Έρχεται ύφεση το 2022;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια και η Ρωσία πιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία αργά αλλά σταθερά παρασύρεται σε ύφεση. Θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2022 και τι σημαίνει αυτό για τον χρυσό;

Για μήνες, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες μας προειδοποιούσαν να προετοιμαστούμε για ύφεση.

Αν και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, οι ενδείξεις φουντώνουν ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγηθούν σε περίοδο ύφεσης.

Έχουμε ήδη μιλήσει για τους υπάρχοντες κινδύνους ύφεσης σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα στο FOCUS. Αλλά πολλά πράγματα έχουν συμβεί από τότε.

Με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών (ξέρετε, πληθωρισμός ρεκόρ, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, επιβράδυνση της ανάπτυξης, κατάρρευση της αγοράς κ.λπ.) σκεφτήκαμε ότι ήρθε η ώρα για μια μικρή ενημέρωση.

Λοιπόν, ας δούμε αν αυτά τα πρόσφατα γεγονότα μας βάζουν στον δρόμο της ύφεσης.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πιθανής ύφεσης σήμερα;
Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ήταν, ναι, και αρκετά.

Εδώ είναι τα κυριότερα:

  • Καυτός πληθωρισμός: Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και οι μισθοί δεν αυξηθούν για να τον ακολουθήσουν (που συμβαίνει τώρα), τελικά ο ίδιος ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.
  •    inflation_g7_july_22
Απλώς για να σας υπενθυμίσουμε, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μόλις έφτασε στο 9,1%, φτάνοντας σε νέο υψηλό 40 ετών. Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 8,6% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας το όριο του 8,1% από τον Μάιο.

Και, όπως μπορείτε να δείτε από το διάγραμμα, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και σε άλλες χώρες.

  • Αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες: πολλοί αναλυτές λένε ότι οι ταχύτερες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες ύφεσης. Η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει πιο δαπανηρό τον δανεισμό χρημάτων και, ως εκ τούτου, τείνει να μειώσει την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία. Με άλλα λόγια: οι αυξήσεις επιτοκίων τείνουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δημιουργούν ύφεση.
Και αυτή τη στιγμή, η Fed βρίσκεται σε μια επιθετική πορεία για να σταματήσει τον πληθωρισμό 40 ετών. Έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια μερικές φορές φέτος και είναι βέβαιο ότι θα το κάνει ξανά σύντομα.

Η δικιά μας ΕΚΤ, επίσης, σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα τον Ιούλιο και πιθανώς ξανά τον Σεπτέμβριο.

  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές σιταριού από αυτές τις δύο χώρες.

  • Το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου της Ρωσίας: Εκτός από όλα αυτά, η Ρωσία έκλεισε προσωρινά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, μειώνοντας έτσι τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης. Τώρα πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούν για μια πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου από τη Μόσχα που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την οικονομία της Ευρώπης, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει σιγά σιγά.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι, για να το θέσουμε ελαφρά, πολύ θολές.

Θα μπορούσε όμως αυτό να οδηγήσει δυνητικά σε ύφεση; Να τι λένε οι αναλυτές.


Περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές οικονομίες σε ύφεση, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Έγραψε σε μια ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και ότι το ΔΝΤ ήταν έτοιμο να μειώσει τις προβλέψεις του για το 2022 και το 2023.

«Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Σκεφτείτε πώς η περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να βυθίσει πολλές οικονομίες σε ύφεση και να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Αυτός είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση».

Και φαίνεται ότι, από όλες τις χώρες της ΕΕ, η Γερμανία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης.

«Φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους να διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις και την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία… ο αντίκτυπος στη βιομηχανική παραγωγή και η οικονομική αβεβαιότητα θα ωθήσουν σχεδόν σίγουρα τη γερμανική οικονομία σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2022», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ακριβώς αυτό:

            recession1
Έρευνα του Bloomberg για την πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, στο Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η Γερμανία θεωρείται ότι αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο ύφεσης από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Όπως μπορείτε να δείτε, πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υπήρχε πιθανότητα 20% τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωζώνη να βιώσουν ύφεση. Σήμερα, η Γερμανία έχει 55% πιθανότητα ύφεσης, έναντι 43% στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μοrrίs Obstfeld, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες να ωθήσουν τα επιτόκια πολύ ψηλά προσπαθώντας να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

«Έχετε ένα πραγματικό κοκτέιλ παγκόσμιας νομισματικής συρρίκνωσης που θα μπορούσε να πάει λίγο πολύ μακριά, επειδή κάθε κεντρική τράπεζα εξετάζει μόνο τη δική της εσωτερική κατάσταση και δεν σκέφτεται τις παγκόσμιες επιπτώσεις», προειδοποίησε.

Με άλλα λόγια, μαζί με πολλούς οικονομολόγους, ο Obstfeld φοβάται ότι οι κεντρικές τράπεζες διατρέχουν τον κίνδυνο να επιταχύνουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε βαθιά ύφεση, μη συντονίζοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων τους.

«Είδαμε κάτι τέτοιο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η Fed αντιμετώπιζε σκληρά τον πληθωρισμό… Είχαμε μια πολύ βαθιά παγκόσμια ύφεση που μεταδόθηκε στις αναδυόμενες αγορές με τη μορφή της κρίσης χρέους της δεκαετίας του 1980 και νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος κάτι παρόμοια τώρα».

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι ήταν η χειρότερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά επειδή καθυστερούσαν την αύξηση των επιτοκίων για πάρα πολύ καιρό.

«Έμειναν πολύ πίσω από την καμπύλη, και υπάρχει μια μικρή αίσθηση πανικού στον αέρα», είπε ο Obstfeld.


Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επενδυτές;

Ως συνήθως, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με ασφαλέστερα και πιο σταθερά περιουσιακά στοιχεία για να εξισορροπήσουν τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις τους.

Η Melissa Bouchillon, διευθύνων σύμβουλος της Sound View Wealth Advisors και CFP, λέει ότι είναι καλύτερο να είσαι προετοιμασμένος παρά να λυπάσαι:

"Είτε πρόκειται για τον COVID-19, για τη Μεγάλη Ύφεση ή για αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, ποτέ δεν ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο κραχ. Πρέπει πάντα να έχεις έτοιμο ένα στοιχείο χαρτοφυλακίου για όταν τα πράγματα πάνε κακά."

Πώς να προετοιμαστείτε για μια ύφεση;

Για να προετοιμαστείτε για μια ύφεση, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, αλλά θα τις αποκαλύψουμε σε ένα επερχόμενο άρθρο στο FOCUS.😉

Αυτήν τη στιγμή, θα ρίξουμε μια ματιά στον πιο συνηθισμένο τρόπο διατήρησης του πλούτου σας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης: τη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου.

Και εκεί μπορεί να φανούν χρήσιμα ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Είναι αλήθεια ότι ο χρυσός αντιμετωπίζει κάποια πίεση τον τελευταίο καιρό.

Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε ξανά σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς το δολάριο ΗΠΑ εν μέσω προσδοκιών για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γιατί συνέβη αυτό;

Λοιπόν, κυρίως επειδή, το ισχυρό δολάριο φαίνεται να επιβαρύνει επί του παρόντος την τιμή του χρυσού, όπως και οι αυξανόμενες προσδοκίες για τα επιτόκια.

Σημαίνει λοιπόν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να πέφτει;

Εν ολίγοις, όχι απαραίτητα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις πιθανότητες εισόδου της οικονομίας σε ύφεση.

Και υπάρχει μια γενική συμφωνία, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης τείνουν να πέφτουν, ενώ ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνήθως αυξάνονται.

Για παράδειγμα, η Μεγάλη Ύφεση του 2008 αύξησε την τιμή του χρυσού, παρόλο που έπεσε προσωρινά στον απόηχο της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Όπως εξηγεί ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA:

«Ένα σπάσιμο [στην τιμή του χρυσού] κάτω από τα 1.700 δολάρια είναι ακόμα πολύ πιθανό, με το επόμενο επίπεδο στήριξης στα 1.680 δολάρια η ουγκιά.  Μόλις όμως επιτευχθεί η κορύφωση και δούμε σημάδια υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, θα μπορούσαμε να δούμε τον χρυσό και πάλι ευνοϊκό καθώς η οικονομία θα παρασύρεται σε ύφεση».

Θα ενεργήσει αναγκαστικά ο χρυσός με αυτόν τον τρόπο εάν εκδηλωθεί μια άλλη παγκόσμια ύφεση; δεν ξέρουμε με σιγουριά...

Ένα πράγμα είναι σίγουρο ωστόσο: η διαφοροποίηση των επενδύσεών σας και η λήψη λογικών προφυλάξεων για τη διαχείριση του κινδύνου μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον πλούτο και τα προσωπικά οικονομικά σας .


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →