Πώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2018. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την τιμή του χρυσού; Εδώ θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε...

Η Fed έχει επιτέλους ξεκινήσει τον αγώνα της ενάντια στον ξέφρενο πληθωρισμό ανακοινώνοντας την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2018 στις 16 Μαρτίου.

Ως επενδυτής πολύτιμων μετάλλων, ίσως αναρωτιέστε πώς η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την τιμή του χρυσού και είμαστε εδώ για να σας δώσουμε την απάντηση.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε:

 • Τι είναι τα επιτόκια.
 • Πώς η αύξηση των επιτοκίων έχει ιστορικά επηρεάσει την τιμή του χρυσού.
Αλλά προτού προχωρήσουμε σε αυτό, ακολουθεί μια σύντομη ανακεφαλαίωση της τελευταίας απόφασης αύξησης των επιτοκίων της Fed (σε περίπτωση που χάσατε τα νέα):

Πόσο θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια το 2022;
Η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αλλά με τις τιμές για τα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι τα αυτοκίνητα να εκτοξεύονται, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, φέρνοντάς το στο εύρος του 0,25%-0,5%.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, ο οποίος παραδέχτηκε τελικά ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός», είπε ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά, εάν χρειαστεί, για να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.

«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε. Και αν προσδιορίσουμε ότι πρέπει να κάνουμε αυστηρότερα πέρα ​​από τα κοινά μέτρα ουδέτερης και σε μια πιο περιοριστική στάση, θα το κάνουμε επίσης», είπε ο Πάουελ.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν τα επιτόκια;
Με απλά λόγια, οι τόκοι είναι μια αμοιβή που καταβάλλεται από έναν δανειολήπτη σε έναν δανειστή με αντάλλαγμα τη χρήση ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου.

Όταν μιλάμε για το επιτόκιο της Fed (ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν προκειμένω), εννοούμε το επιτόκιο με το οποίο η κεντρική τράπεζα της χώρας δανείζει χρήματα σε εγχώριες τράπεζες, συχνά με τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων.

Με τη διαχείριση αυτού του επιτοκίου, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα:

 • αν θέλουν να επεκτείνουν την οικονομία μπορούν να μειώσουν το κόστος των κεφαλαίων για τους δανειολήπτες μειώνοντας τα επιτόκια.
 • και αντίθετα, εάν χρειαστεί να χαλιναγωγήσουν την οικονομία επειδή ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον επιθυμητό, ​​μπορούν να αυξήσουν το κόστος των κεφαλαίων για τους δανειολήπτες αυξάνοντας τα επιτόκια.
Τι σημαίνουν για εσάς οι αυξήσεις επιτοκίων;
Γενικά, οι αυξήσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι μπορεί να γίνει πιο ακριβή τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές η σύναψη δανείου, γεγονός που μπορεί, με τη σειρά του, να αποθαρρύνει τις δαπάνες και να μειώσει την προσφορά χρήματος σε κυκλοφορία.


Για την ακρίβεια, για τους καταναλωτές σημαίνει 3 πράγματα:

 1. υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων·
 2. υψηλότερα επιτόκια πιστωτικών καρτών.
 3. και υψηλότερα επιτόκια λογαριασμού ταμιευτηρίου.

Και τι μπορεί να σημαίνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων για την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ;

Λοιπόν, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ακόμη και ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να πέσει σε ύφεση φέτος, εν μέρει επειδή η Fed μπορεί να προχωρήσει υπερβολικά στην αύξηση των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, τουλάχιστον προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008.

Πόσο υψηλότερα επιτόκια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού;
Με απλά λόγια, τα υψηλά επιτόκια καθιστούν πιο δύσκολο για τα άτομα και τις επιχειρήσεις να δανειστούν και να ξοδέψουν χρήματα.

Όχι μόνο αυτή η συγκρατημένη δαπάνη υποτίθεται ότι βοηθά στη διατήρηση της ανόδου των τιμών καταναλωτικών αγαθών υπό έλεγχο, αλλά πιθανότατα θα επηρεάσει και τις τιμές για ορισμένα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τις μετοχές, τα κρυπτονομίσματα και τα πολύτιμα μέταλλα.

Τι αντίκτυπο θα έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στην τιμή του χρυσού;
Υπάρχει μια γενική άποψη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας είναι ο «φυσικός εχθρός» της τιμής του χρυσού.

Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή επιχειρημάτων, τα υψηλότερα επιτόκια υποτίθεται ότι μειώνουν το κίνητρο για τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό, καθώς «δεν πληρώνει τόκους», το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή χρυσού.

Αυτή η άποψη, ωστόσο, συχνά επικρίνεται από ορισμένους οικονομολόγους ως υπερβολικά απλοϊκή και ασυνεπής με την ιστορική απόδοση του χρυσού: υποστηρίζουν ότι ο χρυσός είχε μια ιδιαίτερη ιστορική σχέση με τα επιτόκια κατά τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Και το παρακάτω γράφημα αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Αυτό το υπέροχο γράφημα της Visual Capitalist δείχνει πώς απέδωσαν ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και οι μετοχές των ΗΠΑ όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν μεταξύ 1994 και 2015:

 

interest rates-gold

 

Το διάγραμμα δείχνει την απόδοση του χρυσού, του δολαρίου ΗΠΑ και των μετοχών κατά τη διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων  μεταξύ 1994 και 2015.


Πολύ ενδεικτικό, σωστά;

Όπως μπορείτε να δείτε, ο χρυσός συνήθως υπό-αποδίδει από τις αμερικανικές μετοχές και το δολάριο το έτος πριν από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, η τιμή του χρυσού τείνει να ανακάμπτει, μερικές φορές φθάνοντας ακόμη και σε νέα υψηλά όλων των εποχών, τους μήνες που ακολούθησαν τις αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και με υπεραπόδοση των μετοχών και του δολαρίου.

 • Janet Yellen (πρόεδρος της Fed από το 2014 έως το 2018): όταν η Yellen αύξησε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2015, η τιμή του χρυσού έφτασε στο κατώτατο σημείο των 1.050 δολαρίων η ουγκιά, πριν σχεδόν διπλασιαστεί στο υψηλό όλων των εποχών.

 

 • Άλαν Γκρίνσπαν (πρόεδρος της Fed από το 1987 έως το 2006): μετά την αύξηση των επιτοκίων του Γκρίνσπαν τον Ιούνιο του 2004, η τιμή του χρυσού έφτασε στο κάτω μέρος των 380 δολαρίων η ουγκιά. Μετά από αυτό, ωστόσο, ο χρυσός σημείωσε ράλι κατά 400% τόσο κατά τη διάρκεια της αύξησης όσο και της πτώσης των επιτοκίων, ανεβαίνοντας πάνω από τα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά το 2011.


Θα ανέβει η τιμή του χρυσού αυτή τη φορά;
Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, δεν σημειώθηκε κανένα μεγάλο ράλι του χρυσού τον περασμένο χρόνο καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κυμαινόταν μεταξύ 1.700 και 1.900 δολαρίων.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:

 • Για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, οι επενδυτές φαινόταν στην πραγματικότητα να πιστεύουν το μακροχρόνιο «παροδικό» μάντρα του πληθωρισμού της Fed, ακριβώς μέχρι που ο Πάουελ παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός ήταν πραγματική απειλή.
 • Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα τράβηξαν την προσοχή πολλών επενδυτών, αποσπώντας τους την προσοχή από τα πολλαπλά βραχυπρόθεσμα ράλι χρυσού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
 • Ορισμένοι επενδυτές ποντάρουν ''χοντρά " στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, εντάσσοντας τη βιασύνη της αγοράς μετοχών υψηλής απόδοσης όπως η Apple και η Tesla.

Όμως, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία αύξησε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, η τιμή του χρυσού οδηγήθηκε σε κορυφαίο ρεκόρ, ανεβαίνοντας πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγκιά.

Τώρα, κοιτάζοντας την απόδοση της τιμής του χρυσού μετά από πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο παρελθόν, φαίνεται ότι η ανοδική πορεία του χρυσού μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον. 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →