Ο χρυσός ανεβαίνει λίγο τη Δευτέρα, αναμένοντας τις σημαντικές αποφάσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός ανεβαίνει λίγο τη Δευτέρα, αναμένοντας τις σημαντικές αποφάσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα και οι υψηλές τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στο κίτρινο μέταλλο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού σημειώνουν άνοδο 0,12% στα 1.786,55 $ μετά την άνοδο 0,8% την Παρασκευή. Το δολάριο, το οποίο συνήθως κινείται αντίστροφα προς τον χρυσό, ανέβηκε επίσης τη Δευτέρα ενόψει περίπου 20 συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας, πολλές από τις οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν τις αγορές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Fed αναμένεται ευρέως να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των περιουσιακών στοιχείων όταν εκδώσει την πολιτική της απόφαση την Τετάρτη, η οποία θα μπορούσε επίσης να προαναγγέλλει νωρίτερα από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εκδώσουν επίσης τις αποφάσεις πολιτικής τους αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει κάθε μήνα από τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (CPI) της Παρασκευής αυξήθηκε 6,8% σε ετήσια βάση και 0,8% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, ενώ ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 4,9% σε ετήσια βάση και 0,5% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1982.

Στην Ασία-Ειρηνικό, τα ιαπωνικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την ημέρα έδειξαν ότι ο δείκτης μεγάλων κατασκευαστών Tankan ήταν 18 και ο δείκτης μεγάλων μη κατασκευαστών Tankan ήταν 9, για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για φυσικό χρυσό ήταν υγιής στους κορυφαίους κόμβους της Ασίας την περασμένη εβδομάδα, με τις εγχώριες τιμές να υποχωρούν στο τέλος του έτους. Ωστόσο, η αστάθεια των επιτοκίων απέτρεψε τους λιανικούς αγοραστές και τους κοσμηματοπώλες στην Ινδία.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι κερδίζει 0,34% διαπραγματευόμενο στα 22,30 δολάρια, η πλατίνα παραμένει σταθερή στα 941 δολάρια και το παλλάδιο σημειώνει πτώση 0,41%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →