Γιατί θα συνεχίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες να αγοράζουν χρυσό το 2022;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το 2021, οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν χρυσό, με τις αναδυόμενες χώρες να εντείνονται ως βασικοί καθαροί αγοραστές. Αναρωτιέστε γιατί; Εδώ είναι ότι πρέπει να γνωρίζετε.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο κατέχουν τώρα περισσότερους από 35.000 μετρικούς τόνους χρυσού, περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί ποτέ.

Αλλά τι είναι αυτό με τον χρυσό που τον καθιστά τόσο απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο για τις κεντρικές τράπεζες;

Ας το αναλύσουμε...

Βασικοί λόγοι για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό

Πριν προχωρήσουμε σε αυτό, ας δούμε πρώτα τι είναι μια κεντρική τράπεζα και ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες της.

Η κεντρική τράπεζα είναι ένα κυβερνητικό ίδρυμα που επιβλέπει τη νομισματική πολιτική ενός έθνους και ελέγχει την προσφορά χρήματος. Με απλά λόγια, οι κεντρικές τράπεζες επιτρέπουν την εκτύπωση χαρτονομισμάτων νόμιμου χρήματος (χάρτινοι λογαριασμοί) που μπορείτε να βρείτε στο πορτοφόλι σας.
Εκτός από αυτό, μια κεντρική τράπεζα διατηρεί τα χρηματοοικονομικά αποθέματα ενός έθνους που αποτελούνται από ξένα νομίσματα, πολύτιμα μέταλλα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Μόνο πέρυσι, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών.

Αλλά γιατί οι κεντρικές τράπεζες θέλουν τόσο πολύ χρυσό;

Λοιπόν, για τους ίδιους σχεδόν λόγους με εσάς, στην πραγματικότητα.

Εδώ είναι οι 2 βασικοί λόγοι:

  • Λόγος #1: Ο χρυσός συνήθως αποδίδει καλά σε περιόδους κρίσης

Ο χρυσός είναι μια γνωστή επένδυση ασφαλούς καταφυγίου που διατηρεί την αξία του (ή ακόμη και αυξάνεται σε αξία) σε περιόδους αβεβαιότητας, αστάθειας στο χρηματιστήριο ή γεωπολιτικής κρίσης.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον πίνακα που δείχνει την απόδοση του χρυσού κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών κραχ στην ιστορία:

            sp500 vs gold

Όπως μπορείτε να δείτε, η τιμή του χρυσού ανέβηκε στις περισσότερες περιπτώσεις και οι γεωπολιτικές κρίσεις μεγάλης κλίμακας συνήθως δεν αποτελούν εξαίρεση.

Όταν τα πράγματα γίνονται άσχημα στη διεθνή σκηνή, οι επενδυτές (και οι κεντρικές τράπεζες) σπεύδουν στον χρυσό για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και όπως γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών θα καταλήξει να επηρεάσει την τιμή του χρυσού, συχνά ωθώντας την προς τα πάνω.

Αυτό ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια των αναταραχών στη Μέση Ανατολή τη δεκαετία του 1970 και τον βομβαρδισμό της Λιβύης από τις ΗΠΑ το 1986.

Και αυτό συμβαίνει τώρα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022:

Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του χρυσού έφτασε στο νέο υψηλό των 2.068 δολαρίων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 2020, αφού οι επενδυτές σημείωσαν αύξηση των αγορών χρυσού λόγω των αυξανόμενων φόβων γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Goldman Sachs βλέπει ακόμη και την τιμή του χρυσού να κινείται περαιτέρω στα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι, προφανώς, για τις κεντρικές τράπεζες ο χρυσός είναι σαν το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο.

«Εάν ολόκληρο το σύστημα καταρρεύσει, η προσφορά χρυσού παρέχει ασφάλεια για να ξεκινήσει από την αρχή. Ο χρυσός δίνει εμπιστοσύνη στην ισχύ του ισολογισμού μιας κεντρικής τράπεζας. Αυτό δίνει μια αίσθηση ασφάλειας», αναφέρει μια έκθεση της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

  • #Λόγος 2: Ο χρυσός είναι ένας αποτελεσματικός διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου

Ένας άλλος πρωταρχικός ρόλος του χρυσού για τις κεντρικές τράπεζες είναι η διαφοροποίηση των αποθεμάτων τους.

Όπως είπαμε νωρίτερα, οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για τα νομίσματα των εθνών τους. Όμως, όπως γνωρίζετε, αυτά τα νομίσματα μπορεί να υπόκεινται σε διακυμάνσεις στην αξία, ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Και σε περιόδους ανάγκης, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα για να αποτρέψουν την οικονομική αναταραχή, αλλά με κόστος την υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων.

Αυτό έκαναν κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid τυπώνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ κ.λπ. .

Ο χρυσός, αντίθετα, είναι ένα πεπερασμένο φυσικό εμπόρευμα του οποίου η προσφορά δεν μπορεί να αυξηθεί εύκολα. Ως εκ τούτου, αποτελεί φυσικό αντιστάθμισμα έναντι της απώλειας αξίας του χαρτονομίσματος.

Επιπλέον, ο χρυσός έχει αντίστροφη σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το δολάριο πέφτει σε αξία, ο χρυσός συνήθως αυξάνεται, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να προστατεύουν τα αποθέματά τους σε περιόδους αστάθειας.

Ή, όπως είπε κάποτε ο Αμερικανός τραπεζίτης JP Morgan: «Ο χρυσός είναι χρήμα. Όλα τα άλλα είναι πίστωση."

Φυσικά, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να επενδύσουν σε χρυσό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο χρυσός δεν μπορεί να χρεοκοπήσει, σε αντίθεση με κάθε τράπεζα, εταιρεία ή κυβέρνηση στον κόσμο.

Ακολουθεί ένα διάγραμμα που δείχνει τους λόγους για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χρυσό το 2021:Όπως μπορείτε να δείτε, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν χρυσό είναι:

  1. Απόδοση του χρυσού σε περιόδους κρίσης
  2. Ιστορική θέση του χρυσού
  3. Ο χρυσός είναι μια μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας.

Σε γενικές γραμμές, αυτό δείχνει ότι οι κεντρικές τράπεζες είδαν τον χρυσό ως τον απόλυτο αντισταθμιστή κινδύνου το 2021, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τη συνεχιζόμενη κρίση Covid, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τώρα που γνωρίζουμε τους κύριους λόγους για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό, ήρθε η ώρα να δούμε πόσο χρυσό έχουν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Πώς αγοράζουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες;


Μέχρι το 2009, τη χρονιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τη Μεγάλη Ύφεση, οι κεντρικές τράπεζες ήταν καθαροί πωλητές χρυσού, κυρίως για να αυξήσουν τις κατοχές τους σε περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, όπως χρεόγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το 2009, λόγω των ανησυχιών για τα παγκόσμια νομίσματα και της οικονομικής αβεβαιότητας, οι κεντρικές τράπεζες μετατράπηκαν από καθαροί πωλητές σε καθαρούς αγοραστές χρυσού για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Από το 2010, οι κεντρικές τράπεζες ήταν σταθεροί καθαροί αγοραστές χρυσού (αν και υπήρχαν επίσης αρκετές περιπτώσεις μηνιαίων καθαρών πωλήσεων το 2016 και το 2020).

Πέρυσι, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγόρασαν συνολικά 463 τόνους χρυσού. Αυτό είναι 82% περισσότερο από το 2020!

Ακολουθεί μια λίστα με τις χώρες που ήταν οι κύριοι αγοραστές χρυσού το 2021:

            banks_buying gold


Όπως μπορείτε να δείτε, οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία, εντάχθηκαν μεταξύ των βασικών αγοραστών χρυσού και, πιο πρόσφατα, η ΕΕ. Μέλη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν κάνει τακτικές προσθήκες στα αποθέματά τους σε χρυσό. Τον Ιούλιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέθετε το 28% των αποθεματικών της σε χρυσό.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο, με περισσότερους από 8.100 τόνους, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 78% των συνολικών συναλλαγματικών τους αποθεμάτων.

Πού αγοράζουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τις κεντρικές τράπεζες να προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους είναι να τον αγοράζουν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC). Αυτό σημαίνει απλώς ότι μια κεντρική τράπεζα αγοράζει χρυσό απευθείας από μια τράπεζα χρυσού ή ένα διεθνώς αναγνωρισμένο διυλιστήριο χρυσού 


Ο δεύτερος τρόπος για να αγοράσουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες είναι μέσω της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, το οποίο κυριολεκτικά λειτουργεί ως «τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες».

Τέλος, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αγοράσουν χρυσό τοπικής παραγωγής. Φυσικά, αυτό αναφέρεται κυρίως σε χώρες παραγωγής χρυσού όπως η Κίνα, η Ρωσία, ο Καναδάς κ.λπ.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που λειτουργούν τοπικά προγράμματα αγοράς χρυσού, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας των Φιλιππίνων και της κεντρικής τράπεζας της Μογγολίας. Άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αγοράζουν χρυσό τοπικής παραγωγής από τοπικές εμπορικές τράπεζες.

Θα συνεχίσουν οι κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρυσό το 2022;

Λοιπόν, η Goldman Sachs αναμένει ότι η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες για εκλεκτό χρυσό θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα το 2ο εξάμηνο του 2022, με τη γεωπολιτική και τη διαφοροποίηση να είναι μεταξύ των βασικών αιτιών.

Δείτε τι ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα:

«Αναμένουμε ότι έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η παγκόσμια ζήτηση των κεντρικών τραπεζών θα φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ 750 τόνων ετησίως έναντι 450 τόνων το 2021».

Εσείς, σκέφτεστε να αγοράσετε χρυσό φέτος;


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →