Επένδυση σε πλατίνα: Ένας οδηγός για αρχάριους επενδυτές

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Σκεφτήκατε να επενδύσετε σε ράβδους και νομίσματα πλατίνας; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για ένα από τα πιο σπάνια πολύτιμα μέταλλα στον κόσμο.

Ενώ πολλοί άνθρωποι αγοράζουν χρυσό ή ασήμι, ένα πολύτιμο μέταλλο που συχνά παραβλέπεται είναι η πλατίνα.

Αυτό το μέταλλο είναι πολύ πιο σπάνιο από το χρυσό και το ασήμι και έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε:

  • Τι είναι η πλατίνα
  • Που χρησιμοποιείται η πλατίνα
  • Τι οδηγεί την τιμή της πλατίνας
  • Ποια προϊόντα πλατίνας μπορείτε να προμηθευτείτε

Τι είναι η πλατίνα;
Η πλατίνα είναι ένα από τα έξι μέταλλα της ομάδας (PGM) που περιλαμβάνουν επίσης το ρουθήνιο, το ρόδιο, το παλλάδιο, το όσμιο και το ιρίδιο.

Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο πολύτιμο μέταλλο: τόσο σπάνιο που όλη η πλατίνα που εξορύχθηκε ποτέ θα μπορούσε ενδεχομένως να χωρέσει στο σπίτι σας.
Η πλατίνα είναι 30 φορές πιο σπάνια από τον χρυσό.

Η μεγάλη πλειοψηφία της πλατίνας στον κόσμο προέρχεται από τη Νότια Αφρική, με τη Ρωσία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής του μετάλλου. Η πλατίνα εξορύσσεται επίσης, σε μικρότερες ποσότητες, στη Ζιμπάμπουε, στο Καναδά και στη Μοντάνα στις ΗΠΑ .

Η σπανιότητα της πλατίνας της δίνει μακροπρόθεσμη αξία, καθιστώντας την μια καλή επενδυτική επιλογή για όσους θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους με πολύτιμα μέταλλα.

Πού χρησιμοποιείται η πλατίνα;
Η πλατίνα είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανίες. Είναι, για παράδειγμα, απαραίτητη για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία το χρησιμοποιεί για την κατασκευή καταλυτών που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών των οχημάτων. Η πλατίνα χρησιμοποιείται σε πολλές ακόμα βιομηχανίες, όπως της ιατρικής, του κοσμήματος και της τεχνολογίας πράσινης ενέργειας. Η πλατίνα χρησιμοποιείται επίσης στις βιομηχανίες πετρελαίου, διύλισης και υπολογιστών.

Ακολουθεί η λίστα των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν πλατίνα:

🚗 Αυτοκίνητα: Η πλατίνα είναι ένα κρίσιμο συστατικό που χρησιμοποιείται για τη μείωση της ρύπανσης από βενζινοκινητήρες και κινητήρες ντίζελ.

💍Κόσμημα: Λόγω της αντοχής και της λάμψης της, η πλατίνα είναι πολύ επιθυμητή στα εκλεκτά κοσμήματα.

♻️Πράσινη ενέργεια: Η πλατίνα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέας πράσινης τεχνολογίας υδρογόνου.

💊 Ιατρική: Η πλατίνα χρησιμοποιείται για την κατασκευή βηματοδοτών και στεντ, καθώς και για τη θεραπεία του καρκίνου και της νόσου του Πάρκινσον.

🖥️ Υπολογιστές: Ένα κράμα πλατίνας χρησιμοποιείται για την επίστρωση των σκληρών δίσκων των υπολογιστών.


Η πλατίνα έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό λόγω της έκρηξης του πράσινου υδρογόνου. Καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στρέφονται σε πράσινες πηγές ενέργειας, οι επενδυτές εικάζουν ότι η πλατίνα μπορεί να δει μια άνοδο τα επόμενα χρόνια.

Τι οδηγεί την τιμή της πλατίνας;
Η τιμή της πλατίνας είναι αρκετά ασταθής και μπορεί να κινηθεί δραματικά κατά καιρούς. Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω πολλών παραγόντων:

  • Γεγονότα στη Νότια Αφρική: Όπως αναφέραμε παραπάνω, η παραγωγή πλατίνας περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Αφρική, η οποία είναι μια αρκετά ασταθής αναδυόμενη αγορά. Επομένως, οποιοδήποτε σημαντικό γεγονός σε αυτή τη χώρα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές και τις τάσεις στην αγορά της πλατίνας. Για παράδειγμα, οι απεργίες στα ορυχεία πλατίνας στη Νότια Αφρική μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παγκόσμια προσφορά πλατίνας, προκαλώντας την αύξηση των τιμών της πλατίνας στα ύψη.
  • Κατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας: Δεδομένου ότι πάνω από το ένα τρίτο της πλατίνας χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι αλλαγές σε αυτόν τον κλάδο, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα ή λιγότερα αυτοκίνητα, θα επηρεάσουν επίσης σημαντικά τις τιμές της πλατίνας. Επομένως, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία τα πάει καλά, οι τιμές της πλατίνας τείνουν να αυξάνονται και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μπορεί να πέσουν.
  • Επενδυτική ζήτηση: Η ζήτηση των επενδυτών μπορεί να οδηγήσει τις τιμές της πλατίνας είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Σε γενικές γραμμές, εάν περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν πλατίνα, η τιμή του μετάλλου συνήθως αυξάνεται. Αντίθετα, εάν περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να το πουλήσουν, η τιμή θα πέσει.
  • Δολάριο ΗΠΑ: Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να αποθαρρύνει τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους. Η υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του Ραντ της Νότιας Αφρικής, για παράδειγμα, θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους για τους εξορύκτες πλατίνας στη Νότια Αφρική, οδηγώντας έτσι σε μείωση της προσφοράς πλατίνας στην παγκόσμια αγορά.


Ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους οδηγούς μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης για τις επερχόμενες κινήσεις στην τιμή της πλατίνας. Επομένως, εάν θέλετε να προσθέσετε πλατίνα στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, είναι πάντα χρήσιμο να παρακολουθείτε αυτούς τους βασικούς παράγοντες.

Ποια προϊόντα πλατίνας μπορείτε να αγοράσετε;
Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία της πλατίνας, πώς χρησιμοποιείται και πώς καθορίζεται η τιμή της, ήρθε η ώρα να δείτε τα πιο δημοφιλή προϊόντα πλατίνας που διατίθενται.

Εάν θέλετε να προσθέσετε λίγη πλατίνα στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε:

  • Αγοράστε ράβδους και νομίσματα πλατίνας.
  • Αγοράστε ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο πλατίνας (ETF).

Τα ETF Platinum, όπως τα ETF χρυσού, ταιριάζουν καλύτερα σε πιο έμπειρους επενδυτές, επειδή έχουν ελαφρώς διαφορετικούς οδηγούς, κινδύνους και οφέλη από τις φυσικές ράβδους και νομίσματα πλατίνας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ETF πολύτιμων μετάλλων, διαβάστε το άρθρο μας για τα ETF χρυσού.

Αλλά ο πιο άμεσος τρόπος για να επενδύσετε στην πλατίνα είναι με φυσικά προϊόντα όπως ράβδους και νομίσματα. Ας δούμε τι μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Μπάρες πλατίνας
Οι ράβδοι πλατίνας διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, συμπεριλαμβανομένων ράβδων 1 g, 5 g και 100 g. Ορισμένες ράβδοι μπορεί να έχουν καλλιτεχνικό σχέδιο, όπως η περίφημη σειρά PAMP Lady Fortuna.         

platinum barNομίσματα πλατίνας
Τώρα, αν θέλετε να επενδύσετε σε νομίσματα πλατίνας, μπορείτε να λάβετε νομίσματα που εκδίδονται από επίσημα νομισματοκοπεία, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων νομισμάτων Canadian Maple Leaf, American Eagle ή Britannia.

λίρα Αγγλίας πλατίνα


Γενικά, η γκάμα των προϊόντων φυσικής πλατίνας για επένδυση τείνει να είναι μικρότερη από ό,τι για άλλα μέταλλα όπως ο χρυσός ή το ασήμι. Αλλά με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για το μέταλλο, είναι πιθανό να δούμε τη γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων πλατίνας να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να αγοράσετε πλατίνα;
Η σπανιότητα και οι μοναδικές ιδιότητες είναι αυτά που τη καθιστούν ενδιαφέρον πλεονέκτημα για πολλούς επενδυτές.

Εκτός από το ότι είναι ένα πολύτιμο μέταλλο όπως ο χρυσός και το ασήμι, η πλατίνα χρησιμοποιείται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στο κόσμημα και έχει αυξανόμενη σημασία στις πράσινες τεχνολογίες.

Τέλος, η πλατίνα παράγεται κυρίως στη Νότια Αφρική, επομένως τυχόν οικονομικά ή πολιτικά προβλήματα σε αυτή τη χώρα μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά της. Ομοίως, τυχόν αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία πιθανότατα θα επηρεάσουν τις τιμές της πλατίνας.

Για αυτούς τους λόγους, η τιμή της πλατίνας παραμένει αρκετά ασταθής, καθιστώντας την ιστορικά πιο επικίνδυνη επένδυση από τον χρυσό, για παράδειγμα, αλλά και μια επένδυση που συχνά εκτιμάται από επενδυτές που αναζητούν περισσότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Αν λοιπόν θέλετε να αρχίσετε να επενδύετε στην πλατίνα, το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να επιλέξετε ένα προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στους επενδυτικούς στόχους και τη στρατηγική σας.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →