Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό: Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία έκρηξη;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Βλέπουμε έναν νέο πυρετό αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Ανακαλύψτε τους λόγους που τροφοδοτούν το πρόσφατο ξεφάντωμα αγοράς χρυσού.

Το 2022, η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες για χρυσό έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών:

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν στα αποθέματά τους 1.136 τόνους πολύτιμου μετάλλου - αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων χρυσού τα τελευταία 70 χρόνια.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε:

 • Ποιες χώρες ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού το 2022;
 • Τι τους έκανε να αγοράσουν τόσο χρυσό;
 • Τι θα μπορούσε να σημαίνει για εσάς;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία ευρήματα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Ποια χώρα αγοράζει τον περισσότερο χρυσό;
a safe full of gold bars on the map of Turkey
Είναι η Τουρκία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αγόρασε τον περισσότερο χρυσό το 2022, ωθώντας τα επίσημα αποθέματά της σε έως και 542 τόνους, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Γιατί το έκανε αυτό; Λοιπόν, όπως ίσως γνωρίζετε, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας το 85% τον Οκτώβριο και επιβραδύνθηκε στο 64% τον Δεκέμβριο.

Έτσι, προφανώς, η αγορά τόσου χρυσού ήταν μια κίνηση για την προστασία της εύθραυστης οικονομίας της χώρας, κάτι που απλώς επιβεβαιώνει τον ιστορικό ρόλο του χρυσού ως προστασία από τον πληθωρισμό.

💡Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας στο FOCUS: Πώς είναι ο πληθωρισμός στην πραγματική ζωή: η περίπτωση της Τουρκίας.

Η Κίνα αγόρασε πολύ χρυσό και πέρυσι.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επανέλαβε τις αγορές χρυσού για πρώτη φορά από το 2019 προσθέτοντας 62 τόνους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και ανεβάζοντας το συνολικό της απόθεμα χρυσού σε πάνω από 2.000 τόνους για πρώτη φορά.

«Αυτές οι ανακοινώσεις ήταν σημαντικές δεδομένης της ιστορικής θέσης της Κίνας ως μεγάλου αγοραστή χρυσού, έχοντας συσσωρεύσει 1.448 τόνους μεταξύ 2002 και 2019», ανέφερε η έκθεση του WGC.

Ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους η Κίνα αύξησε τις αγορές χρυσού της είναι η προσπάθεια μείωσης της εξάρτησής της από το δολάριο Η.Π.Α.

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχουν γίνει εύθραυστες τον τελευταίο καιρό, μετά από ορισμένους περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών και ένα υποτιθέμενο περιστατικό με ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Επιπλέον, τα αποθεματικά της κινεζικής κεντρικής τράπεζας αποτελούνται κυρίως από δολάρια Η.Π.Α., στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν ανά πάσα στιγμή περιορισμοί, όπως οι Η.Π.Α. έκαναν με τις ρωσικές εφεδρείες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Φυσικά, η Κίνα θέλει τώρα να διαφοροποιήσει γρήγορα τα αποθέματά της, με τον χρυσό να είναι μια αξιόπιστη και ασφαλής επιλογή.

💡Ποιοι ήταν οι άλλοι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού το 2022;
 • Αίγυπτος - 47 τόνοι
 • Κατάρ - 35 τόνοι
 •  Ιράκ - 34 τόνοι
 • Ουζμπεκιστάν - 34 τόνοι
 •  Ινδία - 33 τόνοι
 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - 25 τόνοι


Έτσι, για να συνοψίσουμε, το 2022, οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού - η Τουρκία και η Κίνα - προμηθεύτηκαν το κίτρινο μέταλλο για δύο βασικούς λόγους:

 1. για να προστατευθούν από τον υψηλό πληθωρισμό
 2. να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες εξηγήσεις γιατί οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν φυσικό χρυσό.

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν τόσο χρυσό;
Το WGC ρώτησε τις κεντρικές τράπεζες γιατί αγόρασαν χρυσό το 2022 και αυτό που είπαν είναι :
A table showing the results of a World Gold Council survey of central banks on reasons they keep buying physical gold.Όπως μπορείτε να δείτε, η ιστορική θέση του χρυσού, μαζί με τις επιδόσεις του σε περιόδους κρίσης, ήταν από τα πιο σημαντικά πράγματα για τις κεντρικές τράπεζες στο ξεφάντωμα αγοράς χρυσού. Τι σημαίνει όμως αυτό ακριβώς;

Ας δούμε κάθε ένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες:

 • Ιστορική θέση: ο φυσικός χρυσός έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Ο χρυσός ήταν η βάση σχεδόν όλων των κύριων νομισμάτων μέχρι το 1971, όταν οι Η.Π.Α. παραιτήθηκαν μονομερώς από τον κανόνα του χρυσού.
 • Χωρίς κίνδυνο αθέτησης: σε αντίθεση με τα ομόλογα και τα εθνικά νομίσματα, ο χρυσός δεν βασίζεται σε κανέναν εκδότη ή κυβέρνηση. Έτσι, όταν αγοράζετε φυσικό χρυσό, κανείς άλλος δεν μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως σας τον αφαιρέσει κάποιος άλλος.
 • Μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας: σε αντίθεση με το εθνικό σας νόμισμα, το οποίο μπορεί να χάσει την αξία του με την πάροδο του χρόνου λόγω πληθωρισμού ή αλλαγών στην οικονομία, ο χρυσός είναι ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο που δεν υπόκειται στους ίδιους τύπους διακυμάνσεων. Ενώ η τιμή του χρυσού μπορεί να ανεβοκατεβαίνει βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, έχει αποδειχθεί αξιόπιστη αποθήκευση αξίας.
 • Απόδοση σε περιόδους κρίσης: ο χρυσός είναι ένα ασφαλές καταφύγιο επένδυσης που διατηρεί την αξία του (ή ακόμα και αυξάνεται σε αξία) κατά τη διάρκεια κραχ του χρηματιστηρίου ή γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Έτσι, κοιτάζοντας το μέλλον, φαίνεται πιθανό ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό το 2023, αλλά είναι δύσκολο να πούμε, φυσικά, τι ακριβώς θα συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλάξει γνώμη για τον χρυσό από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Τότε, πολλές κεντρικές τράπεζες πουλούσαν πολύ από το χρυσό τους κάθε χρόνο, αλλά τώρα αγοράζουν περισσότερο.

Μπορεί να ακουγόμαστε σαν προφήτες της καταστροφής, αλλά μήπως ξέρουν οι κεντρικές τράπεζες κάτι που εμείς δεν ξέρουμε; 🤔

Τέλος πάντων, τι σημαίνουν όλα αυτά για εσάς;

Ουσιαστικά, ένα πράγμα: μπορείτε να πάρετε παράδειγμα από τις κεντρικές τράπεζες και να αρχίσετε να χτίζετε τις αποταμιεύσεις σας σε χρυσό.

Ακριβώς όπως οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αποταμιεύσεις σας σε χρυσό για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας οικονομικά μακροπρόθεσμα.

 • Πρώτον, ο χρυσός είναι ένας πεπερασμένος πόρος που δεν επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία των αποταμιεύσεών σας σε χρυσό μπορεί να παραμείνει σταθερή με την πάροδο του χρόνου.
 • Δεύτερον, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, μπορεί να χάσετε την εμπιστοσύνη σας στο χρηματιστήριο ή στις παραδοσιακές μορφές νομίσματος. Σε τέτοιες περιόδους, ο χρυσός γίνεται συχνά πιο πολύτιμος καθώς οι επενδυτές τον αγοράζουν ως ένα ασφαλές καταφύγιο.
 • Τρίτον, ο φυσικός χρυσός είναι ένα απτό περιουσιακό στοιχείο που μπορείτε να κρατήσετε στην κατοχή σας. Σε αντίθεση με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή τα αποθέματα, δεν μπορούν να χαθούν ή να κλαπούν ηλεκτρονικά. Έτσι, όπως έχουμε ξαναπεί, γνωρίζοντας ότι έχετε ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, θα σας δώσει μια αίσθηση ασφάλειας και ψυχικής ηρεμίας.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →