Από τη γη στο θησαυροφυλάκιο σας: Το απίστευτο ταξίδι του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Τι συμβαίνει στα μικροσκοπικά ψήγματα χρυσού που γίνονται ράβδοι και νομίσματα χρυσού; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ταξίδι του χρυσού από ένα ορυχείο στο θησαυροφυλάκιό σας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς τα μικροσκοπικά ψήγματα χρυσού μετατρέπονται σε χρυσά νομίσματα που κρατάτε στο ασφαλές θησαυροφυλάκιό σας; 🕰️

Τι κάνει αυτά τα μικρά κομμάτια πολύτιμων μετάλλων να αποκτήσουν αυτό το ορθογώνιο σχήμα που ονομάζουμε ράβδους χρυσού;

Ορίστε λοιπόν: κατευθυνόμαστε υπόγεια για να εξερευνήσουμε την εξέλιξη του χρυσού.💰

Εξόρυξη χρυσού: πώς λειτουργεί;

Η εξόρυξη εξακολουθεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βρείτε το κίτρινο πολύτιμο μέταλλο.

Είναι αλήθεια ότι η εξόρυξη δεν είναι μια ολοκαίνουργια δραστηριότητα. Είχε τη χρυσή του εποχή κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Έκτοτε, τοποθεσίες εξόρυξης έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για χρυσό.

Τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού στον κόσμο

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η ανθρωπότητα εξόρυξε περίπου 170.000 τόνους χρυσού. Τα πιο παραγωγικά (και γνωστά) ορυχεία χρυσού στον κόσμο είναι:

 • Το ορυχείο Grasberg στην επαρχία Παπούα της Ινδονησίας. Αυτό το ορυχείο βάθους 600 μέτρων ανακαλύφθηκε το 1936 και σήμερα απασχολεί περίπου 30.000 άτομα.
 • Το ορυχείο Muruntau στο Ουζμπεκιστάν. Είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού στον κόσμο, το οποίο δραστηριοποιείται από το 1958.
 • Το ορυχείο Carlin Trend. Μια από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες εξόρυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύφθηκε το 1961 και σήμερα αριθμεί περίπου 2.200 εργαζόμενους.

Πόσο χρυσάφι μας μένει;

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει μόνο περιορισμένη προσφορά χρυσού στη Γη. Αυτό είναι που κάνει το πολύτιμο κίτρινο μέταλλο τόσο πολύτιμο.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη 57.000 τόνοι χρυσού προς εξόρυξη!

💡 Τι συμβαίνει αφού εξορυχθεί όλος ο χρυσός στον κόσμο;
Έχουμε καλά νέα! Ο χρυσός είναι ανακυκλώσιμος καθώς μπορεί να λιώσει ξανά και ξανά χωρίς να χάσει τίποτα από την ποιότητά του.
Σήμερα, ο χρυσός που έχει ανακυκλωθεί από παλιά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αποτελεί περίπου το 25% της βιομηχανίας χρυσού.

Εξόρυξη χρυσού: πώς λειτουργεί;

Το ήξερες? Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος εξαγωγής χρυσού. Για να μην αναφέρουμε τις αυριανές τεχνολογικές εξελίξεις που θα κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο αποτελεσματικά - και ίσως ακόμη και να ξεκλειδώσουν πόρους που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν.

Εδώ είναι οι 3 πιο κοινές τεχνικές:

 • Η μέθοδος ανοιχτού λάκκου: περιλαμβάνει την αφαίρεση του επιφανειακού εδάφους για να φτάσει στα πετρώματα που φέρουν χρυσό.
 • Υπόγεια εξόρυξη: τούνελ και φρεάτια σκάβονται για να φτάσουν σε κοιτάσματα χρυσού.
 • Εκβάθυνση: αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση σκαφών που διαθέτουν δράγες για την αφαίρεση ιζημάτων από τις επιφάνειες των ποταμών και των λιμνών.

Τι είναι η διύλιση χρυσού;

Ένα βήμα είναι απαραίτητο για να μετατρέψετε τα ψήγματα χρυσού σε ράβδους και νομίσματα: εξευγενισμός! Είναι ένας ασαφής όρος για μια απλή έννοια: αφαίρεση ακαθαρσιών από τον χρυσό μέσω της τήξης.

Ο χρυσός που προέρχεται από το ορυχείο δεν είναι καθαρός, καθώς συχνά αναμιγνύεται με βρωμιά, πέτρες και άλλα ορυκτά που μπορούν να βρεθούν σε ένα χρυσοφόρο μετάλλευμα: θείο, χαλκός, ψευδάργυρος κ.λπ.

Ο καθαρός χρυσός πληροί τα παγκόσμια πρότυπα
Μετά τη διύλιση, παίρνετε καθαρό χρυσό στο 99%, το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή ράβδων και νομισμάτων χρυσού επενδυτικής ποιότητας.

💡 Μια γρήγορη υπενθύμιση
Μια επενδυτική ράβδος πρέπει να είναι κατασκευασμένη από καθαρό χρυσό: η καθαρότητά της πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 995 χιλιοστά.

Οι ράβδοι συνήθως διατίθενται σε δύο τύπους: χυτές και κομμένες.

Οι χυτές ράβδοι χρυσού κατασκευάζονται λιώνοντας χρυσό και χύνοντάς τον σε καλούπια για να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Η χύτευση/ξεκαλούπωμα μπορεί να προκαλέσει τραχύτητα στην επιφάνεια της ράβδου, δίνοντάς τους μια πιο «χειροποίητη» εμφάνιση.
Οι μπάρες κοπής, από την άλλη, κόβονται από μια μακριά λωρίδα χρυσού και διαμορφώνονται με ψυχρή πρέσα, που τους δίνει μια πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση.

Επενδυτικός χρυσός: από ορυχεία σε διαπιστευμένα διυλιστήρια
Πριν καταλήξουν στην τσέπη σας ή, πιο συγκεκριμένα, σε ένα ασφαλές θησαυροφυλάκιο, οι ράβδοι χρυσού και τα νομίσματα διανέμονται πρώτα σε εγκεκριμένους μεταπωλητές χρυσού που ακολουθούν αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.

Διυλιστήρια χρυσού και πολύτιμων μετάλλων: ποιος τα εγκρίνει;
Τα εργοστάσια διύλισης χρυσού μπορούν να διαπιστευθούν είτε από την κυβέρνηση είτε από επαγγελματικούς οργανισμούς με τους κανόνες να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Μεταξύ των παγκοσμίως αναγνωρισμένων επαγγελματικών ενώσεων είναι η London Bullion Market Association, γνωστή και ως LBMA. Αυτός ο οργανισμός συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους παίκτες στη βιομηχανία πολύτιμων μετάλλων.

💡Σχετικά με το LBMA
Η London Bullion Market Association διαδραματίζει διάφορους ρόλους:

 • Διαπίστευση διυλιστηρίων χρυσού και αργύρου
 • Διατήρηση της καλής λίστας παράδοσης*
 • Δημοσίευση στοιχείων αγοράς πολύτιμων μετάλλων

*Λίστα καλής παράδοσης: Οι απαιτήσεις της LBMA για μια ράβδο καλής παράδοσης (περίπου 400 ουγγιές troy για τον χρυσό και 1.000 ουγγιές troy για το ασήμι) καλύπτουν τα ακόλουθα:

 • Λεπτό βάρος ουγγιάς
 • Καθαρότητα
 • Φυσική εμφάνιση (συμπεριλαμβανομένων των σημάνσεων και της ποιότητας της επιφάνειας).

Εξοικονόμηση χρυσού με τo xrisos.gr
Ως ένας από τους κορυφαίους μεταπωλητές χρυσού στην Ελλάδα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιο αποταμιεύσεων και επενδύσεών σας με τα καλύτερα προϊόντα χρυσού στην αγορά:

Λοιπόν, είστε έτοιμοι να βουτήξετε; Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με τις επενδύσεις και την αποταμίευση γενικά και την εξοικονόμηση χρυσού ειδικότερα.

Ρίξτε μια ματιά στο ιστότοπο μας για περισσότερες πληροφορίες. 📚


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →