Το Χρυσό Μυστικό του Fort Knox

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το Fort Knox κρατά περισσότερα μυστικά από όσα θα μάθουμε ποτέ, αλλά το μεγαλύτερο μυστικό είναι το πόσος χρυσός υπάρχει, αν υπάρχει, στο πιο διάσημο καταφύγιο χρυσού της Αμερικής;

Όσοι έχουν δει την ταινία του Τζέιμς Μποντ Goldfinger είναι εξοικειωμένοι με το Fort Knox, το διαβόητο αποθετήριο χρυσού των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει γίνει εστία θεωριών συνωμοσίας.

Λέγεται ότι το Fort Knox συγκρατεί εκατομμύρια ουγκιές χρυσού μέσα στους αντιβομβιστικούς τοίχους του από γρανίτη. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι σίγουρο.

Οι φήμες λένε ότι όλος ή το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού στο Fort Knox έχει χαθεί…

Ας αποκαλύψουμε τα μυστικά ενός από τα πιο προστατευμένα χρυσά θησαυροφυλάκια στον κόσμο.

Τι είναι το Fort Knox;

                              

Το Fort Knox είναι μια άκρως απόρρητη βάση του αμερικανικού στρατού στο Κεντάκι.

Ένα άκρως ταξινομημένο καταφύγιο που περιβάλλεται από χαλύβδινους φράχτες και πολλαπλούς συναγερμούς, το Fort Knox έχει μια αδιαπέραστη αλεξίσφαιρη οροφή και φυλάσσεται από επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Το ίδιο το κτίριο είναι αρκετά σκληροπυρηνικό, το λιγότερο: είναι κατασκευασμένο από γρανίτη με επένδυση από σκυρόδεμα και ενισχυμένο με χάλυβα για να αντέχει σε πιθανές επιθέσεις.

Ένα χρυσό θησαυροφυλάκιο κατασκευάστηκε μέσα στο Fort Knox το 1935 για να προστατεύσει τον χρυσό της Αμερικής κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης παγκόσμιας αναταραχής. Ένα μικρό στρατιωτικό φυλάκιο τότε, το Fort Knox επιλέχθηκε λόγω της στρατιωτικής του υποστήριξης και της θέσης του πίσω από τα βουνά, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ευάλωτο σε αεροπορικές επιθέσεις.

Ο χρυσός στάλθηκε στο Fort Knox το 1937 σε ένα ειδικό τρένο με εννέα βαγόνια υπό την προστασία της 7ης Ταξιαρχίας Ιππικού των ΗΠΑ.

Πόσος χρυσός υπάρχει στο Fort Knox;
Κυριολεκτικά, τόνοι και τόνοι χρυσού.

Η κυβέρνηση λέει ότι το Fort Knox κατέχει επί του παρόντος 147,3 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού, με «λογιστική αξία» 6,22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά αυτή η λογιστική αξία βασίζεται σε μια σταθερή τιμή χρυσού που καθορίστηκε το 1973, στα 42 δολάρια η ουγκιά! Αν πάρουμε την τρέχουσα αγοραία αξία του χρυσού, τα αποθέματα χρυσού του Fort Knox αξίζουν, χοντρικά, 274 δισεκατομμύρια δολάρια!

Φυσικά, αν είναι ακόμα εκεί. Αλλά αυτό είναι κάτι δύσκολο να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας ισχυρίζονται ακόμη ότι οι ράβδοι χρυσού του Fort Knox ήταν στην πραγματικότητα τούβλα βολφραμίου βαμμένα για να μοιάζουν με χρυσό, ενώ ο πραγματικός χρυσός πουλήθηκε κρυφά από την κυβέρνηση.

Άλλοι είπαν ότι ο χρυσός κλάπηκε για να «χειραγωγήσουν τις αγορές εμπορευμάτων» για να βυθίσουν τις τιμές του χρυσού και να ενισχύσουν το δολάριο ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε μια ομάδα θεωρητικών συνωμοσίας γνωστή ως Gold Anti-Trust Action Committee: «Η αγορά χρυσού χειραγωγείται από τη Fed. Συμμετέχει σε συμφωνίες ανταλλαγής χρυσού με ξένες τράπεζες. Ο χρυσός είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας των επιτοκίων».

Αλλά η κυβέρνηση διαφωνεί ευγενικά… λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διενεργεί ετήσιους ελέγχους στα θησαυροφυλάκια για να διασφαλίσει ότι όλος ο χρυσός στο Fort Knox είναι ασφαλής.

Λοιπόν, υποθέτουμε ότι θα πρέπει απλώς να δεχθούμε την άποψη της κυβέρνησης για αυτό...

Είναι δυνατόν να επισκεφθείτε το Fort Knox;
Δυστυχώς, όχι πραγματικά, εκτός και αν είστε ελεγκτής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.🙂

Στην πραγματικότητα, μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν μπει ποτέ μέσα.

Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ έγινε ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε το πόδι του στο χρυσό θησαυροφυλάκιο του Fort Knox. Ταξίδεψε εκεί το 1943 για να επιθεωρήσει προσωπικά τα αποθέματα χρυσού.

Η επίσκεψη του Ρούσβελτ ήταν η μία και μοναδική φορά που το θησαυροφυλάκιο του Fort Knox άνοιξε για επιθεώρηση για οποιονδήποτε άλλο εκτός από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Ένα άλλο σπάνιο επίσημο ταξίδι στο αποθετήριο χρυσού πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Steve Mnuchin το 2017. Μαζί με αρκετούς εκλεγμένους αξιωματούχους, ήρθε για να ελέγξει το μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού της κυβέρνησης.

Αλλά εδώ είναι που η ιστορία γίνεται περίεργη...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Mnuchin και η αντιπροσωπεία του έριξαν μόνο μια γρήγορη ματιά σε ένα από τα 13 διαμερίσματα μέσα στο θησαυροφυλάκιο του Fort Knox, κάτι που ώθησε ορισμένους να αποκαλέσουν την επίσκεψη ένα περίεργο "PR κόλπο" χωρίς σαφή σκοπό.

Τέλος πάντων, αυτό δεν εμπόδισε τον Mnuchin να κάνει tweet μετά το ταξίδι: «Χαίρομαι που ο χρυσός είναι ασφαλής».

Τι άλλο αποθηκεύεται στο Fort Knox;
Προφανώς, το Fort Knox δεν είναι μόνο για την αποθήκευση χρυσού. Περιστασιακά, έχει κρατήσει άλλα πολύτιμα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της Magna Carta, του Μεσαιωνικού αγγλικού χάρτη δικαιωμάτων.

magna carta

Το 1939, ένα από τα τέσσερα αντίτυπά του μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ για την Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης. Όταν άρχισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος λίγους μήνες αργότερα, η Magna Carta στάλθηκε στο θησαυροφυλάκιο του Fort Knox για φύλαξη. Το έγγραφο ήταν εκεί μέχρι το 1947 όταν επέστρεψε στην Αγγλία.

Άλλοι ανεκτίμητοι μη χρυσοί καλεσμένοι στο Fort Knox ήταν τα πρωτότυπα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων και του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Φοβούμενοι μια επίθεση στην Ουάσιγκτον, τα έγγραφα μεταφέρθηκαν στο χρυσό θησαυροφυλάκιο δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Καθώς ο πόλεμος τελείωσε, η περγαμηνή επιστράφηκε στην Ουάσιγκτον το 1944.

Και μετά… υπήρχαν τόνοι μορφίνης. Ναι ναι, καλά διαβάσατε. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ ήθελε να διασφαλίσει ότι είχε αρκετά παυσίπονα σε περίπτωση που αποκόπτονταν οι ξένες πηγές οπίου. η οποία ποσότητα εξακολουθεί να αποθηκεύεται στο Fort Knox μαζί με τον χρυσό… Αν ο χρυσός είναι πραγματικά εκεί, φυσικά.

Τι μπορείτε να μάθετε από την ιστορία του χρυσού Fort Knox;
Για τους επενδυτές που αναζητούν περισσότερη μακροπρόθεσμη ασφάλεια με τις επενδύσεις τους, η μυστικότητα των αποθεμάτων χρυσού του Fort Knox μπορεί να είναι λίγο ανησυχητική.🙂

Έτσι, εάν θέλετε να δημιουργήσετε τις αποταμιεύσεις σας σε χρυσό, φροντίστε να κάνετε αυτά τα δύο πράγματα:

  • Αγοράστε χρυσό, που ανήκει μόνο σε εσάς, όχι σε τράπεζα ή κυβέρνηση.
  • Αποθηκεύστε το σε ένα ασφαλές θησαυροφυλάκιο που σας παρέχει ασφάλεια, προσβασιμότητα και άμεση ιδιοκτησία.

γιατί όπως λέει και το σοφό ρητό: you don't catch it, you don't own it...


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →