Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν καθώς το δολάριο εκτινάσσεται λόγω χαλάρωσης των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο συνδυασμός ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας και γεροδεξιών μηνυμάτων της Federal Reserve οδήγησε τις αγορές να υποχωρούν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Το κίτρινο μέταλλο υποχώρησε απότομα από υψηλά άνω των 2.050 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς η προοπτική των υψηλότερων προς μακροχρόνια επιτοκίων προανήγγειλε μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη πίεση. Το δολάριο εκτοξεύτηκε σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών τη Δευτέρα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν επίσης στο ασιατικό εμπόριο.

Αντίθετα, ο χρυσός spot υποχώρησε 0,4% στα 2.031,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο υποχώρησαν 0,3% στα 2.047,75 δολάρια η ουγγιά στις 00:27 ET (05:27 GMT).

Ο χρυσός χάνει έδαφος μετά τις μη γεωργικές μισθοδοσίες, σχολιάζει ο Πάουελ
Οι απώλειες σε χρυσό προκλήθηκαν αρχικά από μια σημαντικά ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάγνωση μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων τον Ιανουάριο, η οποία έδειξε συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - γεγονός που δίνει στη Fed περισσότερο περιθώριο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σε μια συνέντευξη αργά την Κυριακή ότι η τράπεζα θα παραμείνει συνετή στο να εξετάσει τυχόν νομισματική χαλάρωση φέτος και ότι η ανθεκτικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ της δίνει περισσότερο χώρο να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα σχόλιά του επανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Fed ότι δεν βιαζόταν να ξεκινήσει χαλάρωση της πολιτικής και είδαν τους επενδυτές να περιορίζουν περαιτέρω τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων.

Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε ότι οι επενδυτές έχουν πλέον αρνηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τα στοιχήματα σε μια μείωση επιτοκίου τον Μάρτιο και στάθμευαν απότομα τα στοιχήματα σε μια μείωση επιτοκίων τον Μάιο. Αρκετοί αναλυτές είπαν επίσης ότι αναμένουν ότι η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόνο μέχρι τον Ιούνιο.

Η προοπτική των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο προμηνύεται άσχημα για τον χρυσό, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας για την αγορά χρυσού.

Ωστόσο, το κίτρινο μέταλλο έχει δει κάποια υποστήριξη στις πρόσφατες συνεδριάσεις από την αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, ειδικά εν μέσω επιδείνωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά και οι τιμές spot εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν στα τέλη του 2023.

Ο χαλκός ενισχύθηκε από τις ανησυχίες για την προσφορά της Χιλής
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν ελαφρά τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού στη Χιλή, λόγω των φονικών δασικών πυρκαγιών στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,3% στα 3,8293 δολάρια η λίβρα.

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, με οποιεσδήποτε πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό από τη χώρα να χρησιμεύουν για τη δυνητική σύσφιξη των παγκόσμιων αγορών χαλκού. Όμως, η χειρότερη από τις δασικές πυρκαγιές φαινόταν να βρίσκεται πολύ μακριά από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόση διακοπή του εφοδιασμού θα προκληθεί από τις πυρκαγιές.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κέρδη στον χαλκό συγκρατήθηκαν επίσης από τις επίμονες ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα, καθώς η χώρα αγωνίζεται με μια υποτονική οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19.
 
Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com
 

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →