Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να κατανοήσετε τον πληθωρισμό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Διαβάζετε στον Τύπο ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει επιτέλους κορυφωθεί και θα πρέπει να πέσει σύντομα. Αλλά οι πιο πρόσφατοι αριθμοί ΔΤΚ δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι απολύτως αληθινό. Να γιατί.

Έχετε δει πιθανώς τον μεγάλο τίτλο της περασμένης εβδομάδας:

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τελικά για πρώτη φορά σε 9 μήνες.

Αυτό οδήγησε ορισμένα ειδησεογραφικά μέσα να αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Μάρτιο και τώρα μειώνεται.

Αλλά ισχύει αυτό για, ξέρετε, κανονικούς ανθρώπους;

Θα πληρώνουμε τώρα λιγότερα για τρόφιμα, καύσιμα, στέγαση κ.λπ.;

Η σύντομη απάντηση είναι, πιθανότατα, όχι. Τουλάχιστον αυτό δεν δείχνει ο πιο πρόσφατος αριθμός ΔΤΚ.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε:

 • Τι είναι ο ΔΤΚ και πώς λειτουργεί.
 • Τι μας λένε πραγματικά οι αριθμοί ΔΤΚ της περασμένης εβδομάδας για τον πληθωρισμό.

Τι είναι ακριβώς ο ΔΤΚ;


Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέτρηση του πληθωρισμού. Παρακολουθεί την αλλαγή στις τιμές των υπηρεσιών και των αγαθών που αγοράζουμε καθημερινά.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, ο ΔΤΚ ομαδοποιεί αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε κατηγορίες ή «καλάθια»: ένα καλάθι για ρούχα, ένα για στέγαση και ούτω καθεξής.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS) έχει ταξινομήσει όλα τα στοιχεία σε οκτώ μεγάλες ομάδες:

 • Τρόφιμα
 • Στέγαση
 • Είδη ένδυσης
 • Μεταφορά
 • Ιατρική φροντίδα
 • Αναψυχή
 • Εκπαίδευση και επικοινωνία
 • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Ωστόσο, δεν είναι όλες αυτές οι κατηγορίες εξίσου σημαντικές κατά τον υπολογισμό του ΔΤΚ.

Κατατάσσονται σύμφωνα με αυτό που οι στατιστικολόγοι πίστευαν ότι ήταν η σχετική σημασία τους στο νοικοκυριό σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με μερικά να έχουν μεγαλύτερο βάρος από άλλα.

Δείτε πώς κατατάσσονται σήμερα οι διαφορετικές κατηγορίες ΔΤΚ (εδώ χωρίζονται σε 7 κύριες ομάδες):


CPI INDEX


Όπως μπορείτε να δείτε, η στέγαση, τα τρόφιμα, τα εμπορεύματα (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των αυτοκινήτων) και η ενέργεια είναι οι υψηλότερες σταθμισμένες κατηγορίες στον υπολογισμό του ΔΤΚ.

Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι κατηγορίες θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο μέτρησης του ποσοστού πληθωρισμού. Σε γενικές γραμμές, εάν μία ή περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες μειωθούν, ο συνολικός ΔΤΚ θα είναι χαμηλότερος.

Για παράδειγμα, εάν οι τιμές των κατοικιών αρχίσουν να μειώνονται, ο ΔΤΚ μπορεί να υποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, παρόλο που οι τιμές των τροφίμων και των βασικών εμπορευμάτων ενδέχεται να ανεβαίνουν ταυτόχρονα.

Γι' αυτό, αν ακούτε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα στην καθημερινότητά σας.

Και ο ΔΤΚ λειτουργεί λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο στην Ευρώπη.

Ακολουθεί μια ανάλυση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2022:

ΔΤΚ
Στην Ευρώπη επίσης, η στέγαση και η ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των τιμών του φυσικού αερίου), οι μεταφορές και τα τρόφιμα είναι οι τρεις κύριες κατηγορίες που συνθέτουν τον δείκτη.

Τι μας λέει ο ΔΤΚ του Απριλίου για τον πληθωρισμό;


Η σύντομη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι ζεστός.

Παρόλο που η μέτρηση του Απριλίου έδειξε μια ελαφρά πτώση από την αύξηση 8,5% που παρατηρήθηκε έναν μήνα πριν, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται και παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Γιατί; Επειδή οι τιμές στις μεγαλύτερες κατηγορίες ΔΤΚ, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της στέγης, δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται:

 • Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9%, παρουσιάζοντας τη 17η συνεχόμενη μηνιαία άνοδο.
 • Το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τους τελευταίους 6 μήνες.
 • Οι υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν 3%, το μεγαλύτερο άλμα για την κατηγορία από πέρυσι.
 • Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων αυξήθηκε κατά 18,6%, καθώς οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν αύξηση της ζήτησης για ταξίδια το καλοκαίρι.
 • Τέλος, η τιμή των νέων αυτοκινήτων εκτινάχθηκε κατά 1%.

Αυτοί οι αριθμοί λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία από αυτή που διαβάζετε στον Τύπο, σωστά; 👀

Έτσι, επισήμως, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας κατά 2,7%, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ΔΤΚ.

Όμως, στην πραγματικότητα, ελάχιστα έχουν αλλάξει στις περισσότερες από τις υπόλοιπες κατηγορίες, σημαντικές για τους τακτικούς καταναλωτές: πιθανότατα θα συνεχίσετε να ξοδεύετε περισσότερα σε βασικά είδη όπως φαγητό και ενοίκιο. Εκτός αν έχετε δικό σας σπίτι και… δεν τρώτε πολύ. 🙂

Ποια είναι λοιπόν η ουσία;


Με τις τιμές να ανεβαίνουν όπου κι αν κοιτάξεις, δεν φαίνεται να δροσίζει στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός , όπως λένε.

Αντίθετα, φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα.

Και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά εδώ είναι και η άποψη του οικονομολόγου Dr Ryan Lemand σχετικά με το θέμα την ημέρα μετά τη δημοσίευση των αριθμών ΔΤΚ:

«Εμφανισιακά, φαινόταν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, αλλά στην πραγματικότητα, ο χθεσινός αριθμός ήταν πολύ χειρότερος από τον περασμένο μήνα κατά την ανάλυση του […] Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ευρείας βάσης αυξάνεται, και αυτός είναι ο κολλώδης και επιζήμιος πληθωρισμός».

Και πολλοί φαίνεται να συμφωνούν μαζί του.

Δείτε τι έχει να πει ο Kenny Polcari, Chief Market Strategist της SlateStone Wealth και Managing Partner της Kace Capital Advisors:

«Τρία πιο σημαντικά κομμάτια της έκθεσης συνεχίζουν να επιταχύνονται […] και με καταφύγιο το 32,5% της έκθεσης –είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο ΔΤΚ είναι «κορυφωμένος» όπως θα ήθελαν να πιστεύετε – αλλά μάλλον θα υποστήριζα ότι μπορούμε αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος».

Τι λέτε, καιρός να αρχίσετε να επενδύετε σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα;


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →