Σταθερές οι τιμές του χρυσού εν μέσω αβεβαιότητας μείωσης επιτοκίων. Ψύχεται ο χαλκός από τα κέρδη της Κίνας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, διατηρώντας το εύρος συναλλαγών που καθορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές έγιναν πιο αβέβαιες για τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού σημείωσαν πτώση μετά την αυξημένη αισιοδοξία για την Κίνα που οδήγησε σε θεαματικά κέρδη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο χρυσός κλυδωνιζόταν από το αδύναμο ξεκίνημα του 2024, έχοντας πέσει έως και 2.000 δολάρια η ουγγιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι έμποροι άρχισαν να τιμολογούν σταθερά τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο του 2024.

Αλλά το κίτρινο μέταλλο ανέκαμψε σε κάποια ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο, ειδικά καθώς επιδεινώθηκαν οι γεωπολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή. Αυτή η ανάκαμψη οδήγησε επίσης στον χρυσό να δημιουργήσει ένα εύρος συναλλαγών μεταξύ 2.000 και περίπου 2.050 δολαρίων η ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,3% στα 2.023,92 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 0,1% στα 2.024,65 δολάρια η ουγγιά στις 00:17 ET (05:17 GMT).

Η ισχύς του δολαρίου - το οποίο διαπραγματεύτηκε κοντά σε υψηλά έξι εβδομάδων την Τετάρτη - επιδρά επίσης στις τιμές του χρυσού.

Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, αναμένεται συνεδρίαση της Fed
Οι αγορές μετάλλων αναζητούσαν τώρα περισσότερες ενδείξεις για το πότε η Fed θα μπορούσε ενδεχομένως να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν κάποια επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, ενώ τα στοιχεία του δείκτη τιμών PCE - ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed - αναμένεται την Παρασκευή και αναμένεται να επαναλάβουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Fed για το 2024, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή. Ωστόσο, τυχόν στοιχεία για προγραμματισμένες μειώσεις επιτοκίων θα είναι στο επίκεντρο.

Ενώ οι τιμές του χρυσού αναμένεται να επωφεληθούν τελικά από τα χαμηλότερα επιτόκια φέτος, πιθανότατα θα δουν μια σιωπηλή απόδοση βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό, γεγονός που μειώνει την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου. Ωστόσο, ο χρυσός κατάφερε να σημειώσει κέρδη περίπου 10% το 2023, έχοντας επωφεληθεί από τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης - η οποία φαινόταν να έχει διαχυθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ομάδας Χούτι που ευθυγραμμίζεται με το Ιράν, εξακολουθούσε να τροφοδοτεί κάποια ζήτηση για παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια.

Οι τιμές του χαλκού υποχωρούν μετά τα κέρδη που οδήγησαν στην Κίνα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που λήγουν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,2% στα 3,7983 δολάρια η λίβρα, αλλά διαπραγματεύονταν 0,3% αυτή την εβδομάδα.

Οι αναφορές για περισσότερα προγραμματισμένα μέτρα τόνωσης στην Κίνα βοήθησαν τις τιμές του χαλκού να ανακάμψουν απότομα από το χαμηλό σχεδόν δύο μηνών αυτή την εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ελπίδων για οικονομική ανάκαμψη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

Ωστόσο, ο χαλκός είχε επίσης ένα αδύναμο ξεκίνημα για το 2024, καθώς μια σειρά από οικονομικές αναγνώσεις για τον Δεκέμβριο έδειξαν μικρή βελτίωση στην κινεζική οικονομική ανάπτυξη. Οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης αποτέλεσαν βασικό βάρος στις τιμές του χαλκού τα τελευταία δύο χρόνια. 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-steady-amid-ratecut-uncertainty-copper-cools-from-china-gains-3281221


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →