Επένδυση στο ασήμι: Ένας οδηγός για αρχάριους επενδυτές

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ράβδους ασημιού ή νομίσματα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πρώτα για ένα από τα πιο πολύτιμα και προσβάσιμα πολύτιμα μέταλλα στον κόσμο.

Όταν πρόκειται για πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός και το ασήμι πάνε συχνά χέρι-χέρι.

Ενώ και τα δύο είναι υλικά περιουσιακά στοιχεία, ο χρυσός συνήθως έρχεται στο μυαλό για πρώτη φορά όταν μιλάμε για επενδυτικά νομίσματα και ράβδους ή όταν ψάχνουμε για αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και το ασήμι μόνο ως δευτερεύον.

Αλλά η μεγάλη ποικιλία μοναδικών βιομηχανικών και τεχνικών εφαρμογών του, μαζί με την πιο προσιτή τιμή σε σύγκριση με το κίτρινο ξάδερφό του, έχουν κάνει το ασήμι ένα ενδιαφέρον μέταλλο για επένδυση για έναν αυξανόμενο αριθμό αποταμιευτών και επενδυτών.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε:

 • Τι είναι το ασήμι
 • Που χρησιμοποιείται ασήμι
 • Τι οδηγεί τις τιμές του ασημιού
 • Τι προϊόντα από ασήμι μπορείτε να αγοράσετε

Τι είναι το ασήμι;

Το ασήμι είναι ένα γυαλιστερό, λαμπερό λευκό μέταλλο που είναι εξαιρετικά όλκιμο και εύπλαστο. Είναι ένα από τα κύρια πολύτιμα μέταλλα, μαζί με τον χρυσό, το παλλάδιο και την πλατίνα.


💡Το ξέρατε;
Το ασήμι είναι εξαιρετικά λαμπερό! Το γυαλισμένο ασήμι είναι το πιο ανακλαστικό μέταλλο επειδή αντανακλά το 95% του φάσματος του ορατού φωτός. Ως αποτέλεσμα, πολλοί καθρέφτες επικαλύπτονται με αυτό.

Το Περού, η Βολιβία, το Μεξικό, η Κίνα, η Αυστραλία, η Χιλή, η Πολωνία και η Σερβία φιλοξενούν την πλειοψηφία των ορυχείων αργύρου στον κόσμο. Ο άργυρος σπάνια βρίσκεται στην καθαρή του μορφή, αλλά μάλλον σε κράματα (ένα φυσικό μείγμα μετάλλων), κοιτάσματα ορυκτών ή ίχνη σε άλλα μεταλλεύματα.

Στην πραγματικότητα, ένας από τους παλαιότερους τρόπους εύρεσης ασημιού ήταν σε ένα κράμα με χρυσό, γνωστό ως ήλεκτρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαιότητα σε κοσμήματα, νομίσματα ή ως στολίδι στην κορυφή των πυραμίδων.


Πού χρησιμοποιείται το ασήμι;


Φυσικά το ασήμι είναι αυτό που ονομάζεται μέταλλο επένδυσης. Χρησιμοποιείται από αποταμιευτές και επενδυτές ως τρόπο διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους με ένα πολύτιμο μέταλλο που έχει διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις από τον χρυσό.

Ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως βραχυπρόθεσμη επένδυση λόγω της υψηλότερης μεταβλητότητάς του, όπως θα δούμε σε ένα λεπτό.

Ως πολύ ευνοϊκό μέταλλο, το ασήμι έχει πολλές βιομηχανικές χρήσεις και είναι απαραίτητο στοιχείο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από οθόνες αφής μέχρι φούρνους μικροκυμάτων και πληκτρολόγια υπολογιστών.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 3 μεγάλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ασήμι:

🚗Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το ασήμι χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρική σύνδεση σε ένα ηλεκτρικό όχημα. Η αυτοκινητοβιομηχανία καταναλώνει 55 εκατομμύρια ουγγιές από αυτό κάθε χρόνο.

⚡Ηλιακή ενέργεια: Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών ή ηλιακής ενέργειας υιοθετεί γρήγορα την ευαισθησία του ασημιού στο φως. Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ασήμι ως αγώγιμο μελάνι.

💊Ιατρική: Το ασήμι έχει την πιο ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση από οποιοδήποτε χημικό στοιχείο ενώ είναι το λιγότερο τοξικό για τα ζωικά κύτταρα. Γι' αυτό το ασήμι χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες, επιδέσμους τραυμάτων και ως αντιβιοτική επικάλυψη σε ιατρικές συσκευές.

Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών του ως πολύτιμο μέταλλο, βιομηχανικό μέταλλο και πράσινο μέταλλο, το ασήμι μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα επένδυση για όσους θέλουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στα πολύτιμα μέταλλα.


Τι οδηγεί την τιμή του ασημιού;


Όταν αναρωτιέστε αν είναι καλύτερο να επενδύσετε σε χρυσό ή ασήμι, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Η επένδυση στο ασήμι μπορεί να έρθει με λίγη αναταραχή, επειδή η τιμή του αργύρου είναι πολύ πιο ασταθής από αυτή του χρυσού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ασήμι αναφέρεται μερικές φορές ως «χρυσός σε στεροειδή» ή «χρυσός με λίγο πύραυλο συνδεδεμένος», όπως το θέτει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μικρότερο μέγεθος της αγοράς αργύρου σε σύγκριση με του χρυσού.

Εδώ είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή του αργύρου:

 • Βιομηχανική ζήτηση: λόγω της ευρείας βιομηχανικής χρήσης του σε σύγκριση με τον χρυσό, το ασήμι επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τη βιομηχανική του ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι η αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση αργύρου τείνει να αυξήσει την τιμή του αργύρου, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί καθώς η βιομηχανική ζήτηση ασημιού από ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.
 •  Ζήτηση επενδυτών: όπως και με τις βιομηχανίες, η ζήτηση για ασήμι από τους επενδυτές μπορεί να μετακινήσει τις τιμές του αργύρου προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με το εάν οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν φυσικό ασήμι.
 •  Η τιμή του χρυσού: Η τιμή του αργύρου συχνά παρακολουθεί την τιμή του χρυσού. Όταν η ζήτηση χρυσού αυξάνεται και ωθεί την τιμή του υψηλότερα, το ασήμι τείνει επίσης να αυξάνεται. Από την άλλη, όταν η τιμή του χρυσού πέφτει, η τιμή του αργύρου τείνει επίσης να πέσει.


Τι σημαίνει για τους επενδυτές;

Μια αλλαγή σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσε να είναι καλός προγνωστικός δείκτης πιθανών μελλοντικών κινήσεων της τιμής του αργύρου. Επομένως, εάν θέλετε να προσθέσετε ασήμι στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, είναι πάντα καλή ιδέα να παρακολουθείτε αυτούς τους βασικούς παράγοντες.

Τι προϊόντα από ασήμι μπορείτε να αγοράσετε;
Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά του ασημιού, πώς χρησιμοποιείται και πώς καθορίζεται η τιμή του, ήρθε η ώρα να δείτε τα πιο δημοφιλή προϊόντα ασημιού που υπάρχουν.

Εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο ασήμι στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε:

 • Αγοράστε ράβδους ασημιού και νομίσματα.
 • Αγοράστε ασήμι σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).

Επειδή τα ασημένια ETF, όπως τα ETF χρυσού, έχουν ελαφρώς διαφορετικά κίνητρα, κινδύνους, οφέλη και ιδιαιτερότητες από τις φυσικές ράβδους και τα νομίσματα ασημιού, ταιριάζουν καλύτερα σε πιο έμπειρους επενδυτές.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για τα ETF χρυσού, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ETF πολύτιμων μετάλλων.

Για τους περισσότερους αρχάριους επενδυτές, τα φυσικά προϊόντα, όπως οι ράβδοι και τα νομίσματα, είναι ο πιο ασφαλής και άμεσος τρόπος για να αγοράσουν ασήμι. Πολλοί επενδυτές αργύρου ξεκινούν με νομίσματα ως έναν συχνά προσιτό τρόπο εισόδου στην αγορά ασημιού.

Αν θέλετε να επενδύσετε σε ασημένια νομίσματα, μπορείτε να αγοράσετε νομίσματα που εκδίδονται από επίσημα νομισματοκοπεία, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων ασημένιων νομισμάτων Krugerrand ή Britannia (ασημένια λίρα Αγγλίας).

Γενικά, τα φυσικά προϊόντα αργύρου τείνουν να είναι λιγότερο ακριβά από τον χρυσό. Ένας από τους λόγους για αυτό οφείλεται στη σπανιότητα του χρυσού:

Υπάρχει πολύ λιγότερος διαθέσιμος χρυσός στον κόσμο από ό,τι το ασήμι και η διαφορά τιμής τους οφείλεται κυρίως στις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης.

Έτσι, για παράδειγμα, αν ανακαλύπταμε ως δια μαγείας μια σειρά από άγνωστα νέα μεγάλα μεταλλεύματα χρυσού την επόμενη εβδομάδα, ή αν ο χρυσός γινόταν ξαφνικά πιο άφθονος από το ασήμι, η τιμή του χρυσού σχεδόν σίγουρα θα έπεφτε και το ασήμι θα μπορούσε να γίνει το πιο ακριβό από τα δύο.

Είναι το ασήμι μια καλή επένδυση για το 2022;
Φυσικά, όπως και με κάθε άλλη επένδυση, όλα εξαρτώνται από τους στόχους, τη στρατηγική επένδυσης ή αποταμίευσης και την όρεξη για ρίσκο. Αλλά, γενικά, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ασήμι θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα επένδυση:

 • Είναι πιο προσιτό στους μικρούς επενδυτές: το ασήμι είναι συχνά η πρώτη επιλογή για επενδυτές με περιορισμένο προϋπολογισμό που θέλουν να αρχίσουν να επενδύουν σε πολύτιμα μέταλλα. Το ασήμι είναι περίπου 60 φορές φθηνότερο από τον χρυσό, καθιστώντας το 1 κιλό ασήμι πολύ πιο προσιτό από το 1 κιλό χρυσού.
 • Το ασήμι μπορεί να είναι ένας καλός διαφοροποιητής για το χαρτοφυλάκιό σας, ειδικά εάν χρησιμοποιείται ως φυσικό συμπλήρωμα σε αποθέματα χρυσού. Αλλά να θυμάστε ότι το ασήμι είναι πιο πτητικό, πράγμα που μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και μεγαλύτερες απώλειες, οπότε φροντίστε να λάβετε υπόψη σας την όρεξη για ρίσκο.
 • Τέλος, το γεγονός ότι το ασήμι είναι βασικό συστατικό στις πράσινες τεχνολογίες είναι πιθανό να τονώσει τη ζήτηση για το μέταλλο και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανοδική τάση στην τιμή του αργύρου στο εγγύς και όχι και τόσο εγγύς μέλλον!

Προτιμάτε το χρυσό; Δείτε στο FOCUS: Είναι ο χρυσός μια καλή επένδυση για το 2022;

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →