Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής οταν τα χαρτονομίσματα χάνουν αξία

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα χρήματα κάνουν τον κόσμο να γυρίζει, αυτό έχει αξία όμως, μόνο επειδή το λένε οι κυβερνήσεις.

Και στην εποχή του αυξανόμενου πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας, όλο και περισσότεροι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανή μαζική υποτίμηση των παγκόσμιων νομισμάτων.

Ένας από αυτούς είναι ο Mark Mobius, ο φημισμένος επενδυτής και ιδρυτικός συνεργάτης της Mobius Capital Partners.

Τι λέει?

"Το 10% [του χαρτοφυλακίου επενδύσεών σας] πρέπει να είναι σε φυσικό χρυσό ... Η υποτίμηση του νομίσματος παγκοσμίως θα είναι αρκετά σημαντική το επόμενο έτος, δεδομένου του απίστευτου ποσού χρηματικής προσφοράς που έχει εκτυπωθεί", δήλωσε ο Mobius.

Το παρασκήνιο

Γιατί ακριβώς το 10% σε χρυσό; Λοιπόν, η ποσότητα χρυσού που θα κρατηθεί σε ένα χαρτοφυλάκιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισόδημα ενός επενδυτή, την όρεξη για κίνδυνο και τους επενδυτικούς του στόχους.

Ωστόσο, κατά κανόνα, συνιστάται γενικά να διατηρείτε έως και το 10% του χαρτοφυλακίου επενδύσεών σας σε χρυσό για να προστατευτείτε από πιθανές δυσάρεστες οικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του νομίσματος.

Γιατί μας προειδοποιεί ο Mark Mobius για υποτίμηση του νομίσματος; Επειδή τους τελευταίους 18 μήνες, οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήματα όπως ποτέ άλλοτε για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, που είναι πληγωμένες από την πανδημία του COVID-19.

Για παράδειγμα, η ΕΚΤ αύξησε την εκτύπωση χρημάτων της σχεδόν κατά το ήμισυ τον Μάρτιο του 2021, ενώ από όλα τα δολάρια ΗΠΑ που κυκλοφορούν σήμερα, σχεδόν το ένα πέμπτο δημιουργήθηκαν μόλις πέρυσι.

Ποιο είναι το πρόβλημα με την εκτύπωση χρημάτων; Κανένα πρόβλημα αν το δούμε ως ένα οικονομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες για να σώσει την οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία.

Όμως, από την άποψη των καταναλωτών, ένα ανεκτίμητο αποτέλεσμα μιας τέτοιας υπερβολικής εκτύπωσης χρημάτων είναι ότι μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των χαρτονομισμάτων.

Ποια είναι η ουσία;

Τα χρήματα κινδυνεύουν να γίνουν άχρηστα εάν τυπωθούν πάρα πολλά: υπάρχουν περισσότερα χρήματα για να δαπανηθούν, ενώ το ποσό των αγαθών και των υπηρεσιών παραμένει το ίδιο. Ως αποτέλεσμα, όλα κοστίζουν περισσότερο, ενώ τα χρήματα αξίζουν λιγότερο.

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να προστατευτείς; Σύμφωνα με τον Mobius, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διατηρηθεί το 10% σε χρυσό και προσθέτει: "Για να αντιμετωπιστεί η υποτίμηση του νομίσματος, οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν φυσικό χρυσό και όχι τη δημοφιλέστερη διαδρομή για την αγορά χρυσού τα ETF".

Σε αντίθεση με το χαρτονόμισμα και τον χάρτινο χρυσό (όπως τα ETF), ο φυσικός χρυσός δεν μπορεί να εκτυπωθεί ή να δημιουργηθεί από λεπτό αέρα και δεν φέρει κανένα κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, γεγονός που του δίνει μια φυσική και εγγενή αξία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν οι τιμές αρχίζουν να αυξάνονται και το χαρτονόμισμα χάνει την αξία του, οι επενδυτές αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους σε εναλλακτικούς τρόπους αποθήκευσης και προστασίας του πλούτου τους.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →