Τα 6 κορυφαία λάθη που κάνουν οι αρχάριοι επενδυτές όταν επενδύουν σε χρυσό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η επένδυση σε φυσικό χρυσό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε το οικονομικό σας μέλλον, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την αποταμίευση ή την επένδυση σε χρυσό.

Η επένδυση σε χρυσό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας και να προστατεύσετε τον πλούτο σας, καθώς ιστορικά θεωρούνταν ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Αλλά αν είστε αρχάριος επενδυτής, είναι εύκολο να αισθανθείτε σύγχυση από μια πληθώρα επιλογών ή την άγνωστη ορολογία.

Ακόμα κι αν δεν είστε νέοι στις επενδύσεις σε χρυσό, δεν βλάπτει ποτέ να ανανεώσετε τις γνώσεις σας και να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τις καλύτερες αποφάσεις.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε 6 κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν αγοράζουν χρυσό και θα παρέχουμε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα αποφύγετε.

Ας βουτήξουμε λοιπόν!

 

1. Αγορά χρυσού μόνο κατά τη διάρκεια οικονομικών ή γεωπολιτικών αναταραχών

Ένα από τα πιο κρίσιμα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν επενδύετε σε χρυσό είναι να λαμβάνετε αποφάσεις με βάση τα συναισθήματα και όχι μια καλά μελετημένη επενδυτική στρατηγική.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι αρχάριοι επενδυτές είναι να αγοράζουν φυσικό χρυσό μόνο όταν ξεσπά μια σημαντική οικονομική ή γεωπολιτική κρίση, η οποία συχνά κάνει την τιμή του χρυσού να εκτοξεύεται στα ύψη.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι λανθασμένη, καθώς υποθέτει ότι ο χρυσός είναι αποκλειστικά ένα εμπόρευμα κρίσης. Στην πραγματικότητα, ως μέρος ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της μακροπρόθεσμης επενδυτικής σας στρατηγικής, παρέχοντας προστασία από τον πληθωρισμό, τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και άλλες αβεβαιότητες.

Αγοράζοντας χρυσό μόνο σε περιόδους κρίσης, μπορεί να χάσετε πιθανά κέρδη που θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί με την επένδυση σε χρυσό εκ των προτέρων.

Πώς να το αποφύγετε: Ένας τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τα πλεονεκτήματα της επένδυσής σας σε χρυσό είναι να αγοράζετε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα χωρίς να περιμένετε να εμφανιστεί μια κρίση και να συνεχίσετε να προσθέτετε τις αποταμιεύσεις σας σε χρυσό σε τακτική βάση.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητές του για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να επωφεληθείτε από τον μέσο όρο του κόστους, όπου επενδύετε το ίδιο ποσό τακτικά, ανεξάρτητα από την τρέχουσα τιμή του χρυσού.

💡Διαβάστε το άρθρο μας στο FOCUS για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πλεονεκτήματα της χρήσης της στρατηγικής μέσου όρου κόστους στις επενδύσεις σε χρυσό.

 

2. Δεν κάνουν αρκετή έρευνα πριν επενδύσουν σε χρυσό

Όπως με κάθε άλλη επένδυση, όταν πρόκειται για την αγορά χρυσού, μην πηδάτε στα τυφλά, καθώς είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να βρείτε έναν αξιόπιστο μεταπωλητή.

Το να μην κάνετε την εργασία σας μπορεί να οδηγήσει σε μερικά δυνητικά σοβαρά λάθη. Για παράδειγμα, εάν ένας μεταπωλητής χρυσού ζητήσει χρήματα εκ των προτέρων στο διαδίκτυο, είναι ένα σημαντικό κόκκινο σημάδι, όπως και η έλλειψη διαφάνειας, όταν διστάζουν να σας δώσουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον χρυσό που πουλάνε.

Ένας αξιόπιστος μεταπωλητής θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με την καθαρότητα και την ποιότητα του χρυσού του, τις χρεώσεις που σχετίζονται με τη συναλλαγή και οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.

Πώς να το αποφύγετε: Το να κάνετε την έρευνά σας είναι το κλειδί για την αποφυγή των κινδύνων που συνεπάγεται η επιλογή του λάθος αντιπροσώπου χρυσού. Μπορείτε να ξεκινήσετε μιλώντας με πολλούς μεταπωλητές για να βρείτε αυτόν που μπορείτε να εμπιστευτείτε και να διασφαλίσετε ότι επενδύετε σε προϊόντα χρυσού υψηλής ποιότητας που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους επενδυτικούς σας στόχους.


3. Θεωρώντας τον χρυσό μια βραχυπρόθεσμη επένδυση

Όταν πρόκειται για επένδυση σε φυσικό χρυσό, είναι συνήθως καλή ιδέα να ακολουθήσετε τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την επενδυτική στρατηγική και τους στόχους σας. Αν και είναι δυνατό να κάνουμε εικασίες για την τιμή του χρυσού, γενικά δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη επένδυση λόγω των ιστορικών διακυμάνσεων των τιμών και της μακροπρόθεσμης τάσης ανατίμησής του.

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο φυσικό προϊόν που μπορείτε να αγοράσετε (αυτοκίνητα, ρούχα, κ.λπ.), οι μεταπωλητές θα επιβάλουν μια χρέωση κατά την αγορά (για τα πολύτιμα μέταλλα, αυτή η αμοιβή ονομάζεται συχνά "premium") η οποία περιλαμβάνει κόστος παραγωγής και υλικοτεχνικής υποστήριξης καθώς και περιθώριο μεταπωλητή.

Ως εκ τούτου, μετά την αγορά τους, οι επενδυτές και οι αποταμιευτές χρυσού θα πρέπει να περιμένουν να αυξηθεί η τιμή του χρυσού αρκετά για να καλύψουν αυτό το αρχικό κόστος προτού μπορέσουν να ξεκινήσουν βλέποντας κέρδος. Και όπως γνωρίζουμε, ο χρυσός τείνει να κινείται αργά και ιστορικά αυξάνεται η τιμή του μακροπρόθεσμα.

Κάτι που συνδέεται με το πρώτο μας σημείο: εάν αποφεύγετε να αγοράζετε μόνο σε προβληματικές οικονομικές περιόδους, όταν η τιμή είναι συνήθως υψηλότερη, είναι πιο πιθανό να μειώσετε αυτόν τον χρόνο αναμονής για να ανακτήσετε το αρχικό σας κόστος.

Πώς να το αποφύγετε: Όταν επενδύετε σε χρυσό, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι τόσο πηγή εισοδήματος όσο ένα μέσο για την οικοδόμηση πλούτου και αποταμίευσης μέσω της ανατίμησης των τιμών με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, όπως και με κάθε άλλη επένδυση, φροντίστε να χρησιμοποιείτε κεφάλαια με τα οποία αισθάνεστε άνετα.

💡Ελέγξτε την πρόβλεψή μας για να δείτε πού αναμένεται να φτάσει η τιμή του χρυσού το 2023.


4. Να μην αγοράζουν το καλύτερο προϊόν χρυσού για αυτούς

Οι αρχάριοι επενδυτές μπορούν να βάλουν όλα τα χρήματά τους για να αγοράσουν μόνο έναν τύπο προϊόντος χρυσού, όπως χρυσά νομίσματα.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να είστε πιο οικονομικά αποδοτικοί, οι ράβδοι χρυσού μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, απλώς και μόνο επειδή η παραγωγή χρυσών νομισμάτων συνεπάγεται περισσότερο χρόνο, χρήμα και κόστος χειροτεχνίας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στις τιμές τους. Έτσι, αν θέλετε να αποκτήσετε περισσότερο χρυσό για τα χρήματά σας, οι ράβδοι μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος.

Από την άλλη πλευρά, εάν ενδιαφέρεστε να συλλέξετε σπάνια νομίσματα ή εάν θέλετε να κάνετε δώρο χρυσό σε κάποιον, νομίσματα ή συλλεκτικά αντικείμενα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Επιπλέον, τα χρυσά νομίσματα μπορούν να πωληθούν ευκολότερα σε μικρές ποσότητες από τις ράβδους λόγω του χαμηλότερου βάρους και του μικρότερου μεγέθους τους, καθιστώντας τα συχνά πιο ευέλικτη επιλογή για τους επενδυτές.

Πώς να το αποφύγετε: εξετάστε το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας και τις αποταμιεύσεις σας με διάφορους τύπους φυσικών προϊόντων χρυσού, όπως ράβδους, νομίσματα και συλλεκτικά αντικείμενα, ενώ επίσης να θυμάστε ότι δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους όσον αφορά τη διαφοροποίηση και θα πρέπει να καθορίσετε την καλύτερη στρατηγική με βάση τους συγκεκριμένους επενδυτικούς σας στόχους.

 

5. Παραβλέποντας τη σημασία της διαφοροποίησης

Πολλοί επενδυτές χρυσού μπορεί να γνωρίζουν ήδη για τη διαφοροποίηση, μπορεί ακόμη και να είναι ο λόγος που άρχισαν να αγοράζουν χρυσό.

Η διαφοροποίηση είναι η ενέργεια της αγοράς διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων για την κατανομή του κινδύνου της επένδυσής τους και την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου τους μεταξύ κινδύνου και ασφάλειας.

Αλλά μετά από αυτήν την αρχική αγορά χρυσού, καθώς συνεχίζετε να επενδύετε σε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, είναι εύκολο να ξεχάσετε να ελέγξετε εάν το χαρτοφυλάκιό σας εξακολουθεί να είναι ισορροπημένο και καλά διαφοροποιημένο. Δεν είναι σπάνιο οι επενδυτές που θεωρούν τους εαυτούς τους απέχοντες κινδύνου καταλήγουν με πάρα πολλές μετοχές ή άλλες χάρτινες επενδύσεις και όχι αρκετό χρυσό για τη στρατηγική τους, καθιστώντας το χαρτοφυλάκιό τους μη ισορροπημένο έναντι του κινδύνου.

Ο χρυσός είναι ένας μεγάλος παράγοντας διαφοροποίησης, καθώς η τιμή του είναι συχνά ασύνδετη ή αρνητικά συσχετισμένη (που σημαίνει ότι τείνει να ανεβαίνει όταν άλλα περιουσιακά στοιχεία πέφτουν) με τα περισσότερα άλλα περιουσιακά στοιχεία, και ιδιαίτερα τις μετοχές.

Πώς να το αποφύγετε: ελέγχετε τακτικά πώς είναι ισορροπημένο το γενικό επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τη στρατηγική σας. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε πάρα πολλά ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και όχι αρκετά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, ίσως είναι καιρός να πουλήσετε κάποια από τα επικίνδυνα περιουσιακά σας στοιχεία ή να αγοράσετε λίγο περισσότερο χρυσό. Ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που νιώθετε άνετα να αναλάβετε, οι ειδικοί συχνά μιλούν για διατήρηση μεταξύ 5% και 20% του χαρτοφυλακίου σας σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.


6. Μη δίνοντας αρκετή προσοχή στην καθαρότητα του χρυσού

Ένα άλλο πράγμα που πολλοί επενδυτές παραβλέπουν είναι η καθαρότητα του χρυσού που αγοράζουν.

Η καθαρότητα του χρυσού καθορίζεται από την ποσότητα καθαρού χρυσού που υπάρχει στο προϊόν. Για παράδειγμα, εάν ένα χρυσό νόμισμα είναι κατασκευασμένο από χρυσό 24 καρατίων, σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από 99,99% καθαρό χρυσό (η υψηλότερη δυνατή καθαρότητα χρυσού). Αλλά, αν είναι κατασκευασμένο από χρυσό 18 καρατίων, σημαίνει ότι μόνο το 75% του νομίσματος είναι καθαρός χρυσός, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από άλλα μέταλλα.

Γιατί είναι σημαντικό? Επειδή για να θεωρηθεί επενδυτικός χρυσός, ένα προϊόν πρέπει να έχει επίπεδο καθαρότητας 99,5% και άνω. Οποιοδήποτε επίπεδο καθαρότητας κάτω από αυτό θα είναι εξαιρετικό για κοσμήματα ή βιομηχανική χρήση, αλλά όχι για επένδυση.

Πώς να το αποφύγετε: η καθαρότητα των προϊόντων χρυσού σας επηρεάζει την αξία, την αντοχή και τη ρευστότητά τους. Έτσι, όταν επενδύετε σε χρυσό, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε καθαρό χρυσό υψηλής ποιότητας για να διασφαλίσετε ότι η επένδυσή σας διατηρεί την αξία της και είναι εύκολο να μεταπωληθεί όταν τη χρειάζεστε.

Εν κατακλείδι...

  • Αποφύγετε να αγοράζετε χρυσό μόνο κατά τη διάρκεια οικονομικής ή γεωπολιτικής αναταραχής, καθώς υποθέτει ότι ο χρυσός είναι αποκλειστικά εμπόρευμα κρίσης και μπορεί να χάσετε πιθανά κέρδη που θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί με την επένδυση σε χρυσό εκ των προτέρων.
  • Κάντε την έρευνά σας και βρείτε έναν αξιόπιστο μεταπωλητή για να αποφύγετε πιθανά λάθη. Ένας αξιόπιστος μεταπωλητής θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με την πηγή του χρυσού του, τυχόν χρεώσεις που σχετίζονται με τη συναλλαγή και οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση όταν επενδύετε σε φυσικό χρυσό και να έχετε κατά νου ότι δεν είναι τόσο πηγή εισοδήματος όσο ένα μέσο για την οικοδόμηση πλούτου και αποταμίευσης μέσω της ανατίμησης των τιμών με την πάροδο του χρόνου.
  • Επιλέξτε τον σωστό τύπο φυσικών προϊόντων χρυσού για εσάς, όπως ράβδους, νομίσματα και συλλεκτικά αντικείμενα, με βάση τους συγκεκριμένους επενδυτικούς σας στόχους.
  • Βεβαιωθείτε ότι το χαρτοφυλάκιό σας παραμένει διαφοροποιημένο, ελέγχετε το τακτικά και μη διστάσετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε μέρος του χρυσού σας για να εξισορροπήσετε ξανά το χαρτοφυλάκιό σας εάν χρειάζεται.
  • Δώστε προσοχή στην καθαρότητα του χρυσού σας για να βεβαιωθείτε ότι η επένδυσή σας διατηρεί την αξία της και είναι εύκολο να μεταπωληθεί όταν τη χρειάζεστε.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →