Χρυσός vs Μετοχές : Έκδοση 2022

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Από τις αρχές του 2022, τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε πανικό, ενώ ο χρυσός βρέθηκε κοντά στο να φτάσει σε νέο υψηλό τον Μάρτιο. Ποιο έχει καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής; Σχεδόν ο μισός χρόνος πέρασε αστραπιαία, που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για μια ενδιάμεση ανασκόπηση των μετοχών και του χρυσού. 

Σε αυτό το άρθρο στο FOCUS, θα δούμε την απόδοση του χρυσού μέχρι στιγμής σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αλλά πρώτα, ας δούμε τα σημαντικά γεγονότα που έχουν οδηγήσει τις αγορές μετοχών και χρυσού τους τελευταίους μήνες.

Τι έχει συμβεί στο χρηματιστήριο;

Η χρηματιστηριακή αγορά είναι ταραχώδης από τις αρχές του 2022.

Τον Ιανουάριο, ο S&P 500 υποχώρησε 3,6%, που ήταν ο χειρότερος πρώτος μήνας του έτους από το 2009, ενώ ο βαρύς από τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε 9,49%, σημειώνοντας τον χειρότερο μήνα του από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19. Αυτή η δραματική πτώση της αγοράς οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα σχέδια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια ως απάντηση στην εκτίναξη του πληθωρισμού. 

Όπως γνωρίζετε, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να αυξήσει τα επιτόκια φέτος για να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Αυτή η ιδέα έχει τρομάξει τους επενδυτές μετοχών, εν μέρει επειδή τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να βλάψουν τα κέρδη της εταιρείας και να κάνουν τις μετοχές να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές από άλλες επενδύσεις.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ο Φεβρουάριος έφερε μια νέα δυσάρεστη έκπληξη:  Τα παγκόσμια χρηματιστήρια βυθίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε νέα αβεβαιότητα σε ένα χρηματιστήριο που είχε ήδη μια δύσκολη αρχή φέτος. Η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει σοκ στην προσφορά που συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ επίσης πυροδότησε ανησυχίες για την οικονομία της Ευρώπης.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 3,8% σε μία ημέρα, ενώ ο γαλλικός CAC υποχώρησε επίσης 3,8%, ο DAX ήταν χαμηλότερος κατά 4% στη Γερμανία και ο πανευρωπαϊκός EUROSTOXX 50 υποχώρησε 5,08%.

Τον Απρίλιο, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έπεσε ακόμη πιο βαθιά στο κόκκινο, καθώς ο Nasdaq υποχώρησε 13,3%, σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από το 2008, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 8,8%.

Πώς τα πάει σήμερα το χρηματιστήρια;

Από ό,τι φαίνεται, όχι πολύ καλά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 βρέθηκε προσωρινά σε bear market, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από το υψηλό ρεκόρ του.

Για να αυξηθεί η πίεση, ο Nasdaq υποχώρησε περισσότερο από 27%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί ηττών από το 1923, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 1.100 μονάδες για τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2020.


Πότε θα ανακάμψει το χρηματιστήριο;

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει μέχρι να υπάρξουν αρκετά οικονομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί.

Όλα αυτά κάνουν τους επενδυτές να ανησυχούν για τις συνεχείς απώλειες και την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης.

Επιπλέον, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει μειώσει την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πωλούν πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις και να στραφούν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Τι συνέβη με τον χρυσό τους τελευταίους μήνες;

Όπως και οι μετοχές, η αγορά χρυσού τον τελευταίο καιρό καθοδηγείται από 3 βασικούς παράγοντες:

 • Εκτοξευόμενος πληθωρισμός
 • Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια
 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Όμως, υπό τέτοιες συνθήκες, σε αντίθεση με τις μετοχές, η τιμή του χρυσού ανέβηκε, παίζοντας τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο και αντιστάθμιση κινδύνου:

Τον Φεβρουάριο, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κυρίως λόγω πληθωρισμού και γεωπολιτικών ανησυχιών. Μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή του χρυσού έφτασε τα 1.912 δολάρια ανά ουγκιά, αυξανόμενη από το εύρος των 1.800 δολαρίων στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο, ο χρυσός ανέβηκε περαιτέρω στα 2.043 δολάρια ανά ουγκιά, κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, παρουσιάζοντας άνοδο 13,5% από την αρχή του έτους.

Γιατί όμως η τιμή του χρυσού αυξήθηκε τόσο πολύ;

Λοιπόν, αυτή η εντυπωσιακή αύξηση της τιμής προκλήθηκε κυρίως από το αυξανόμενο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλο τον κόσμο: από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί έμποροι χρυσού είδαν τις πωλήσεις τους να διπλασιάζουν τα συνήθη επίπεδά τους.

Τότε γιατί μειώθηκε η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο και το Μάιο, θα ρωτήσετε;

Η σύντομη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, ενώ σηματοδοτεί επίσης ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας το δολάριο ΗΠΑ. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλά άνω των δύο μηνών στα τέλη Απριλίου.

Ιστορικά, η τιμή του χρυσού τείνει να πέφτει όταν η αξία του δολαρίου αυξάνεται σε σχέση με άλλα νομίσματα.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την τιμή του χρυσού για το υπόλοιπο του έτους;

Δείτε τι έγραψαν οι αναλυτές της Heraeus στην πρόσφατη προοπτική τους για την τιμή του χρυσού:

«Τώρα η τροχιά των επιτοκίων φαίνεται να έχει οριστεί για τους επόμενους μήνες. Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλός κρατώντας τη Fed πίσω από την καμπύλη, ο χρυσός θα μπορούσε να συνεχίσει το ράλι του».

Και φαίνεται ότι ο χρυσός μπορεί να οδεύει προς μια σημαντική έκρηξη φέτος, ή τουλάχιστον αυτό λέει ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων του Bloomberg Intelligence, Mike McGlone:

"Ο χρυσός είναι κοντά στο κάτω μέρος και στο κατώφλι ενός αρκετά σημαντικού ξεσπάσματος - όταν ξεπεράσει τα 2.000 $ ανά ουγκιά δεν θα κοιτάξει ποτέ πίσω. Μια μέρα, θα ξυπνήσουμε και ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 $ η ουγκιά, που από αντίσταση θα μετατραπεί σε υποστήριξη».

Άρα, ο χρυσός ξεπερνά τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες το 2022;
Λοιπόν, τώρα που ξέρετε τι έχει συμβεί στις αγορές μετοχών και χρυσού μέχρι στιγμής… Πιθανότατα μπορείτε ήδη να μαντέψετε ποιο τα πήγε καλύτερα;😉

Για να έχουμε πιο ακριβή αποτελέσματα, εξαιρέσαμε από τον υπολογισμό μας την πιο πρόσφατη πτώση στο χρηματιστήριο, μετρώντας μόνο τους 4 ολόκληρους μήνες του 2022.

 • ΧΡΥΣΟΣ +3,75%
 • DAX (DE) -12,99%
 • SMI (CH) -7,24%
 • CAC 40 (FR) -10,97%
 • FTSE 100 (Ηνωμένο Βασίλειο) +0,75%
 • DOW (ΗΠΑ) -9,63%
 • EUROSTOXX 50 (ΕΕ) -13,84%


Όπως μπορείτε να δείτε, ο χρυσός ξεπέρασε όλους τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο EUROSTOXX 50, ένας χρηματιστηριακός δείκτης μετοχών της Ευρωζώνης, υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια 13,84%, ακολουθούμενος από τον γερμανικό DAX, τον γαλλικό CAC 40 και τον αμερικανικό Dow Jones. Ο Δείκτης της Ελβετικής Αγοράς ξεπέρασε τους άλλους δείκτες με απώλειες 7,24%.

Ποια είναι λοιπόν η ουσία;

Συνολικά, η αστάθεια στο χρηματιστήριο μπορεί να είναι μια ισχυρή υπενθύμιση δύο πραγμάτων:

 • Είναι σημαντικό να έχετε ένα σταθερό ταμείο έκτακτης ανάγκης: προτού καν αρχίσετε να επενδύετε, αφήστε στην άκρη κάποια χρήματα στο ταμείο σας για τη βροχερή ημέρα και κρατήστε τα χωριστά από τα χρήματα που σκοπεύετε να επενδύσετε.
 • Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχετε ένα καλά διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο: ένας τρόπος για να αποφύγετε μεγάλες απώλειες από τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις σας είναι να διανείμετε τα χρήματά σας και να τα στηρίξετε με ιστορικά πιο σταθερές επενδύσεις όπως ο φυσικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →