Οι τιμές του χρυσού πέφτουν χαμηλότερα εν όψει των υψηλότερων για περισσότερο επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα εν μέσω αυξανόμενων στοιχημάτων ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν και κάποια ασφαλής ζήτηση και η βραχυπρόθεσμη αδυναμία του δολαρίου κράτησαν το κίτρινο μέταλλο πάνω από τα βασικά επίπεδα.

Οι τιμές του χρυσού χτυπήθηκαν με μεγάλη δόση κερδοφορίας τον Ιανουάριο, καθώς οι έμποροι ξεκαθάρισαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η χαλάρωση έφτασε στα ύψη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν το κίτρινο μέταλλο έπεσε κοντά στο σπάσιμο κάτω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Ωστόσο, ο χρυσός βρήκε ισχυρή υποστήριξη σε αυτό το επίπεδο, υποβοηθούμενος κυρίως από την αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια ενόψει μιας επιδεινούμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Κάποιες βραχυπρόθεσμες κερδοφορίες στο δολάριο, το οποίο υποχώρησε από το χαμηλό ενός μηνός τη Δευτέρα, βοήθησε επίσης τις τιμές των χρυσών.

Ωστόσο, ο χρυσός παρέμεινε υπό πίεση από την προοπτική υψηλότερων και μακροχρόνιων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,3% στα 2.022,91 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 0,2% στα 2.024,30 δολάρια η ουγγιά στις 00:31 ET (05:31 GMT).

Οι αγορές αντιστρέφουν τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων Μαρτίου, όπως αναμένεται τώρα να κρατήσει η Fed
Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε τη Δευτέρα ότι οι traders τιμολογούσαν τώρα με μεγαλύτερη πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Μάρτιο, σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες για μείωση.

Το εργαλείο έδειξε μια πιθανότητα 52,9% για τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, απότομα από την πιθανότητα 19% που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι έμποροι τιμολόγησαν επίσης με πιθανότητα 46,2% για μείωση 25 μονάδων βάσης, απότομα χαμηλότερα από την πιθανότητα 76,3% που παρατηρήθηκε πριν από μια εβδομάδα.

Η αλλαγή των προσδοκιών ήρθε εν μέσω μιας ομάδας αξιωματούχων της Fed που δήλωσαν ότι ήταν πολύ νωρίς για την κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπών των επιτοκίων, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός παρέμενε κολλώδης. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται επίσης ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά πριν από αυτό, μια σειρά από βασικές οικονομικές αναγνώσεις των ΗΠΑ αναμένεται αυτή την εβδομάδα. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου αναμένονται την Πέμπτη, ενώ τα στοιχεία του δείκτη τιμών PCE - που είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed - αναμένεται την Παρασκευή.

Και οι δύο αναγνώσεις αναμένεται ευρέως να επηρεάσουν τα σχέδια της Fed για τα επιτόκια φέτος. Ενώ ο χρυσός αναμένεται να επωφεληθεί τελικά από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, ο χρόνος και η κλίμακα των πιθανών περικοπών παραμένουν αβέβαιες.

Οι άκρες του χαλκού χαμηλότερα, οι προοπτικές για την Κίνα παραμένουν αδύναμες
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρά τη Δευτέρα και διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους που είχαν σημειωθεί μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,4% στα 3,7752 δολάρια η λίβρα και υποχώρησαν 3% μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο.

Το κόκκινο μέταλλο χτυπήθηκε από τις αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη στον κορυφαίο εισαγωγέα της Κίνας, αφού η χώρα σημείωσε υποτονικά στοιχεία για το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο.

Το κλίμα προς την Κίνα έδειξε ελάχιστα σημάδια βελτίωσης τη Δευτέρα, αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σηματοδοτώντας ότι είχε περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής και υποστήριξη της ανάπτυξης.

Πέρα από την Κίνα, μια σειρά από αναγνώσεις δεικτών διαχειριστών αγορών από πολλές μεγάλες οικονομίες είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να παρουσιάσουν διαρκή αδυναμία στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com
 

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →