Είναι η τίγρη του πληθωρισμού ελεύθερη; Ετσι φαίνεται.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο πληθωρισμός είναι πλέον ένα δημοφιλές θέμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό. Οι αναζητήσεις στο Google για τη λέξη "πληθωρισμό" έχουν αυξηθεί απότομα φέτος: ήταν σχεδόν 50% υψηλότερες τον Φεβρουάριο / Μάρτιο σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Τον Μάιο, ο δείκτης CPI (δείκτης τιμών πελατών) στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο από το καλοκαίρι του 2008.

Ο βασικός ΔΤΚ, εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 3,8% σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το πιό απότομο άλμα 12 μηνών στον πυρήνα του πληθωρισμού από το 1992.

Προφανώς, γνωρίζετε ήδη τι έχει να πει η Fed για αυτό - ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός και βραχύβιος.

Λοιπόν, ίσως, αλλά είναι και εδώ και όχι μόνο στις ΗΠΑ

Λοιπόν, τι συμβαίνει στην δική μας πλευρά της λίμνης;

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα τον Μάιο σε 2%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η έγκαιρη δράση είναι σημαντική καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι πληθωρισμού.

Όπως έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andy Haldane, "η τίγρη του πληθωρισμού δεν είναι ποτέ νεκρή. Ενώ τίποτα δεν είναι σίγουρο, η δράση νωρίς καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μελλοντική απειλή. Ως εμπειρία από τη δεκαετία του 1970 και του 1980, μας δίδαξε, ότι μια ουγγιά πρόληψης του πληθωρισμού αξίζει μια λίβρα θεραπείας."

Τι είδους κατάσταση αντιμετωπίζουμε τώρα;

Εδώ λοιπόν τι πιστεύουν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι και επενδυτές:

Επιστροφή στη δεκαετία του '60: "Μια σύγκριση είναι με τη δεκαετία του '50 και τη δεκαετία του '60 πριν από την απογείωση του πληθωρισμού στο τέλος της δεκαετίας του '60 ... Είναι η αρχή μιας αλλαγής στη θάλασσα, πρέπει να πω," είπε ο Roger Bootle, Βρετανός οικονομολόγος. .

Παρεμπιπτόντως, σε ένα βιβλίο του 1996, ο Bootle δήλωσε τον θάνατο του πληθωρισμού. Λοιπόν, προφανώς, τώρα πιστεύει ότι μάλλον είναι ζωντανός.

Επιστροφή στη δεκαετία του '70: "Ω, το βλέπουμε παντού. Διαβάζετε για τις τιμές ξυλείας, αλλά το βλέπουμε σε όλες τις επιχειρήσεις μας. Τα προφανή σημεία συμφόρησης στον χώρο της αλυσίδας εφοδιασμού αυξάνουν τις τιμές. Θυμίζει πολύ τη δεκαετία του '70 (διαβάστε το άρθρο για τον Sam Zell) ", δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Sam Zell.

Σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει: ο Sam Zell ήταν από καιρό σκεπτικός για το χρυσό, αλλά πρόσφατα έκανε μια σημαντική ανατροπή στο θέμα, ισχυριζόμενος ότι όταν ο πληθωρισμός είναι εδώ, "μία από τις φυσικές αντιδράσεις είναι η αγορά χρυσού."

Επιστροφή στο… "Δεν ξέρω, φαίνεται απλώς κακό": "Βλέπουμε πολύ σημαντικό πληθωρισμό. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Αυξάνουμε τις τιμές. Οι άνθρωποι αυξάνουν τις τιμές σε εμάς και γίνονται δεκτές. Πάρτε τις κατασκευές… .Το κόστος είναι μόνο πάνω, πάνω, πάνω. Ο χάλυβας, κάθε μέρα ανεβαίνει… Άρα είναι μια οικονομία καυτή, κόκκινη. Και δεν το περιμέναμε », δήλωσε ο Warren Buffett.


Σαφώς, δεν γνωρίζουμε πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός, αλλά όπως είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andy Haldane, το να ενεργείς νωρίς είναι το κλειδί.

Λοιπόν, πήρατε για τον εαυτό σας κάποια αντιστάθμιση;


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →