Θα ανέβουν οι τιμές του χρυσού το επόμενο έτος; Επεξήγηση 4 βασικών οδηγών

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον χρυσό; Εδώ είναι οι 4 τάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν το κίτρινο μέταλλο να λάμψει στο εγγύς μέλλον.

Ο χρυσός ήταν ήδη σε άνοδο πριν συμβεί η πανδημία Covid-19 και η σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδότησε ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για το κίτρινο μέταλλο.

Σήμερα, ο χρυσός δείχνει τις πραγματικές του δυνατότητες για άλλη μια φορά, χάρη σε μια σειρά σημαντικών οδηγών που παίζουν αυτή τη στιγμή.

Παρακάτω, εξετάζουμε 4 κύριες τάσεις που υποδηλώνουν ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αυξηθεί το επόμενο έτος.

Τάση #1: Ο χρυσός συνήθως λειτουργεί καλά κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των εμπορευμάτων εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις λιανικές πωλήσεις.

Επιπλέον, η πανδημία του Covid ακρωτηριάζει την ικανότητα της οικονομίας να παράγει αγαθά και υπηρεσίες σε δεδομένη τιμή, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό και πνίγοντας την ανάπτυξη. Δύο σημάδια που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ώριμη για στασιμοπληθωρισμό.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χρυσός είχε σημαντικά καλύτερη απόδοση από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια περιόδων στασιμοπληθωρισμού.

Και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στο τρέχον περιβάλλον της αγοράς που υποδηλώνουν ότι ο χρυσός μπορεί να ωφεληθεί από μια νέα στασιμοπληθωριστική περίοδο.

Να γιατί:

Σε αντίθεση με τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, ο χρυσός έχει αντέξει την πτώση της χρηματοπιστωτικής αγοράς μέχρι στιγμής το 2022, αποδεικνύοντας επανειλημμένα τον ρόλο του ως αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού και της αστάθειας της αγοράς.

Ρίξτε μια ματιά στo άρθρο μας στο FOCUS Bitcoin, μετοχές, χρυσός: Ποια είναι η καλύτερη επένδυση σήμερα;


Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Βασικά, ένα πράγμα:

Εάν το χαρτοφυλάκιό σας έχει πιο επικίνδυνες επενδύσεις (μετοχές, κρυπτογράφηση κ.λπ.), τώρα θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για να το εξισορροπήσετε με περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού: χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.

Τάση #2: Η γενική ζήτηση για χρυσό αυξάνεται
Μετά την πανδημία του Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια του χρυσού, ωθώντας την τιμή του σε νέα ρεκόρ.

Αυτή η αυξημένη ζήτηση των επενδυτών έρχεται μετά από μια ήδη ισχυρή χρονιά για φυσική αγορά χρυσού.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα χρυσού έφτασε τους 1.124 τόνους το 2021, το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν μια δεκαετία.

Οι κεντρικές τράπεζες, επίσης, προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους ως προστασία έναντι των αυξανόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών προβλημάτων (συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού).

Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 19,4 τόνους χρυσού τον Απρίλιο, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο τρίμηνο και παρέμειναν καθαροί αγοραστές το 2022.

Τέλος, όσον αφορά τη βιομηχανική χρήση του χρυσού, η ζήτηση για το μέταλλο στον τομέα της τεχνολογίας σημείωσε ταχεία ανάκαμψη από τα βάθη του Covid-19 το 2021, αυξανόμενη κατά 9% στους 272 τόνους.

Γενικά, η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 34% σε ετήσια βάση σε 1.234 τόνους – το υψηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και 19% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Εάν χρειάζεστε μια εικόνα που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις τάσεις της ζήτησης χρυσού το 2022, ακολουθεί ένα υπέροχο γράφημα που δείχνει ότι η συνολική ζήτηση των επενδυτών για χρυσό έχει αυξηθεί:

drivers gold
Η συνολική ζήτηση των επενδυτών για χρυσό, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών επενδύσεων και των ETF, αυξήθηκε το 2022, παρά την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου λόγω των νέων lockdown στην Κίνα και της αύξησης των κρουσμάτων Covid, όπως φαίνεται στο διάγραμμα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού

Αν και οι λιανικές επενδύσεις ήταν πιο αδύναμες στην αρχή του έτους, κυρίως λόγω των σκληρών νέων lockdown στην Κίνα και της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων COVID-19, εξακολουθούν να είναι 11% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αναλυτές λένε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό έως το 2022 ως σημαντικό αποθεματικό ενεργητικού.

και το εξηγούν κάπως έτσι :

«Οι προγραμματισμένες αγορές έχουν κυρίως ως κίνητρο την αυξανόμενη ανησυχία για μια πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση, αν και αναμενόμενες αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα και οι ανησυχίες για τους αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους στις οικονομίες αποθεματικών νομισμάτων είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες».

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Ουσιαστικά δύο πράγματα:

  • Το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών τείνει να ωθήσει την τιμή του χρυσού προς τα πάνω: όπως ακριβώς συνέβη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι τιμές του χρυσού σχεδόν έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο και οι μεταπωλητές χρυσού πούλησαν διπλάσιο ή τριπλάσιο από ό,τι κάνουν συνήθως.

Σήμερα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δυναμική για τον χρυσό να συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο που προέρχεται από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

  • Θα μπορούσατε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των κεντρικών τραπεζών και να αρχίσετε να δημιουργείτε το δικό σας «αποθεματικό χρυσού»: αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την οικονομική σας ασφάλεια και να σας προστατέψετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα κι αν δεν λύσει άμεσα τα χρηματικά σας προβλήματα, θα σας δώσει ένα σχέδιο δράσης όταν αντιμετωπίζετε μια διογκωμένη οικονομία και αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve και τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες.

Τάση #3: Οι γεωπολιτικές κρίσεις οδηγούν την τιμή και τη ζήτηση του χρυσού
Σε περιόδους πολέμου, ο παράγοντας φόβος συχνά ωθεί τους επενδυτές να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους από περιουσιακά στοιχεία και χώρες με υψηλότερο κίνδυνο και να αγοράσουν χρυσό ως μακροπρόθεσμη ασφαλή επένδυση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε όλεθρο στην παγκόσμια αγορά, ανεβάζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, κλείνοντας τις αγορές και μετατοπίζοντας τα κεφάλαια, τα οποία έκαναν τους επενδυτές να αναζητήσουν την προστασία περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Αυτό δημιούργησε μια έκρηξη για τους αντιπροσώπους χρυσού, πολλοί από τους οποίους είδαν τα συνήθη επίπεδα πωλήσεών τους να εκτοξεύονται στα ύψη (στο xrisos.gr διπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

Και με περισσότερα πιθανά γεωπολιτικά προβλήματα μπροστά (Ρωσία-Ε.Ε./ΗΠΑ, ΕΕ-Κίνα, Κίνα-Ταϊβάν) ο χρυσός είναι πιθανό να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο.

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων που θα μπορούσατε να κάνετε, σκεφτείτε πρώτα αυτό:

Ελέγξτε την ανοχή κινδύνου σας.

Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά να σκέφτεστε να αναλάβετε λιγότερους κινδύνους με τις επενδύσεις σας.

Λόγω της τρέχουσας αστάθειας της αγοράς, η οποία προκλήθηκε εν μέρει από τον πόλεμο, μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να τοποθετήσετε ένα μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου σας σε μετοχές υψηλών προδιαγραφών όπως η Apple ή το Netflix, εάν δεν είστε έτοιμοι για κάποιο κίνδυνο.

Ο S&P 500 μόλις είχε το χειρότερο εξάμηνο του έτους σε περισσότερα από 50 χρόνια, ωθώντας πολλούς επενδυτές να τροποποιήσουν την επενδυτική τους στρατηγική και να συμπεριλάβουν αυτά που θεωρούν πιο σταθερά και ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Τάση # 4: Ο χρυσός γίνεται υποψήφιος για τα παραδοσιακά τζάκια
Με τη συνεχιζόμενη κρίση (Covid-19, πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ύφεση) τα περισσότερα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία βλέπουν τη θέση τους να αμφισβητείται και να επανεκτιμάται σε ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Όταν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια έχουν επικεντρωθεί σε παραδοσιακά «χάρτινα» περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, νομίσματα) και σε νέα ψηφιακά (κρυπτο, ETF), φαίνεται να παίζει μια επανεξισορρόπηση προς τα εμπορεύματα, την ενέργεια και τα υλικά και προστατευτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο διαφαινόμενος κίνδυνος στασιμότητας θα επιταχύνουν την τάση των επενδυτών να ξεφύγουν από τα απειλούμενα από τον πληθωρισμό νομίσματα και τα ευμετάβλητα χαρτιά, προς πιο απτά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντιστάθμιση έναντι αυτών των κινδύνων (πληθωρισμός και οικονομική αναταραχή).

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία προσφέρουν νέες εναλλακτικές λύσεις αποταμίευσης (κρυπτογράφηση, μη τραπεζικές αποταμιεύσεις, ακίνητα) και με τα νέα ψηφιακά νομίσματα να αμφισβητούν αργά τα παραδοσιακά, η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση του φυσικού χρυσού επιτρέπει πλέον στους αποταμιευτές και τους επενδυτές να μετατρέψουν τα νομίσματά τους που πλήττονται από τον πληθωρισμό σε απτά και ιστορικά σταθερή επένδυση με λίγα κλικ.

Ποια είναι η ουσία;
Δεν έχουμε κρυστάλλινη σφαίρα 🔮, αλλά αυτές οι 4 σημαντικές τάσεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα πράγμα για το μέλλον του χρυσού μακροπρόθεσμα:

Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς τοποθετεί το πολύτιμο μέταλλο σταθερά στη σωστή θέση του ως απτό διαφοροποιητή χαρτοφυλακίου, αντιστάθμιση πληθωρισμού και αποθήκευση αξίας.

Όπως είπαμε, ο στασιμοπληθωρισμός μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά και μπορεί να συνεχίσει να πιέζει την αξία ορισμένων από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, ιστορικά λειτούργησε καλά για τον χρυσό και το ασήμι, ωθώντας συχνά την τιμή τους προς τα πάνω.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει όλεθρο στην παγκόσμια αγορά, ωθώντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν προστασία στο χρυσό και στα πολύτιμα μέταλλα. Αυτό δημιούργησε έκρηξη στις πωλήσεις χρυσού, με πολλούς αντιπροσώπους να διπλασιάζουν ή και να τριπλασιάζουν τις συνήθεις πωλήσεις τους.

Τέλος, ο χρυσός αυξάνεται τώρα ως εναλλακτική λύση αποταμίευσης στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία χαρτιού που είτε έχουν πληγεί από τις αναταράξεις της αγοράς είτε έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη λόγω του πληθωρισμού και της αλόγιστης εκτύπωσης χρήματος.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →