Είναι καλή στιγμή να αγοράσετε χρυσό;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Εάν είστε αρχάριος επενδυτής, η επιλογή της κατάλληλης στιγμής για να αγοράσετε φυσικό χρυσό και ασήμι μπορεί να μην φαίνεται εύκολη υπόθεση. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ απλό. Ειδικά αν γνωρίζετε τη σωστή επενδυτική στρατηγική.

Η πρόβλεψη της αγοράς, και ειδικά της τιμής του χρυσού, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα.

Αν δεν είστε έμπειρος επενδυτής με εμπειρία στα πολύτιμα μέταλλα, υπάρχει μικρή πιθανότητα να μπορέσετε να παρακολουθήσετε αρκετούς από αυτούς τους μεταβαλλόμενους παράγοντες για να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Γι' αυτό συνήθως δεν συνιστούμε να προσπαθήσετε να προβλέψετε την αγορά. Σίγουρα, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και σε μεγαλύτερες απώλειες, όταν δεν γίνει σωστά.

Αλλά μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο απλά επιλέγοντας τη σωστή, δοκιμασμένη στο χρόνο επενδυτική στρατηγική.

Όταν αγοράζετε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα, υπάρχουν μερικές διαφορετικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε, αλλά ο μέσος όρος κόστους δολαρίου, ή DCA (dollar cost average), μπορεί να είναι ο καλύτερος και πιο βολικός τρόπος για να το κάνετε.

Ποιος είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να αγοράσετε χρυσό;
Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστείτε μια κρυστάλλινη μπάλα για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση.🔮

Αλλά η πιο ακριβής απάντηση θα ήταν: εξαρτάται από την επενδυτική στρατηγική και τις ανάγκες σας.

Στο τέλος της ημέρας, κάθε επενδυτής αναζητά τελικά ορισμένα οφέλη. αλλά δεν θα έχουν όλοι οι επενδυτές τον ίδιο προϋπολογισμό και το ίδιο επίπεδο κινδύνου που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να επενδύσετε σε χρυσό για κέρδος: σε αυτήν την περίπτωση, ο εμπειρικός κανόνας είναι να αγοράζετε χαμηλά και να πουλάτε ψηλά, όπως πρακτικά με οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Αλλά για αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσετε να προβλέψετε την αγορά, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Φυσικά, έχετε πολλούς πόρους που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις γνώσεις σας και τις πιθανότητες επιτυχίας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων δεικτών και βιβλίων επενδύσεων.

Αλλά, στην πραγματικότητα, ακόμη και έμπειροι επενδυτές εξακολουθούν να αγωνίζονται να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή για αγορά και πώληση.

            BUFFETT

Ο διάσημος επενδυτής Warren Buffet πιστεύει ότι ακόμη και ένας έμπειρος επενδυτής δυσκολεύεται να χρονομετρήσει την αγορά πόσο μάλλον για αρχάριους επενδυτές, για αυτό θα ήταν συνετό να εξετάσουμε την επενδυτική στρατηγική DCA. Mια καλή επιλογή θα μπορούσε να είναι να σταματήσετε να σκέφτεστε «πότε» να αγοράσετε και να εστιάσετε στο «πόσο συχνά».

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Εάν θέλετε να αγοράσετε χρυσό ως μακροπρόθεσμο καταφύγιο και να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας σε χρυσό, η καλύτερη στιγμή για να αγοράσετε χρυσά νομίσματα ή ράβδους είναι ουσιαστικά οποιαδήποτε στιγμή.

Και εκεί είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η στρατηγική DCA.

Τι είναι η στρατηγική DCA και πώς λειτουργεί;
Στην ουσία, η στρατηγική DCA επιλέγει απλώς να αγοράζει μια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την τιμή του.

Αν αυτό μπορεί να φαίνεται αντιπαθητικό σε κάποιους, δεν είναι.

Kάπως έτσι δουλεύει:

Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζετε να επενδύετε 500 $ σε χρυσό κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα, ανεξάρτητα από την τιμή του χρυσού και τις τελευταίες διακυμάνσεις του, θα αγοράζετε μέταλλο αξίας 500 $.

Φυσικά, αυτό λειτουργεί επίσης για 500 $ την εβδομάδα ή 1.000 $ το χρόνο, το ποσό που επενδύετε δεν έχει πραγματικά σημασία, ο πραγματικός στόχος είναι να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο τακτικά και να συνεχίσετε να το κάνετε μακροπρόθεσμα.

Η στρατηγική DCA, που σημαίνει επένδυση ενός σταθερού ποσού σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, σας απαλλάσσει από την ανάγκη να «χρονομετρήσετε την αγορά».


💡Η στρατηγική DCA και ο χρυσός
Δεδομένου ότι ο χρυσός έχει καλές επιδόσεις τα τελευταία 20 χρόνια, με μέσο ετήσιο κέρδος άνω του 8%, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το DCA είναι μια αρκετά κοινή στρατηγική για τους επενδυτές πολύτιμων μετάλλων.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να βελτιώσει την απόδοση μιας επένδυσης, ειδικά εάν η τιμή της τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, κάτι που ιστορικά ισχύει για τον χρυσό.

Φυσικά, να θυμάστε ότι, από μόνη της, αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να προστατεύσει τους επενδυτές από τον κίνδυνο μείωσης των τιμών της αγοράς.

Επομένως, εάν θέλετε πραγματικά να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επενδυτική στρατηγική DCA, βεβαιωθείτε ότι έχετε αυτά τα 3 πράγματα:

  • Υπομονή: Ο μέσος όρος κόστους δολαρίου θα πρέπει να θεωρείται ως μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι επενδύετε συνεχώς μικρά χρηματικά ποσά που δεν επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σας, ενώ παράλληλα αυξάνετε την αξία του χαρτοφυλακίου σας.
  • Δέσμευση: Είτε αποφασίσετε να επενδύσετε μία φορά το μήνα, μία φορά την εβδομάδα ή κάθε τρίμηνο, θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια, ό,τι κι αν συμβαίνει στην αγορά, για να λειτουργήσει.
  • Κεφάλαιο: Όταν σκέφτεστε να επενδύσετε γενικά, θα πρέπει να το δείτε ως ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα. Επομένως, ίσως χρειαστεί να διαθέσετε κάποια χρήματα, ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τη προσωπική σας κατάσταση. Οι ειδικοί συνιστούν να βάλετε στην άκρη δαπάνες 3 έως 6 μηνών στον αποταμιευτικό λογαριασμό έκτακτης ανάγκης προτού αρχίσετε να επενδύετε σοβαρά σε σχεδόν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, στοιχηματίζοντας σε πολύτιμα μέταλλα, κρυπτονομίσματα, μετοχές κ.λπ.

Τώρα που μάθατε πώς λειτουργεί η στρατηγική DCA, ίσως θέλετε επίσης να μάθετε ποιες πιθανές αποδόσεις μπορεί να σας αποφέρει εάν τη χρησιμοποιήσετε για να επενδύσετε σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.

💡Η Στρατηγική DCA: Παράδειγμα πραγματικής ζωής
Φανταστείτε τρεις διαφορετικούς επενδυτές να αγοράζουν χρυσό αξίας 500 δολαρίων κάθε μήνα, ο καθένας σε διαφορετική στιγμή, μεταξύ 1972 και 2022.

Κάθε χρόνο, η Αμάντα, η πρώτη μας επενδυτής, αγοράζει χρυσό στην υψηλότερη τιμή, ο Αβραάμ στη μέση τιμή και ο Χάρι στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

Καθένας από αυτούς επένδυσε 306.000 δολάρια σε χρυσό σε αυτά τα 50 χρόνια.

Τώρα ας υποθέσουμε ότι, το 2022, αποφάσισαν να πουλήσουν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό. Αυτό θα έπαιρνε ο καθένας τους στο τέλος:

Amanda: 1.429.925 $ (αγοράστηκε στην υψηλότερη τιμή)

Abraham: 1.665.702 $ (αγοράστηκε σε μέση τιμή)

Χάρι: 1.992.833 $ (αγοράστηκε στη χαμηλότερη τιμή)

Όπως μπορείτε να δείτε, ακόμη και η Amanda, που αγόραζε χρυσό στην υψηλότερη τιμή κάθε μήνα, είχε κέρδος πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει ξεκάθαρα ότι η στρατηγική DCA λειτουργεί πραγματικά εάν είστε συνεπείς με την επένδυσή σας.
dca
Ποια είναι λοιπόν η ουσία;

Με τη στρατηγική DCA, βασικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το "χρονομέτρηση της αγοράς", επειδή θα μπορείτε να λαμβάνετε μια μέση τιμή αγοράς με την πάροδο του χρόνου, διασφαλίζοντας ότι δεν αγοράζετε πολύ υψηλά.

Επιπλέον, το DCA βοηθά στη δημιουργία μιας τακτικής επενδυτικής πειθαρχίας, κάτι που είναι καλό για όσους θέλουν να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκια τους με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από την τιμή του περιουσιακού στοιχείου που αγοράζουν με αυτήν τη στρατηγική.

Όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, η στρατηγική DCA λειτουργεί ως εργαλείο για να χτίσετε τις αποταμιεύσεις και τον πλούτο σας σε χρυσό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές του χρυσού ιστορικά ανεβαίνουν μακροπρόθεσμα, αλλά τείνουν να κυμαίνονται βραχυπρόθεσμα, το DCA μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση αυτών των διακυμάνσεων και να εκμεταλλευτεί πιθανά μακροπρόθεσμα κέρδη τιμών.

Οπότε, αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε την εξοικονόμηση χρυσού, ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!🙂


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →