Οι τιμές του χρυσού αγωνίζονται πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο χαλκός προετοιμάζεται για δυνατή εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού διατηρήθηκαν σε στενό εύρος την Παρασκευή και κινήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στα κόκκινα καθώς η αναμονή για περισσότερες ενδείξεις για τα επιτόκια στις ΗΠΑ κράτησε τους επενδυτές σκοτισμένους, με τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη συνεδρίαση της Federal Reserve τώρα στο επίκεντρο.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές του χαλκού οδήγησαν σε ισχυρές εβδομαδιαίες επιδόσεις μετά την εφαρμογή περισσότερων μέτρων τόνωσης του κορυφαίου εισαγωγέα Κίνας, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο θα παραμείνει ισχυρή.

Τα μέτρα τόνωσης της Κίνας σημείωσαν κάποια βελτίωση στην όρεξη για κινδύνους, η οποία, σε συνδυασμό με μια σειρά υψηλά ρεκόρ στη Wall Street, μείωσαν περαιτέρω τη ζήτηση για χρυσό.

Η ισχύς του δολαρίου - μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν - επηρέασε επίσης τις τιμές των χρυσών χρυσών, διατηρώντας τις σταθερά εντός του εύρους συναλλαγών 2.000-2.050 δολαρίων που καθορίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο χρυσός σποτ σταθεροποιήθηκε στα 2.021,41 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 0,2% στα 2.021,10 δολάρια η ουγγιά στις 23:46 ET (04:46 GMT). Και τα δύο μέσα υποχώρησαν περίπου 0,3% αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες απώλειες στο κίτρινο μέταλλο συγκρατήθηκαν από κάποια ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και μια αυξανόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκαν.

Πληθωρισμός PCE, συνεδρίαση της Fed στο επίκεντρο
Οι αγορές περίμεναν τώρα νέα στοιχεία για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, ξεκινώντας από τα δεδομένα του δείκτη τιμών PCE - τον προτιμώμενο μετρητή πληθωρισμού της Fed - που θα ανακοινωθούν αργότερα την Παρασκευή. Η ανάγνωση αναμένεται να επαναλάβει ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε επίμονος τον Δεκέμβριο.

Ο σταθερός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα σημάδια ανθεκτικότητας στην οικονομία των ΗΠΑ, δίνουν στη Fed περισσότερο περιθώριο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η ιδέα αναμένεται να περιορίσει οποιαδήποτε σημαντική ανοδική πορεία του χρυσού τους επόμενους μήνες.

Η Fed πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή. Οι αγορές παρατήρησαν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα διατήρησε τις τιμές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Μαρτίου, ανατρέποντας τις προηγούμενες προσδοκίες για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Μια υψηλότερη για μακροχρόνια προοπτική για τα επιτόκια των ΗΠΑ προοιωνίζεται άσχημα για τις τιμές του χρυσού, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο.

Οι τιμές του χαλκού υποχωρούν αλλά προχωρούν για ισχυρή εβδομάδα λόγω της αισιοδοξίας στην Κίνα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που λήγουν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,2% στα 3,8617 δολάρια η λίβρα, αλλά επρόκειτο να προσθέσουν πάνω από 2% αυτή την εβδομάδα μετά την κούρσα στα υψηλά τριών εβδομάδων.

Τα κέρδη στον χαλκό τροφοδοτήθηκαν κυρίως από περισσότερα νομισματικά κίνητρα στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα, η οποία βοήθησε να καταπνίξουν τις ανησυχίες σχετικά με την επικείμενη επιβράδυνση της ζήτησης.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν πόση οικονομική στήριξη θα προσφέρει περισσότερα νομισματικά κίνητρα, δεδομένου ότι η Κίνα αντιμετώπιζε σοβαρή επιβράδυνση στις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες. Η οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19 απέτυχε επίσης να υλοποιηθεί το 2023 και διατήρησε το αίσθημα προς την Κίνα σε μεγάλο βαθμό αρνητικό.

Η εστίαση τώρα στρέφεται στα επερχόμενα στοιχεία ευρετηρίου από τους διαχειριστές αγορών από τη χώρα, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, για περισσότερες ενδείξεις για την οικονομία.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-struggle-before-inflation-fed-cues-copper-set-for-strong-week-3283653


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →