Παγκόσμια τραπεζική κρίση: Τι σημαίνει για εσάς;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι επενδυτές έχουν τρομάξει από μια απροσδόκητη κατάρρευση τραπεζών, που προκλήθηκε από την αποτυχία της SVB και της Signature Bank. Πρέπει να ανησυχείτε και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αποταμιεύσεις σας;

Ήταν μια εβδομάδα μεγάλων τραπεζικών πτωχεύσεων, συνομιλιών έκτακτης ανάγκης και κεντρικών τραπεζών που προσφέρουν πιστωτικά μέσα για να σταματήσουν την επικείμενη τραπεζική κρίση.

Ακόμα κι αν οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικοί λένε ότι η κατάσταση είναι πλέον σταθερή, όλος αυτός ο τραπεζικός πανικός έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται: πρόκειται για άλλη μια οικονομική κρίση;

Λοιπόν, ας δούμε ακριβώς πόσο κακό είναι και τι μπορεί να σημαίνει για εσάς.


Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και γιατί το συζητάει ο κόσμος;

Οι παγκόσμιες τράπεζες μόλις είχαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από το 2008.

Όλα ξεκίνησαν με τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που ώθησαν τη Fed να λάβει μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω μετάδοση σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Credit Suisse βρέθηκε σε πτωτική πορεία την περασμένη εβδομάδα, παρά την έκτακτη σωτηρία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, και οι πελάτες της άρχισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού. Τελικά, μια συμφωνία εξαγοράς ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,99 δισεκατομμύρια ευρώ), από την αντίπαλη ελβετική τράπεζα UBS συμφωνήθηκε την Κυριακή με τη βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Ενώ οι τράπεζες των ΗΠΑ και η Credit Suisse αντιμετώπισαν διαφορετικές προκλήσεις, και οι τρεις (και ο τραπεζικός τομέας γενικότερα) επηρεάστηκαν από έναν κοινό παράγοντα: την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

💡Πώς η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τον τραπεζικό τομέα;
Για να περιορίσουν τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, κεντρικές τράπεζες όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού σε όλο τον κόσμο. Αυτό προκάλεσε σοκ μετά από χρόνια πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Οι τράπεζες που κατέχουν κρατικά ομόλογα, τα οποία πέφτουν σε αξία όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, βρήκαν ξαφνικά τα περιουσιακά τους στοιχεία να αξίζουν πολύ λιγότερο.
Αυτό έχει επηρεάσει ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, καθιστώντας τις τράπεζες (ιδιαίτερα τις μικρότερες) πιο ευάλωτες, δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο της πεταλούδας που βλέπουμε τώρα να επηρεάζει τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.


Είναι τα χρήματά μου ασφαλή στη τράπεζα;

Εάν η τράπεζά σας καταρρεύσει, συνήθως υπάρχει μια προστασία κατάθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, αποτρέποντας τις μαζικές αναλήψεις σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας.
Έτσι, εάν έχετε 100.000 ευρώ σε μια τράπεζα και 100.000 ευρώ σε μια άλλη, είναι όλα ασφαλή εάν και οι δύο παύσουν να λειτουργούν, σύμφωνα με το Σχέδιο Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Χάρη σε αυτή τη (θεωρητική) προστασία, οι μεγάλες τράπεζες είναι απίθανο να μην μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματά σας. Ωστόσο, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, όταν πλήττονται από κρίση, οι τράπεζες έχουν την τάση να παγώνουν τις αναλήψεις για να αποφύγουν τα τραπεζικά τρεξίματα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δικά σας χρήματα.

Έτσι, παρόλο που η τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν βλέπει τη συνολική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που χαρακτήρισε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ορισμένες ρυθμιστικές αρχές μπορεί να εξακολουθήσουν να αυστηροποιούν τους κανόνες ακόμη περισσότερο και οι τράπεζες να λαμβάνουν λιγότερα δάνεια.

Επιπλέον, αυτό θα μπορούσε να απειλήσει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ήδη πληγωθεί από τον υψηλό πληθωρισμό και τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.


Πώς να προστατευτείτε από την τραπεζική κρίση;

Φυσικά, το να βλέπεις τον τραπεζικό τομέα να πέφτει σε αναταραχή είναι ενοχλητικό, ειδικά αν κρατάς το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών σου σε τράπεζα.

Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από μια πιθανή αναταραχή:

  • Διαχωρίστε τους λογαριασμούς σας: αντί να δεσμεύεστε με μια τράπεζα, θα μπορούσατε να κρατήσετε μερικά από τα χρήματα και τα δάνειά σας σε μερικά διαφορετικά ιδρύματα.
  • Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης: θα πρέπει να κρατάτε το ένα τρίτο των μηνιαίων εξόδων σας ως ταμείο έκτακτης ανάγκης - ακόμα κι αν δεν μπορείτε, τουλάχιστον αφήστε κάτι στην άκρη. Κάθε φορά που πρέπει να αφαιρείται από το ταμείο έκτακτης ανάγκης, μην ξεχνάτε να το συμπληρώνετε όταν έχετε τη δυνατότητα.
  • Στραφείτε σε ασφαλείς επενδύσεις όπως ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα: ως αποτέλεσμα της τραπεζικής κρίσης, φαίνεται ότι οι επενδυτές υπενθυμίζονται για άλλη μια φορά τα οφέλη των φυσικών περιουσιακών στοιχείων καθώς αναδιατάσσουν τον πλούτο τους και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εκτός του τραπεζικού συστήματος.

 

graph showing European banks' valuations at crisis levels after SVB and Credit Suisse crises

Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών επιστρέφουν στα επίπεδα μείζονος κρίσης: 

 

ενώ...

 

graph showing Gold topping $2,000 for first time in a year

η τιμή του χρυσού ανέβηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγκιά τη Δευτέρα για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο καθώς ο τραπεζικός πανικός παρέμεινε ακόμη και μετά τη συμφωνία αγοράς της Credit Suisse Group AG.

Οι ανησυχίες για τη μετάδοση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ έχουν κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, κάτι που συνήθως σημαίνει ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέβουν. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ανάκληση στις αυξήσεις των επιτοκίων, οποιοδήποτε σενάριο φαίνεται καλό για τον χρυσό.

«Η Fed θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ υψηλότερου πληθωρισμού Ή ύφεσης/χρηματοπιστωτικής αστάθειας και κάθε αποτέλεσμα είναι ανοδικό για τον χρυσό, γεγονός που θέτει στο παιχνίδι τα υψηλά όλων των εποχών (2070$/oz). Nicky Shiels, Metals Strategist στο MKS PAMP


Έτσι, εάν δεν θέλετε να κρατήσετε όλες τις αποταμιεύσεις σας στην τράπεζα, ο χρυσός είναι ένα καλό μέρος για να βρίσκεστε, ειδικά με τη συνεχιζόμενη απειλή περαιτέρω καταρρεύσεων τραπεζών και οικονομικής αστάθειας.

Τώρα ίσως είναι η ώρα να αγοράσετε χρυσό!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →