Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η τιμή του χρυσού: τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός θεωρείται συχνά ως ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια γεωπολιτικών αναταραχών. Καθώς λοιπόν οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, πώς θα επηρεάσει η σύγκρουση τον χρυσό και την παγκόσμια οικονομία;

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είναι σημαντικές. 🌍 Δεν είναι μόνο μια ανθρωπιστική κρίση, ιδιαίτερα για τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι επίσης μια γεωπολιτική καυτή πατάτα.

Υπάρχουν ήδη ανησυχίες ότι άλλες χώρες ενδέχεται να εμπλακούν στη σύγκρουση. Εάν συμβεί αυτό, η παγκόσμια οικονομία, η οποία είναι ήδη λίγο κλονισμένη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, θα μπορούσε να ωθηθεί σε ύφεση.

Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις επενδύσεις. Έτσι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθετε σε επαφή με τον οικονομικό σας σύμβουλο για να συζητήσετε τις πιθανές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχετε και πού να βάλετε τα μετρητά σας.

Λοιπόν, πώς μπορεί να εξελιχθεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπτώσεις; Με λίγα λόγια: πρέπει να ανησυχείς;


Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: τι συνέβη;

 • 7 Οκτωβρίου: Ένοπλοι από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς εισήλθαν στο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα περίπου 1.400  απώλειες Ισραηλινών. Πήραν επίσης περίπου 200 ομήρους.
 • 8 Οκτωβρίου: Περισσότεροι από 2.700 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα. Το Ισραήλ ξεκίνησε έναν αποκλεισμό για να αποτρέψει την είσοδο βασικών προμηθειών όπως τρόφιμα και καύσιμα στη Γάζα.
 • 10 Οκτωβρίου: Το Ισραήλ κάλεσε 300.000 εφέδρους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων που επέστρεψαν στη χώρα. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από τον Λίβανο και τη Συρία, προκαλώντας ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
 • 11 Οκτωβρίου: Η Αίγυπτος έκλεισε τα χερσαία σύνορα με το Ισραήλ.
 • 12 Οκτωβρίου: Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πέρασμα από τη Γάζα.
 • 13 Οκτωβρίου: Το Ισραήλ εξέδωσε 24ωρη ειδοποίηση σε ένα εκατομμύριο πολίτες της Γάζας να φύγουν πριν από αυτό που ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε αργότερα ότι θα ήταν μια χερσαία εισβολή.
 • 14 Οκτωβρίου: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα να ζητούν την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων.
 • 15 Οκτωβρίου: Ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολυμέτωπο πόλεμο.
 • 16 Οκτωβρίου: Μια προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, που παρουσιάστηκε από τη Ρωσία σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν εγκρίθηκε καθώς παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στη Χαμάς.
 • 17 Οκτωβρίου: Έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 θύματα, προκαλώντας οργή από τους παγκόσμιους ηγέτες.
 • 18 Οκτωβρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Τελ Αβίβ για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο, η Ιορδανία ακύρωσε μια συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και διάφορων Άραβων ηγετών.

 

Πώς αντέδρασε η αγορά χρυσού

 

 • 9 Οκτωβρίου: Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,7% όταν άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα.
 • 13 Οκτωβρίου: Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κατά 3,84%.
 • 18 Οκτωβρίου: Οι τιμές του χρυσού έφτασαν σε νέο υψηλό. 📈

Η σύγκρουση παραμένει μια περίπλοκη και εξελισσόμενη κατάσταση με σημαντικές περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις.


Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος

Gold prices per ounce from 7 May to 16 October 2023 as the Israel-Hamas conflict broke out

Οι τιμές του χρυσού ανά ουγκιά από τις 7 Μαΐου έως τις 16 Οκτωβρίου 2023 καθώς ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

 

Ενώ η άμεση απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όπου οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά 6% αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας την ισχυρότερη από μήνα σε μήνα απόδοση για το πολύτιμο μέταλλο από τον Μάιο του 2021.
Gold prices per ounce from 4 Jan to 27 February 2022 during Russia’s invasion of Ukraine
Οι τιμές του χρυσού ανά ουγκιά από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2022 κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία


Στο παγκόσμιο συνέδριο πολύτιμων μετάλλων LBMA αυτού του μήνα, η εστίαση ήταν στη γεωπολιτική αβεβαιότητα, ειδικά γύρω από τον χρυσό.

«Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 4%-6% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό», «και αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι υψηλότερη σε περιόδους αυξημένων κινδύνων.

Άρα αυτό που εκτυλίσσεται στη συνέχεια είναι αυτό που θα έχει πραγματικά σημασία. Ας εμβαθύνουμε στα πιθανά σενάρια. 🤔

 

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: τι θα γίνει μετά;

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εξελίσσεται γρήγορα, εφιστώντας την προσοχή μεγάλων χωρών σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται προσεκτικά με την κατάσταση.

Ενώ το μέλλον παραμένει αβέβαιο, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό ρόλο της Μέσης Ανατολής ως προμηθευτή ενέργειας και κρίσιμης ναυτιλιακής διαδρομής.

Ιστορικά, οι συγκρούσεις και οι διαμάχες σε αυτήν την περιοχή είχαν σημαντικές διακυμάνσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 2003, καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν πριν από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράκ, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά ένα αξιοσημείωτο 14% προτού τελικά σταθεροποιηθούν.

Γίναμε μάρτυρες μιας παρόμοιας αύξησης των τιμών του χρυσού κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, όπου η αξία αυτού του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά περίπου 27% τους πρώτους έξι μήνες της σύγκρουσης.

Τώρα ίσως είναι η ώρα να διαφοροποιήσετε σωστά το χαρτοφυλάκιό σας. Δείτε πώς.

Οι ειδικοί περιγράφουν τρία πιθανά σενάρια:

 1. Η σύγκρουση παραμένει περιορισμένη.
 2. Ο Λίβανος και η Συρία παρασύρονται σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων.
 3. Το Ιράν εμπλέκεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

 

Σενάριο 1: Ο πόλεμος περιορίζεται

Η συγκράτηση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα είναι το καλύτερο σενάριο από οικονομική άποψη. 🌍

Εάν οι μάχες δεν ξεφύγουν πέρα από το παλαιστινιακό έδαφος – αυτό περιλαμβάνει τα αναφερόμενα διασυνοριακά περιστατικά από τη Συρία και τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ – τότε η πόρτα για μια πολιτική ή διπλωματική λύση στη σύγκρουση παραμένει στο τραπέζι.

Μιλώντας στο Μαρόκο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί η σύγκρουση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση», είπε η Yellen σε συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Σε αυτό επικεντρώνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε πετάξει στο Τελ Αβίβ – καθιστώντας τον τον πρώτο πρόεδρο που επισκέφτηκε το Ισραήλ σε καιρό πολέμου – για να δείξει στο Ισραήλ και τη Χαμάς ότι ο κόσμος παρακολουθεί.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να πετάξει μετά στο Αμμάν για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Αυτά ακυρώθηκαν μετά την είδηση για έκρηξη στο Αραβικό Νοσοκομείο Al-Ahli.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περιοριστεί καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι.

🌍 Πώς έχει ήδη επηρεάσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον χρυσό και την παγκόσμια οικονομία;

 • Λοιπόν, οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων πριν από το ταξίδι Μπάιντεν.
 • Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στις μεγάλες οικονομίες (αν και ο χρυσός θα μπορούσε να τον ξεπεράσει) και οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης αυξηθεί.
 • Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δροσίσει τα αυξανόμενα επιτόκια στις ΗΠΑ, ο χρυσός θα μπορούσε να είναι ο νικητής και εκεί.
 • Η σύγκρουση έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για χρυσό και άλλα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.


Σενάριο 2: Η σύγκρουση γίνεται πόλεμος αντιπροσώπων

Είναι προφανές ότι στη σύγκρουση έχουν ήδη προκύψει διαχωριστικές γραμμές υποστήριξης.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ από τον Λίβανο και παρόμοιες επιθέσεις έχουν συμβεί από τη Συρία.

Η ανησυχία εδώ είναι η πιθανή εμπλοκή οποιασδήποτε χώρας στον πόλεμο. Με το Ιράν να υποστηρίζει μαχητές και στις δύο περιοχές, η σύγκρουση θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου αντανακλά ήδη την ανησυχία των επενδυτών.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 5-10 δολάρια το βαρέλι εάν αυτή η σύγκρουση κλιμακωθεί σε πόλεμο με αντιπροσώπους.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συντάξει νομοθεσία που θα δώσει το πράσινο φως στη χρήση αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση εξελιχθεί σε πόλεμο αντιπροσώπων.

🌍Ποια θα μπορούσε να είναι η επίδραση στον χρυσό και την παγκόσμια οικονομία;

 • Η ανάλυση του Bloomberg υποδηλώνει ότι ένας πόλεμος αντιπροσώπων θα οδηγούσε σε άνοδο 10% στις τιμές του πετρελαίου.
 • Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βιώσει απώλεια παραγωγής περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 • Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 30 χρόνια, στο 2,4%.
 • Οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους, δυνητικά αυξάνοντας τις τιμές του χρυσού.

 

Σενάριο 3: Η σύγκρουση μετατρέπεται σε μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν

Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για όλους τους εμπλεκόμενους. Εάν η σύγκρουση μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο και ο στρατός των ΗΠΑ εισχωρήσει, τότε το Ιράν και το Πακιστάν έχουν ήδη επισημάνει την πιθανή εμπλοκή τους.

Όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται απότομα, συχνά προκαλούν παγκόσμια ύφεση.

Αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε αυτήν την κατάσταση, καθώς η τιμή ανά βαρέλι είναι πάντα ευαίσθητη στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής.

Μια ευρύτερη σύγκρουση θα περιόριζε την ποσότητα του παραγόμενου πετρελαίου, οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξαναρχίσουν ενδεχομένως να εκτυπώνουν χρήμα και να μειώσουν τα επιτόκια.


🌍 Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος στον χρυσό και την παγκόσμια οικονομία;

 • Το Bloomberg πιστεύει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει 1 ποσοστιαία μονάδα από την παγκόσμια ανάπτυξη.
 • Πιστεύουν επίσης ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα παραμείνει στο 6,7% το 2024.
 • Οι τιμές του χρυσού πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επίσης.

 

🌟 Θα ανέβει η τιμή του χρυσού;

Συμβαίνει ήδη, και είναι έτοιμη να ανέβει ακόμα πιο ψηλά λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. 📈

Αντίθετα, όταν οι συγκρούσεις χαλαρώνουν ή επιτυγχάνονται διπλωματικές λύσεις, οι τιμές του χρυσού συχνά πέφτουν καθώς οι επενδυτές ενστερνίζονται περισσότερο ρίσκο.

Ο πόλεμος και η οικονομική αβεβαιότητα συνδέονται στενά εδώ και αιώνες. Στον κόσμο των επενδύσεων, τα περιουσιακά στοιχεία που τείνουν να έχουν την καλύτερη απόδοση περιλαμβάνουν:

 • Πολεμικές μετοχές: Αμυντικές μετοχές όπως η Lockheed Martin, η Boeing, η Northrop Grumman ή η General Dynamics.
 • Πετρέλαιο: Ως ένα από τα δύο ασφάλιστρα πολέμου μαζί με τον χρυσό, η τιμή του πετρελαίου συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή.
 • Χρυσός: Θεωρούμενος ως ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές που ταλαιπωρούνται από τον πόλεμο, ο χρυσός μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια για τις επενδύσεις σας.

 

Είναι ο χρυσός ακόμα ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια του πολέμου;

Ο χρυσός κατέχει μια μακροχρόνια φήμη ως ασφαλές καταφύγιο – ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας για επενδυτές που αναζητούν σταθερότητα εν μέσω αβέβαιων καιρών, όπως ο πόλεμος.

Ιστορικά, όταν προκύπτουν συγκρούσεις ή κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν στον χρυσό.

Η ζήτηση για χρυσό εκτινάσσεται επειδή εκλαμβάνεται ως «ασφαλής» επένδυση, κυρίως λόγω της εγγενούς αξίας του και του γεγονότος ότι δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη χώρα ή κυβέρνηση.

Στην προηγούμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς τον Μάιο του 2021, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν σημαντική άνοδο.


Gold prices per ounce from 26 Mar to 27 May 2021 during the last Israel-Hamas conflict
Οι τιμές του χρυσού ανά ουγκιά από τις 26 Μαρτίου έως τις 27 Μαΐου 2021 κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς


Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της σύγκρουσης, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά περίπου 5,4% λόγω της κλιμάκωσης της έντασης και της αβεβαιότητας γύρω από την κατάσταση.

Λαμβάνοντας μια ευρύτερη ιστορική άποψη, κατά τη διάρκεια σημαντικών συγκρούσεων όπως ο πόλεμος του Κόλπου, οι τιμές του χρυσού παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις.
Gold prices per ounce from 2 August to 5 September 1991 during the first Gulf War

Οι τιμές του χρυσού ανά ουγγιά από τις 2 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1991 κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου


Ξεκινήστε να αποταμιεύετε με το xrisos.gr. Δείτε τις ράβδους χρυσού, τα νομίσματα και μια πληθώρα άλλων προϊόντων.

Είναι πραγματικά τόσο εύκολο.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →