Οι τιμές του χρυσού πέφτουν πριν από τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Αισιόδοξος χαλκός για τα κίνητρα από τη Κίνα

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν απότομες απώλειες την Πέμπτη, καθώς η αναμονή ενός μπαράζ οικονομικών και επιτοκίων στις ΗΠΑ κράτησε τους εμπόρους απέχθεια για το κίτρινο μέταλλο, ενώ ο χαλκός παρέμεινε σε ισχυρά κέρδη αυτή την εβδομάδα μετά από περισσότερα μέτρα τόνωσης από την Κίνα.

Οι τιμές του χρυσού μειώθηκαν κατά 0,7% την Τετάρτη, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό κάποια αδυναμία του δολαρίου, καθώς η αναμονή για το βασικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δημιούργησαν μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς τα επιτόκια.

Το κίτρινο μέταλλο χτυπήθηκε από τα αυξανόμενα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα, αντί για νωρίτερα φέτος. Μια σειρά από φινιρίσματα ρεκόρ στη Wall Street μείωσαν επίσης τη ζήτηση για χρυσό, καθώς οι έμποροι στράφηκαν προς περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κίνδυνο και υψηλής απόδοσης.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες, οι τιμές του χρυσού παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στα 2.000 έως 2.050 δολάρια ανά ουγγιά που καθορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή ενθάρρυνε κάποια ασφαλή ζήτηση.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.015,36 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Φεβρουάριο παρέμειναν στα 2.015,20 δολάρια η ουγγιά στις 00:38 ET (05:38 GMT). Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που πέφτουν κάτω από το επιτόκιο σημείωσαν ότι οι έμποροι ανέμεναν βραχυπρόθεσμη πτώση στις τιμές του χρυσού.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο πριν από τη συνεδρίαση της Fed
Η εστίαση της αγοράς στράφηκε άμεσα προς τα βασικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν αργότερα την Πέμπτη, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να παραμείνει πολύ μπροστά από τις αντίστοιχες στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Τα δεδομένα του δείκτη τιμών PCE - ο προτιμώμενος μετρητής πληθωρισμού της Fed - αναμένεται την Παρασκευή και είναι πιθανό να δείξουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Δεκέμβριο. Η ανθεκτικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ και ο σταθερός πληθωρισμός δίνουν στη Fed περισσότερο περιθώριο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - μια προειδοποίηση που εκφράστηκε από αρκετούς αξιωματούχους της Fed νωρίτερα τον Ιανουάριο.

Οι προειδοποιήσεις τους, σε συνδυασμό με τον έντονο πληθωρισμό και τις αναγνώσεις της αγοράς εργασίας, είδαν τους εμπόρους να χαλαρώνουν σταθερά τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η τάση είδε τις τιμές του χρυσού να σηματοδοτούν ένα αδύναμο ξεκίνημα για το 2024.

Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας για την αγορά χρυσού και μειώνουν την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου. Ενώ ο χρυσός αναμένεται να επωφεληθεί τελικά από τις μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ φέτος, ο πιθανός χρόνος των περικοπών παραμένει αβέβαιος.

Ο χαλκός σε υψηλό 3 εβδομάδων καθώς η Κίνα δίνει περισσότερα κίνητρα
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,2% στα 3,8678 δολάρια η λίβρα, αλλά παρέμειναν κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων την Τετάρτη.

Το συναίσθημα προς το κόκκινο μέταλλο ενισχύθηκε από την απροσδόκητη μείωση της αναλογίας υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τοπικές τράπεζες από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία αναμένεται να απελευθερώσει σχεδόν 140 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην οικονομία.

Η Λαϊκή Τράπεζα χαλάρωσε επίσης τις απαιτήσεις δανεισμού για τον τομέα των εμπορευμάτων βαρέων περιουσιακών στοιχείων και είπε ότι είχε περισσότερα μέτρα στα σκαριά για να προωθήσει την κινεζική οικονομική ανάκαμψη.

Οι κινήσεις βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την αποδυνάμωση της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο - που αποτέλεσαν βασικό βάρος στις τιμές του κόκκινου μετάλλου τον περασμένο χρόνο.

Ωστόσο, οι προοπτικές της ζήτησης για χαλκό παρέμειναν αβέβαιες, ειδικά ενόψει μιας πιθανής ύφεσης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η εταιρεία κατασκευής EV Tesla Inc (NASDAQ:TSLA) παρουσίασε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο και σημείωσε ασθενέστερη αύξηση πωλήσεων το 2024.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-skittish-before-gdp-data-copper-upbeat-on-china-stimulus-3282433


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →