Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται πριν από περισσότερες οικονομικές ενδείξεις. Ο χαλκός εκτινάσσεται στις ελπίδες της Κίνας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, παρακολουθώντας την ήπια αδυναμία του δολαρίου, καθώς οι έμποροι υποχώρησαν πριν από μια σειρά από βασικές οικονομικές αναγνώσεις των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αν και η προοπτική για υψηλότερα για μακροχρόνια επιτόκια στις ΗΠΑ εξακολουθούσε να διατηρεί υποτονικά τα κέρδη.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν κατά 1% μετά τις αναφορές ότι η κινεζική κυβέρνηση ετοίμαζε περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των τοπικών αγορών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο και υπήρξε βασικό σημείο πόνου για τις τιμές του χαλκού.

Οι έμποροι αναζητούσαν τώρα περισσότερα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, εν μέσω στοιχημάτων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η ιδέα είχε επιβαρύνει πολύ τον χρυσό νωρίτερα τον Ιανουάριο, ωθώντας τις τιμές του κίτρινου μετάλλου τόσο χαμηλά όσο 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Όμως ο χρυσός ανέκαμψε από τα χαμηλά του 2024, καθώς η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή ώθησε τις αγορές ασφαλών καταφυγίων. Οι τιμές του χρυσού υποστηρίχθηκαν επίσης από τα στοιχήματα ότι η Fed θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική τελικά φέτος.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,4% στα 2.029,53 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 2.030,70 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:34 ET (05:34 GMT).

ΑΕΠ ΗΠΑ, ενδείξεις πληθωρισμού αναμένονται καθώς τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων Μαρτίου μειώνονται
Η εστίαση ήταν πλέον καθαρά στα στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο, που θα ανακοινωθούν αυτήν την Πέμπτη, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια ψύξη στη συνολική ανάπτυξη.

Ωστόσο, οποιαδήποτε σημάδια ανθεκτικότητας στην οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να δώσει στη Fed περισσότερο περιθώριο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλά 23 ετών κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, πριν από αυτό, τα δεδομένα του δείκτη τιμών PCE - ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed - αναμένεται αυτή την Παρασκευή και αναμένεται να επαναλάβουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Δεκέμβριο.

Τα σημάδια του σταθερού πληθωρισμού των ΗΠΑ και της ισχύος της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με τις επιθετικές προειδοποιήσεις από τους αξιωματούχους της Fed, είδαν τους επενδυτές να αντιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο. Μέρος αυτής της αντιστροφής προκάλεσε απότομες απώλειες στις τιμές του χρυσού νωρίτερα τον Ιανουάριο.

Τα υψηλά επιτόκια προοιωνίζονται άσχημα για τον χρυσό, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο. Αυτή η συναλλαγή περιόρισε οποιαδήποτε σημαντική ανοδική πορεία στις τιμές του χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο χαλκός εκτινάσσεται σχεδόν κατά 1% στις ελπίδες της Κίνας
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που λήγουν τον Μάρτιο σημείωσαν άνοδο σχεδόν 1% στα 3,7823 δολάρια, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους φέτος.

Τα κέρδη στον χαλκό παρακολούθησαν μια ευρύτερη αύξηση στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι το Πεκίνο εξέταζε ένα πακέτο στήριξης 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (278 δισεκατομμύρια δολάρια) για τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Η έκθεση ενίσχυσε την αισιοδοξία για περισσότερη στήριξη για την κινεζική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει τη ζήτηση χαλκού στη χώρα ισχυρή τους επόμενους μήνες.

Η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα ήταν ένα σημαντικό βάρος στις τιμές του χαλκού τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι αγορές έγιναν προσεκτικές λόγω της πιθανής αδυναμίας της όρεξης της χώρας για το κόκκινο μέταλλο.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-rise-before-more-economic-cues-copper-surges-on-china-hopes-3280229


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →