Πώς οι αλλαγές των επιτοκίων της Fed επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Federal Reserve αποφάσισε να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της επειδή φαίνεται ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει αρχίσει να ηρεμεί λίγο. Αυτή η απόφαση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τιμή του χρυσού και θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα.

Ο χρηματοοικονομικός κόσμος πρόκειται να κάνει μια άγρια ​​βόλτα καθώς οι αποφάσεις της Federal Reserve για την αύξηση των επιτοκίων μπαίνουν στο παιχνίδι.

Σε μια δήλωση, η Fed ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και η οικονομία επιτέλους θα σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στα πολύτιμα μέταλλα, ιδιαίτερα στον χρυσό. Η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει την άνοδό της σε νέα ύψη ή θα μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί;

Φυσικά, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Οι βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν θετική εξέλιξη για τους επενδυτές χρυσού, αλλά το μέλλον είναι πάντα απρόβλεπτο όσον αφορά τον χρηματοοικονομικό κόσμο. Γενικά, η σχέση μεταξύ των τιμών του χρυσού και των επιτοκίων είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο κόσμος των οικονομικών δεν είναι ποτέ βαρετός και όσοι επενδύουν σε χρυσό είναι βέβαιο ότι θα αισθανθούν τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Fed.

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, κρατήστε το χρυσό σας καθώς θα αναλύσουμε πώς αυτές οι αλλαγές πιθανότατα θα επηρεάσουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό σας και τις αποταμιεύσεις σας.

Τι ακριβώς σημαίνουν πιο αργές αυξήσεις επιτοκίων της Fed;

Η Federal Reserve είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος στην οικονομία.

Με άλλα λόγια, η δουλειά της Fed είναι να κρατήσει την οικονομία — ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Απλά οι τέλειες χλιαρές θερμοκρασίες.

💡Τι συμβαίνει όταν η οικονομία είναι πολύ καυτή;
Όταν η οικονομία αρχίζει να «θερμαίνεται πολύ», η Fed παρεμβαίνει και αυξάνει τα επιτόκια για να τη βοηθήσει να μετριάσει και να διατηρήσει την ανάπτυξη σε καλό δρόμο. Διαφορετικά, στρεβλώσεις όπως ο πληθωρισμός και οι φούσκες της αγοράς μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να απειλήσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της οικονομίας.

 Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές καταναλωτή και να δυσκολέψει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για στεγαστικά δάνεια και να καλύψουν άλλα κόστη που σχετίζονται με τη κατοικία.

Με τον ίδιο τρόπο, εάν η οικονομία επιβραδύνει και αρχίσει να παγώνει, η Fed μειώνει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ενθαρρύνοντας ανθρώπους και επιχειρήσεις να δανειστούν και να επενδύσουν περισσότερα.

Συνήθως, η Fed αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25 έως 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Μερικές φορές εκφράζεται σε "πόντους βάσης", οπότε "25 μονάδες βάσης" είναι 0,25%.

Έτσι, βασικά, η δράση της Fed εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο ζεστή ή κρύα είναι η οικονομία. Σε αυτήν την περίπτωση, μια πιο αργή αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι η Fed θα μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς - τα επιτόκια θα αυξηθούν με πιο σταδιακό ρυθμό, σε αντίθεση με πιο γρήγορες και συχνές αυξήσεις. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αυτό οφείλεται στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη χαλάρωση του πληθωρισμού.


Η σχέση μεταξύ των τιμών του χρυσού και των επιτοκίων

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και η τιμή του χρυσού είναι φυσικοί εχθροί. Το επιχείρημα λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν το κίνητρο για τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους, με αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας του χρυσού.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι επέκριναν αυτή την άποψη ως υπερβολικά απλοϊκή και δεν αντικατοπτρίζει την ιστορική απόδοση του χρυσού. Αυτοί οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρυσός είχε μια μοναδική και πολύπλοκη σχέση με τα επιτόκια κατά τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Ας δούμε γιατί.

Ο χρυσός έχει μια μακρά και ιστορική ιστορία ως αποθήκη αξίας και αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας ή πολιτικής αστάθειας, οι επενδυτές συχνά στρέφονται στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή του χρυσού μπορεί πραγματικά να αυξηθεί ακόμη και όταν αυξάνονται τα επιτόκια.

Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην αγορά χρυσού, η σχέση μεταξύ των δύο δεν είναι καθόλου απλή. Όπως πάντα, η προσεκτική ανάλυση και η λεπτομερής κατανόηση των ιστορικών τάσεων είναι ζωτικής σημασίας κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων που αφορούν το χρυσό και τα επιτόκια.

Τι συμβαίνει στην τιμή του χρυσού όταν αυξάνονται τα επιτόκια;

Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα άλλων επενδύσεων, ενδεχομένως μειώνοντας τη ζήτηση για χρυσό και επηρεάζοντας την τιμή του.

Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν είναι πάντα προβλέψιμη και διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη ζήτηση για χρυσό.

Τι συμβαίνει όταν οι τιμές πέφτουν;

Συνήθως, τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να σημαίνουν μια προβληματική οικονομία. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός, για να προστατεύσουν τον πλούτο τους. Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για χρυσό, ωθώντας έτσι την τιμή του προς τα πάνω.

Για παράδειγμα, καθώς ο COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο το 2020, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές αβεβαιότητες, η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια στο 0-0,25% τον Μάρτιο. Αυτό, με τη σειρά του, έσυρε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,52% στις 4 Αυγούστου 2020. Σε αντάλλαγμα, οι τιμές του χρυσού έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.072 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020.

Πώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed επηρέασαν ιστορικά τις τιμές του χρυσού

Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο μοτίβο μεταξύ των τιμών του χρυσού και των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Ενώ υπήρξε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των δύο, που σημαίνει ότι καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, η τιμή του χρυσού τείνει να μειώνεται, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή του χρυσού θα πέφτει πάντα όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν.

Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1970, ο πληθωρισμός ήταν στα ύψη. Σε απάντηση, η Fed αύξησε τα επιτόκια από 4% το 1971 σε πάνω από 20% το 1981. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν από περίπου 35 δολάρια ανά ουγκιά το 1971 σε πάνω από 800 δολάρια ανά ουγκιά το 1980, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αγοράσουν χρυσό για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

A graph showing how gold prices rose from around $35 per ounce in 1971 to over $800 per ounce in 1980 after the Fed raised interest rates to 20% in 1981.

Το γράφημα μας δείχνει πώς οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν από περίπου 35 δολάρια ανά ουγκιά το 1971 σε πάνω από 800 δολάρια ανά ουγκιά το 1980, αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 20% το 1981.

Ωστόσο, μεταξύ του 1980 και του 1990, η Fed μείωσε τα επιτόκια από πάνω από 20% το 1981 σε κάτω από 3%. Παρόλα αυτά, οι τιμές του χρυσού παρέμειναν σχετικά σταθερές, κυμαινόμενες μεταξύ 300 και 500 δολαρίων ανά ουγκιά.

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:
 A graph showing how the price of gold increased in the months following the December 2018 rate hike by the Fed.
.
Όπως μπορείτε να δείτε, μεταξύ της δεκαετίας του 2010 και του 2020, η Fed αύξησε τα επιτόκια αρκετές φορές, με την πιο πρόσφατη αύξηση τον Δεκέμβριο του 2018 (φυσικά, εκτός από αυτές που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή). Παρά αυτές τις αυξήσεις επιτοκίων, οι τιμές του χρυσού παρέμειναν σχετικά σταθερές. Στην πραγματικότητα, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε πραγματικά τους μήνες που ακολούθησαν την αύξηση των επιτοκίων του Δεκεμβρίου 2018.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι ενώ τα επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές του κίτρινου μετάλλου, είναι μόνο ένας παράγοντας. Η άμεση σχέση τους είναι πολύπλοκη και υπόκειται σε αλλαγές.

Οι τιμές του χρυσού μπορούν επίσης να επηρεαστούν από άλλους παράγοντες, όπως πολιτικά γεγονότα, δημοσιοποιήσεις οικονομικών δεδομένων και διακυμάνσεις νομισμάτων.

Τέλος, θα ρωτήσετε πώς ανταποκρίθηκε ο χρυσός στις αυξήσεις των επιτοκίων, μεγάλες και μικρές, το 2022 και το 2023:

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά, οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (0,75% αυξήσεις) έχουν ωθήσει τον χρυσό προς τα κάτω, ενώ οι μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων (0,25% ή 0,5%), όπως αυτές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, οδήγησαν τον χρυσό σε άνοδο 19%.

Πώς θα μπορούσαν να σας επηρεάσουν οι νέες πιο αργές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed;

Τέσσερα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν:

  1. Γενικά, τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις επενδύσεις σας σε χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Παραδοσιακά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια είναι ευεργετικά για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, καθώς κάνουν την κατοχή ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν αποδίδει, όπως ο χρυσός, πιο κερδοφόρα για εσάς ως επενδυτή.
  2. Οι βραδύτερες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να αυξήσουν ελαφρώς τις προοπτικές για την τιμή του χρυσού. Έτσι, μπορεί να δείτε διακυμάνσεις στην αξία του χαρτοφυλακίου σας.
  3. Η επιβράδυνση των επιτοκίων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα δάνεια και το κόστος δανεισμού σας. Εάν έχετε στεγαστικό δάνειο με ρυθμιζόμενο επιτόκιο, το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί, με αποτέλεσμα χαμηλότερες μηνιαίες πληρωμές. Επιπλέον, εάν ψάχνετε για ένα νέο δάνειο, όπως δάνειο αυτοκινήτου ή προσωπικό δάνειο, ίσως μπορέσετε να λάβετε καλύτερο επιτόκιο, το οποίο θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα.
  4. Τέλος, η επιβράδυνση των αυξήσεων μπορεί επίσης να επηρεάσει την αγορά εργασίας και την ιδιοκτησία κατοικίας. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων, που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Και αν είστε στην αγορά για να αγοράσετε ένα σπίτι, οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να σας κάνει πιο προσιτή την απόκτηση υποθήκης, επιτρέποντάς σας να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας για την ιδιοκτησία σπιτιού.

Συνολικά, ενώ δεν υπάρχει εγγυημένο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να παραμένετε ενημερωμένοι και να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική σας κατάσταση.🤓

Ποιό είναι το βασικό συμπεράσμα

Η Fed ελέγχει την προσφορά χρήματος στην οικονομία για να τη διατηρήσει σε βέλτιστο επίπεδο.
Ο χρυσός θα παραμείνει ευαίσθητος στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve. Ως εκ τούτου, ένας βραδύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για χρυσό και αύξηση των τιμών.
Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μεταξύ των τιμών του χρυσού και των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, με αντίστροφη σχέση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή του χρυσού θα πέφτει πάντα όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν.
Η οικονομική αβεβαιότητα, ο φόβος της ύφεσης και η αποδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να ωθήσουν τις τιμές του χρυσού ακόμη υψηλότερα καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν καλύτερους τρόπους αποθήκευσης πλούτου. Ως εκ τούτου, μπορούμε να αναμένουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →