Bitcoin, μετοχές, χρυσός: Ποια είναι η καλύτερη επένδυση σήμερα;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ενώ οι μετοχές και το bitcoin υποχώρησαν απότομα λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, ο χρυσός διατήρησε την αξία του, ακριβώς όπως τον χρειάζονται οι επενδυτές και οι αποταμιευτές.

Στην ευρύτερη πρόσφατη εικόνα, δεν υπήρξαν πραγματικά πολλά φωτεινά σημεία για τις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν υποχωρήσει αρκετά απότομα σε αξία.

Όπως λένε, οι αγορές συχνά κατεβαίνουν με το ασανσέρ και ανεβαίνουν από τις σκάλες, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ασανσέρ.

Το 2022, από την άλλη πλευρά, ο χρυσός διατήρησε την αξία του και τώρα είναι ανοδικός συγκρινόμενος με κάθε νόμισμα στον κόσμο.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε:

  • Πόσο θα πέσει το χρηματιστήριο;
  • Θα μειωθεί περαιτέρω το bitcoin το 2022;
  • Γιατί ο χρυσός διατήρησε την αξία του, ενώ οι μετοχές και το bitcoin πέφτουν
Πόσο θα πέσει το χρηματιστήριο;
Η χρηματιστηριακή αγορά πλήττεται από την αρχή του έτους λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των περισσότερο από αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.

Ο S&P 500 είχε τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2009 με πτώση 3,6%, βυθιζόμενος σχεδόν 4% νωρίτερα τον Ιούνιο για να κλείσει σε bear market θέτοντας ένα νέο χαμηλό έτους.

Και με τους φόβους ύφεσης να αυξάνονται και τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να καταρρεύσει:

Τα 3 μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κραχ στην πρόσφατη ιστορία
  • 2020: Η συντριβή του COVID-19. Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να θυμούνται το τελευταίο κραχ που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19. Τότε, το χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 34%, αλλά ανέκτησε την κορύφωσή του αρκετά γρήγορα, σε μόλις 33 ημέρες.
  • 2008: The Subprime Mortgage Crisis. Αυτό προήλθε από την απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα της φούσκας των ακινήτων. Ο S&P 500 υποχώρησε σχεδόν 57%, χρειάστηκε περίπου 17 μήνες για να ανακάμψει.
  • 2000: The Dotcom Bubble. Προκλήθηκε από μεγάλη υπερεκτίμηση των εταιρειών τεχνολογίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ως αποτέλεσμα, ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq έχασε σχεδόν το 77% της αξίας του και δεν ανάκαμψε για σχεδόν 15 χρόνια.

Ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης της Cresset Capital έκανε μια καλή περίληψη της πρόσφατης κατάστασης στο χρηματιστήριο:

«Όποιος θέλει να είναι bullish δεν μπορεί να βρει κάτι για να κρεμάσει το καπέλο του. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω αυτή τη στιγμή με τις αποτιμήσεις υπό αμφισβήτηση, με τα επιτόκια να αυξάνονται, την κατεύθυνση της οικονομίας αβέβαιη».

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Εν ολίγοις, μπορεί να σημαίνει απώλειες.

Είναι λίγο προφανές, αλλά μερικές φορές πρέπει να το επαναλαμβάνετε: όταν η αγορά πέφτει, όσο περισσότερο επενδύετε στο χρηματιστήριο, τόσο περισσότερο μειώνεται και η συνολική αξία της επένδυσής σας.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι επενδύσατε συνολικά 10.000 $ για να αγοράσετε 50 μετοχές ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που διαπραγματεύονται με 200 $ ανά μετοχή. Τότε φανταστείτε ότι η συνολική αγορά έπεσε κατά 15%. Κάθε μετοχή που κατέχετε θα έπεφτε σε αξία στα 170 $ και η συνολική επένδυσή σας θα μειωνόταν στα 8.500 $.

Θα μειωθεί περαιτέρω το bitcoin το 2022;
Και αν το χρηματιστήριο συνοφρυώνεται αυτή τη στιγμή, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά ούτε στην αγορά κρυπτογράφησης.

Οι επενδυτές εικάζουν ακόμη και την πιθανότητα ενός χειμώνα κρυπτογράφησης❄️, δηλαδή οι τιμές των κρυπτονομισμάτων να πέσουν και να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τιμή του bitcoin έχει υποχωρήσει, από σχεδόν 49.000 $ τον Μάρτιο σε κάτω από $21.000 τώρα. Και το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, έχει ακολουθήσει παρόμοια πορεία.

Και αν η οικονομία δεν βελτιωθεί, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αξία του bitcoin και του Ethereum μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Ian Harnett, συνιδρυτή και επικεφαλής επενδύσεων της Absolute Strategy Research, το bitcoin θα μπορούσε να πέσει έως και τα 13.000 δολάρια.

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Εάν το χαρτοφυλάκιό σας έχει ψηφιακά νομίσματα και μετοχές, αυτό πιθανώς σημαίνει διαφοροποίηση.

Όπως αναφέρει η Melissa Bouchillon, CFP και διευθύνων σύμβουλος της Sound View Wealth Advisors:

💡«Ποτέ δεν ξέρεις ποιο είναι το επόμενο μεγάλο κραχ, είτε είναι ο COVID-19, είτε η Μεγάλη Ύφεση, είτε ότι περνάμε σήμερα. Πρέπει να έχετε πάντα ένα στοιχείο του χαρτοφυλακίου σας προετοιμασμένο για όταν τα πράγματα γίνονται άσχημα.»

Και εδώ είναι που ο χρυσός είναι χρήσιμος.

 

Ο χρυσός παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της αναταραχής του bitcoin και των χρηματιστηρίων το 2022

Το παρακάτω γράφημα δείχνει πώς ο χρυσός είχε καλύτερη απόδοση από σχεδόν όλες τις άλλες επενδύσεις φέτος, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και του bitcoin, αποδεικνύοντας την αξία του ως αντιστάθμιση τόσο έναντι της αστάθειας της αγοράς όσο και έναντι των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή:stocks

Όπως μπορούμε να δούμε, το 2022, εκτός από τα εμπορεύματα που έχουν δει την άνοδο των τιμών τους λόγω του πληθωρισμού, των συνεχιζόμενων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και του πολέμου στην Ουκρανία, μόνο ο χρυσός κατάφερε να διατηρήσει την αξία του. Όλα τα άλλα σημαντικά επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Εάν χρειάζεστε ένα, αυτό είναι ένα σχεδόν τέλειο παράδειγμα του τι εννοούμε όταν λέμε ότι ο χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «αντιστάθμιση πληθωρισμού» και «ασφαλές καταφύγιο» για την προστασία του πλούτου σας σε περιόδους οικονομικής κρίσης. 😉


Γιατί ο χρυσός διατήρησε την αξία του, ενώ οι μετοχές και το bitcoin πέφτουν;
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι μετοχές και το bitcoin πέφτουν είναι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, που και τα δύο επηρεάζουν τη διάθεση των επενδυτών.

Ο χρυσός, από την άλλη, άντεξε για άλλη μια φορά τις πτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αν και η τιμή του έχει πέσει από το ανώτατο σημείο του στα μέσα Μαρτίου, ένας συνδυασμός γεωπολιτικών αναταραχών, υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών και αυξανόμενης ύφεσης έχει λειτουργήσει υπέρ του πολύτιμου μετάλλου.

Το θέμα είναι ότι ο χρυσός και ο πληθωρισμός συνήθως πάνε χέρι-χέρι. Ενώ ο πληθωρισμός μας κάνει όλους φτωχότερους, ο χρυσός μπορεί εύκολα να τον ακολουθήσει ως δοκιμασμένο και αληθινό αντιστάθμισμα που προστατεύει την αγοραστική δύναμη και τον πλούτο μας μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, κορυφαίοι τραπεζίτες προβλέπουν τώρα νέα χρηματοοικονομικά σοκ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ώριμη για στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος είναι συνήθως καλός για τον χρυσό, αλλά όχι τόσο καλός για τις μετοχές και άλλες πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το γράφημα:

stocks

Όπως μπορείτε να δείτε, ο στασιμοπληθωρισμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αγορά και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αξίας ορισμένων περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός ήταν ιστορικά καλός για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων όπως ο χρυσός και το ασήμι, ωθώντας τα συχνά προς τα πάνω.

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Ένα πράγμα, πραγματικά: σκεφτείτε να κρατάτε χρυσό ως μέρος των επενδύσεών σας.

Όπως λέει ο Naguib Sawiris, Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της Orascom Investment Holding:

💡«Ο χρυσός έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά το αστείο είναι ότι αν υπολογίσετε την πτώση του χρυσού έναντι της πτώσης των μετοχών ή του bitcoin, τότε θα δείτε ότι ο χρυσός είναι πιο βαρύς. Μπορείς να το κρατήσεις στο χέρι, έχει την αξία του. Επομένως, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλό ασφαλές καταφύγιο, σε σύγκριση με όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή: το bitcoin έπεσε 60%, οι μετοχές υποχώρησαν 30%-40%, ενώ ο χρυσός υποχώρησε ίσως 10%.

Με άλλα λόγια, για εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν τον πλούτο τους μακροπρόθεσμα, ο χρυσός προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο επειδή φαίνεται πάντα καλύτερος στο να διατηρεί την αξία του.

Γι' αυτό, τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να προσθέσετε λίγο χρυσό στο χαρτοφυλάκιό σας, ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις όπως μετοχές και κρυπτονομίσματα.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →