Week ahead - Πώς θα επηρεάσει τη τιμή του χρυσού την επόμενη εβδομάδα το πιθανό tapering της Fed;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η επίμονη αφήγηση για τον πληθωρισμό αναγκάζει τις αγορές να τιμολογούν πιο επιθετικές κεντρικές τράπεζες, με τις βασικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας της επόμενης εβδομάδας στα ραντάρ όλων.

Όλα τα κέρδη του χρυσού άνω των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά συνεχίζουν να καλύπτονται. Μετά την υπέρβαση αυτού του βασικού επιπέδου αντίστασης αυτή την εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε για άλλη μια φορά μιά ανανεωμένη πίεση πωλήσεων καθώς οι κερδοσκοπικοί φορείς κατέβασαν το μέταλλο κατά περίπου 1% την εβδομάδα.

"Βραχυπρόθεσμα, η αγορά αναμένει μια ύφεση τον Νοέμβριο. Υποψιάζομαι ότι η Fed θα προκαλέσει κάποια πτώση στον χρυσό", δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας του Καναδά αυτή την εβδομάδα να τερματίσει το πρόγραμμα χαλάρωσης, έχει τις αγορές στα άκρα, πρόσθεσε ο Melek.

"Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε αυτό το μεγάλο εύρος για λίγο. Πήγαμε στα 1.806 $, αλλά τώρα κινούμαστε ξανά χαμηλότερα. Με βάση την έκπληξη της Τράπεζας του Καναδά, πολλοί άνθρωποι προβλέπουν ότι η Fed θα κάνει κάτι παρόμοιο κάποια στιγμή." είπε. «Οι άνθρωποι θα είναι έτοιμοι για μια έκπληξη από τη Fed».

Η ανακοίνωση των επιτοκίων της Federal Reserve έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με τις αγορές να προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών της στοιχείων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, η «σταδιακή μείωση» θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και τον Ιούνιο. Το CME FedWatch Tool προβλέπει επίσης πιθανότητα 47% αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο και 40% πιθανότητα δεύτερης αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

"Μια λεπτή ανακοίνωση φαίνεται αναπόφευκτη τώρα που οι αξιωματούχοι, σε γενικές γραμμές, συμφωνούν ότι έχει σημειωθεί "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος" τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την απασχόληση. Επιπλέον, τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Σεπτεμβρίου σκιαγράφησαν ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα που ξεκινά τον Νοέμβριο με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων να μειώνονται κατά 15 δισ. δολάρια κάθε μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Νάιτλι. «Δεν πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι πολύ πίσω και οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν με προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων που αναμένονται στις ανεπτυγμένες αγορές».

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν επίσης να σφίγγουν, γεγονός που συρρικνώνει το παγκόσμιο κίνητρο. Ωστόσο, οι αγορές μπορεί να είναι λίγο πολύ επιθετικές αναμένοντας αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, τόνισε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

"Πρέπει να θυμόμαστε ότι προτού η Fed ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, πρέπει να δει το ποσοστό ανεργίας να συνεχίζει να μειώνεται. Η Fed δεν μπορεί να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια. Θα δείτε τον πρόεδρο της Fed Πάουελ να παραμένει εξαιρετικά προσεκτικός στις αυξήσεις επιτοκίων. Από τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που υπάρχει ήδη, ο μεγαλύτερος φόβος θα ήταν ένα λάθος πολιτικής. Η Fed δεν μπορεί να αφήσει πολλές από αυτές τις προσπάθειες να πάνε χαμένες», σημείωσε. "Η Fed δεν θέλει να κάνει τίποτα που να εκτροχιάσει αυτή την ανάκαμψη. 


Μια αφήγηση που παραμένει σταθερή είναι ο φόβος του αφανούς πληθωρισμού. Και δεν είναι πια πρόβλημα μόνο στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη – είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, είπε ο Μόγια.

Το πρωί της Παρασκευής, οι αγορές αφομοίωσαν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης φτάνοντας σε νέο υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, για να αυξάνεται κατά 4,1%.

"Αυτό που ξεχώρισε σήμερα ήταν ο δείκτης κόστους απασχόλησης. Αυτός είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2001. Είναι προφανές ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό δεν θα εκτονωθεί σύντομα", δήλωσε ο Μόγια. "Αυτή τη στιγμή, η αγορά βρίσκεται σε ακραία επίπεδα όσον αφορά το τι θα κάνει η Fed την επόμενη εβδομάδα. Έχετε μια αγορά που είναι λίγο ασαφή σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός θα επιβραδύνει την ανάπτυξη τα επόμενα δύο τρίμηνα. Όσον αφορά τον χρυσό, δυσκολεύτηκε να προσελκύσει επενδυτές. Η αγορά δυσκολεύεται πραγματικά να δικαιολογήσει την αύξηση των ασφαλών θέσεων ακόμα».

Ο χρυσός πρέπει να κρατήσει αυτό το επίπεδο

Υπάρχει κίνδυνος πώλησης χρυσού μετά την ανακοίνωση της Fed την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο Moya, προσθέτοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να δει αυξημένη αστάθεια και ένα ασταθές περιβάλλον συναλλαγών.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε ένα ευρύ φάσμα εδώ και αρκετούς μήνες — 1.680-1.840 δολάρια η ουγγιά. Αυτήν τη στιγμή, τα 1.750 $ είναι ένα βασικό επίπεδο υποστήριξης που πρέπει να διατηρηθεί, πρόσθεσε.

"Πιθανότατα θα δείτε τον χρυσό να συνεχίζει να παγιώνεται μέχρι την ημέρα της μείωσης. Θα μπορούσε να υπάρξει μια πτώση που θα εμφανιστεί μετά την Fed. Τότε είναι που αγοράζετε χρυσό. Θα μπορούσαμε να δούμε μια τελευταία σημαντική ώθηση χαμηλότερα την επόμενη εβδομάδα.

Εάν ο χρυσός δεν συγκρατήσει τα 1.784 δολάρια και στη συνέχεια πέσει κάτω από τα 1.745 δολάρια, τα πράγματα «θα μπορούσαν να γίνουν άσχημα» για το πολύτιμο μέταλλο, δήλωσε ο συν-διευθυντής της Walsh Trading, Sean Lusk. «Αν δεν κρατήσουμε, θα μπορούσαμε να δούμε 1.680 δολάρια», είπε ο Lusk.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Εκτός από τη μεγάλη ανακοίνωση της Fed την Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά τον Covid-19», είπε ο Νάιτλι. "Οι αγορές τιμολογούν πλήρως την πρώτη άνοδο των επιτοκίων κατά 15 bp από την Τράπεζα της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι είναι λιγότερο σίγουροι και η συναίνεση είναι σχετικά διχασμένη. Αλλά το μήνυμα από τον κυβερνήτη Andrew Bailey και τους συναδέλφους του άφησε να εννοηθεί έντονα ότι η Τράπεζα δεν θέλει να τριγυρνάει».

Μια άλλη σημαντική έκδοση για παρακολούθηση την επόμενη εβδομάδα θα είναι τα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τις συναινετικές προσκλήσεις της αγοράς να προβλέπουν ότι θα προστεθούν επιπλέον 413.000 θέσεις και το ποσοστό ανεργίας θα έχει μειωθεί στο 4,7%.

Άλλα μακροοικονομικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε είναι ο PMI των ΗΠΑ της ISM Manufacturing τη Δευτέρα, η ADP για τη μη γεωργική απασχόληση και ο μη μεταποιητικός PMI της ISM την Τετάρτη, καθώς και οι αιτήσεις ανεργίας την Πέμπτη.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →