Πότε θα σας χρεώσει η Τράπεζα σας αρνητικά επιτόκια;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Αυτή τη φορά, ας δούμε μια ιστορία για το πώς οι τράπεζες αρχίζουν να σας χρεώνουν για τα δικά σας χρήματα.

Η ιστορία αφορά κυρίως την Ελβετία, αλλά ίσως να θέλετε να την ακούσετε.

Τον Νοέμβριο του 2014, οι γερμανικές τράπεζες εισήγαγαν μια «νέα» έννοια που ονομάζεται αρνητικά επιτόκια στους λιανικούς και ιδιώτες πελάτες τους. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) έκανε το ίδιο στην Ελβετία και σύντομα ακολούθησε η πρώτη ελβετική τράπεζα λιανικής.

Μέχρι το φθινόπωρο του 2019, ένας αυξανόμενος αριθμός ελβετικών τραπεζών είχε ήδη εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια στους πελάτες τους.

Ποια είναι ακριβώς τα αρνητικά επιτόκια;

Με απλά λόγια, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα επιτόκια που μπορεί να έχετε στον λογαριασμό σας ταμιευτηρίου, ακριβώς αντίστροφα: αντί να τα πληρώσει σε εσάς, η τράπεζά σας, τα παίρνει από εσάς.

Για παράδειγμα, με αρνητικό επιτόκιο 0,75%, εάν έχετε 100.000 CHF στο λογαριασμό σας, η τράπεζά σας θα σας χρεώσει 750 CHF μόνο για να κρατήσει αυτά τα χρήματα.

Τράπεζες όπως η PostFinance χρεώνουν -0,75% τόκους για λογαριασμούς που κατέχουν 100.000 CHF και άνω, ενώ η Banque Migros, για παράδειγμα, εφαρμόζει επιτόκιο -0,75% σε λογαριασμούς με υπόλοιπο που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο CHF.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι 1 εκατομμύριο φράγκα στην τράπεζα, γιατί λοιπόν το συζητάμε τώρα;

Επειδή πρόσφατα, η Alternative Bank Switzerland (ABS) αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και, τον Ιούλιο του 2021, θα γίνει η πρώτη ελβετική τράπεζα που θα εφαρμόσει αρνητικό επιτόκιο (-0,25%) στους περισσότερους από τους μικρότερους λογαριασμούς τους, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο.

Δηλαδή, ακόμη και αν έχετε 1 CHF στην τράπεζα ABS, θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποια αρνητικά επιτόκια για αυτό.

Και άλλες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν το επίπεδο ισορροπίας στο οποίο αρχίζουν επίσης να χρεώνουν αρνητικά επιτόκια.

Και πώς η ABS εξηγεί αυτήν την κίνηση;

Εδώ είναι αυτό που είπαν:

"Το αρνητικό ποσοστό 0,25% είναι η συμμετοχή των πελατών στο επιχειρηματικό μας μοντέλο, όχι η μεταβίβαση των τόκων που επιβάλλει η SNB."

Ακούγεται λίγο σαν μια τράπεζα να μιλάει στους πελάτες της χωρίς να είναι ιδιαίτερα σαφής

Σίγουρα, η ABS είναι μόνο μία τράπεζα και μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει νόημα για το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αλλά ποιος ξέρει πόσο καιρό θα χρειαστεί να ακολουθήσουν άλλες τράπεζες εντός και εκτός Ελβετίας;

Έτσι, αντί να περιμένετε την τράπεζά σας να σας χρεώσει για τα δικά σας χρήματα, και ο πληθωρισμός να διαβρώσει την αξία τους, έχετε σκεφτεί να τα αποθηκεύσετε δωρεάν σε μορφή φυσικού χρυσού ή αργυρού;


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →