Week ahead - μπορεί η τιμή του χρυσού να ενισχυθεί την επόμενη εβδομάδα;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα μετά τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Παρασκευής, οι αναλυτές βλέπουν τον χρυσό σε καλή θέση να εκπλήξει τους επενδυτές στην ανοδική πορεία.

Ο αριθμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξε τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 6,8% τον Νοέμβριο. Η αντίδραση στα δεδομένα ήταν κάπως ανάμεικτη, καθώς ορισμένα μέρη της έκθεσης υπαινίχθηκε ότι οι πιέσεις τιμών δυνητικά κορυφώθηκαν.

«Η Wall Street δεν είδε πληθωρισμό με 7 πρόσημο μπροστά και αυτό επέτρεψε την άνοδο των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, ενώ το δολάριο έγινε αρνητικό καθώς οι έμποροι αναμένουν ότι η Fed δεν θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει αύξηση επιτοκίων πολύ πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο αναλυτής Έντουαρντ Μόγια του OANDA.  "Το ποσοστό του Νοέμβρη από μήνα σε μήνα αυξήθηκε κατά 0,8% ήταν υψηλότερο από την εκτίμηση του 0,7%, αλλά χαμηλότερο από τον προηγούμενο μήνα στο 0,9%. Κάποιο μέρος του πληθωρισμού είναι συγκρατημένο, αλλά σε ετήσια βάση έφτασε στο 6,8%. η πιο καυτή μέτρηση από το 1982».

Ο αριθμός του πληθωρισμού ήταν ο καθοριστικός παράγοντας πίσω από το πόσο επιθετική θα μπορούσε να είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεδομένου ότι η επιθετική στάση του προέδρου της Fed Jerome Powell για επιτάχυνση της μείωσης έχει ήδη τιμολογηθεί, οι αγορές θα παρακολουθούν στενά την άλλη γλώσσα των γερακιών για οικονομικές προβολές.

Ωστόσο, η προσδοκία των αγορών για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να είναι πολύ πρόωρη καθώς η Fed παραμένει σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένη, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο χρυσός έχει ήδη απαντήσει στον Πάουελ λέγοντάς μας ότι επιταχύνει την πτώση από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανότατα 30 δολάρια το μήνα. Επίσης, δεν αισθάνεται τόσο άνετα να χρησιμοποιεί τη λέξη παροδικό όταν αναφέρεται στον πληθωρισμό. Η Fed είναι τώρα κάπως πιο τρελή από ό,τι πριν, ειδικά μετά την εκ νέου υποψηφιότητα του Πάουελ και την απόφαση να ορίσει τη Λάελ Μπρέιναρντ ως αντιπρόεδρο της Fed», δήλωσε ο Melek.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο Πάουελ επιλέγοντας να αποσύρει τη φράση "ο πληθωρισμός είναι παροδικός" δεν σημαίνει ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

"Ο Πάουελ πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει για λίγο ακόμη, αλλά θα αρχίσει να μετριάζεται. Για τον χρυσό, είναι απίστευτα σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόνο και μόνο επειδή μειώνονται λίγο πιο γρήγορα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι έτοιμοι. Το σημείο αναφοράς για την αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ υψηλότερο — η πλήρης απασχόληση. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πιστεύει ότι πρέπει να χειριστεί την οικονομία για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα», εξήγησε ο Melek.

Το CME FedWatch Tool τιμολογεί με πιθανότητα 43,3% για πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο. Αλλά ο Μελέκ προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς.

"Η άποψή μου εδώ είναι ότι δεν αυξάνουν τα επιτόκια τον Ιούνιο. Και ο πληθωρισμός αρχίζει να μοιάζει ότι ο ρυθμός της επιτάχυνσης μειώνεται. Όταν κοιτάξουμε τους επόμενους μήνες, πιθανότατα δεν θα δούμε τόσο πολύ ψηλά τις τιμές της βενζίνης Όπως κάναμε τον περασμένο μήνα. Είναι επίσης πιθανό να δούμε κάποια ανακούφιση στα μεταχειρισμένα οχήματα. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και νομίζω ότι η αγορά χρυσού έχει αρχίσει να το υποπτεύεται», σημείωσε.

Για τον χρυσό, μια πιο υπομονετική Fed είναι κάτι καλό, γι' αυτό ο Melek βλέπει τον χρυσό να διαπραγματεύεται υψηλότερα την επόμενη εβδομάδα. "Η καλύτερη περίπτωση για τον χρυσό είναι ο αυξημένος πληθωρισμός αλλά η επιβράδυνση του πληθωρισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, η FOMC δεν θα βιαστεί να πατήσει το έναυσμα για το επιτόκιο του κεφαλαίου της Fed. Μια ταχύτερη μείωση της ρευστότητας θα μπορούσε επίσης να αναβάλει την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων. Οι πραγματικές αποδόσεις θα συνεχίσουν να είναι αρκετά χαμηλές», πρόσθεσε ο Melek.

Το πρόσφατο εύρος διαπραγμάτευσης του χρυσού στα 1.760 και 1.800 δολάρια αναμένεται να διατηρηθεί καλά την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Μόγια, σημειώνοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει επιστρέψει στο γνωστό του mojo.

"Ο πληθωρισμός είναι πιο κολλώδης από ό,τι θέλει οποιοσδήποτε, και αυτό θα πρέπει να διατηρήσει ανοδικές τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρυσού. Ο χρυσός πρέπει απλώς να επιβιώσει από μια σταθερή συναίνεση για το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα ξεκινήσει η Fed το επόμενο έτος. Ο κύκλος επιταχυνόμενης αύξησης των επιτοκίων είναι ένας μεγάλος κίνδυνος και θα μπορούσε να προκαλέσει πωλήσεις πανικού που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ενοχλητικές για τον χρυσό βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο να συμβεί», είπε.

Ο καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι ανοδικός για τον χρυσό, είπε ο Melek. "Τα $1.790-95 είναι ένα λογικό επίπεδο στο οποίο μπορούμε να βρεθούμε."

Οι τιμές του χρυσού κινούνται υψηλότερα μετά την άνοδο του ΔΤΚ των ΗΠΑ κατά 6,8%, το μεγαλύτερο άλμα από το 1982


Δεδομένα για παρακολούθηση

Μερικές από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες που θα παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα θα είναι η συνεδρίαση της Fed της Τετάρτης και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει την απόφασή της για το επιτόκιο και η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ απελευθερώνεται.

"Το ημερολόγιο των ΗΠΑ προβλέπει τη συνεδρίαση της Federal Reserve FOMC, τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή. Χωρίς καμία αντίθεση από άλλους αξιωματούχους της Fed, παρά την αβεβαιότητα που παρουσιάζεται από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι θα δούμε τη Fed να ανακοινώσει επιτάχυνση στο Τapering του QE. Αναμένουμε 30 δισ. $ μείωση για τον Ιανουάριο (σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια αγορές) και περαιτέρω μείωση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο χωρίς περαιτέρω αγορές τον Μάρτιο και μετά», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Νάιτλι.

Οι προβλέψεις της Fed θα παρακολουθούνται επίσης προσεκτικά. "Μόλις τον Μάρτιο, η γραφική παράσταση κουκίδων FOMC πρότεινε ότι τα επιτόκια ήταν απίθανο να αυξηθούν μέχρι το 2024. Η ενημέρωση του Ιουνίου το μετέφερε στο 2023 και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο η διάμεση προσδοκία ήταν για κίνηση το 2022. Η ενημέρωση της επόμενης εβδομάδας από τη Fed έχει οριστεί η πιό σημαντική για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο έτος», πρόσθεσε ο Knightley.

Άλλα δεδομένα που πρέπει να παρακολουθείτε θα είναι οι αριθμοί PPI της Τρίτης, ο δείκτης παραγωγής NY Empire State της Τετάρτης και οι οικοδομικές άδειες και οι εκκινήσεις στέγασης της Πέμπτης, οι αιτήσεις ανεργίας και ο δείκτης παραγωγής της Fed της Φιλαδέλφειας.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →