Πώς οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και ο πληθωρισμός αλληλοτροφοδοτούνται. 

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το σκηνικό του παγκόσμιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν ήδη ανησυχητικό. Τώρα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και των καυσίμων έφτασαν πρόσφατα σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να νιώθουμε όλοι κουρασμένοι κάθε φορά που φτάνουμε στο βενζινάδικο.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ένα γαλόνι ντίζελ πωλείται τώρα κατά μέσο όρο 5,19 $, από 3,61 $ τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, στη φτωχή μας Ελλάδα η τιμή έχει εκτοξευθεί γύρω στα 2,15 ευρώ το λίτρο, από 1,66 ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια ανησυχητική αύξηση των τιμών που σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι ο πληθωρισμός, που είναι ήδη υψηλός, μπορεί να πάει ακόμα υψηλότερα.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε:

 • Τι ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου.
 • Πόσο οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν τον πληθωρισμό.
Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται;
Λοιπόν, ως επί το πλείστον, τρία σημαντικά ζητήματα ευθύνονται για τις σημερινές τιμές του αερίου:

 • Πανδημία Covid-19 (duh!)
 • Περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ας δούμε το καθένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.

 • Η πανδημία Covid-19 γονάτισε την παγκόσμια αγορά πετρελαίου
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν σίγουρα τη ρίζα τους στην πανδημία COVID-19.

Να γιατί:

 • Όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά τον κόσμο, η ζήτηση για φυσικό αέριο μειώθηκε καθώς οι άνθρωποι επέλεξαν να στεγαστούν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των lockdown σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ένας τυπικός οδηγός στις ΗΠΑ μείωσε την οδήγησή του στο μισό όταν ξεκίνησε η πανδημία, σύμφωνα με την AAA (American Automobile Association). Ως αποτέλεσμα, μια τέτοια απότομη μείωση της ζήτησης προκάλεσε βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου.
 • Αλλά καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε και κυκλοφόρησαν τα εμβόλια, που μας έκαναν όλους να νιώθουμε πιο ασφαλείς για τα ταξίδια και τα ψώνια, οι άνθρωποι συνέχισαν να οδηγούν. Φυσικά, με την αύξηση της ζήτησης, οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν επίσης να κινούνται ανοδικά.
 • Αλλά τώρα έχουμε μείνει με τη ζήτηση πετρελαίου να ξεπερνά σημαντικά την προσφορά και φαίνεται ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα ανακούφισης στο εγγύς μέλλον.

Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κάνουν τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν υψηλές
Όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή τους.

Τη μείωσαν κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια, που αποτελούν περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Και όπως γνωρίζουμε, η μείωση της παραγωγής μειώνει τη συνολική προσφορά, ωθώντας την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω.

Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου πιθανότατα θα επιδεινώσει πολύ την κατάσταση των τιμών του φυσικού αερίου
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και τυχόν διαταραχές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές — διαταραχές που βλέπουμε σήμερα:

Η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις εξαγωγές πόρων από την περιοχή.

putin-gazprom

Η απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών να απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο προκάλεσε νέα άνοδο στις τιμές, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι, στο χειρότερο σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου 300 δολαρίων μπορεί να είναι καθ' οδόν, ανάλογα με το τι θα κάνουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις.

Και ενώ σίγουρα θα έχει άλλες σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, σημαίνει επίσης ένα πράγμα:

Δεν υπάρχει ελπίδα ότι ο υψηλός παγκόσμιος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σύντομα.

Τι θα κάνουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου στον πληθωρισμό;
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου θα διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλότερο για περισσότερο από το αναμενόμενο, απλώς και μόνο επειδή οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και των τιμών του φυσικού αερίου;

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου συμβάλλουν άμεσα στον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μια πολύ σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου (που συμβαίνει σήμερα) θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Για παράδειγμα, δεδομένου ότι το αργό πετρέλαιο είναι βασικό συστατικό στα πετροχημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών, το πιο ακριβό πετρέλαιο θα επηρεάσει τις τιμές ορισμένων προϊόντων που κατασκευάζονται με πλαστικό.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές;

Ο Joe Brusuelas, Chief Economist στη λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία RSM, λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό στο 10% από έτος σε έτος, με τις τιμές του φυσικού αερίου μεταξύ των μεγαλύτερων συνεισφερόντων.
Ο Alan Detmeister, οικονομολόγος της UBS, πιστεύει ότι το πετρέλαιο στα 120 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 9% τους επόμενους μήνες.
Και, κατά κανόνα, κάθε 10$ ανά βαρέλι αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αυξάνει τον πληθωρισμό κατά 0,2% και επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη κατά 0,1%. Τουλάχιστον αυτό είπε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Αλλά εάν οι τιμές του φυσικού αερίου επιμένουν, θα μπορούσαν να σημαίνουν αντίκτυπο στις ΗΠΑ και τις οικονομίες της Ε.Ε., οδηγώντας σε αποδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης για όλα τα είδη προϊόντων.

Απλά επειδή οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σφίξουν τη ζώνη τους για να αντισταθμίσουν τις υψηλότερες τιμές για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Πότε θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου;
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα παραμείνουν υψηλά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Και ο πιθανός αντίκτυπος είναι τόσο μεγάλος που βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό προβλέψεων για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό (μια περίοδος κατά την οποία η αργή οικονομική ανάπτυξη συμπίπτει με την αύξηση του πληθωρισμού) στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, η Goldman Sachs βλέπει 35% κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ το 2022, από μόλις 10% πέρυσι. Εν τω μεταξύ, ο πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Otmar Issing, έχει προειδοποιήσει ότι ο στασιμοπληθωρισμός είναι πλέον «ο μεγαλύτερος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Τι μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσετε τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων και τον πληθωρισμό;
Εάν οι προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό και ύφεση είναι αληθινές και αν θέλετε να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε επιφυλάσσει το μέλλον, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε αυτή τη στιγμή:

 • Για αρχή, μπορείτε να αλλάξετε τις οδηγικές σας συνήθειες που σας κάνουν να συνεχίσετε να πηγαίνετε στο βενζινάδικο και επομένως να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα.
 • Σχεδιάστε πότε θα υλοποιήστε γεμίσματα ακολουθώντας τις τιμές του φυσικού αερίου και αποφεύγοντας τις αυξανόμενες τιμές όποτε είναι δυνατόν.
 • Βάλτε στην άκρη κάποια χρήματα για τη βροχερή μέρα, γνωστό και ως ταμείο έκτακτης ανάγκης (αν δεν το έχετε κάνει ήδη).
 • Ξεκινήστε να αποταμιεύετε χρυσό, ένα παραδοσιακό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού που διατηρεί την αξία του όταν η οικονομία πέφτει και αυξάνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Όσο για εμάς, θα κρατήσουμε το δάχτυλό μας στον παλμό του πληθωρισμού και των τιμών του φυσικού αερίου για να δούμε πώς μπορούν να επηρεάσουν τις επενδύσεις σας και την εξοικονόμηση πολύτιμων μετάλλων στο μέλλον.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →