Πού πηγαίνει ο χρυσός μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

H τιμή του χρυσού σημείωσε απότομη πτώση 6% την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στα 1.771 $ ανά ουγγιά, το χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Μαΐου.

Ήταν η χειρότερη εβδομαδιαία απόδοση του χρυσού από τον Μάρτιο του 2020, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν λόγω της επιδημίας COVID-19.

Ποιος ήταν ο λόγος για μια τέτοια πτώση;

Όπως ίσως γνωρίζετε, αυτό πυροδοτήθηκε από τη συνάντηση της Fed της Τετάρτης κατά την οποία η Fed σηματοδότησε αύξηση των επιτοκίων για το 2023 εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Αυτή η ανακοίνωση φάνηκε να έχει βρήκε τον επενδυτικό κόσμο απροετοίμαστο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις γενικές αγορές ομολόγων, μετοχών και εμπορευμάτων.

Λοιπόν, πού πηγαίνει τώρα ο χρυσός;

Κανείς δεν ξέρει σίγουρα την απάντηση.

Έτσι, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την επιλογή σας, ακολουθεί μια απλοποιημένη περίληψη πιθανών σεναρίων bullish και bearish για το χρυσό μετά τα τελευταία γεγονότα:

🐻 Bearish:

Λίγο κίνητρο για επένδυση σε χρυσό, δεδομένης της νέας αντιμετώπισης

Τα ισχυρότερα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσουν στους επενδυτές να εξαργυρώσουν το χρυσό αντί να αγοράσουν για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Τα χαμηλά επιτόκια και τα θαμπά οικονομικά δεδομένα θα δημιουργούσαν μια κατάσταση κινδύνου στην αγορά που απομακρύνει την υπεραπόδοση από τον χρυσό (γνωστή και ως κατάσταση όπου ο χρυσός τα πηγαίνει καλά αλλά δεν ξεπερνά).

Η Fed προωθεί την αφήγηση ότι, εάν χρειαστεί, θα είναι γρήγορη να δράσει για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό απλά μιλώντας για αυτό.

🐂 Bullish:

Ο χρυσός βρίσκεται μόνο στο μισό ή το 1/3 του επιπέδου του στα χαρτοφυλάκια σε σύγκριση με τις προηγούμενες αιχμές τιμών και τα επεισόδια κωνικού τανγρ από το 2011 και το 2013 (ένα κωνικό ξέσπασμα είναι ένας συλλογικός αντιδραστικός πανικός που προκαλεί μια αύξηση των αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ), κάτι που δεν είναι ακριβώς υπέρβαρο για το κίτρινο μέταλλο, ειδικά όταν κοιτάζουμε το χρηματικό ποσό που βρίσκεται ακόμα.

Επειδή είναι το ποσό των μετρητών που υπάρχει σήμερα στο σύστημα, όχι ο ρυθμός ανάπτυξης, αυτός είναι ένας από τους κύριους μοχλούς που τροφοδοτούν την όρεξη των επενδυτών για πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός.

Οι πολιτικές αποπολικοποίησης ορισμένων Κεντρικών Τραπεζών οδηγούν σε αυξανόμενα αποθέματα χρυσού.

Η ανάκτηση της ζήτησης χρυσού από την Ινδία και την Ασία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές στην εποχή μετά το COVID-19.

Φυσικά, οι λόγοι για κάθε σενάριο είναι άφθονοι, αλλά όποιο κι αν είναι, ένα πράγμα είναι σαφές: ο πληθωρισμός είναι ακόμα εδώ και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στις τιμές του χρυσού.

Μερικοί ειδικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτή η άνοδος των τιμών του χρυσού ήταν απλώς μια προσωρινή αντίδραση, μια παροδική και ακούσια ώθηση, που προκλήθηκε μόνο από τη χαοτική ρητορική της Fed…

Τέλος πάντων, παρά αυτά που λέει ο Jerome Powell (και για να εμμείνουμε στο θέμα που σχετίζεται με τα ζώα), ο ελέφαντας εξακολουθεί να βρίσκεται στο δωμάτιο.

Θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →