Είναι ο χρυσός μια καλή επένδυση για το 2022;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με τον πληθωρισμό να μαίνεται σε όλο τον κόσμο, ο φυσικός χρυσός είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στο χαρτοφυλάκιό σας. Εάν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε αν ο βασιλιάς των μετάλλων είναι μια καλή επένδυση το 2022, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ο χρυσός είναι τώρα πάνω από το βασικό ψυχολογικό ανοδικό του όριο των 1.800 δολαρίων, γεγονός που ενισχύει τον ρόλο του ως αντισταθμιστής έναντι του πληθωρισμού.

Ποια είναι λοιπόν ακριβώς η προοπτική για την τιμή του χρυσού και θα μπορούσε το πολύτιμο μέταλλο να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές το 2022;

Ας το εξετάσουμε...

Γιατί η τιμή του χρυσού δεν ανέβηκε το 2021;


Με ορισμένους από τους βασικούς παράγοντες της τιμής του χρυσού σε ισχύ, μοιάζει σχεδόν μυστήριο γιατί ο χρυσός δεν σημείωσε έντονο ράλι το 2021.

Γνωρίζετε τους τέσσερις κύριους παράγοντες της τιμής του χρυσού;

 1. Νομίσματα (ειδικά το δολάριο ΗΠΑ): ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ πιθανότατα θα ωθήσει την τιμή του χρυσού υψηλότερα και το αντίστροφο.
 2. Αβεβαιότητα αγοράς και πληθωρισμός: ο χρυσός συχνά κινείται υψηλότερα όταν επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες και αυξάνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό
 3. Ροές κεφαλαίων και ορμή τιμών: οι επενδυτές που μετακινούν τα κεφάλαιά τους μέσα ή έξω από χρυσό μπορούν να μετακινήσουν την τιμή του χρυσού και να δημιουργήσουν δυναμική στην αγορά.
 4. Δυναμική της εσωτερικής αγοράς χρυσού: αυτές περιλαμβάνουν αγορές από κεντρική τράπεζα, παραγωγή ορυχείων και εποχιακή κατανάλωση.

Τουλάχιστον τρεις από αυτούς τους κύριους μοχλούς για τον χρυσό φαινόταν να είναι παρόντες πέρυσι:

 • Αφόρητα καυτός πληθωρισμός: τον περασμένο χρόνο, ο πληθωρισμός  έφτασε σε υψηλό 40 ετών στις ΗΠΑ και σε υψηλό 13 ετών στην Ευρώπη.
 • Αγορά από κεντρική τράπεζα: οι κεντρικές τράπεζες σίγουρα αγαπήσαν ❤️ το χρυσό για ακόμα μια χρονιά. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό 82% το 2021, με την Ταϊλάνδη να εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος αγοραστής (αγόρασε έως και 90 τόνους χρυσού).
 • Τεράστια εκτύπωση χρημάτων: αυτός ο οδηγός δεν αναφέρεται συνήθως μεταξύ των βασικών κινητήριων δυνάμεων για την τιμή του χρυσού, αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντικός, ειδικά με τη σημερινή οικονομική αβεβαιότητα. Πέρυσι, οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν χρήματα με ρυθμό ρεκόρ για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Ως αποτέλεσμα, αυτό έχει αποδυναμώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του χαρτονομίσματος.

Και όταν τα χάρτινα νομίσματα αρχίζουν να χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, οι επενδυτές συνήθως αναζητούν εναλλακτικά assets αξίας για να προστατεύσουν τον πλούτο τους, στρεφόμενοι σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο φυσικός χρυσός που έχει διατηρήσει την αξία του ανά τους αιώνες.

🤔Τότε, γιατί δεν σημειώθηκε μεγάλο ράλι στην τιμή του χρυσού φέτος;

Οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν τρεις βασικούς λόγους:

 • Το «μεγάλο ψέμα» της Fed: για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, οι επενδυτές φαινόταν να πιστεύουν το αγαπημένο «παροδικό» μάντρα της Fed για τον πληθωρισμό. Μόλις πρόσφατα ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε τελικά ότι ο πληθωρισμός ήταν μια πραγματική απειλή, πολύ επικίνδυνη για να αγνοηθεί πλέον. Έτσι, με άλλα λόγια, η τιμή του χρυσού δεν αντέδρασε στον υψηλότερο πληθωρισμό όσο θα περίμεναν ορισμένοι απλώς και μόνο επειδή η πλειονότητα των επενδυτών πίστευε στην πραγματικότητα ότι ο πληθωρισμός θα εξασθενούσε.

Δείτε όμως τα παρακάτω διαγράμματα:

cpi charts


Δείχνουν πληθωρισμό τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ από το 2019, με μια απότομη άνοδο των τιμών το 2021.

Έτσι, αντί να είναι ένα προσωρινό ζήτημα, ο πληθωρισμός έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο και προς το παρόν, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.

 • Το μεγάλο όνειρο της κρυπτογράφησης: ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα τράβηξαν την προσοχή πολλών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των αγοραστών φυσικών πολύτιμων μετάλλων, αποσπώντας τους την προσοχή από τα πολλαπλά βραχυπρόθεσμα ράλι χρυσού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

(Διαβάστε το άρθρο μας στο FOCUS για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων, και τις διαφορές του χρυσού με το bitcoin, και πως λειτουργούν ως συμπληρωματικές επενδύσεις).

 • Το «μεγάλο στοίχημα» στις μετοχές: είναι η ίδια ιστορία εδώ: πολλοί επενδυτές συμμετείχαν στη βιασύνη της αγοράς μετοχών υψηλής απόδοσης όπως η Apple και η Tesla, δύο από τις καλύτερες επιδόσεις του περασμένου έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Δεκεμβρίου από την Goldman Sachs, οι μετοχές της Apple και της Tesla δεν αναμένεται να πάνε καλά το 2022.

Και γενικά, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε αδράνεια για μια ασταθή χρονιά, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια να έχουν ήδη πυροδοτήσει κάποιες άγριες διακυμάνσεις στη Wall Street.

Θα στηρίξουν λοιπόν ο επίμονος πληθωρισμός και οι υποχωρήσεις στο χρηματιστήριο την τιμή του χρυσού το 2022;

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού το πιστεύει.

Στο Gold Outlook του 2022, λέει: «Ο αυξημένος πληθωρισμός και οι υποχωρήσεις της αγοράς πιθανότατα θα διατηρήσουν τη ζήτηση για χρυσό ως αντιστάθμιση. Η ζήτηση χρυσού για κοσμήματα και οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προσφέρουν πρόσθετη μακροπρόθεσμη υποστήριξη».

Πρέπει λοιπόν να αγοράσετε χρυσό το 2022;


Λοιπόν, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, επειδή όλα εξαρτώνται από την επενδυτική σας στρατηγική και τις προσωπικές σας ανάγκες και στόχους. Ωστόσο, ως εμπειρικός κανόνας, οι διαχειριστές πλούτου συνήθως συνιστούν να διατηρήσετε έως και το 10% του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου σε χρυσό για να προστατευθείτε από πιθανές οικονομικές πτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών κρίσεων και της υποτίμησης των περισσότερων νομισμάτων, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα.

Πού βλέπουν οι κορυφαίοι ειδικοί της αγοράς την τιμή του χρυσού το 2022;
Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές είναι ανοδικοί για τον χρυσό το 2022. Ας δούμε τι έχουν να πουν.

 • Η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Blackstone Inc. Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 20%, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θα διατηρήσει το καθεστώς αντιστάθμισης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Byron Wien, αντιπρόεδρο της επιχείρησης ιδιωτικών λύσεων περιουσίας της Blackstone και τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής Joe Zidle.
 • Εταιρεία έρευνας μετοχών και διαχείρισης κεφαλαίων Fat Prophets. Μια παρόμοια θετική προοπτική για τον χρυσό προήλθε από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Fat Prophets, η οποία είπε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει σε νέα υψηλά των 2.100 δολαρίων η ουγκιά φέτος.
 • Nicky Shiels, Head of Metals Strategy στην MKS PAMP GROUP. Ο Nicky βλέπει τη μέση τιμή χρυσού το 2022 στα 1.800 δολάρια, με την υψηλότερη εκτίμηση να ορίζεται στα 1.965 δολάρια, αλλά λέει ότι η τιμή «θα μπορούσε να ξεκολλήσει καθώς 3 σημαντικοί παράγοντες για τον χρυσό - ο πληθωρισμός, η Fed και η αναμενόμενη αστάθεια των μετοχών - βρίσκονται σε κίνηση αυτό έτος."
 • Πολυεθνική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Και τέλος, η Goldman Sachs δίνει μια τελική απάντηση στο κύριο ερώτημα αυτού του άρθρου: Είναι ο χρυσός μια καλή επένδυση για το 2022;

«Για τους επενδυτές που αναζητούν έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από κινδύνους επιβράδυνσης της ανάπτυξης και πτώσης των αποτιμήσεων, πιστεύουμε ότι μια θέση long χρυσού θα ήταν πιο αποτελεσματική στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον».

Τώρα εναπόκειται σε εσάς να κάνετε την επιλογή σας, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι παρά να λυπάστε εκ των υστέρων. 🙃


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →