Αποταμίευση ή Επένδυση: Ποιο να Διαλέξετε;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την αποταμίευση και την επένδυση. Ένας μύθος είναι ότι είναι το ίδιο πράγμα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου αλήθεια. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποταμίευση και την επένδυση για να εξασφαλίσετε το οικονομικό σας μέλλον.

🤔 Αν είχατε λίγα επιπλέον χρήματα, τι θα κάνατε; Θα τα εξοικονομούσατε ή θα τα επενδύατε;

Ίσως πιστεύετε ότι η αποταμίευση και η επένδυση είναι εναλλάξιμα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι.

Η αποταμίευση είναι να βάζεις χρήματα στην άκρη για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ο σκοπός της επένδυσης, από την άλλη πλευρά, είναι να βάλεις τα χρήματά σου σε κάτι που θα αυξηθεί σε αξία με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας πλούτο για σένα στη διαδικασία.

Ας δούμε πώς η αποταμίευση και η επένδυση μπορούν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ένα οικονομικό μέλλον για εσάς και την οικογένειά σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αποταμίευσης και επένδυσης;
Ένα κοινό πράγμα που έχουν η αποταμίευση και η επένδυση είναι η ζωτική τους σημασία στη ζωή μας.

Η αποταμίευση σάς βοηθά να ξεφύγετε από πιθανές αβεβαιότητες και σας παρέχει την ευκαιρία να ζήσετε μια πιο ικανοποιητική ζωή. Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από πολλά εμπόδια εάν αφήσετε στην άκρη χρήματα με συστηματικό τρόπο.

Παρόμοια με την αποταμίευση, η επένδυση μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πλούτο για στιγμές ανάγκης, απώλειας εργασίας ή για το μέλλον. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της αποταμίευσης και της επένδυσης: ο κίνδυνος.

Λόγω του χαμηλού κινδύνου της, η εξοικονόμηση έχει συνήθως χαμηλότερες αποδόσεις στα χρήματα που βάζετε στην άκρη. Αντίθετα, ενώ η επένδυση μπορεί να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις, ενέχει επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας. Απλά επειδή όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζετε μπορεί να χάσουν την αξία τους.

Μπορεί να ανέβει ή να πέσει η αξία τους βάσει παραγόντων που είναι συχνά εκτός του ελέγχου σας. Αυτό περιλαμβάνει γεωπολιτικές εντάσεις, φυσικές καταστροφές, οικονομική αναταραχή ή ακόμη και τη δημοσίευση ορισμένων οικονομικών δεικτών (π.χ. του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του πληθωρισμού).

💡Τι είναι η αποταμίευση και πώς λειτουργεί;
Η αποταμίευση είναι να βάζεις χρήματα στην άκρη για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να θέσετε έναν συγκεκριμένο στόχο, ένα ποσό-στόχο και μια προθεσμία.

Για παράδειγμα, ο στόχος σας είναι να εξοικονομήσετε 4.000 ευρώ μέσα σε 10 μήνες για να πληρώσετε για ετήσιες οικογενειακές διακοπές. Στη συνέχεια, μπορείτε να προγραμματίσετε πόσα πρέπει να εξοικονομείτε κάθε μήνα και να επιλέξετε μια στρατηγική εξοικονόμησης.


💡Τι είναι η επένδυση και πώς λειτουργεί;
Επένδυση είναι η τοποθέτηση χρημάτων σε κάτι που θα αυξηθεί σε αξία με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας πλούτο για εσάς.

Όταν επενδύετε, είναι σημαντικό να το κάνετε έξυπνα.🤓 Αυτό περιλαμβάνει τη μέτρηση της ανοχής σας στον κίνδυνο και την έρευνά σας για να κατανοήσετε τα διάφορα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, σε τι χρησιμεύουν και πώς λειτουργούν.
Για παράδειγμα, πριν επενδύσετε σε μετοχές, συνιστάται να ερευνήσετε πλήρως τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν — επιχειρηματικό κόστος, ιστορικό μερισμάτων, παράγοντες κινδύνου κ.λπ.

Εάν θέλετε να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα, θα πρέπει πρώτα να μάθετε πώς να αγοράζετε, να πουλάτε και να ανταλλάσσετε κρυπτονομίσματα και να επιλέξετε το κατάλληλο ψηφιακό νόμισμα για εσάς.

Τα κρυπτονομίσματα μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ασταθή, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες. Για να τα αποφύγουν, πολλοί επενδυτές επιλέγουν να διαδώσουν τα χρήματά τους και να τα στηρίξουν με πιο σταθερές επενδύσεις όπως ο φυσικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Έτσι, με λίγα λόγια, η επιλογή μεταξύ αποταμίευσης και επένδυσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους οικονομικούς σας στόχους και τις προσωπικές σας συνθήκες.

Πότε πρέπει να αποθηκεύσετε;

Θα πρέπει να αποταμιεύετε όταν έχετε ένα σταθερό εισόδημα αλλά όχι πολλά εφεδρικά μετρητά.

Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα υπόλοιπο αποταμίευσης μετρητών που μπορεί να καλύψει από τρεις έως έξι μήνες έξοδα διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεστε από απροσδόκητες οικονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως απώλεια εργασίας ή καταστροφή αυτοκινήτου.

Η αποταμίευση είναι επίσης καλή αν έχετε βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, όπως η αγορά σπιτιού, η εξοικονόμηση πόρων για διακοπές ή η τα έξοδα για σπουδές.

Εν ολίγοις, εάν σκοπεύετε να επιτύχετε τον οικονομικό σας στόχο σε πέντε χρόνια ή λιγότερο, η αποταμίευση μπορεί να είναι καλύτερη στρατηγική από την επένδυση.

Λέγεται συχνά ότι υπάρχουν 4 κύριοι τύποι εξοικονόμησης:

  • Εξοικονόμηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (για να καλύψετε τα έξοδά σας για κάποιο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που συμβεί κάτι).
  • Εξοικονόμηση για προγραμματισμένα, εφάπαξ έξοδα (όπως ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο).
  • Εξοικονόμηση για βραχυπρόθεσμους στόχους (πέντε χρόνια ή λιγότερο).
  • Αποταμιεύσεις για συνταξιοδότηση (μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη σταθερότητα της αποταμίευσης για να προετοιμαστούν για τη συνταξιοδότησή τους).
Αλλά να έχετε κατά νου ότι είναι σημαντικό να κάνετε οικονομία με το σωστό περιουσιακό στοιχείο.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι παραδοσιακά στρέφονται σε μετρητά και σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, να θυμάστε ότι οι αποταμιεύσεις σας σε μετρητά κινδυνεύουν να χάσουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου λόγω του πληθωρισμού.

💡Λογαριασμός ταμιευτηρίου έναντι πληθωρισμού
Ο κανονικός ετήσιος πληθωρισμός είναι 2%. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το τέλος του έτους, τα 100 $ θα αγοράζουν πράγματα αξίας μόνο 98 $.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να θέλετε να κρατάτε μετρητά σε έναν λογαριασμό υψηλής απόδοσης που συνήθως κερδίζει υψηλότερα επιτόκια, έναν τυπικό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Αλλά αν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τους τόκους στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας, χάνετε χρήματα.

Σήμερα, όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, φυσικά δεν υπάρχουν λογαριασμοί ταμιευτηρίου που να έχουν αρκετά υψηλά επιτόκια για να αναπληρώσουν την απώλεια αξίας από τον πληθωρισμό.

Εδώ είναι μια λύση:

Μπορείτε να τοποθετήσετε μέρος των αποταμιεύσεών σας σε περιουσιακά στοιχεία με εγγενή αξία που θα σας προστατεύσει από τον πληθωρισμό, όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα.

Μεταξύ άλλων, η αξία του χρυσού προέρχεται από τη σπανιότητά του και τη μακρά ιστορία του ως σταθερού μέσου ανταλλαγής. Επιπλέον, η τιμή του χρυσού τείνει να αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλού πληθωρισμού.

Έτσι, αντί να κρύβετε μετρητά κάτω από το στρώμα σας ή να τα χάνετε όλα λόγω του πληθωρισμού, αρχίστε να αποταμιεύετε σε χρυσό, ώστε οι οικονομίες σας να μην πάνε χαμένες.

Πότε πρέπει να επενδύσετε;
Είναι καλύτερο να επενδύσετε όταν έχετε ένα σταθερό εισόδημα και ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης (με ένα μέρος του σε χρυσό😉).

Το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα σας βοηθήσει να εξομαλύνετε τους κινδύνους της επένδυσης. Η αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου δεν εγγυάται ότι θα διατηρήσει την αξία του ή θα φέρει το εισόδημα που περιμένατε. Για παράδειγμα, οι μετοχές αυξάνονται και πέφτουν σε αξία κάθε μέρα.

Έτσι, η ύπαρξη άλλης πηγής μετρητών για την κάλυψη οικονομικών έκτακτων περιστατικών διευκολύνει τον χειρισμό αυτών των συνηθισμένων σκαμπανεβασμάτων στο χρηματιστήριο.

Εάν δεν έχετε μετρητά, ίσως χρειαστεί να πουλήσετε τις επενδύσεις σας γρήγορα εάν συμβεί κάτι κακό. Μπορεί να χάσετε χρήματα εάν πουλήσετε ένα περιουσιακό στοιχείο όταν η αξία του είναι μειωμένη.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε να επενδύετε αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δείτε μερικές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως.

Πρέπει λοιπόν να κάνετε οικονομία ή να επενδύσετε;

Η αποταμίευση ή η επένδυση εξαρτάται από τις ατομικές σας συνθήκες και τους οικονομικούς σας στόχους.

Εάν έχετε βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους αλλά καθόλου ή λίγα μετρητά, η αποταμίευση μπορεί να είναι η επιλογή. Αλλά να θυμάστε ότι τα χρήματά σας μπορεί να αξίζουν λιγότερο με την πάροδο του χρόνου λόγω του πληθωρισμού, και εκεί είναι χρήσιμη η εξοικονόμηση χρυσού.

Μακροπρόθεσμα, η επένδυση χρημάτων μπορεί να αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις από το να τα διατηρείτε σε λογαριασμό ταμιευτηρίου. Ειδικά αν δεν χρειάζεστε γρήγορη πρόσβαση στα χρήματά σας και δεν σας πειράζει να τα δέσετε για μερικά χρόνια. Ωστόσο, τα περιουσιακά σας στοιχεία μπορεί να χάσουν την αξία τους λόγω πολλών παραγόντων που δεν ελέγχονται. Επομένως, η χρήση του χρυσού ως «επενδυτική ασφάλεια» μπορεί να εξομαλύνει τους κινδύνους και να μειώσει τις απώλειές σας όταν οι μετοχές ή τα κρυπτονομίσματα πέφτουν απότομα.

Για πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, η αποταμίευση και η επένδυση πάνε χέρι-χέρι. Μόλις εξοικονομήσετε χρήματα, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να κάνετε κάποιες επενδύσεις. Απλώς βεβαιωθείτε ότι επενδύετε σε έναν συνδυασμό πιο ριψοκίνδυνων και ασφαλέστερων περιουσιακών στοιχείων για να προστατεύσετε το χαρτοφυλάκιό σας από τον πληθωρισμό και την ύφεση της αγοράς.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →