Πρέπει να επενδύσετε σε ακίνητα το 2023;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε ακίνητα το 2023; Ίσως...αλλά φέτος, ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

Μια νέα τάση εμφανίστηκε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα: το finfluencing.

Οι Finfluencers δίνουν στους οπαδούς τους επενδυτικές συμβουλές και συμβουλές διαχείρισης χρημάτων. Εκτός από άλλα πράγματα, συνήθως μιλούν για κρυπτογράφηση, μετοχές... και ακίνητα.

Γιατί; Επειδή η ακίνητη περιουσία είναι ένα καθησυχαστικό φυσικό περιουσιακό στοιχείο που υπόσχεται καλές αποδόσεις, ειδικά με την Airbnb και άλλες εφαρμογές σύντομης διαμονής σε άνθηση. 🏠

Επομένως, θα πρέπει να βιαστείτε για επενδύσεις σε ακίνητα αφού παρακολουθήσετε αμέτρητα TikToks και reels για το θέμα; 

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Η αγορά ενός σπιτιού δεν είναι τόσο εύκολη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά ενός διαμερίσματος σε ιδανική τοποθεσία στο κέντρο της πόλης μπορεί να είναι μια μεγάλη επένδυση... αρκεί να έχετε πρόσβαση σε αυτή.

Δραματική αύξηση των τιμών των ακινήτων
Κάθε πόλη είναι διαφορετική, αλλά η συνολική τάση στην χώρα μας είναι η ίδια: η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτων έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες:

Και αν αυτή η έκρηξη φαίνεται να έχει φτάσει στην οροφή της αυτή τη στιγμή, με έστω και μια μικρή πτώση των τιμών σε ορισμένα μέρη, είναι κυρίως επειδή οι τιμές έχουν αυξηθεί πρόσφατα με ρυθμό ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Πράγματι, μετά την κρίση του Covid, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10%, μερικές φορές μάλιστα φτάνοντας σε αύξηση 30% ή 40% σε ορισμένες πόλεις.

Έτσι, δεν είναι εύκολο να γίνεις ιδιοκτήτης σπιτιού αυτές τις μέρες, εκτός και αν κερδίσεις ένα λαχείο ή πάρεις μια απροσδόκητη κληρονομιά.😉

Τα δάνεια είναι πιο δύσκολο να ληφθούν
Σήμερα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει τις τράπεζες να δανείζουν λιγότερο για να ενθαρρύνουν την αποταμίευση αντί για την κατανάλωση.

Τα τραπεζικά επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν, καθιστώντας ακριβότερες τις επενδύσεις και τον δανεισμό.

Τα κρυφά κόστη των ακινήτων
Ενώ το ακίνητό σας μπορεί να είναι πηγή εισοδήματος, συνοδεύεται επίσης από κάποια επιπλέον έξοδα που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Φόρος ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ
Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι μια σταθερή δαπάνη που πρέπει να πληρώσετε για όσο διάστημα έχετε ακίνητο.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι φόροι ακινήτων υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου σας και τον τοπικό φορολογικό συντελεστή.

Η εκτίμηση του τρέχοντος και του μελλοντικού κόστους αποτελεί μέρος της επένδυσης σε ακίνητα.

Φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους φόρους, και όχι μόνο σε αυτούς της ιδιοκτησίας σας, αλλά και σε αυτούς που έρχονται με το εισόδημά σας από ενοίκια.

Άλλα υποχρεωτικά (και μερικές φορές απροσδόκητα) έξοδα ακίνητης περιουσίας
Πολλοί ειδικοί στα προσωπικά οικονομικά συμφωνούν ότι, όταν έχετε ένα σπίτι, το μεγαλύτερο κόστος θα είναι τα απροσδόκητα πράγματα που θα συμβούν αφού το αγοράσετε.

Ακολουθούν ορισμένα έξοδα που μπορεί να μην έχετε λάβει υπόψη κατά την αγορά ενός σπιτιού:

  • Ασφάλιση ιδιοκτήτη σπιτιού: αυτός είναι ένας τύπος ασφάλισης ατυχήματος που καλύπτει τυχόν απώλειες στην ιδιοκτησία σας, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών ζημιών, απώλειας προσωπικών αντικειμένων κ.λπ. Η τοποθεσία του σπιτιού σας μπορεί να επηρεάσει το κόστος του.
  • Κόστος κοινοχρήστων: κατά την αγορά ενός διαμερίσματος, τα τακτικά έξοδα θα διατεθούν για τη συντήρηση και τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων.
  • Συντήρηση και επισκευές σπιτιού: όσο μεγαλύτερο είναι το σπίτι που αγοράζετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μελλοντικές επισκευές. Και αν σκοπεύετε να το νοικιάσετε, πρέπει να περιμένετε κάποιο κόστος τακτικής συντήρησης λόγω της γενικής φθοράς των ενοικιαστών. 🤷
  • Νέα νομικά πρότυπα: με τους νέους και τόσο αναγκαίους περιβαλλοντικούς και αστικούς νόμους που εφαρμόζονται τακτικά, τα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα πιθανότατα θα απαιτήσουν κάποια εργασία τα επόμενα χρόνια για να παραμείνουν ενημερωμένα με αυτά τα νέα νομικά πρότυπα και οι αναβαθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρές!
  • Χρεώσεις μετακόμισης: όταν μετακομίζετε σε ένα νέο μέρος, πρέπει να μετακινείτε και τα πράγματά σας με κάποιο τρόπο. Είναι τόσο απλό, αλλά είναι μια δαπάνη που πολλοί άνθρωποι συχνά ξεχνούν. Φυσικά, το κόστος μετακίνησης θα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο μακριά ταξιδεύετε, αλλά η πρόσληψη επαγγελματιών μετακομιστών μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή.

💡Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των επενδύσεων σε ακίνητα;
Εκτός από το κρυφό και απροσδόκητο κόστος, οι επενδύσεις σε ακίνητα συχνά συνοδεύονται από κάποιους κινδύνους, όπως μια κακή τοποθεσία, δαπανηρή συντήρηση, κρυφά δομικά προβλήματα και προβληματικούς ενοικιαστές εάν νοικιάζετε το σπίτι σας.


Χρυσός εναντίον ακινήτων

Ενώ η ακίνητη περιουσία είναι μια φυσική επένδυση, έχει μερικά μειονεκτήματα, όπως προσβασιμότητα, φορολογία, συντήρηση, επιπλέον χρεώσεις κ.λπ.

Υπάρχουν άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία που δεν συνοδεύονται από τους ίδιους κινδύνους;

Χρυσός, μια επένδυση προσβάσιμη σε όλους
Όσον αφορά το κόστος, η επένδυση σε χρυσό είναι πολύ πιο ευέλικτη από την ακίνητη περιουσία.

Βασικά, η επένδυση σε χρυσό μπορεί να ξεκινήσει από λιγότερα από εκατό ευρώ, με βάση την επενδυτική όρεξη και τις ανάγκες σας, καθώς και το χρηματικό ποσό που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε.

Μπορείτε πάντα να αγοράσετε μικρότερες ράβδους χρυσού 1g, 2,5g ή 5g.

Ο χρυσός μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή για εσάς. Σε αντίθεση με τα ακίνητα, δεν θα απαιτηθούν απροσδόκητες εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης.🙂

Πρώτον, ο χρυσός πωλείται συνήθως σε ασφαλή συσκευασία, η οποία τον προστατεύει από γρατσουνιές και άλλες ζημιές.

Δεύτερον, εάν αποθηκεύετε σωστά τα προϊόντα χρυσού σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συντήρηση και την ασφάλισή τους.

Η ουσία είναι ότι ο χρυσός είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση και μια μορφή αποταμίευσης που θα βρίσκεται με ασφάλεια στο θησαυροφυλάκιό σας και θα έχει πάντα αξία σε καλές ή κακές στιγμές.


Επενδυτικός χρυσός ή ακίνητη περιουσία. Ανακεφαλαιώνοντας...

  • Κάθε επένδυση, είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για φυσικό χρυσό, χρειάζεται λίγη σκέψη. Πριν μπείτε, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις και την τρέχουσα φορολογική κατάσταση.
  • Τα ακίνητα δεν είναι η μόνη φυσική επένδυση. Μια καλή εναλλακτική είναι η επένδυση σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα.
  • Ενώ η επένδυση σε ακίνητα συνοδεύεται από κάποιο πρόσθετο, και συχνά απροσδόκητο, κόστος, η επένδυση σε χρυσό μπορεί να είναι αρκετά ευέλικτη, ανάλογα με τους στόχους και την όρεξή σας.
  • Ενώ το ακίνητό σας μπορεί να σας αποφέρει μηνιαίο εισόδημα, ο χρυσός είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση και μια μορφή αποταμίευσης.

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →