Week ahead - Αντιμετωπίζει η Fed πρόβλημα αξιοπιστίας και γιατί η τιμή του χρυσού είναι ο "σάκος του μποξ"

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η ακραία αστάθεια στην αγορά ως αντίδραση στην τελευταία αλλαγή πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έβαλε πολλά περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου σε μια πτωτική πορεία, αλλά γιατί ο χρυσός - ένα ασφαλές καταφύγιο - είναι και πάλι «ο σάκος του μποξ»;

Ο χρυσός απέτυχε να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 1.900 δολαρίων ανά ουγκιά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγορές είχαν μια πολύ ασταθή αντίδραση στην αύξηση του επιτοκίου της Fed κατά μισή μονάδα την Τετάρτη, ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης 75 bps στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Το πολύτιμο μέταλλο ολοκληρώνει την εβδομάδα με πτώση 1,6%, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Comex του Ιουνίου να διαπραγματεύονται τελευταία στα 1.883,30 δολάρια η ουγκιά.

Η Fed είχε μια από τις πιο αναμενόμενες ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα και οι αγορές το έδειξαν, με τον Nasdaq να αναστρέφει όλα τα άμεσα κέρδη και να πέφτει κατακόρυφα 5% την Πέμπτη στο χειρότερο μονοήμερο sell-off από τον Ιούνιο του 2020.

Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Fed έχει κάνει ένα λάθος - καθιστώντας την ύφεση στις ΗΠΑ αναπόφευκτη, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

«Η Wall Street πιστεύει τώρα ότι η Fed βρίσκεται σε μια καθορισμένη πορεία για να επιτύχει αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και στη συνέχεια στο Jackson Hole θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή θα αλλάξουν πορεία», δήλωσε ο Moya. "Πολλοί επενδυτές νόμιζαν ότι η Fed έπρεπε να κρατήσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι για να καταπολεμήσει επιθετικά τον πληθωρισμό. Αλλά η Fed σηματοδοτεί ότι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται. Υπάρχει αυτός ο φόβος ότι πιθανώς η Fed έκανε λάθος και ίσως χρειαστεί να στείλει την οικονομία σε ύφεση πολύ νωρίτερα».

Αφού δήλωσαν ότι "δεν εξετάζουν ενεργά μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει εγκλωβιστεί σε ελαφρώς πιο σταδιακή σύσφιξη. Σε απάντηση, η αγορά ομολόγων επανέλαβε το sell-off της, ωθώντας τον δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ πίσω κοντά στο 20ετή υψηλά, τα οποία είναι κακά νέα για τον χρυσό, πρόσθεσε ο Μόγια.

Αυτή η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η Fed χάνει την αξιοπιστία της, ειδικά αφού υποτίμησε τον πληθωρισμό ως παροδικό πέρυσι.

"Η ανάγνωσή μου είναι ότι η Fed αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Υπάρχει ανησυχία ότι η Fed θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια", δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman. "Σημαντικό να εξετάσουμε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιτοκίων και της ανεργίας. Η ανεργία είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή. Εάν οι αγορές αντιλαμβάνονται τη Fed ως πρόθυμη να αφήσει την ανεργία να αυξηθεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αυτό δεν είναι ακόμα καλό αποτέλεσμα. Υπάρχει φόβος να προκληθούν παρατεταμένες περίοδοι δυσμενών συνθηκών για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου».

Υπήρξε μαζική ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων κινδύνου στις συναλλαγές μετά τη Fed, με πολλούς επενδυτές να κινούνται στα μετρητά, επεσήμανε ο Millman. «Γι’ αυτό κατέρρευσαν όλες οι αγορές μαζί», είπε.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο χρυσός διατηρείται αρκετά καλά λαμβάνοντας υπόψη πόσο υψηλό είναι το δολάριο ΗΠΑ. Και παρόλο που ο χρυσός παραμένει ευάλωτος σε υποχωρήσεις, ο Millman παρέμεινε ανοδικός.

«Το pullback δίνει στον χρυσό άφθονο χώρο για να τρέξει», είπε. "Επιπλέον, τα υψηλά του δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι κοντά στην κορυφή. Αυτό θα ήταν καλό για τον χρυσό καθώς δημιουργεί ένα μακροοικονομικό περιβάλλον ευνοϊκό για το πολύτιμο μέταλλο. Ωστόσο, οι τιμές είναι ακόμα πιθανό να παρουσιάσουν αυξημένη αστάθεια εντός της επόμενης εβδομάδας."

Ο χρυσός είναι «ένας σάκος του μποξ για αρκετό καιρό», περιέγραψε ο Μόγια, προσθέτοντας ότι μέχρι να πέσει το δολάριο ΗΠΑ, το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

"Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε την αποστροφή του κινδύνου στις μετοχές και εάν η ανατίμηση του δολαρίου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, ο χρυσός θα αρχίσει να σταθεροποιείται. Υπάρχει ακόμη μεγάλος κίνδυνος να έχουμε άλλη μια σημαντική κίνηση στα ομόλογα και ο χρυσός θα μπορούσε να είναι ακόμα ευάλωτος στο τελευταίο μεγάλο sell-off πριν τα πράγματα τελειώσουν», εξήγησε.

Η βασική αντίσταση για την επόμενη εβδομάδα θα είναι τα 1.900-1.920 δολάρια η ουγκιά και το επίπεδο των 1.850 δολαρίων θα είναι ο πρώτος στόχος στήριξης, ο οποίος, εάν παραβιαστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές στα 1.800 δολάρια, δήλωσε ο Μόγια.

Οι αγορές θα εξαρτώνται επιπλέον από δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και το κρίσιμο σύνολο δεδομένων που πρέπει να παρακολουθήσετε θα είναι οι αριθμοί του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο.

Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι όσο περισσότερο διαρκούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιμένει, τόσο περισσότερο επιβραδύνει την ανάπτυξη, πρόσθεσε ο Μόγια. Και η Κίνα δεν υποχωρεί από την πολιτική της για μηδενικό COVID-19. "Αυτό είναι δύσκολο για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα τον δούμε να χαλαρώνει σημαντικά", είπε.

Οι συναινέσεις της αγοράς αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 8,1% τον Απρίλιο μετά την επιτάχυνση στο 8,5% τον Μάρτιο.

«Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή είναι ο βασικός αριθμός από τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και ελπίζουμε ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμα με τον ετήσιο ρυθμό να επιβραδύνεται… και τον πυρήνα να υποχωρεί», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, James Knightley. «Οι χαμηλότερες τιμές της βενζίνης θα είναι μεγάλη βοήθεια, όπως και η πτώση στις τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όπως προαναγγέλλονται από στοιχεία από τις δημοπρασίες αυτοκινήτων στο Mannheim. Ωστόσο, θα είναι μια μακρά αργή κάθοδος για να φτάσουμε στον στόχο του 2%.

Δεδομένα για παρακολούθηση την επόμενη εβδομάδα

Τετάρτη: ΔΤΚ ΗΠΑ

Πέμπτη: Αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ και PPI

Παρασκευή: Το καταναλωτικό συναίσθημα του Μichigan

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →