Πώς να προετοιμαστείτε για μια ύφεση: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Αν και οι οικονομικές πτώσεις αποτελούν φυσιολογικό μέρος ενός οικονομικού κύκλου, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτές όταν θα συμβούν. Εδώ είναι 5 συμβουλές για να σας βάλουν στο σωστό μονοπάτι.

Είναι και πάλι η περιβόητη λέξη ΥΦΕΣΗ.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ μπήκαν σε τεχνική ύφεση (τουλάχιστον σύμφωνα με το λεξικό), όταν επιβεβαιώθηκε ότι η οικονομία τους είχε συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Η Ευρώπη, επίσης, φαίνεται να προετοιμάζεται για μια οικονομική ύφεση που μπορεί να βοηθήσει ελάχιστα στο να δαμάσει τον υψηλό πληθωρισμό που έχει ήδη κάνει πολλούς καταναλωτές να προετοιμάζονται για το χειρότερα.

Φυσικά, όλη αυτή η συζήτηση για τον πληθωρισμό και μια επικείμενη ύφεση μπορεί να σας ανησυχήσει για τα οικονομικά σας.

Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να είστε έτοιμοι για οτιδήποτε είναι μπροστά.

  • #1: Κρατήστε έναν προϋπολογισμό και μειώστε τα έξοδά σας
Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα χρήματα ξοδεύετε κάθε μήνα.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι γράφοντας τις δαπάνες σας ή χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή προϋπολογισμού που θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τις ημερήσιες, εβδομαδιαίες ή μηνιαίες δαπάνες σας για να δείτε πού μπορείτε να περικόψετε περιττές δαπάνες.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες δαπανών που μπορείτε εύκολα να περικόψετε, όπως συνδρομές σε γυμναστήρια και συλλόγους, λογαριασμοί ψυχαγωγίας, φαγητό έξω και υπηρεσίες τύπου Netflix.🙂

Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγη δουλειά, στην αρχή, το οικονομικό σας άγχος θα αρχίσει να μειώνεται μόλις καταφέρετε να αφήσετε στην άκρη κάποια χρήματα.


  • #2: Δημιουργήστε το ταμείο έκτακτης ανάγκης σας
Τώρα που έχετε εξοικονομήσει κάποια χρήματα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία του ταμείου έκτακτης ανάγκης.

Όταν η οικονομία βυθίζεται, οι δουλειές μας και το εισόδημά μας μπορεί να κινδυνεύουν, γι' αυτό και η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας όταν προετοιμαζόμαστε για ύφεση.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας, είτε απολυθήκατε, χάσατε τη δουλειά σας, δεν βγάζετε χρήματα στην επιχείρησή σας ή πήρατε κακές οικονομικές αποφάσεις, η εξοικονόμηση έκτακτης ανάγκης θα σας προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για να ξεφύγετε από την καταιγίδα.

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συνήθως συνιστούν να έχετε στην άκρη δαπάνες 3 έως 6 μηνών στον λογαριασμό ταμιευτηρίου έκτακτης ανάγκης, ώστε να μην χρειάζεται να δανείζεστε χρήματα όταν η οικονομία είναι πτωτική και τα χρήματα είναι περιορισμένα.

Ο δανεισμός χρημάτων και η χρήση πίστωσης ως δίχτυ ασφαλείας μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, επειδή θα χρειαστείτε υψηλότερο εισόδημα για να αποπληρώσετε τα χρήματα (συν τους τόκους).

Εάν έχετε ήδη ένα χρέος, μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να το πληρώνετε το συντομότερο δυνατό.

  • #3: Πληρώστε τα χρέη σας
Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, οι υψηλές πληρωμές χρέους πιθανότατα θα περιπλέξουν μια ήδη αγχωτική κατάσταση.

Και μην ξεχνάτε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον αφανή πληθωρισμό. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυστηροποίηση της τράπεζάς σας στις οικονομικές συνθήκες του χρέους σας, γεγονός που θα κάνει τελικά το κόστος του χρέους σας πιο ακριβό… ακριβώς τη στιγμή που πονάει περισσότερο.

Και πάλι, το πρώτο βήμα για την επιτυχή εξόφληση του χρέους σας είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τα έσοδα και τις δαπάνες του νοικοκυριού σας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τομείς δαπανών στους οποίους μπορείτε να περικόψετε, ώστε περισσότερα από τα χρήματά σας να διατεθούν για την εξόφληση του χρέους σας.

Το δεύτερο βήμα για να απαλλαγείτε από το χρέος σας είναι η δημιουργία νέων ροών εισοδήματος.

  • #4: Διαφοροποιήστε το εισόδημά σας
Όπως λέει και η γνωστή παροιμία, «μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι». 

Μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί στις πηγές εισοδήματός σας.

Όταν βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε μία εργασία, διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε τη μοναδική πηγή εισοδήματός σας και να μην μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε όλες τις οικονομικές σας υποχρεώσεις, εάν η οικονομία σταματήσει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόκτηση νέων ροών εισοδήματος μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι: εάν μια πηγή εισοδήματος μειωθεί - ή εξαφανιστεί εντελώς - έχετε άλλες πηγές για να καλύψετε τα έξοδά σας.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρείτε μια δεύτερη δουλειά για να διαφοροποιήσετε το εισόδημά σας. Για παράδειγμα, εάν είστε ιδιοκτήτης σπιτιού, μπορείτε να νοικιάσετε ένα ελεύθερο δωμάτιο στο σπίτι σας ή έναν χώρο στο γκαράζ σας ή ίσως ακόμη και να αγοράσετε ένα ακίνητο και να το νοικιάσετε, εάν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας.

Και είναι αυτονόητο ότι η διαφοροποίηση του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου είναι εξίσου σημαντική με τη διαφοροποίηση του εισοδήματός σας, ειδικά σε περιόδους ύφεσης.

  • #5: Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις σας
Η οικονομική ύφεση θα μπορούσε να είναι μια οικονομική καταστροφή εάν όλα τα χρήματά σας επενδύονται σε ένα είδος περιουσιακών στοιχείων. Και γι' αυτόν τον λόγο είναι τόσο σημαντική η διαφοροποίηση των επενδύσεών σας.

Με άλλα λόγια, εάν κατανείμετε τις επενδύσεις σας σε διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτικές σας απώλειες θα είναι λιγότερο σοβαρές εάν η αγορά πέσει.

Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, οι άνθρωποι συνήθως τείνουν να μετακινούνται από πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε ασφαλέστερα, όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι, κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης τείνουν να μειώνονται, ενώ ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνήθως ανεβαίνουν.

Γι' αυτό τόσοι πολλοί επενδυτές επιλέγουν να αγοράζουν χρυσό τακτικά, κάτι που τους επιτρέπει να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό και να προστατεύουν τον πλούτο τους μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε το FOCUS για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιστορική συμπεριφορά του χρυσού κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.

Ποια είναι η ουσία;
Η ύφεση είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς προετοιμαζόμαστε για τις δύσκολες οικονομικές στιγμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη προληπτικών μέτρων τώρα για την προστασία των οικονομικών σας στο μέλλον μπορεί σίγουρα να κάνει τη διαφορά.

Για να διαχειριστείτε με επιτυχία τα προσωπικά σας οικονομικά κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε τα εξής:

  • Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας και μειώστε τα περιττά έξοδα διαβίωσης.
  • Ξεκινήστε να εξοφλείτε το χρέος σας το συντομότερο δυνατό.
  • Διαφοροποιήστε τις πηγές εσόδων καθώς και τις επενδύσεις σας.
  • Ξεκινήστε να χτίζετε τις οικονομίες σας σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.
Στο τέλος της ημέρας, όταν εσείς και τα οικονομικά σας είστε καλά προστατευμένοι, μια οικονομική ύφεση δεν είναι πλέον τόσο τρομακτική όσο φαίνεται.🤓

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →