Θα καταρρεύσουν τα Χρηματιστήρια το 2022;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Μετά από τα τεράστια κέρδη κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας, τα χρηματιστήρια ήταν ταραχώδεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Η προοπτική επιθετικής δράσης της Fed, οι εντάσεις για την Ουκρανία και η επιβράδυνση των εταιρικών κερδών έπληξαν σοβαρά τα χρηματιστήρια τον Ιανουάριο. Ο S&P 500 υποχώρησε τον Ιανουάριο, πλησιάζοντας σε διόρθωση, που σημαίνει πτώση 10%. Και μετά ανέκαμψε, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η αναταραχή μπορεί να συνεχιστεί  το 2022.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το τρενάκι της αγοράς και πώς μπορεί να επηρεάσει την τιμή του χρυσού;

Τι έγινε στο χρηματιστήριο;
Τον Ιανουάριο του 2022, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ υπέστη τον χειρότερο πρώτο μήνα του έτους από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009.

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 5,3%, που ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020.

           

Οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν τη χειρότερη οικονομική κρίση του Ιανουαρίου από το 2009, εν μέσω φόβων για την αύξηση των επιτοκίων, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την επιβράδυνση των εταιρικών κερδών.


Τι παρέσυρε το χρηματιστήριο προς τα κάτω; Οι αναλυτές περιγράφουν τρεις βασικούς λόγους:

  • Τα σχέδια της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων
  • Επιβράδυνση των εταιρικών κερδών
  • Αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις

Ας δούμε κάθε ένα από αυτά λεπτομερώς.

Λόγος #1: Υψηλότερα επιτόκια
Η Fed έχει υποσχεθεί να αυξήσει τα επιτόκια φέτος για να τιθασεύσει τον αφανή πληθωρισμό, ο οποίος πρόσφατα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Αλλά φαίνεται ότι η ιδέα των υψηλότερων επιτοκίων έχει τρομάξει τους επενδυτές μετοχών και οι λόγοι φαίνεται να είναι δύο:

  1. Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.
  2. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν άλλες επενδύσεις όπως τα ομόλογα να γίνουν πιο ελκυστικές σε σχέση με τις μετοχές.

Το θέμα είναι ότι όταν η Fed αυξάνει το βασικό της επιτόκιο, οι τράπεζες και οι δανειστές τείνουν να αυξάνουν και το κόστος δανεισμού. Οι πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και άλλα χρέη γίνονται πιο ακριβά, μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και τη ζήτηση. Επομένως, οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να παραμείνουν ανοιχτές.

Σε γενικές γραμμές, αυτό βλάπτει τις προοπτικές για τα κέρδη της εταιρείας και μειώνει τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την αγορά των μετοχών τους.

Λόγος #2: Επιβράδυνση των εταιρικών κερδών
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια πιο έντονη οικονομική επιβράδυνση μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των διευθυντών λιανικής, η δραστηριότητα στις βιομηχανίες υπηρεσιών της Αμερικής έχει πέσει σε χαμηλό 18 μηνών. Και η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι πολύ καλύτερη: οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν 3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι πιθανό να συμπιέσει τα εταιρικά κέρδη που έχουν ήδη πληγεί από το αυξανόμενο κόστος που αναφέραμε παραπάνω.


Για παράδειγμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs προειδοποίησε πρόσφατα για «πληθωρισμό μισθών παντού», ακριβώς τη στιγμή που η τράπεζα της Wall Street ανέφερε μια χρονιά έκρηξης για τα κέρδη, ταράζοντας τα νεύρα των επενδυτών.

Λόγος #3: Γεωπολιτικές εντάσεις
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθούν στα χρηματιστήρια, αλλά αρκετοί αναλυτές είπαν ότι οι αυξανόμενες εντάσεις λόγω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας είχαν πλήξει τις μετοχές της τεχνολογίας και την ευρύτερη αγορά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

Και αν η κρίση συνεχιστεί, και η Δύση επιβάλει ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας είναι πιθανό να ανέβουν σε μια εποχή που οι οικονομίες ήδη παλεύουν με τον πληθωρισμό.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι αν αυτά τα τανκς περάσουν τα σύνορα, το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σίγουρα θα το αισθανθούμε στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Θα το νιώσουμε στην αγορά σιταριού. Θα το αισθανθούμε σε μια ποικιλία αγορών», δήλωσε η επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC, Helima Croft.

Εν ολίγοις, εάν η Ρωσία μετακινούσε τα στρατεύματά της πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σημαντικό γεγονός ρίσκου, οδηγώντας τα αποθέματα χαμηλότερα και τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.


Τι λένε οι ειδικοί για το χρηματιστήριο;
Γενικά, είναι εμπειρικός κανόνας στη Wall Street ότι ο Ιανουάριος δίνει τον τόνο για ολόκληρο το έτος. Με αυτό το μέτρο, οι προβλέψεις για τις χρηματιστηριακές αγορές το 2022 φαίνονται αρκετά ζοφερές.

Ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley είπε στους επενδυτές να «απομονωθούν για μερικούς ακόμη μήνες», τονίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να είναι bullish» και προειδοποιώντας ότι ο S&P θα μπορούσε να κάνει βουτιά άλλο ένα 10%.

Μόλις ο πληθωρισμός επιβραδύνεται μετά την αύξηση των επιτοκίων, ο Wilson είπε ότι ήταν «πιο πτωτικός» για τα καταναλωτικά αγαθά και τις μετοχές που σχετίζονται με ένδυση και κατοικίες που επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές.

Αλλά δεν αισθάνονται όλοι απαισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη απόδοση του χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τον Frank Panayotou, διευθύνοντα σύμβουλο της UBS Private Wealth Management, η πτώση των τιμών των μετοχών φέτος «φαίνεται υπερβολική και αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία αγοράς για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι «οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερη αστάθεια και συνολικά πιο σιωπηρές αποδόσεις στην αγορά μετοχών από ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια».

Και αν αυτό συνέβαινε, η αστάθεια στις μετοχές και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνήθως παρέχουν υποστήριξη για περιουσιακά στοιχεία εξοικονόμησης, όπως ο φυσικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Πώς αυτή η αναταραχή στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να επηρεάσει τον χρυσό;
Συνήθως, ο χρυσός τείνει να είναι ανθεκτικός κατά τη διάρκεια των κραχ του χρηματιστηρίου επειδή τα δύο συσχετίζονται αρνητικά. Με άλλα λόγια, όταν το ένα ανεβαίνει, το άλλο έχει την τάση να κατεβαίνει.

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:

            gold vs s&p 500

Υπάρχουν κάποια εύλογα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε με βάση αυτά τα ιστορικά δεδομένα. Όπως μπορούμε να δούμε, στις περισσότερες περιπτώσεις, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών κραχ.

Και πώς αντέδρασε η τιμή του χρυσού στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αναταραχή; Δείτε τι λέει ο Nicky Shiels, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετάλλων στην MKS PAMP GROUP:

«Η παραδοσιακή σκέψη θα υποστήριζε ότι η κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων μαζί με την αστάθεια της αγοράς μετοχών είναι ένας ανοδικός συνδυασμός για το χρυσό».

Με άλλα λόγια, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούνται παραδοσιακά υποστηρικτικά για τον χρυσό και επομένως γενικά αναμένεται να ανεβάσουν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Ομοίως, η Goldman Sachs αύξησε τις προοπτικές της για τον χρυσό το 2022, προβλέποντας ότι η τιμή του θα μπορούσε να φτάσει τα 2.500 δολάρια η ουγκιά εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Η τράπεζα ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα: «Για τους επενδυτές που αναζητούν έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από κινδύνους επιβράδυνσης της ανάπτυξης και πτώσης των αποτιμήσεων, πιστεύουμε ότι μια θέση long στο χρυσό θα ήταν πιο αποτελεσματική στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον».

Ναι, καλά διαβάσατε, η Goldman Sachs λέει βασικά ότι θα μπορούσε να είναι έξυπνο να αγοράζεις χρυσό τώρα.😉

Ποια είναι η ουσία
«Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ειδικά για το μέλλον».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακόμα κι αν είχατε μια κρυστάλλινη μπάλα ή τη μαγική ικανότητα να διαβάζετε τους τίτλους των ειδήσεων εκ των προτέρων, θα ήταν ακόμα δύσκολο να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα έτος αυξανόμενων επιτοκίων καθώς η Fed προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αλλά εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται ή εάν η Fed αναγκαστεί να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να τον διατηρήσει υπό έλεγχο, θα μπορούσε να είναι άσχημα νέα για τις τιμές των μετοχών.

Επιπλέον, τα απροσδόκητα γεωπολιτικά γεγονότα αποτελούν πάντα κίνδυνο για τους επενδυτές. Οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πιθανότατα θα οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, οι οποίες θα έπλητταν επίσης τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ένα κραχ στο χρηματιστήριο στο μέλλον. Έχετε διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό σας με ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο;


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →