Ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στην Ευρώπη. Tι πρέπει να γνωρίζετε;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει τώρα εντυπωσιακό πληθωρισμό που πυροδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Και φαίνεται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.

Ξανά και ξανά, είναι μια ιστορία για τον πληθωρισμό…

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ρεκόρ 8,1% εν μέσω απότομων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που τροφοδοτήθηκαν, εν μέρει, από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ορισμένες χώρες μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίζουν ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει επίσης αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και η Ελβετία φαίνεται να έχει πέσει επίσης στο σφάλμα του πληθωρισμού.

Σε αυτό το άρθρο του FOCUS, θα σας δώσουμε μια επισκόπηση του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία για να δείτε πού οδεύει η κατάσταση.


  • Γαλλία

Ο γαλλικός πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο σε νέο ρεκόρ 5,8%, ασκώντας πίεση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ο Μακρόν έχει ήδη δεσμεύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και σχεδιάζει να εισαγάγει νέα μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, που κυμαίνονται από αύξηση των βασικών συντάξεων και μισθών δημοσίων υπαλλήλων έως επιδοτήσεις τροφίμων για τους φτωχούς.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και να προστατέψουμε τα φτωχότερα νοικοκυριά από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι τα μέτρα μπορεί να μην είναι αρκετά για να αποτρέψουν τους φόβους για τις τιμές που επηρεάζουν το καταναλωτικό κλίμα, το οποίο έχει ήδη πέσει κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Ρίξτε μια ματιά στο γράφημα που συγκρίνει τα ποσοστά εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη Γαλλία και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ Απριλίου 2021 και Απριλίου 2022:

confidence rates in France

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γαλλίας μειώθηκε απότομα τον Φεβρουάριο του 2022, εν μέσω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση του κόστους αγαθών και ενέργειας που πυροδοτήθηκε, εν μέρει, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μπορείτε να δείτε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γαλλίας μειώθηκε απότομα τον Φεβρουάριο και συνέχισε να μειώνεται τους επόμενους μήνες.

Τον Μάιο του 2022, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

  • Γερμανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός έφτασε στο 7,9% τον Μάιο, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδό του από την επανένωση της Γερμανίας εν μέσω ανόδου των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας έχουν επηρεάσει έντονα τη γερμανική οικονομία.

Για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, η Γερμανία, επίσης, σχεδιάζει μια σειρά μέτρων για να προσπαθήσει να ελαφρύνει το βάρος των καταναλωτών, ειδικά όταν πρόκειται για αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν φθηνότερα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εκπτώσεις για τους οδηγούς στα πρατήρια.

Και όμως, όπως είπε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, «η έκπτωση στην αντλίας βενζίνης και άλλες παρεμβάσεις μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία τους επόμενους μήνες».

  •  Ιταλία 

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 36 ετών. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ιταλίας εκτινάχθηκε στο 6,9% τον Μάιο. Η τελευταία φορά που έφτασε σε υψηλότερα ποσοστά ήταν τον Μάρτιο του 1986 όταν έφτασε το 7%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό για να προστατεύσει τις φτωχότερες και ευάλωτες οικογένειες της χώρας. «Ο πληθωρισμός πλήττει τα χαμηλότερα και φτωχότερα εισοδηματικά τμήματα. Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει τις επιπτώσεις των τιμών της ενέργειας στις πιο ευάλωτες οικογένειες και υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις», δήλωσε.

Και καθώς ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει την αγοραστική δύναμη, ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Αντρέα Ορλάντο ζήτησε αυξήσεις στους μισθούς για να αποφευχθεί η ύφεση.

Όπως η Γερμανία, η Ιταλία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για την ενέργειά της, γεγονός που την αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτη στον πόλεμο στην Ουκρανία:

«Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες. Εντός των μεγάλων χωρών, η Ιταλία είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η Γερμανία, και πιθανώς ακόμη περισσότερο, στο υψηλό ενεργειακό κόστος… «Είναι ένα τεράστιο εμπορικό σοκ για τους καταναλωτές, που σημαίνει ότι ολόκληρη η χώρα γίνεται φτωχότερη», δήλωσε ο Lorenzo Codogno, πρώην γενικός διευθυντής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας.

Και μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική θα πάρει χρόνια για να αποδώσει.

  •  Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν. Η BofE έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 10% μέχρι το τέλος του 2022, πριν πέσει στη διάρκεια του 2023.

Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών στο 9%, ενισχύοντας περαιτέρω φόβους σχετικά με το κόστος ζωής:

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος μέσω εφάπαξ αυξήσεων στις παροχές πρόνοιας. Ωστόσο, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι οργανώσεις κατά της φτώχειας επέκριναν τα μέτρα ως μόνο «προσωρινή ανακούφιση».

«Η κλίμακα στην οποία ο πληθωρισμός βλάπτει βασικούς παράγοντες της παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων, είναι άνευ προηγουμένου και σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται σε ύφεση μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο Suren Thiru, επικεφαλής. Οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

  •  Ελβετία 

Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη παλεύει με τις αυξανόμενες τιμές, η Ελβετία έμοιαζε με τη γη που άφησε πίσω της ο πληθωρισμός. Ο ρυθμός πληθωρισμού της Ελβετίας παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, η Ελβετία δεν μπόρεσε να αποφύγει τελείως τον πληθωρισμό: τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή στην Ελβετία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών, καθιστώντας την την τελευταία χώρα που χτυπήθηκε από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

Όμως, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο πληθωρισμός στην Ελβετία παραμένει χαμηλός.

Ποιος είναι λοιπόν ο αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια;
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές επιβραδύνονται.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 6% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ φέτος, με διψήφιες αυξήσεις τιμών να αναμένονται σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν σίγουρα ενισχυθεί, γι' αυτό πιστεύουμε ότι θα ομαλοποιηθούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jari Stehn.

            europe inflation


Στη ζώνη του ευρώ, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή. Όπως μπορείτε να δείτε, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει μέχρι το 2023.

Θέλετε να νικήσετε τον πληθωρισμό; Αντισταθμίστε το χαρτοφυλάκιό σας προσθέτοντας λίγο χρυσό και ασήμι λοιπόν.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →