Γιατί έχει εκτοξευθεί η ζήτηση επενδυτικού χρυσού σε φυσική μορφή; 

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επενδυτές έσπευσαν στον χρυσό, το παλαιότερο ασφαλές καταφύγιο στον κόσμο, ωθώντας την τιμή του σε νέο ρεκόρ. Γιατί συνέβη αυτό; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ο χρυσός λειτουργούσε πάντα ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πολέμων και γεωπολιτικών κρίσεων.

Γι' αυτό, μόλις κυκλοφόρησε η είδηση ​​της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποταμιευτές και επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια του χρυσού, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον πανάρχαιο ρόλο του.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών, με τη σειρά του, ώθησε την τιμή του χρυσού κοντά στο ρεκόρ που έφτασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε:

  • Γιατί η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση κάνει τους επενδυτές να αγοράζουν χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.
  • Ποιοι είναι άλλοι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τη ζήτηση των επενδυτών για χρυσό αυτή τη στιγμή.


Οι αποταμιευτές και οι επενδυτές σπεύδουν στον χρυσό, λένε οι έμποροι
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί έμποροι χρυσού σε όλο τον κόσμο έχουν δει τις πωλήσεις τους να ξεπερνούν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

«Είναι το απόλυτο εφεδρικό σχέδιο για να έχετε το μέταλλο σε κοντινή απόσταση. Όλοι κοιτάζουν τα πολύτιμα μέταλλα τώρα», δήλωσε ο Stephen Flood, Διευθύνων Σύμβουλος της Goldcore.

Άλλοι μεταπωλητές χρυσού, συμπεριλαμβανομένου του xrisos.gr, είδαν τις πωλήσεις τους να διπλασιάζονται από το συνηθισμένο τους επίπεδο.

«Από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία, είδαμε τις παραγγελίες μας να ανεβαίνουν. Η ράβδος ασημιού Nadir 100 gr και τα νομίσματα χρυσού Britannia (Λίρα Αγγλίας) ήταν τα πιο περιζήτητα προϊόντα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του xrisos.gr

Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών έρχεται μετά από μια ήδη ισχυρή χρονιά για τη φυσική αγορά χρυσού. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση για ράβδους και κέρματα έφτασε τους 1.124 τόνους το 2021, το υψηλότερο σε σχεδόν μια δεκαετία.


gold demand 2021

«Οι γεωπολιτικές κρίσεις είχαν πάντα τη δυνατότητα να οδηγήσουν τις επενδύσεις από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα σε ασφαλή καταφύγια όπως τα πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε ο Alessandro.

Ποιοι είναι λοιπόν οι ισχυρότεροι παράγοντες που ωθούν τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό σήμερα;

Σήμερα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η επιθυμία να κρατηθεί ο χρυσός ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και, σε κάποιο βαθμό, οι ενέργειες της Fed, όλα συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο.

  • Παράγοντας #1: Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις αγορές σε όλο τον κόσμο: οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα έχουν πέσει, ενώ τα παραδοσιακά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα έχουν αυξηθεί.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη, οι επενδυτές που μετακινούν τα κεφάλαιά τους μέσα ή έξω από το χρυσό μπορούν να μετακινήσουν την τιμή του χρυσού και να δημιουργήσουν δυναμική στην αγορά.

Αυτό ακριβώς συνέβη όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία: οι επενδυτές όρμησαν στον χρυσό και ανέβασαν την τιμή του κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, καθώς αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη γεωπολιτική αστάθεια, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσει αστάθεια στο χρηματιστήριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί επενδυτές προτιμούν να μετακινήσουν τα χρήματά τους από πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ψηφιακά νομίσματα και να τα μετατρέψουν σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.

Γιατί; Απλά επειδή η τιμή του χρυσού συνήθως τείνει να ανεβαίνει σε περιόδους αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Και επίσης επειδή πολλοί το βλέπουν επίσης ως μια καλή ευκαιρία να αγοράσουν χρυσό και στη συνέχεια να εξαργυρώσουν εάν η τιμή συνεχίσει να αυξάνεται (η Goldman Sachs βλέπει την τιμή του χρυσού να ανέρχεται στα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος αυτού του έτους).

  • Παράγοντας #2: Επίμονα υψηλός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός ήταν παντού εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ώθησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό και τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία θεωρούνται παραδοσιακός αντιστάθμισμα έναντι των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο, το οποίο ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1997. Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9%, ωθώντας το βασικό μέτρο πληθωρισμού σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 1982.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία θα αυξήσει την πίεση του πληθωρισμού για την ενέργεια (ιδίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και τα τρόφιμα (συγκεκριμένα το σιτάρι).

Έτσι, προς το παρόν, φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει μεταξύ των βασικών παραγόντων που ωθούν τους επενδυτές να προσθέσουν χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους.

  • Παράγοντας #3: Αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Για να περιορίσει τον ξέφρενο πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, για πρώτη φορά από το 2018.

Για τους καταναλωτές, οι αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να σημαίνουν 3 πράγματα: υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, υψηλότερα επιτόκια πιστωτικών καρτών και υψηλότερα επιτόκια λογαριασμών ταμιευτηρίου.

Οι αναλυτές της αγοράς είχαν διαφωνίες σχετικά με το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή του χρυσού και τη ζήτηση των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αμβλύνουν την απήχηση του χρυσού ως καταφύγιο: «Τα πραγματικά επιτόκια των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να γίνουν θετικά μέχρι το τέλος του 2022 και να δούμε τη στιγμή της λάμψης του χρυσού να περνάει», δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale, Florent Pele.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Nicky Shiels, Head of Metals Strategy στην MKS PAMP GROUP, λένε ότι ο χρυσός θα είναι σε θέση να «ανεχθεί» τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed χάρη στον «πιο κολλητικό» και «επίμονο» πληθωρισμό.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η τιμή του χρυσού έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα του μετάλλου ως καταφύγιο, καθιστώντας το έτσι ακόμα πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Ποια είναι η ουσία;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει όλεθρο στην παγκόσμια αγορά, ανεβάζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν την προστασία περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα. Αυτό δημιούργησε μια έκρηξη για τους εμπόρους χρυσού, πολλοί από τους οποίους διπλασίασαν ή και τριπλασίασαν τα συνήθη επίπεδα πωλήσεών τους.

Γεωπολιτικές εντάσεις: σε περιόδους πολέμου, ο φόβος συχνά ωθεί τους επενδυτές να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα και να αγοράσουν χρυσό ως μακροπρόθεσμη ασφαλή επένδυση.

Υψηλός πληθωρισμός: ο πληθωρισμός παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα για όλους μας. Και η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την πληθωριστική κατάσταση, προκαλώντας υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων.


Η δράση της Fed για τα επιτόκια: οι αναλυτές της αγοράς βρίσκονται σε αντίθεση σε αυτό. Ενώ μια ομάδα λέει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα αμβλύνουν την απήχηση του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο, άλλοι πιστεύουν ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε εύκολα να «ανεχθεί» υψηλότερα επιτόκια απλώς και μόνο επειδή ο πληθωρισμός είναι πραγματικά υψηλός.


Δεδομένου ότι όλα αυτά τα γεγονότα έχουν τη δυνατότητα να αναστατώσουν τις παγκόσμιες οικονομίες και αγορές, θα κρατήσουμε την ανάσα μας, για να δούμε πώς μπορούν να επηρεάσουν τις επενδύσεις πολύτιμων μετάλλων.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →