καθιστώντας εύκολη την εργασία και τη σφραγισή του ως κέρμα. Το ασήμι και ο χρυσός είναι όμορφα μέταλλα που είναι εύκολο να διαμορφωθούν σε κοσμήματα και νομίσματα. Σε αντίθεση με άλλα στοιχεία, ο χρυσός διαθέτει εκ φύσεως μια σειρά από μοναδικά και όμορφα χρώματα. Τα άτομα του χρυσού είναι πραγματικά βαρύτερα από ό, τι στο ασήμι και στα άλλα μέταλλα. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τα ηλεκτρόνια να κινούνται γρηγορότερα, κάτι που με τη σειρά του επιτρέπει να απορροφηθεί μέρος του φωτός στο χρυσό, μια διαδικασία που η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν βοήθησε να διακρίθει. Ίσως η φυσική δυνατότητα του χρυσού να απορροφά το φως κάνει την ιδιαίτερη λάμψη του να έρχεται κυριολεκτικά από μέσα του.

 

Εάν η σύγχρονη οικονομία χαρτινού χρήματος καταρρεύσει, ο χρυσός μπορεί να μην έχει άμεση χρήση αλλά καθώς ο πανικός θα εξαπλώνεται και οι άνθρωποι θα αγωνίζονται για τις βασικές τους ανάγκες τελικά θα επικράτησει ως το μέσο ανταλλάγης και αποθήκευση αξίας. Οι άνθρωποι είναι συντροφικά ζώα. Προτιμούμε τη συντροφιά άλλων ανθρώπων (σε διαφορετικούς βαθμούς) από την πλήρη ανεξαρτησία. Είναι πιο εύκολο να δουλεύεις σε ομάδες παρά να προσπαθείς να τα καταφέρεις μόνος σου. Αυτό το ανθρώπινο γνώρισμα μας αναγκάζει να βρούμε τρόπους συνεργασίας, κάτι που με τη σειρά του μας οδηγεί να βρούμε τρόπους ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών εύκολα και αποτελεσματικά. Ο χρυσός παρέχει την άνεση της αειφορίας. Ο χρυσός είναι η λογική επιλογή για αυτήν την ανταλλαγή. Εάν προκληθεί καταστροφή, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον το χρήμα και το σύστημα που το υποστηρίζει, θα επανέλθουμε στο χρυσό. Αναμφισβήτητα, ο χρυσός είναι μια από τις ελάχιστες ουσίες στη γη μαζί με το ασήμι με όλες τις ιδιότητες για αυτή τη δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της αειφορίας. Ένα κομμάτι χρυσού μπορεί να μην έχει άμεση φυσική αξία για το άτομο που το κρατάει, αφού δεν μπορεί να το φάει ή να το πίεί, αλλά εάν η κοινωνία συμφωνήσει να μετατρέψει το χρυσό σε νομίσματα σε ένα σύστημα ανταλλαγής αγαθών, τότε αυτό το νόμισμα θα αναλάβει αμέσως μια πολύ μεγάλη αξία. Αυτό που ήταν αρχικά μη βρώσιμο θα μπορούσε να γίνει ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο ή σε μεγαλύτερες ποσότητες ένα ακίνητο ή ένα αυτοκίνητο, για παράδειγμα. Από μια στοιχειώδη προοπτική, ο χρυσός είναι η πιο λογική επιλογή για ένα μέσο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών. Το μέταλλο είναι αρκετά άφθονο για να δημιουργήσει νομίσματα αλλά αρκετά σπάνιο ώστε να μην μπορούν όλοι να τα παράγουν. Ο χρυσός δεν διαβρώνει, παρέχοντας ένα βιώσιμο απόθεμα αξίας και οι άνθρωποι έλκονται σωματικά και συναισθηματικά από αυτόν. Οι κοινωνίες και οι οικονομίες έδωσαν αξία στον χρυσό, διαιωνίζοντας έτσι την αξία του. Ο χρυσός είναι το μέταλλο στο οποίο θα επιστρέψουμε όταν οι άλλες μορφές χρήματος πάψουν να λειτουργούν, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρυσός θα έχει πάντα αξία στις δύσκολες αλλά και στις καλές στιγμές.