Πώς είναι ο πληθωρισμός στην πραγματική ζωή: Η περίπτωση της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να είναι κάτι που ακούτε μόνο στις ειδήσεις και μοιάζει με ένα μακρινό γεγονός που δεν σας αφορά, για κάποιους, μπορεί να έχει πραγματικές συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή τους. Μέσα από τον φακό της Τουρκίας, αυτό το άρθρο του FOCUS εξηγεί τι είναι πραγματικά ο πληθωρισμός και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τον πληθωρισμό που έχει φτάσει πρόσφατα σε επίπεδα αόρατα τα τελευταία 20 χρόνια.

Λόγω των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα, των ακραίων εκτυπώσεων χρήματος και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από την πανδημία, οι τιμές αυξήθηκαν ήδη κατά 6,2% στις ΗΠΑ, 4,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4,5% στην Ινδία και 10,7% στη Βραζιλία. Αυτό έχει αφήσει πολλούς οικονομολόγους να ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για την οικονομία, τις αγορές γενικά, ακόμη και τι μπορεί να σημαίνει ο πληθωρισμός για την τιμή του χρυσού.

Αλλά αναρωτιόμασταν: αν αυτή η κατάσταση με τον υψηλότερο πληθωρισμό επιδεινωθεί, τι θα μπορούσε να σημαίνει, για… τους κανονικούς ανθρώπους;

Για να σας δώσουμε μια καλύτερη εικόνα του τι είναι πραγματικά ο πληθωρισμός και πώς μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων, θα χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Τουρκίας ως παράδειγμα.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, το οποίο είναι ένα τέλειο παράδειγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί σε άλλες χώρες εάν τα επίπεδα πληθωρισμού τους αυξάνονταν.

Αλλά πρώτα, ας δούμε πώς λειτουργεί πραγματικά ο πληθωρισμός.

Τι κάνει ο πληθωρισμός στα χρήματά σας;
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός σημαίνει απλώς υψηλότερες τιμές. Αλλά, στην πραγματικότητα, ο πραγματικός ρυθμός πληθωρισμού του καθενός είναι διαφορετικός, επειδή όλοι αγοράζουμε διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με τη δική μας οικονομική κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ακόμη και καλός σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων:

Ιδιοκτήτες γης, ακίνητης περιουσίας ή φυσικών περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός, που τείνουν να διατηρούν την αξία τους σε περιόδους πληθωρισμού.
Οι οφειλέτες, ειδικά εάν τα χρέη τους φέρουν σταθερά επιτόκια. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε λιγότερο πολύτιμο νόμισμα.
Αλλά δυστυχώς, με τον πληθωρισμό, δεν μπορούν όλοι να είναι νικητές. Για πολλούς ανθρώπους, ο υψηλότερος πληθωρισμός σημαίνει απλώς ότι ο μισθός τους δεν πηγαίνει τόσο μακριά όσο κάποτε, εκτός αν είναι μεταξύ εκείνων των οποίων οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται τουλάχιστον τόσο γρήγορα όσο ο πληθωρισμός. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα περισσότερα άτομα.

Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των εργαζομένων με συμβάσεις σταθερού μισθού θα δει ουσιαστικά τους μισθούς τους να μειώνονται και την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται.

Φανταστείτε, σε μόλις ένα χρόνο, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 51% στις ΗΠΑ, ενώ τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κοστίζουν +26% περισσότερο. Οι τιμές του κρέατος και του φυσικού αερίου είναι επίσης υψηλές.


Έτσι, εάν μια γεμάτη δεξαμενή αερίου σας κόστιζε 60€ πριν από ένα χρόνο, τώρα πρέπει να πληρώσετε 85€ για την ίδια δεξαμενή. Εν ολίγοις, εάν ο μισθός κάποιου δεν προσαρμόζεται στον πληθωρισμό, ο τελευταίος διαβρώνει την αγοραστική δύναμη του μέσου ατόμου, κάνοντας ουσιαστικά αυτό που έχετε σήμερα να αξίζει λιγότερο αύριο.

Για να πάρετε μια ιδέα: σε χώρες με ακραία επίπεδα πληθωρισμού, όπως η Βενεζουέλα, το χαρτονόμισμα έχει γίνει τόσο άχρηστο που οι καλλιτέχνες φτιάχνουν τσάντες από το νόμισμα της χώρας. Και σε ορισμένα μέρη της χώρας, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και φυσικά ψήγματα χρυσού για να πληρώσουν για βασικά αγαθά.

Στην Τουρκία, η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, αλλά πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο αφού το εθνικό της χρήμα, η τουρκική λίρα, έπεσε σε ένα ιστορικό κραχ, και έγινε το πιο αδύναμο νόμισμα στον κόσμο. Και, όπως θα δούμε, ο πληθωρισμός είναι μια από τις βαθύτερες αιτίες της απώλειας αξίας του χαρτονομίσματος.

Αποδυναμώνει ο πληθωρισμός τα εθνικά νομίσματα;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο πληθωρισμός είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης του χαρτονομίσματος, που προκαλείται από την αύξηση των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία.

Με άλλα λόγια, ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνεπάγεται υπερβολικά πολλά χαρτονομίσματα που κυνηγούν πολύ λίγα αγαθά: ένα προϊόν που αγοράζετε σήμερα αξίζει ένα ορισμένο ποσό χρημάτων και 2 χρόνια αργότερα, η τιμή για το ίδιο προϊόν αυξάνεται, κερδίζοντας έτσι το ίδιο χρηματικό ποσό αξίζει λιγότερο από πριν.

Όμως, όσο συχνά περιγράφουμε τον πληθωρισμό ως αύξηση των τιμών, μπορεί συχνά να είναι πιο χρήσιμο να τον δούμε ότι τα χρήματά σας χάνουν την αξία τους: αν αγοράσατε το καθημερινό σας καρβέλι ψωμί για 1€ πέρυσι και το αγοράζετε τώρα για 1,5 €, τα χρήματά σας έχουν χάσει το 50% της αξίας τους.

Αυτό συνέβη στην Τουρκία: ο πληθωρισμός οδήγησε σε υψηλότερο κόστος για τα καύσιμα και τα βασικά είδη οικιακής χρήσης, τα οποία ξαφνικά έγιναν πολύ πιο ακριβά. Ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού και άλλων λόγων, όπως οι πολιτικές αναταράξεις και η έλλειψη ανεξαρτησίας της τουρκικής κεντρικής τράπεζας,Η λίρα έχασε σχεδόν το 40% της αξίας της σε ένα χρόνο.

Αυτό άφησε πολλούς απλούς Τούρκους να αναθεωρήσουν τα πάντα, από εβδομαδιαία ψώνια παντοπωλείου μέχρι τα σχέδιά τους για τις διακοπές τους, ανατρέποντας ουσιαστικά τη ζωή τους.

Και ενώ πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμα τόσο άσχημη, είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να επιδεινωθούν.

Πώς μπορεί ο πληθωρισμός να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων;
Για να το θέσουμε απλά, ο αυξανόμενος πληθωρισμός σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσετε περισσότερα για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες. Και αν το εισόδημά σας δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό, ενώ εξακολουθείτε να κερδίζετε το ίδιο ποσό χρημάτων στα χαρτιά, η αγοραστική σας δύναμη μειώνεται ενώ το κόστος ζωής σας αυξάνεται.

Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο πληθωρισμός δεν επηρεάζει τα πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Για παράδειγμα, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν αλλά η αξία του σπιτιού σας να πέσει. Αυτό ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008: οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% και οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν.

Εάν η κατάσταση γίνει πραγματικά σοβαρή και ένα νόμισμα αρχίσει να χάνει την αξία του γρήγορα, οι άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν να απαλλαγούν από το εθνικό τους νόμισμα και να στραφούν σε ένα πιο σταθερό, πιθανότατα το δολάριο ΗΠΑ.

Λοιπόν, αυτό συνέβη στην Τουρκία.

Καθώς η κατάσταση στη χώρα χειροτέρευε, έγινε το επίκεντρο πολλών δημοσιεύσεων των μέσων ενημέρωσης που έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες καθώς οι τιμές των τροφίμων και άλλων αγαθών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ασαστισμένοι, οι Τούρκοι μοιράζονται τα συναισθήματά τους για το πώς ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει την καθημερινότητά τους:

Γρήγορη άνοδος των τιμών: Φανταστείτε αν η τιμή μιας καθημερινής αγοράς αυξανόταν κατά 100% σε μια νύχτα; Αυτό ακριβώς συνέβη στους Τούρκους καταναλωτές, εξηγεί μια 59χρονη γυναίκα που βγάζει τα προς το ζην πουλώντας ρούχα στην αγορά Ortakcilar της Κωνσταντινούπολης.
«Δεν είχα βιώσει ποτέ μια τόσο αξιοθρήνητη ζωή. Πάω για ύπνο, ξυπνάω και οι τιμές έχουν ανέβει. Αγόρασα ένα κουτάκι (μαγειρικό) λάδι 5 λίτρων, ήταν 40 λίρες. Γύρισα πίσω, ήταν 80 λίρες. Δεν το αξίζουμε αυτό ως έθνος», είπε.

Οι μισθοί χάνουν αξία: αρκετοί άνθρωποι εξήγησαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι μόλις πήραν τους μισθούς τους, τους μετέτρεψαν σε ξένο νόμισμα για να διατηρήσουν τουλάχιστον ένα μέρος της αξίας των μισθών τους.
"Ζήτησα προκαταβολή στον μηνιαίο μισθό μου απλώς για να τον μετατρέψω σε δολάρια, ώστε να μπορώ να διατηρήσω κάποια αίσθηση αξίας στα κέρδη μου. Είναι σχεδόν αδύνατο να επικεντρωθώ ή να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο σε αυτό το σημείο", είπε ο Emirhan Metin, 28 ετών. , δικηγόρος στην Κωνσταντινούπολη.

Ένας 36χρονος ανεξάρτητος μοντέρ είχε παρόμοια εμπειρία, λέγοντας ότι συχνά αμείβονταν με καθυστέρηση έξι έως οκτώ μηνών: «Έτσι το συμβόλαιο που υπέγραψα τον περασμένο μήνα αξίζει 20% λιγότερο σήμερα. Ποιος ξέρει πόσο θα αξίζει όταν πληρώνομαι σε έξι μήνες από τώρα;»

Γενικά, τι μπορεί να μας διδάξει αυτό; Ότι μια σπείρα πληθωρισμού και υποτίμησης του νομίσματος μπορεί πραγματικά να γονατίσει τον πλούτο ενός πληθυσμού.

Και αν, τουλάχιστον προς το παρόν, η κατάσταση της Τουρκίας φαίνεται απίθανο να συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ή στις ΗΠΑ, ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει γίνει παγκόσμια ανησυχία τα τελευταία χρόνια.

Ποιες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν νομισματική κρίση;
Γενικά, οι νομισματικές κρίσεις είναι μάλλον δύσκολο να προβλεφθούν. Οι υποτιμήσεις των νομισμάτων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επηρεάσουν άτομα και εταιρείες που συνδέονται με τα εν λόγω νομίσματα.

Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες υποτιμήσεις νομισμάτων στην ιστορία:

Το Μπολιβάρ της Βενεζουέλας: τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μια τεράστια υποτίμηση του νομίσματος κατά 95%.
Το δολάριο Ζιμπάμπουε (ZWD): τον Σεπτέμβριο του 2008, το πρώην νόμισμα της Ζιμπάμπουε μειώθηκε από 1.000 ZWD ανά δολάριο ΗΠΑ σε 300 τρισεκατομμύρια αρκετούς μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2009.
Και η πρόσφατη κατάρρευση της τουρκικής λίρας πιθανότατα θα μείνει στη μνήμη μας ως μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες νομισματικές κρίσεις.

Τώρα, θα μπορούσαν άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν ένα παρόμοιο σενάριο;
«Ναι, φυσικά μπορεί… Με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, όλες αυτές οι άλλες χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια θα πληγούν», είπε ο Mark Mobius, ιδρυτής της Mobius Capital Partners LLP, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Ωστόσο, μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την επενδυτική τράπεζα Nomura διαπίστωσε ότι οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από νομισματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Ευρωζώνης ανήλθε σε ιστορικό υψηλό τον Νοέμβριο του 2021, αγγίζοντας το 4,9% — το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από μια αρχική συναινετική πρόβλεψη 4,5% και είναι πάνω από το 4,1% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές λένε ότι αυτό μπορεί να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική.

Μόνο στη Γερμανία, ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 29 ετών τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και στη Γαλλία, ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,4%, το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2008. (CNBC)

Ποια είναι η ουσία;
Όλο και περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού, που εν μέρει προκαλείται από διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και μετάCovid ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Και ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως ένας οικονομικός όρος που περιγράφει μια γενική αύξηση των τιμών, είναι στην πραγματικότητα μια ισχυρή και απρόβλεπτη δύναμη που μπορεί να κάνει τις ζωές των ανθρώπων εκτός ελέγχου.

Όπως έδειξε η κατάσταση στην Τουρκία, μπορεί να σου φάει το μισό μισθό εν ριπή οφθαλμού και να κάνει τα χρήματα που κάθονται στον τραπεζικό σου λογαριασμό βασικά άχρηστα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν τώρα ότι αυτή η νομισματική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, καθώς οι αλλαγές στα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν να έχουν επίδραση χιονοστιβάδας σε χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια ΗΠΑ.

Και, όπως αναφέραμε παραπάνω, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβάζει τις τιμές και να μειώνει την αγοραστική μας δύναμη, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως ο φυσικός χρυσός είναι ιστορικά γνωστό ότι συχνά διατηρούν και μάλιστα αποκτούν αξία σε περιόδους πληθωρισμού.

Λοιπόν, ως επενδυτής, αναρωτηθείτε: είμαι προετοιμασμένος για τον πληθωρισμό; Εάν δεν είστε σίγουροι, τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσετε χρυσό.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →