Σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στις αποταμιεύσεις σας;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν δεχθεί πλήγμα καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φόβισε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να προστατέψετε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο.

Η απροσδόκητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα έχουν υποχωρήσει, ενώ τα παραδοσιακά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα έχουν αυξηθεί.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο καθώς και άλλα βασικά εμπορεύματα έχουν εκτοξευθεί σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι ήδη θερμός.
inflation-g7Ενώ η πρόβλεψη των συνεπειών αυτής της σύγκρουσης είναι εμφανώς δύσκολη, οι αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικό κόστος, όχι μόνο για τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ποια θα μπορούσε λοιπόν να είναι η καλύτερη πορεία δράσης για εσάς ως επενδυτή και, κυρίως, τι μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να προστατέψετε το χαρτοφυλάκιό σας αποταμίευσης και επενδύσεων;

Ρίξτε μια ματιά σε μια σύντομη επισκόπηση της σύγκρουσης και μερικές πρακτικές συμβουλές για τους επενδυτές πολύτιμων μετάλλων.

Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας: Τι ακριβώς συνέβη;
Μια σύγκρουση που θα μπορούσε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλα ξεκίνησαν με το ρωσικό κράτος να αναπτύσσει πάνω από 150.000 στρατιώτες σε εμβέλεια κρούσης της Ουκρανίας, με τη ρητορική του να γίνεται όλο και πιο πολεμική όσο περνούσε ο καιρός.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε νομικές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ ούτε θα φιλοξενούσε τα συστήματα πυραυλικής επίθεσης του οργανισμού, παραχωρήσεις που ήταν απίθανο να πάρει. Και παρά τη σωρεία διπλωματικών προσπαθειών, ο Πούτιν έκανε ελάχιστα για να μειώσει τις εντάσεις:

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν εκφώνησε μια δραματική τηλεοπτική ομιλία που ακολούθησε η Ρωσία αναγνωρίζοντας την κυριαρχία των δύο ρωσόφωνων κρατιδίων στην ανατολική Ουκρανία. Και μετά, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, ο Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του για άλλη μια φορά, ανακοινώνοντας μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, οδηγώντας αυτή τη μακρά διπλωματική αντιπαράθεση σε έναν πλήρη πόλεμο.


Μάχες διεξάγονται τώρα σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, με τα ρωσικά στρατεύματα να στοχεύουν τη στρατηγική στρατιωτική υποδομή και τις στρατιωτικές θέσεις της Ουκρανίας.

Και καθώς η κρίση ξετυλίγεται, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αυξημένη αστάθεια είναι πιθανό να κυριαρχήσει στις αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας: ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους επενδυτές;
Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι βλέπουν συνέπειες που μπορεί να κυμαίνονται από σχετικά περιορισμένες έως εξαιρετικά σοβαρές.

Αλλά η κύρια ιδέα είναι η εξής: «Είναι μια εποχή κόκκινων συναγερμών. Κόκκινος συναγερμός για τις αγορές, για την Ουκρανία, για τις τιμές και τις προμήθειες ενέργειας, για τον πληθωρισμό και για τις αλυσίδες εφοδιασμού», λέει ο Brian Dennehy, οικονομικός αναλυτής στο FundExpert.

Ας δούμε λοιπόν καθένα από αυτά τα ζητήματα:

Ακόμη υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας

inflation fears
Πρώτον, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να κάνουν τον πληθωρισμό, ήδη σε υψηλό 40 ετών, ακόμη χειρότερο.

Για παράδειγμα, ένα χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 120 - 140 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την Capital Economics, μια ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων οικονομικής έρευνας.

Με τη Ρωσία να είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η Ουκρανία η κύρια οδός εφοδιασμού της, οι εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης υψηλότερα, προσθέτοντας δυνητικά 2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες.

Και καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν, θα μπορούσαν εύκολα να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία στη δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια.

Περισσότερες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

suply chain
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να αυξήσει δυνητικά ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με τη βιομηχανία και τη διακοπή της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Με την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να είναι το πιο πιθανό υποψήφιο και χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παλλαδίου στον κόσμο, επομένως υπάρχει η περίπτωση για περισσότερες διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων, δεδομένου ότι το παλλάδιο χρησιμοποιείται σε καταλυτικούς μετατροπείς», λέει η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της Invesco.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει αυτή η σύγκρουση, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπιζε ορισμένες σημαντικές ελλείψεις chip. Οι ελλείψεις που φέρεται να έχουν κοστίσει στη βιομηχανία έως και 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μόνο το 2021.

Και τώρα οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος και βραδύτερη ανάπτυξη

slower growth
Σε γενικές γραμμές, οι αυξανόμενες τιμές και το συνεχές χάος της αλυσίδας εφοδιασμού είναι πιθανό να επιταχύνουν ένα ήδη εξασθενημένο καταναλωτικό κλίμα που θα μπορούσε, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Ανάλογα με το πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κρίση, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown.

Γι' αυτό, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα είναι κρίσιμο να παραμείνουμε σε εγρήγορση, να ξοδέψουμε λιγότερα και να εξοικονομήσουμε περισσότερα, εάν η σύγκρουση συνεχιστεί.

Ο Ian Shepherdson, Chief Economist της Pantheon Macroeconomics, προσθέτει ότι η πιο αργή ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη: «Το καταναλωτικό συναίσθημα παντού θα εξασθενήσει περαιτέρω...» Αυτό πρέπει να σημαίνει πιο αργή οικονομική ανάπτυξη από ό,τι θα αναμενόταν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές. », τόνισε.

Μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τρόπους για να προστατέψετε τα χρήματά σας και τις επενδύσεις σας.

Πώς να προστατέψετε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο;

wealth protect
Αν και είναι σαφές ότι δεν πρέπει να πανικοβληθείτε και να κάνετε βιαστικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό σας, υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε τώρα για να προστατεύσετε τον πλούτο σας σε περίπτωση των προαναφερθέντων σεναρίων.

  1. Προστατέψτε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο προσθέτοντας ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως χρυσό και πολύτιμα μέταλλα 
  2. : Ελέγξτε  την ανοχή σας στον κίνδυνο. Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά να σκέφτεστε να αναλάβετε λιγότερο ρίσκο με τις επενδύσεις σας.


Με όλη την αστάθεια της αγοράς, τώρα μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να τοποθετήσετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι του χαρτοφυλακίου σας σε μετοχές υψηλών προδιαγραφών όπως, για παράδειγμα, η Apple ή το Netflix. Τουλάχιστον αυτό λένε οι αναλυτές της αγοράς:

"Είτε θα υπάρξει ένας πλήρης πόλεμος είτε όχι, η απλή στρατηγική είναι να στοιχηματίσετε σε μια απότομη άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει αγορά πετρελαίου και γεωργικών προϊόντων και μείωση των μεριδίων καταναλωτών και των μετοχών ανάπτυξης των ΗΠΑ", δήλωσε ο Yuan Yuwei, ένας κινεζικός αντισταθμιστής διαχειριστής κεφαλαίων στο Water Wisdom Asset Management.

Αλλά και πάλι, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αγορά βασικών εμπορευμάτων μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, καθώς ορισμένες τιμές, όπως το πετρέλαιο, μπορεί να γίνουν πολύ ασταθείς με μια σύγκρουση στη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες.
.
           3  .Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή διαφοροποίηση

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι γνωρίζετε όλα τα οφέλη της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου: η κατανομή των χρημάτων σας σε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία και κλάδους, ακόμη και σε διαφορετικές χώρες και περιοχές, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ζημιών. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε μια ευμετάβλητη αγορά, όπου οι απώλειες μπορούν να είναι ακόμη λιγότερο προβλέψιμες.

Και καθώς η χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται σε μια περιοχή υψηλής μεταβλητότητας, ορισμένοι επενδυτές σκέφτονται ήδη να τραβήξουν τα χρήματά τους από την αγορά για να τα τοποθετήσουν σε πιο σταθερά περιουσιακά στοιχεία όπως μετρητά ή πολύτιμα μέταλλα.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές μπορεί να συμφωνούν με τη διατήρηση μέρους του χαρτοφυλακίου σας σε μετρητά θεωρητικά, προειδοποιούν να μην κάνετε οποιαδήποτε τέτοια βιαστική κίνηση:

«Το 50% σε μετρητά θεωρητικά ακούγεται υπέροχο. Αλλά μόλις αποσυρθείτε από την αγορά, πρέπει να πάρετε την πολύ δύσκολη απόφαση του χρόνου να επιστρέψετε. Οι περισσότεροι επενδυτές θα χάσουν χρήματα κάνοντάς το αυτό», λέει ο Adrian Lowcock, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας κεφαλαίων.

Και όχι μόνο αυτό. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει επίσης αυξανόμενος πληθωρισμός που πιθανότατα θα καταβροχθίσει ένα μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών σας σε μετρητά σε χρόνο μηδέν.

Γι' αυτό, σε τέτοιες καταστάσεις, η αγορά ιστορικών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να προστατεύσετε τον πλούτο σας και να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας.

Ο χρυσός αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στους αυξανόμενους φόβους για τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Και αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στο υψηλό ενός έτους των 1.970 δολαρίων ανά ουγκιά, γεγονός που δείχνει ότι το πολύτιμο μέταλλο λειτουργεί πραγματικά ως αντιστάθμιση σε περιόδους γεωπολιτικής αναταραχής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS, Giovanni Staunovo, «μια παρατεταμένη κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο του χρυσού σε ή πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά βραχυπρόθεσμα», πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο για χρυσό είναι υψηλή.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι η επιλογή που επιλέγετε είναι αυτή που λειτουργεί για εσάς και τους επενδυτικούς σας στόχους και επιλέξτε μια αξιόπιστη αντιστάθμιση έναντι των περισσότερων κινδύνων που βλέπουμε να εμφανίζονται από την τρέχουσα σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τι έπεται?
Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ελπίζουμε να αποκλιμακωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ειρηνικά.

Αλλά όταν πρόκειται για τον αντίκτυπό του στην οικονομία, η εξέταση της ευρύτερης παγκόσμιας ανταπόκρισης θα είναι κρίσιμη, σύμφωνα με οικονομολόγους, και η αντίδραση της Κίνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Το Πεκίνο έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του να βοηθήσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της στρατιωτικής της εμπλοκής στην Ουκρανία.

Και κάποιοι φοβούνται ότι κρουστικά κύματα από την Ουκρανία θα μπορούσαν να φτάσουν και στην Ταϊβάν, με την οποία η Κίνα έχει μια όλο και πιο τεταμένη σχέση, καταφέρνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στις παγκόσμιες αγορές.

Θα μπορέσουν λοιπόν οι αγορές να αντέξουν αυτό το νέο γεωπολιτικό σοκ;

Οι αναλυτές βλέπουν μια πιθανότητα περαιτέρω πτώσης, με ορισμένες σοβαρές συνέπειες για τον πλούτο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Προς το παρόν, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από το να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Όμως, όσον αφορά τις επενδύσεις σας, μπορείτε τουλάχιστον να βεβαιωθείτε ότι τα χαρτοφυλάκια αποταμίευσης και επενδύσεων σας προστατεύονται πλήρως.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →